Inledning

Många missar detta. Kanske för att det var många år sedan du köpte en ny TV? Precis som i TV-guiden är det värt att förtydliga igen – idag fungerar alla TV-apparater med PC, konsoler och spelande med det som idag är det mest grundläggande. Följande är standard på alla modeller vi tar upp i TV-guiden, även de allra enklaste basmodellerna:

  • 4K/60-signal

  • HDR-stöd i spel

  • Spelläge med låg latens

Skillnaden är förstås hur bra varje TV är. HDR är en sådan finess som går från fantastiskt på bra modeller till en axelryckning på de enkla basmodellerna.

Mer läsning:

De etablerade tillverkarna LG, Panasonic, Philips, Samsung, Sony, TCL samt ännu färska Hisense har all spellägen med låg latens runt 20 millisekunder som högst och runt 5 millisekunder som lägst vid 120 Hz-signal. De klarar alla grundkraven för modernt spelande. Använd spelläget när du spelar. Annars är det väldigt hög latens, ofta 100–150 millisekunder samt andra funktioner likt interpolering påslagna vilket stör spelandet.

Undantagen som inte orkar med 4K är då TV-modeller som bygger på omodern teknik, vilket främst handlar om 32 tum och mindre modeller med Full HD-paneler. Även modeller från varumärken som inte nämns ovan är i grunden osäkra köp eftersom det saknas tester och bekräftelser på hur väl de faktiskt fungerar.