Sökmotorn Google har tidigare gett användare snabb tillgång till karttjänsten Google Maps när sökningar sker. Detta har varit användbart när du sökt på en restaurang eller butik och direkt fått upp Googles karta med platsinformation. Med EU:s nya regelverk Digital Market Act, DMA, har nu möjligheten blivit mer svårhittad.

stockholm.jpg

Kart-rutan har gömts undan.

Skillnaden är mest påtaglig när du använder Google via webbläsare på dator. När du nu söker på städer eller platser, får du endast upp en mindre rutan som du behöver klicka på för att ta del av platsinformation. Anledningen till detta är att Google, som är en av de stora tech-företagen EU ställer lite högre krav på, nu måste separera den starka kopplingen mellan sina egna tjänster.

Det är dock förhållandevis enkelt att motarbeta ändringen. Genom att lägga till "maps" i sökningar på platser, så får du upp kartvy som du kan interagera med på en gång.

I samband med EU:s deadline för DMA-relaterade ändringar publicerade Google ett blogginlägg där företaget berättade hur Googles tjänster kommer påverkas av regelverken. I denna genomgång nämndes aldrig sammanlänkningen mellan Maps och Googles sökfunktion, vilket gjorde att ändringen kommit som en överraskning för många.

Huruvida Google har fler ändringar som skett i det tysta återstår att se, men det är tydligt att Google tar EU:s nya regelverk på allvar. Bryter företaget mot det nya regelverket riskerar Google att behöva betala böter, vilken ligger på 10 procent av techjättens årsintäkter.

Saknar du Maps i sökningar?