Avsaknaden av standarder den senaste tiden på datormarknden har skapat några intressanta icke-standarder som tillverkarna själva utvecklar. Standardiseringsorgan som tidigare styrt och ställt vilken specifikation en standard skall ha har mist lite av sin makt och jakten på ny teknik har tagit över tillverkarna. Tillverkarna i sin tur skapar ofta egna standarder eller använder utkast för kommande standarder. Detta är mycket oroande för framtiden då antalet datorprodukter växer för varje år.

Den trådlösa nätverksstandarden 802.11g, som har figurerat i datorprodukter i ett par år nu, har blivit rätt omodern då den maximala bandbredden 54 megabit som standarden specificerar inte riktigt räcker till i dagens kontor och hem där filmer, musik och så vidare överförs trådlöst. Det ansvariga standardliseringsorganet IEEE som lanserade standarden 802.11g i juni 2003, har väntat väldigt länge med att lansera efterföljaren, 802.11n.

På grund av detta har tillverkare börjat lansera produkter som bygger på utkast 1 av 802.11n-standarden. Normalt läggs utkast fram för standarder som IEEE råder över, sedan får samtliga medlemmar ge sina kommentarer som skall läsas och tas i beaktning - en rätt långsam process. På grund av att 802.11n endast finns som utkast nummer 1 kan det betyda att de slutgiltiga 802.11n-produkterna möjligen inte blir kompatibla med dagens 802.11n-standard, vilket vore en katastrof för oss konsumenter som köpt snabba trådlösa produkter.

I slutet på augusti Wi-Fi Alliance att de i början av nästa år kommer att börja certifiera lanserade 802.11n-produkter på marknaden. Dock är det fortfarande ett faktum att den slutgiltiga 802.11n-standarden kommer se annorlunda ut än utkast 1 som produkter lanseras med idag.

Vi bestämde oss för att se hur tillverkarna förhåller sig till detta och vilka garantier de kan ge oss konsumenter. Vi fick svar från Linksys, D-Link samt Intel. Vi kontaktade även Netgear samt Belkin utan resultat.

Vi börjar med att presentera Linksys synpunkter och tog kontakt med Michael Seemann som är Linksys PR-kontakt i norden. Nedan följer hans svar:

Linksys kan inte garantera att deras draft-N-baserade produkter kommer att kunna uppgraderas till den slutliga 802.11n-specifikationen. Om det blir aktuellt med en uppgradering kommer det att kunna ske via en enkel nedladdning av mjukvara från Linksys webbplats. Om en uppgradering inte kommer att kunna erbjudas (vilket kräver att 75 procent röstar emot utkastet, vilket inte är särskilt sannolikt med tanke på att många redan levererar draft-N-baserade produkter: Linksys, Dlink, Netgear, Buffalo, Belkin samt Acer och Dell i sina persondatorer plus alla mobiltelefonleverantörer och telekomoperatörer som trycker på för att få ut dual-band-produkter) garanteras Linksys kunder att åtminstone uppnå draft-specifikationerna avseende prestanda, räckvidd och bakåtkompatibilitet med B- och G-produkter, och i allra värsta fall - kompatibilitet med den slutliga N-specifikationen vid G-hastigheter.

Vi fortsätter med D-link:s svar som kommer från Stefan Nilsson, Marknadschef för D-link i norden.

Eftersom vi aldrig garanterat att Draft produkter kommer att fungera med de i framtiden standardiserade 11n-produkterna (jag tror inte någon leverantör gjort eller gör det) så ser vi inget problem i att lansera dessa. Draft 11n-produkter är ju främst riktade till "early adopters", de som verkligen vill ha den senaste tekniken och inte vill vänta på en standardiserad produkt. För den stora massan av användare rekommenderar vi fortfarande 11g-produkter eftersom de i de flesta fall inte behöver mer kapacitet än så och alltså inte bör betala mer än nödvändigt. Det handlar ju till största delen om vilket behov man har och vad man är beredd att betala, så är det ju med det mesta. En del vill ha det senaste och då finns Draft 11n som ett mycket kraftfullt alternativ, andra vill vänta eller känner att behovet inte riktigt matchar prislappen och då finns 11g-produkter med aggressiv prissättning.

Sedan handlar det ju också om vad marknaden vill ha. Ser vi på den inledande försäljningen av våra Draft 11n-produkter så är utfallet väldigt gott, helt i linje med vår förväntan, och då innebär ju det att det finns ett sug på markanden efter dessa produkter. Vår målsättning, som ledande leverantör av trådlöst, är ju att hela tiden ligga i framkant och kunna mäta upp de behov som marknaden har på ett tidigt stadium.

Att det nu ser ut som att den slutgiltiga standarden dröjer ytterligare tycker jag inte förändrar spelplanen nämnvärt. Det är väl snarare så att det nu finns ytterligare användare som ser ett behov av att investera redan nu och inte vill vänta kanske ett år till. Förutsättningarna kompabilitetsmässigt är ju fortfarande de samma, där har ju inget förändrats eftersom vi inte garanterat kompabilitet sedan tidigare. Dessutom är det ju för tidigt att säga om vi lyckas åstadkomma kompabilitet eller inte, mycket är ju fortfarande spekulationer. Det kan ju faktiskt bli precis omvänt, att vi lyckas åstadkomma produkter med kompabilitet. Och då kan vi helt plötsligt leverera betydligt mer än vad vi idag utlovar, vilket kan bli väldigt positivt för kunden!

För att få Intel:s ståndpunkt kontaktade vi Tommy Rydendahl, Solution Specialist Manager på Intel.

Intel har alltid haft grundtanken att vi stöttar fasta standarder. Då vi kom med utalanden om att vi ville stötta utkast 1 med Santa Rosa, var det för att Intel var säkra på att detta skulle bli standarden, med mycket få modifikationer. Nu har inte utkast 1 blivit en standard, så vi kan ännu inte utala oss om Santa Rosa-plattformen. Men vi kan senare i år komma med ett utalande, efter Intel Developer Forum.

Tillverkarna verkar vara säkra på att den slutgiltiga specifikationen av 802.11n är komaptibel med dagens 802.11n utkast 1-produkter. Det intressanta här är att IEEE-standardorganet inte hunnit med konsumenternas krav på tekniska framsteg. Tillverkarna använder detta som en ursäkt för att lansera produkter som kanske inte kommer att vara kompatibla. Möjligen behövs det mer optimerade standardorgan som ser till marknadens behov och snabbt kan agera ifall att det behövs en ny standard. Med trådlösa nätverk har det verkligen varit vilda västern ett tag nu, och tills 802.11n-standarden kommer i sin slutgiltiga form verkar det inte bli bättre.

Vi hoppas att tillverkarna inser detta och gör sitt yttersta för att så snabbt som möjligt få ut den slutgiltiga standarden på marknaden. Om inte är det vi konsumenter som drabbas i slutändan av tillverkarnas egna standarder som det är näst intill omöjligt att hålla sig uppdaterad om.