Avivo och Purevideo

Både ATI och Nvidia har de senaste åren satsat hårt på att förbättra videoåtergivningen i sina grafikkort genom att lansera Avivo respektive Purevideo.

Avivo

ATI har samlat all teknik runt videoåtergivning under namnet Avivo, som introducerades i slutet av 2005 med X1000-serien. Den första versionen innehöll främst stöd för diverse bildförbättringar men kunde även användas för att låta GPU:n ta över visst arbete från processorn vid avkodning av H.264, VC-1, MPEG1/2 och MPEG4/DivX.

När HD2000-serien släpptes introducerades också en ny version av Avivo: Avivo HD. Denna uppdatering innehöll bland annat en integrerad ljudkontroller som gav stöd för 5.1-ljud via HDMI och UVD (Unified Video Decoder) och AVP (Advanced Video Processor) vilka gav fullt stöd för att låta GPU:n ta över allt jobb från CPU:n vid avkodning av H.264 och VC-1.

Idag hittar man Avivo HD i alla kort från HD3000-serien samt i HD2400 och HD2600 från HD2000-serien. HD2900XT har också stöd för Avivo HD men saknar UVD utan sköter detta via sina shaders.

Purevideo

Nvidias motsvarighet till Avivo heter Purevideo. Detta är precis som för Avivo ett samlingsnamn för en mängd videoförbättringstekniker.

Den första versionen av Purevideo släpptes till Geforce 6-serien och innehöll bildförbättringsfunktioner såväl som stöd för att låta GPU:n avlasta processorn vid avkodning av främst MPEG2 material även om senare Geforce 6-modeller också avlastade processorn vid delar av avkodning av H.264- och VC-1-material. Purevideo 1 kan hittas på Geforce 6, Geforce 7 och Geforce 8800 GTS/GTX.

Den senaste versionen av Purevideo har fått namnet Purevideo 2. Denna uppdatering ser nu till att avkodning av H.264 helt tas över av GPU:n medan VC-1 fortfarande bara till viss del avkodas på GPU:n. Purevideo 2 återfinns på G92-baserade Geforce 8-kort samt på alla kort i Geforce 9-serien.

Nvidia har även börjat använda sig av namnet Purevideo HD för att markera produkter som klarar av att spela upp HD-material från HD-DVD och Blu-ray. Både Purevideo 1- och Purevideo 2-produkter kan märkas upp med Purevideo HD-märket vilket kan vara lite förvirrande eftersom Purevideo HD lanserades i samma veva som Purevideo 2.