Slutsats

Det brukar oftast vara ganska enkelt att plocka ut en vinnare när man skriver recensioner eller artiklar. Det är alltid någon produkt som höjer sig över mängden. I detta fall är det faktiskt svårt eftersom både AMD och NVIDIA har lyckats väldigt bra med sina nyare grafikkort.

Oavsett om man väljer ett relativt modernt grafikkort med en GPU från AMD eller Nvidia, kan man vara säker på att man inte kommer bli besviken på bildkvaliteten eller strömförbrukningen. De flesta grafikkort med dessa GPU:er finns dessutom också med olika fläktfria lösningar, eller åtminstone med väldigt tysta fläktar, vilket betyder att man inte heller behöver kompromissa med ljudnivån.

Ska vi vara lite petiga har AMD:s Avivo HD-GPU:er ett litet övertag då de avlastar processorn bättre vid uppspelning av VC-1-kodat material och att de stöder surroundljud direkt via HDMI-kontakten. Det är dock ett litet övertag och om man till exempel ändå planerar att ta ut ljudet till en receiver så blir det hugget som stucket vilket kort som passar en själv bäst.

Vad som är trevligt att se är att även äldre generationer (Geforce 8 och HD2000) presterar så pass bra som de gör. Det innebär att det kan vara en bra idé att spara äldre grafikkort för framtida HTPC-byggen istället för att sälja eller slänga på skrothögen.

Slutligen är det uppenbart att vi inte behöver lägga en förmögenhet på ett grafikkort för en mediadator. Ett grafikkort för runt 500 kronor presterar precis lika bra som ett för 1500 kronor.