Genomgång av inställningar

Det finns en myriad av inställningar som kan göras i samband med överklockning. Där vissa kan göra dramatiska skillnader finns det andra som knappt påverkar resultatet. Vi har här tagit med de inställningar vi behövde ändra för att nå de resultat som visas på efterföljande sidor.

Inställningarna i BIOS är tyvärr inte identiska mellan olika moderkortstillverkare. Vi har använt ett moderkort från Asus i denna artikel vilket borde representera de flesta av deras LGA1366-baserade modeller. Vi har försökt att vara så generella som möjligt i beskrivningen av varje inställning för att guiden även ska kunna användas till andra moderkort.

BCLK (base clock)

Basklockfrekvensen eller BCLK är den referens som styr klockfrekvenserna för en rad olika komponenter. Den har ett basvärde på 133 MHz och kan oftast höjas med en megahertz i taget. När man höjer detta värde påverkar man tillsammans med processorns klockfrekvens även L3-cachen, minneskontrollern, QPI-anslutningen och minnena. Detta värde kan med fördel ställas ganska högt samtidigt som man sänker processorns multipel för att få bandbreddsvinster med hjälp av en snabbare minneskontroller och QPI-anslutning.

CPU ratio setting (multipel)

Processorns multipel är det värde som multipliceras med BCLK-värdet och resulterar i processorns klockfrekvens. Multipeln har ett förbestämt värde på varje modell, exempelvis 20 för i7 920 (20 × 133 = 2,66 GHz). Samtliga modellers multipel kan sänkas vid behov och har man en Extreme Edition kan den dessutom höjas.

UCLK (uncore clock)

UCLK står för "uncore clock" och avgör hastigheten på minneskontrollern och L3-cachen. Beroende på tillverkare används här antingen olika multiplar eller flera fasta värden som redan har räknats ut genom multiplicering med basklockfrekvensen.

QPI link data rate

Denna inställning avgör hastigheten på QPI-anslutningen genom olika multiplar eller fasta värden som har multiplicerats fram med basklockfrekvensen. Har man en 965 Extreme Edition som redan har en hög QPI-hastighet, kan det här vara läge att ställa ner värdet om en hög basklockfrekvens ska användas.

DRAM frequency

Minnets klockfrekvens avgörs även det av olika multiplar eller fasta värden som multiplicerats fram med basklockfrekvensen. Beroende på vilket minne man använder kan man här ställa ner minneshastigheten om man använder en hög basklockfrekvens och långsamma minnen.

CPU voltage (core voltage)

Här är det spänningsmatningen till processorns kärnor som avgörs. Det gäller att stegvis arbeta sig uppåt allt eftersom man ökar frekvenserna och mer spänning behövs. Vi rekommenderar att man håller sig under 1,5 V om man inte använder mer exotisk kylning. Vanligtvis kommer man långt redan med 1,35–1,40 V.

CPU PLL voltage

Denna inställning kan i vissa fall hjälpa till att pressa ut den sista musten ur processorn. Vi rekommenderar att man håller sig under 1,9 V då högre värden kan förkorta processorns livslängd avsevärt.

QPI/DRAM voltage (uncore/VTT voltage)

Den här inställningen styr spänningen som matas till processorns "uncore" vilket i praktiken innefattar QPI-anslutningen, minneskontrollern och L3-cachen. Eftersom alla dessa delar påverkas när basklockfrekvensen höjs behöver man oftast höja detta värde ett par snäpp. Mellan 1,35 V och 1,40 V brukar vara lagom. Spänningen till "uncore" bör alltid vara inom ett 0,5 V-spann av minnets spänning.

DRAM bus voltage

Inställningen "DRAM bus voltage" styr spänningen som matas till minnena men påverkar även den integrerade minneskontrollern. På grund av detta bör man vara väldigt försiktig när man ställer upp detta värde för att inte riskera processorns livslängd. Vi rekommenderar att man håller sig under 1,65 V. Vill man ändå använda spänningar över 1,65 V är det viktigt att även ställa upp "uncore"-spänningen till ett värde som är inom 0,5 V från minnets spänning.

Sammanfattning

Överklockningen sker i praktiken genom att man höjer BCLK-värdet. När detta höjs påverkas klockfrekvenserna för processorns samtliga delar olika mycket beroende på vilken multipel denna del har. Vid en viss punkt kommer någon av dessa delar att kräva mer spänning för att kunna höjas ytterligare, vilket kräver en justering av spänningen till just denna del.