Val av komponenter, forts.

Det finns en otrolig mängd av minnen och kylare som passar i ett Phenom II-system. Här följer några tips och rekommendationer.

Minne

Beroende på vilket moderkort och vilken processor man har valt är det antingen DDR2- eller DDR3-minnen som gäller för Phenom II. I SweClockers test av de AM3-baserade Phenom II-processorerna ställdes dessa två minnesstandarder mot varandra med knappt skiljbara resultat.

Minne

Kapacitet

Typ

Hastighet

Bästa pris

Corsair XMS3 DHX Twinx

2 × 2 GB

DDR3

1 600 MHz

OCZ Reaper HPC

2 × 2 GB

DDR3

1 333 MHz

Kingston ValueRAM

2 × 2 GB

DDR3

1 333 MHz

OCZ Reaper HPC

2 × 2 GB

DDR2

1 066 MHz

Corsair XMS2 Xtreme Twinx

2 x 2 GB

DDR2

800 MHz

Generellt sett har de flesta Phenom II-moderkorten väldigt generösa inställningar för minnena. Detta innebär att även om en hög referensklockfrekvens används, kan minnet ställas ner till en nivå som det är specificerat för. Vi rekommenderar dock minst 800 MHz-minnen för DDR2 och 1333 MHz-minnen för DDR3.

Kylning

Eftersom inte mycket har hänt med AMD:s fästmetod för kylanordningar de senaste åren finns det otroligt många kylare att välja mellan. Många kanske redan sitter på en bra kylare som använts med ett äldre Athlon 64-system och kan nu med fördel återanvända den till Phenom II.

Kylare

Bästa pris

Thermalright Ultra-120 Extreme

Noctua NH-U12P

Zalman CNPS9900 LED

Scythe Mugen II

Arctic Cooling Freezer Xtreme

Kylaren som medföljer boxade Phenom II-processorer är inte någon direkt höjdare. Den duger för lättare överklockning, men får det tufft då spänningarna behöver höjas. Man bör alltid sikta på att ligga under 60 °C vid full belastning med Phenom II. Därför är det olämpligt att snåla in på kylningen om man tänker överklocka mycket.