Nvidia: Överklockning

Nu är det dags att trimma klockfrekvenserna. Starta upp Furmark och GPU-Z. Det förstnämnda programmet används för att kontrollera om klockfrekvenserna fungerar och vilka temperaturer grafikkortet uppnår, och det andra för att se vilka klockfrekvenser som används för tillfället.

På bilden ovan syns vilka inställningar vi använder i Furmark. Dessa kan givetvis justeras för att exempelvis passa andra upplösningar. När allt är inställt är det bara att klicka på "Go!" för att starta stabilitetstestet och temperaturövervakningen.

Med Furmark och GPU-Z igång går vi tillbaka till överklockningsfliken i Rivatuner och börjar höja klockfrekvenserna. Det är enklast att inleda med endast GPU och sedan ta hand om streamprocessorerna och minnet efter hand. Höj klockfrekvensen stegvis med 10–15 MHz åt gången. Furmark ser till att grafikkortet är under full belastning, vilket kommer att synas när temperaturerna skjuter iväg.

Beroende på vilket grafikkort som används kommer man förr eller senare att stöta på en övre gräns då grafikfel uppstår. Detta brukar synas i Furmark som små prickar eller spikar som skjuter ut ur den håriga bollen. När detta uppstår, sänk klockfrekvensen ett snäpp och prova igen.

När du vet vilken klockfrekvens GPU klarar av är det bara att tillämpa samma metod på streamprocessorerna och grafikminnet, med små stegvisa ökningar i taget. Skulle datorn hänga sig på grund av för hög överklockning är det bara att starta om, då återställs standardinställningarna. Låt Furmark stå på ett stund för att försäkra dig om att klockfrekvenserna är stabila. Mellan 45 minuter och två timmar brukar vara lagom.

När du är nöjd med överklockningen går det att låta Rivatuner applicera inställningarna varje gång Windows startar upp. För att göra detta, bocka i alternativet "Apply overclocking at Windows startup" i överklockningsmenyn.