Fermi avgör Nvidias framtid

Efter mer än ett decenniums framgångar med Geforce-serien har Nvidia drabbats av något som kan liknas vid en 3Dfx-förbannelse. Företaget har helt enkelt kört fast i utvecklingen av nästa generations grafikkort och håller inte tidtabellen.

Fermi, som den nya grafikprocessorn kallas, var ursprungligen tänkt att lanseras mot slutet av året. Datumet flyttades fram till årsskiftet och nu verkar det inte som om Fermi blir verkighet förrän i mars eller april 2010.

För att strö ytterligare salt i såren gjorde Nvidia misstaget att sluta producera toppmodellerna i Geforce GTX 200-serien i förtid. Företaget var helt enkelt övertygat om att Fermi skulle komma ut i tid. Detta ställer till det för partnertillverkare som förlitar sig på att Nvidia levererar grafikprocessorer. Exklusiva partners som EVGA genomgår nu en mycket tuff period.

Nvidias goda finanser ger dock företaget möjligheten att rida ut krisen, förutsatt att Fermi blir en lyckad produkt – och mycket talar för det.

Preliminära prestandasiffror visar att konsumentversionen (även känd som GF100) av Fermi inte har några problem att tävla mot den framgångsrika Radeon HD 5000-serien. Även om prestandan kan vara säkrad återstår ändå viktiga frågetecken som priset och tillgängligheten.

Bluffkort och ryktesspridning

Kort efter att Fermi demonstrerats på GPU Developer Conference i början av oktober stod det klart att grafikkortet som Nvidias vd Jen-Hsung Huang stolt visat upp varken fungerande eller innehöll en Fermi-processor. Det är visserligen ingen ovanlighet att icke-fungerande testexemplar dyker upp på mässor och liknande, men vanligtvis är tillverkarna tydliga med funktionsodugligheten.

Mot x86

Trots att Nvidia gärna framhåller grafikprocessorns överlägsenhet gentemot den traditionella CPU är det ingen hemlighet att företaget vill tillverka x86-processorer. Grafikkortsmarknaden, som är Nvidias stora inkomstkälla, väntas krympa ordentligt när både AMD och Intel integrerar grafikdelar i CPU. Det försätter Nvidia i en svår situation där företagets närvaro på grafikmarknaden kan vara hotad.

Att Intel frivilligt skulle licensiera ut x86 är dock närmast otänkbart. Hjälp kan istället komma från annat håll, nämligen från den amerikanska konsumentmyndigheten FTC.

FTC kräver att Intel öppnar upp kommunikationsbussarna DMI och QPI till konkurrerande tillverkare, något som först och främst gör det möjligt för Nvidia att tillverka stryrketsar till Nehalem-baserade processorer och därmed behålla fotfästet med integrerade grafikdelar för moderkort.

Den stora brasklappen är att FTC dessutom kräver att Intel inte hindrar x86-licenstagare (läs VIA) från att sälja rättigheten. En möjlig väg är att Nvidia köper VIA och börjar tillverka processorer.

Sist men inte minst är det vida känt att Nvidia i flera år utvecklat en egen CPU, och att det "bara" är en fråga om juridiska spörsmål innan det gröna laget är en fullvärdig konkurrent till AMD och Intel. Det, mina damer och herrar, kan göra att det hettar till ordentligt i hela datorbranschen.