Ubuntu 8.04 LTS heter den senaste versionen av operativsystemet. Bokstäverna i slutet av namnet står för Long Term Support och innebär att versionen har officiell support i tre år (fem år för serverversionen).

Som vanligt i nya Ubuntuversioner är många program uppdaterade till en nyare version. Skrivbordsmiljön Gnome är uppdaterad till version 2.22 och fönstersystemet X.org är uppdaterad till version 7.3.

Gnome 2.22 bjuder på en del nyheter. En helt ny funktion är GVFS som ersätter Gnome-VFS. GVFS är ett virtuellt filsystem som förenklar filhantering. Sambashares, SSH-anslutningar och lokala filer på hårddiskarna uppför sig enhetligt.

Andra nyheter i Gnome 2.22 är bland annat en ny klocka som stödjer flera tidszoner, en uppdaterad kalender och ett bättre program för grafisk fjärradminstration. Det nya administrationsprogrammet Policykit förenklar säkerhetsrelaterad administrering.

Bortsett från Gnome så inkluderar Ubuntu 8.04 bland annat ett nytt brännarprogram, Brasero, och Bittorrentklienten Transmission. Firefox är uppgraderad till en betaversion av Firefox 3.

Givetvis har även nya versioner av Kubuntu och Xubuntu släpps. Kubuntu 8.04 finns i två versioner. En version är stabil och är baserad på skrivbordsmiljön KDE 3.5.9. En annan version är baserad på KDE 4.0. Xubuntu 8.04 bjuder i sin tur på den senaste versionen av Xfce, version 4.4.2.

Alla Ubuntuversioner är baserade på linuxkärnan 2.6.24, som bland annat bjuder på fler drivrutiner för trådlösa nätverkskort.

Ubuntu 8.04 LTS finns för nedladdning hos Ubuntu. Sidan är väldigt överbelastad just nu. För information var operativsystemet kan laddas ned finns en bra diskussionstråd i SweClockers Linux-forum.