Permalänk
Medlem

Kamera filter problem.

Hej! Jag har ett problem, när jag har filter på min kamera, (cpl, UV, skylight) så har den ibland tendens till att göra så bilden blir "dubbel", typ när man fotar en bil med lampor på, så blir lamporna dubbla och syns bredvid bilen tillexempel.. ganska störigt, är det normalt, har både det problemet på D60 och D7000. Inte för jag tror det är kamerornas fel. Men ändå

Mvh August

Visa signatur

MB: AsRock extreme 4 Z77 Processor: Intel i5 3570k Minne: 8gb Corsair Vengeance 1600mhz Grafik: Gigabyte HD6850 1gb PSU: FD integra 650w 80+ HDD: 500gb

Permalänk

Filter kan orsaka såna problem, ibland kan det hjälpa att byta till ett filter av bättre kvalité, eller så får du strunta i filtret helt och hållet.

Permalänk
Medlem

Det beror vanligen på att filtret har mindre bra antireflexbehandling. Ofta hjälper det, som Cybertrash säger, att byta till ett filter av bättre kvalitet, med bättre antireflexbehandling, men det är inte alltid problemet blir helt avhjälpt. Det bästa är ju att skippa filtret helt, men det är ju inte alltid ett alternativ heller.

Permalänk
Entusiast

Det är ett av ett par fenomen som man får med billiga filter som har dålig antireflexbehandling. Ljuset studsar runt mellan allt glas och sensorn och ger dubbletter av starka ljuskällor.

Du kan börja med att lägga undan ditt skylight i en låda. Det är ett svagt rosa UV-filter som bara ställer till med problem. Samma färgkorrigering görs enklare i efterbehandling och så slipper alla bilder bli svagt rosa vilket är lätt om man inte passar sig. Skylight var användbart på filmtiden för att få bättre färg på himlen men det behövs inte längre. Kör du inte RAW är det enklare att bara ändra motivprogram så löser kameran det direkt åt dig.

UV-filtret kan du också stoppa undan om du inte ska fota motorcross eller annat som har stor risk för stenskott och lerstänk. I övrigt tillför det bara nackdelar som sämre skärpa, reflexer, ghosting och vinjettering. Även UV-filtret är en rest från film. Det ska filtrera bort UV-ljus som annars kan störa exponeringen lite vilket framförallt är störande när man tar ute i dagsljus. Digitalkamerornas sensorer är visserligen också känsliga för både UV och IR men det sitter redan ett filter framför sensorn, googla på hotmirror för mer info. Optiken brukar nuförtiden också vara behandlad för att filtrera bort UV. Så nu är det helt enkelt ett sätt att skydda frontlinsen. Dock är ett motljusskydd nästan alltid ett bättre val som inte påverkar bilden negativt. Frontlinsen på ett kameraobjektiv är väldigt väldigt hård så det krävs en hel del misshandel för att skada den. För att skydda sig mot diverse stötar och sånt är alltså ett motljusskydd bättre för det sticker ut och tar smällen. Slår du i ett objektiv med filter, det gäller speciellt billiga filter med aluminiumgängor, så finns risken att du förstör gängorna och filtret är fast för evigt. Det är inte billigt att lämna in det på reparation.

Ett polfilter är däremot väldigt användbart för att ta bort reflexer och få fin färg på himlen. Det erbjuder något som inte går att efterskapa i mjukvara. Polfilter är också praktiska att använda som lättare ND-filter ibland. Fast det är ju inget man springer omkring med jämt utan bara när det behövs.

Visa signatur

Q9450, HD4850, 8 GB DDR2 800 MHz, 3x750 GB, Antec 300, Dell 2408WFP, U2410, Qnap TS-419p+ 4x2 TB Samsung F4, Asus UL30A-QX056V, Logitech Z-680, Sennheiser HD380pro, M-Audio FastTrack Pro, Ibanez sa160qm, Ibanez TB 15R, Zoom 505II, Ibanez GSR 200, Ibanez SW 35, Cort AC-15, Squier SD-3 BBL, Yamaha PSR 270, Røde NT1-A, Nikon D200, Nikkor 18-70/3,5-4,5, 70-300VR, 50/1,8, 28/2,8, Tamron 17-50/2,8, 90/2,8, Sigma 30/1,4, SB-800, SB-25, SB-24