För och nackdelar med Metro

Permalänk
Medlem

Det enda jag tycker är dåligt med Metro-gränssnitten är att man måste gissa sig till hur det fungerar första gången man använder det. Det finns ju inga knappar! Det känns som man måste föra muspekaren i alla hörn/kanter för att se om något händer. Vore det inte bättre om det fanns något visuellt som indikerade vad man kunde göra?

Jag fick till och med googla hur man stänger av datorn Då är det illa.

Permalänk
Medlem
Skrivet av rakat:

Nej så fungerar det faktiskt inte. Apparna använder 0,000% CPU när de är pausade och vaknar inte förrän du växlar till appen så att den är synlig. De har inget schema som väcker appen periodvis eller "när det behövs". Kanske har du missuppfattat och tror att live tiles är samma sak som appen.

Du kan läsa mer om hur det fungerar här:

http://blogs.msdn.com/b/b8/archive/2012/02/07/improving-power...

Här finns info om hur live tiles uppdateras med minimal påverkan på prestanda/batteritid:

http://blogs.msdn.com/b/b8/archive/2011/11/02/updating-live-t...

Skrivet av blogs.msdn.com:

There are going to be some exceptions (e.g. background email syncing, desktop tools),

So for example, rather than keeping a separate background app always running to do something even when it isn’t needed (which wastes battery life), programmers can take advantage of the new OS background tasks infrastructure to complete the necessary activity in the background in a power-efficient manner."

Suspended apps are in a similar kind of cached state.

For example, let’s say that you have an app that keeps track of what flights you have coming up. This app can show you the status of your next flight through a live tile notification, even though the app may be suspended or not even running in the background. When you switch to this app, it can open to the last place you were in the app (such as flight search), as if you never left.

Tror du missförstått lite. En app uppdateras inte när den är cache'ad. Dess live tile är vad som visas i rutan i Metro inte live uppdaterat. Det är det senaste appen sa till windows att visa. När en app uppdateras/uppdaterar data så går den igång igen.

Intressant läsning men lite lustiga påståenden. t.ex :

Skrivet av blogs.msdn.com:

For example, your newsreader app can automatically download content for you in the middle of the night while your PC is plugged in, which allows you to have the freshest content available to you when you launch the app.

Detta är ju direkt felaktigt. Om app'en uppdateras till det senaste på natten så är det ju inte alls säkert att den har den senaste datan när app'en startas igen. Tänk bara om swec's forum bara uppdaterades på natten skulle va helt omöjligt att ha en effektiv diskussion. när det tar upp till ett dygn innan man får veta vad någon svarat.

Visa signatur

Be wiser than other people if you can; but do not tell them so.

►Jag förbehåller mig rätten att ha helt upp åt väggarna fel◄

Permalänk

Jag vill bara förtydliga att när jag här med Metro menar det nya grafiska gränssnittet och således windows nya "look and feel" och med "inte metro" menar antingen funktioner som kommer med WinRT eller som i vilket fall inte har med det nya grafiska gränssnittet Metro att göra utan lätt skulle kunna användas utanför detta.

Skrivet av rakat:

1. Alla metroappar är isolerade från operativsystemet och från andra appar. Detta innebär bland annat att du kan installera massor av appar och sedan avinstallera dessa och din dator är precis som ny. Säkerhetsmässigt är det förstås också en fördel att ingen app kan påverka något annat än sig själv.

Inte metro, snarare del av WinRT.

Citat:

2. Metroappar "pausas" när de inte syns. Detta innebär att man kan ha väldigt många program igång samtidigt utan att det påverkar prestandan på datorn. Systemet kan dessutom återta stora mängder minne från Metroappar som ligger i bakgrunden. När det börjar bli ont om minne på maskinen stänger systemet automatiskt av program i bakgrunden. Detta innebär ett helt nytt sätt att arbeta, man behöver aldrig igen veta vilka program som är igång eller stänga av program eftersom att systemet sköter detta åt dig.

Inte metro, snarare del av WinRT.

Citat:

3. WinRT-plattformen är den största nyheten sedan Win32 kom i Windows 95. Alla desktopappar idag är på något sätt beroende av Win32, man har nu byggt om det med moderna designprinciper och helt från grunden. Metroappar kan utvecklas med ett gäng olika språk för WinRT-plattformen. Javascript och C++ bland annat.

Jaa, WinRT, säger ju sig självt.

Citat:

4. Windows Store innehåller bara Metroappar, alla appar som läggs upp i Windows Store är kontrollerade och testade av Microsoft. Detta innebär förhoppningsvis bättre säkerhet och stabilare program för oss som laddar hem.

Del av Microsofts Metrosatsning. Kan inte se någon som helst fördel. Microsoft ser mig som en total idiot och anser att de ska få välja vilka program jag ska använda. Dessutom en extra mellanhand som ska ha betalt.

Citat:

5. Fullskärmsappar. Alla metroprogram är i fullskärm, detta gör att systemet kan fokusera prestandan på det som du faktiskt ser vilket innebär att spelet du spelar kan använda alla resurser systemet har. Spel fungerar för övrigt mycket bra som Metroappar eftersom att de redan idag i huvudsak körs i fullskärm. Det finns också möljighet att ha två appar synliga samtidigt vilket gör att du exempelvis kan byta låt utan att behöva hoppa ur spelet eller programmet du kör.

Del av Microsofts Metrosatsning. Återigen kan jag inte se någon fördel. Vari ligger fördelen med att jag själv inte kan välja hur jag vill se mina program?
Med nuvarande gränssnitt kan jag själv välja om jag vill köra ett program i fullskärm eller inte eller om jag vill kunna se flera program samtidigt.
Microsoft väljer igen att agera storebror och hantera mig som en idiot.

Ponera att jag vill köra ett program som genomför en tyngre beräkning ett tag och under tiden arbeta i ett annat program medan jag kör mitt beräkningsprogram i bakgrunden. Kommer min beräkning att frysas då? Eller är "metroapparna" tillräckligt smarta att de själva känner av när de hamnar i bakgrunden och då bestämmer om de ska pausa eller jobba?

Så antingen har Microsoft gjort ett system där multitasking omöjliggjorts eller så ligger den här funktionaliteten i programmeraren av "appens" händer.

I det senare fallet finns inget nytt eftersom detta varit fullt möjligt att göra redan i WinNT (ett program känner av när det tappar fokus eller minimeras och kan hantera situationen utefter detta). Då är det dessutom snarare en funktion i WinRT och inte Metro.

Edit: Angående spelande, vart är det nya i att kunna köra spel i fullskärm för att maximera resursanvändningen? Mig veteligen fungerar det väl precis så redan nu? Enda skillnaden som jag kan se är som sagt att vi med metro måste köra spelet i fullskärm även om det klarar av att köras i fönsterläge.

Citat:

6. Kontrakt. Alla Metroappar kommunicerar via kontrakt. Det innebär att du kan välja att dela vad som helst från vilken app som helst till alla appar som har sagt att de kan ta emot den informationen. Exempelvis kan du dela en bild från mail till twitterappen direkt utan att behöva kopiera och klistra in. Eller så kan du dela ditt rekord i ett spel till alla vänner på Facebook utan att lämna spelet.

Inte metro, snarare del av WinRT, ligger också väldigt mycket i händerna på programmeraren av appen, men visst är det alltid trevligt med en standard för kommunikation mellan program.

Citat:

7. Alltid ansluten. Trots att dina program går i sovläge och använder 0% CPU och 0% GPU, kan de bli uppdaterade via systemet med information. Det gör att när du växlar tillbaks till väderappen exempelvis får du direkt rätt temperatur och du märker inte att programmet egentligen varit pausad. Detta fungerar också med det nya läget i Windows 8 som kallas connected standby där din dator går ner i ett djupt energisparläge men ändå är ansluten till internet.

Detta har redan hanterats i tråden men jag flikar in också för att svara på argumentet.

Inte metro funktion i Windows som operativsystem och WinRT. Men att säga att programmet använder 0% CPU/GPU är totalt irrelevant eftersom systemet fortfarande måste förbruka resurser för att genomföra operationen. Men återigen är det fint att se att Microsoft skapar någon form av standard för att energisnålt kunna hantera data.

Citat:

8. Live tiles. Metroprogram kan uppdatera sin "ikon" dynamiskt med information. Detta gör att vissa program inte ens behöver startas utan du får direkt den information du behöver på startskärmen. Kalender, väderapp och meddelandeappen är tre exempel.

Även detta har hanterats i tråden men jag flikar in igen.

Del av Metro. Jovisst, trevlig funktion, men återigen så kräver det att systemet arbetar istället för själva programmet (vilket i sig är trevligt då det antagligen innebär en standardisering av informationshämtning och hantering) alternativt att informationen uppdaterades senast programmet kördes vilket gör den något utdaterad.

Personligen något som känns lite meh och något onödigt, som att sitta vid skrivbordet och titta på sina ikoner med ett par widgets vid sidan av.

Citat:

9. Alla Metroappar är hårdvaruaccelererade av grafikprocessorn automatiskt, detta utan att utvecklaren behöver göra något extra.

Inte metro, del av WinRT. Trevligt att Microsoft äntligen inser att alla datorer sen år 2000 har dedikerade grafikprocessorer och att man således inte ska behöva belasta processorn med slöa ritoperationer.

Citat:

10. Det går nu att söka i appar.

Bör väl så vitt jag vet hänga väldigt mycket på programmeraren av "appen" och hur denna delar med sig av sin sökbara information till operativsystemet? Eller kommer Microsoft tvinga alla apptillverkare att implementera detta för att få finnas med i Microsoft store? Eller har Microsoft uppfunnit någon sorts funktion som söker igenom program på något magiskt sätt?

I fall 2 tycker jag det är ett jävla svinigt beteende av Microsoft.
I fall 3 så har det på intet sätt att göra med Metro utan den funktionen hade fullgott kunnat implementeras utanför det.

Citat:

Nackdelar:

Nackdelarna förklarar sig själva rätt bra.

Det jag vill visa är att istortsett alla riktiga fördelar som listats egentligen inte har något att göra med Metro att göra utan egentligen är nya funktioner som kommer med Windows 8 och WinRT. Att Microsoft valt att låsa ihop dessa med Metro eller iallafall marknadsföra det som det är något jag inte förstår. Jag får bara hoppas att det går att skapa program för vanliga "desktop"-Windows med WinRT.

Metro är egentligen mest ett efterblivet, ointuitivt och värdelöst grafiskt gränssnitt som i mångt och mycket är helt irrationellt och ologiskt designat. Ta t.ex. den fina idén om att man tydligen, helt utan någon form av grafisk indikering, ska behöva flytta runt muspekaren till olika hörn av skärmen för att komma åt essentiella systemfunktioner (t.ex stänga av datorn) vilket är någon av de mest ointuitiva och idiotiska lösningar jag någonsin stött på. Att det ska ta mig, som mycket erfaren datoranvändare, 20 minuter att komma på hur jag ska göra för att stänga av min dator är inte på något sätt acceptabelt.

Som många många redan har poängterat ut är det dessutom ett gränssnitt designat för surfplattor, vilket i mina ögon är mer en leksak eller underhållningsmaskin än någonting man arbetar på ett mer seriöst sätt med. Att tillämpa detta på fullvuxna datorer som ska kunna användas just till arbete fungerar inte. Jag misstänker rätt starkt att rätt många andra delar den här uppfattningen, framförallt inom företagssektorn.

Men visst, fördelarna (de som faktiskt är fördelar) du rabblat upp är bra nyheter och fördelar med Windows 8 men är inte en del av Metro (det borde iallafall inte behöva vara det). Gränssnittet Metro med tillhörande satsning på Microsoft store och "appar" av Microsoft är hittills vad jag upplevt bara negativt och tyvärr måste jag säga att jag kommer undvika Windows 8 så länge jag blir påtvingad denna avföring till programvara som följd.

Permalänk
Medlem
Skrivet av rakat:

Se punkt 2 under fördelar, man behöver inte längre se vilka appar som är igång.

BTW: jag är inte strejf

Jo ska man kunna tabba mellan är det bra att veta vad som är igång.

Visa signatur

Fractal Design Tesla 650W 80+ > Asus P8Z77-I Deluxe > BitFenix Prodigy (Vit) > Intel Core i7 2700K > Crucial 16GB 1600MHz > Scythe Mugen III > Gigabyte GTX 660 > 640GB WDB > 120GB OCZ Agility 3

Permalänk
Medlem

Jag har sagt det innan och säger det igen.

Om jag skulle varit halvblind och haft svårt att träffa vanliga ikoner med muspekaren hade Metro varit bra!

Permalänk
Medlem
Skrivet av rakat:

Nej så fungerar det faktiskt inte. Apparna använder 0,000% CPU när de är pausade och vaknar inte förrän du växlar till appen så att den är synlig. De har inget schema som väcker appen periodvis eller "när det behövs". Kanske har du missuppfattat och tror att live tiles är samma sak som appen.

Du kan läsa mer om hur det fungerar här:

http://blogs.msdn.com/b/b8/archive/2012/02/07/improving-power...

Här finns info om hur live tiles uppdateras med minimal påverkan på prestanda/batteritid:

http://blogs.msdn.com/b/b8/archive/2011/11/02/updating-live-t...

Är du en utvecklare eller jobbar du med något annat, typ marknadsföring? Om du inte är det borde du inte uttala dig, speciellt när du inte verkar förstå ett så simpelt koncept som att det inte går att göra bakgrundsuppdateringar magiskt utan att använda CPUn.

Permalänk
Medlem
Skrivet av rakat:

7. Alltid ansluten. Trots att dina program går i sovläge och använder 0% CPU och 0% GPU, kan de bli uppdaterade via systemet med information. Det gör att när du växlar tillbaks till väderappen exempelvis får du direkt rätt temperatur och du märker inte att programmet egentligen varit pausad. Detta fungerar också med det nya läget i Windows 8 som kallas connected standby där din dator går ner i ett djupt energisparläge men ändå är ansluten till internet.

Skrivet av rakat:

Nej så fungerar det faktiskt inte. Apparna använder 0,000% CPU när de är pausade och vaknar inte förrän du växlar till appen så att den är synlig. De har inget schema som väcker appen periodvis eller "när det behövs". Kanske har du missuppfattat och tror att live tiles är samma sak som appen.

Du kan läsa mer om hur det fungerar här:

http://blogs.msdn.com/b/b8/archive/2012/02/07/improving-power...

Från din egen länk

So basically, this means that an app can be in one of three possible states:

1 Actively running in the foreground
2 Suspended in the background
3 Performing some defined background activity

I punkt 7 påstår du HELT FELAKTIGT att en app med status 3 har status 2's egenskaper.

Måste vara svårt att marknadsföra någonting med information du inte själv förstår .

Visa signatur

Martha's Second Law of the Universe
The more things an item is designed to do, the less likely it is to do any of them very well .

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Smurfn:

Jag fick till och med googla hur man stänger av datorn Då är det illa.

Tydligen ska Microsoft göra förändringar till den färdiga versionen som ska hjälpa de som sätter sig vid operativsystemet första gången, om det hjälper för just ditt problem har jag ingen aning om.

Skrivet av Kogster:

Detta är ju direkt felaktigt. Om app'en uppdateras till det senaste på natten så är det ju inte alls säkert att den har den senaste datan när app'en startas igen. Tänk bara om swec's forum bara uppdaterades på natten skulle va helt omöjligt att ha en effektiv diskussion. när det tar upp till ett dygn innan man får veta vad någon svarat.

Det Microsoft säger är förstås att appen uppdateras hela natten så att om du startar datorn från sovläget på natten eller nästa morgon spelar ingen roll, du får den senaste infon direkt. Du kan få mer info om hur connected standby fungerar här, funktionen kräver ny hårdvara:

http://channel9.msdn.com/Events/BUILD/BUILD2011/HW-456T

Skrivet av akatabrask:

Jag vill bara förtydliga att när jag här med Metro menar det nya grafiska gränssnittet och således windows nya "look and feel" och med "inte metro" menar antingen funktioner som kommer med WinRT eller som i vilket fall inte har med det nya grafiska gränssnittet Metro att göra utan lätt skulle kunna användas utanför detta.

Ja tråden handlar förstås om Metro/Metrogränssnittet och WinRT (inte att blanda ihop med Windows RT vilket är namnet på Windows på ARM processorer). Jag uppdaterar tråden för att reflektera detta, tack!

Skrivet av Dahle86:

Jo ska man kunna tabba mellan är det bra att veta vad som är igång.

Det har du absolut rätt i! Själv använder jag oftast Metrostartskärmen för att byta program och då behövs inte det.

Skrivet av Sir. Haxalot:

Är du en utvecklare eller jobbar du med något annat, typ marknadsföring? Om du inte är det borde du inte uttala dig, speciellt när du inte verkar förstå ett så simpelt koncept som att det inte går att göra bakgrundsuppdateringar magiskt utan att använda CPUn.

Jag har aldrig påstått att det går att uppdatera appar magiskt utan att använda CPUn, jag konstaterar bara att appen inte använder CPU när bakgrundsuppdateringar utförs. Varför testar du inte själv? Det är väldigt enkelt att själv kontrollera hur det faktiskt fungerar.

Skrivet av Kilgore:

Från din egen länk

So basically, this means that an app can be in one of three possible states:

1 Actively running in the foreground
2 Suspended in the background
3 Performing some defined background activity

I punkt 7 påstår du HELT FELAKTIGT att en app med status 3 har status 2's egenskaper.

Måste vara svårt att marknadsföra någonting med information du inte själv förstår .

Det stämmer att metroappar kan utföra vissa funktioner definierade av Microsoft, exempelvis kan en musikapp spela musik trots att den är i bakgrunden, annars hade det inte varit mycket till multitasking. Här har du ett exempel till:

"Accessing and storing content on the Internet is a pretty common scenario for apps. We want you to always have the freshest content already loaded as soon as you switch back to your app. This will be particularly helpful with magazine or news-based apps. Apps can use the new background transfer API to perform uploads and downloads in the background. This API is what we call “fully brokered,” which means that the OS itself performs the upload/download. This takes app code out of the picture, and helps maximize battery life."

Du har rätt i att jag inte förstår allt, det är bland annat därför det är roligt att diskutera. Kanske kan vi alla lära oss något?

En sak som jag vet är att MS är ute efter att sätta så många appar som möjligt i sovläge men samtidigt ska det inte märkas för användaren.

Permalänk

Jag kan säga så här: Jag hoppas att Microsoft lyckas med Windows 8, jag gillar inte Apple.
Men ibland undrar man lite vad Microsoft sysslar med vad gäller utvecklingen av operativsystem.. Stressar fram och förändrar inte i tid -> Vartannat OS failar

Självuppfyllande profetia..

Visa signatur

Mitt kärnkraftverk
|Asus PRIME-B350-PLUS|PH-TC14PE_OR|Ryzen 5 1400@3890MHz|Vega 56@Vega64bios |Corsair 2x4GB 3200MHz|Corsair TX 650w Bronze|CM Storm Enforcer|AOC G2460PF / 24"144Hz FreeSync|

Permalänk
Hedersmedlem

jag personligen tycker inte att metro uppfyller några som helst funktioner som inte fungera lika/bättre med windows 7.

samt att det där med Windows store är väl något som dom använder för att "mjölka" sina kunder på ännu mer på pengar för program som vanligtvis är gratis? för varför skulle det då finnas något som Microsoft "store"

jag tycker det finns fler nackdelar än fördelar...

jag gillar verkligen windows men denna gången har dom gjort bort sig rejält så som dom gjorde med vista...

rakat: du verkar vara rätt insatt i det hela, är det så att du jobbar med att berätta/informera om Windows metro, dvs uppdrag från microsoft? då kan du hälsa till Microsoft att gjort bort sig något enormt och gjort ett operativsystem som är sämre an vista.

Visa signatur

MODERKORT: ASRock Z68 Extreme4 | CPU: Intel Core i5 2500K | CPU Kylare: Noctua NH-D14 | RAM: Corsair 16GB 1600Mhz Vengeance |
GPU: GTX 580 1536MB X2 SLI | PSU: Corsair TX 850W 80+ Bronze M | Chassi: Fractal Define Arc | Skärm: LG IPS Panel
Guide: Hur man gör rent i sin dator.

Permalänk
Medlem
Skrivet av To33e:

jag personligen tycker inte att metro uppfyller några som helst funktioner som inte fungera lika/bättre med windows 7.

samt att det där med Windows store är väl något som dom använder för att "mjölka" sina kunder på ännu mer på pengar för program som vanligtvis är gratis? för varför skulle det då finnas något som Microsoft "store"

jag tycker det finns fler nackdelar än fördelar...

jag gillar verkligen windows men denna gången har dom gjort bort sig rejält så som dom gjorde med vista...

rakat: du verkar vara rätt insatt i det hela, är det så att du jobbar med att berätta/informera om Windows metro, dvs uppdrag från microsoft? då kan du hälsa till Microsoft att gjort bort sig något enormt och gjort ett operativsystem som är sämre an vista.

Men allvarligt! Vista var buggigt och tungkört men gränssnittet är ju gamla hederliga Windows så den parallellen funkar ju inte här. Win 8 funkar ju riktigt fint rent prestandamässigt. Jag välkomnar ett nytt gränssnitt. Kommer dom träffa rätt direkt? Nej, det tror jag inte. Eller rättare sagt, inte till desktop iaf. Till plattor så kommer ju detta bli helt suveränt. Ger man det lite tid så kommer dom nog göra alla till lags till slut.

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Fetskaft:

Men allvarligt! Vista var buggigt och tungkört men gränssnittet är ju gamla hederliga Windows så den parallellen funkar ju inte här. Win 8 funkar ju riktigt fint rent prestandamässigt. Jag välkomnar ett nytt gränssnitt. Kommer dom träffa rätt direkt? Nej, det tror jag inte. Eller rättare sagt, inte till desktop iaf. Till plattor så kommer ju detta bli helt suveränt. Ger man det lite tid så kommer dom nog göra alla till lags till slut.

nja, ur ett personligt perspektiv så tycker jag att vista ändå är bättre än metro. jag påpekade desktop således det inte finns vista till surfplattor? ja surfplattor där gör metro sig tillrätta men det har jag inte sagt att dom inte gör eller? kolla mitt första inlägg #10. mig kommer dom veterligen inte göra till lags när det gäller desktop så länge dom har det gränssnittet..

Visa signatur

MODERKORT: ASRock Z68 Extreme4 | CPU: Intel Core i5 2500K | CPU Kylare: Noctua NH-D14 | RAM: Corsair 16GB 1600Mhz Vengeance |
GPU: GTX 580 1536MB X2 SLI | PSU: Corsair TX 850W 80+ Bronze M | Chassi: Fractal Define Arc | Skärm: LG IPS Panel
Guide: Hur man gör rent i sin dator.

Permalänk
Medlem
Skrivet av rakat:

Jag har aldrig påstått att det går att uppdatera appar magiskt utan att använda CPUn, jag konstaterar bara att appen inte använder CPU när bakgrundsuppdateringar utförs. Varför testar du inte själv? Det är väldigt enkelt att själv kontrollera hur det faktiskt fungerar.

Jo, det har du, 2-3 gånger t.o.m. De enda uppdateringarna där Appen inte gör någonting är push uppdateringar som uppdaterar Live tiles med en statisk bild, eller skickar en notifiering till systemet. Det du beskriver hanteras av appen. När bakgrundsuppdateringar körs så använder de Appens kod eftersom att operativsystemet omöjligt kan veta vad som behöver göras. Om du verkligen har testat att övervaka Task manager i flera timmat för att se om det avpausas (vilket jag tvivlar på) så är det väl helt enkelt så att Microsoft valt att dölja den aktivitet som sker.

Permalänk
Medlem
Skrivet av rakat:

Jag har aldrig påstått att det går att uppdatera appar magiskt utan att använda CPUn, jag konstaterar bara att appen inte använder CPU när bakgrundsuppdateringar utförs. Varför testar du inte själv? Det är väldigt enkelt att själv kontrollera hur det faktiskt fungerar.

Du har rätt i att jag inte förstår allt, det är bland annat därför det är roligt att diskutera. Kanske kan vi alla lära oss något?

Appen aktiverar funktioner i windows som aktivt hämtar uppdateringar ALLTSÅ använder appen CPU .

Om det här vore en diskussion hade du redan tagit bort eller ändrat punkt 7 i din fördelslista, men eftersom det är frågan om marknadsföring istället fortsätter du med en dåres envishet att hävda att bakgrundsuppdateringar utförs utan CPU belastning .

Visa signatur

Martha's Second Law of the Universe
The more things an item is designed to do, the less likely it is to do any of them very well .

Permalänk
Moderator
Moderator

*tråd låst*

TS är avstängd pga dubbelregistrering (TS har ett konto till), följaktligen kan inte vettiga diskussioner uppstå då ena parten saknas. Låser tråden men om någon har vettiga skäl så kan jag låsa upp den igen. Skicka pm.

Visa signatur

Forumregler | Synpunkter på moderering i forumet? Kontakta via PM, Email eller kontaktformuläret.
Huvudadmin för Geeks Discord - Mötesplatsen för gamers