Permalänk
Medlem
Skrivet av Chibariku:

Problemet är att Mediamarkt har en extremt stor kedja bakom sig och kan gå med stor förlust i Sverige en längre tid och det är även deras plan.

Samma sak med Elgiganten. Dom har väl en stor engels investmentkedja bakom sig så dom och media markt har för plan att gå back länge.

Såg även en intervju med Fabian Bengtsson från Siba i somras och han hävdade att dom har kapital att överleva denna prisdumpningen ett bra tag. Iof avskyr jag Siba pga servicen där men jag handlar mycket på Netonnet som ju ägs av Siba. Ja nästan allt där förutom datorgrejer.

Visa signatur

NZXT H2 Vit| i7 2600 + Hyper 212 | Fractal Design Newton R2 650W | Gigabyte GA-Z68X-UD3H-B3 | G.Skill Ripjaws X 2x4GB | SSD A-Data 511 120 GB | 1TB WD Caviar Blue | Gigabyte GTX670 Windforce 3X OC | 2 x DVD | Corsair Vengeance K60 & Razer Imperator & Steelseries Siberia V2 USB

Permalänk
Medlem

Har de kvarvarande butikskedjorna små butiker? Har bara sett gigantiska, elgiganten, mediamarkt osv. Den lokala expertbutiken (och enda elektronikbutiken) i stan här är inte så stor, vilken kedja kan tänkas ta över den isf...?

Permalänk
Medlem

Fysiska butiker i all ära, men nuförtiden handlar jag enbart på nätet, smidigare och billigare. Visst, ibland vill man ha något i handen direkt pga vill-ha-begäret, men det är inte ofta.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Intel i5-11400F | Gigabyte Z590I Aorus Ultra | ASUS RTX 3060 Dual V2 OC | Corsair Vengeance LPX 16 GB
Samsung 980 Pro 1 TB | Seagate Exos 7E8 8 TB | WD Red 2 TB | Fractal Design Define Nano S | Fractal Design Ion+ 660W

Permalänk
Medlem
Skrivet av TheGiant:

men jag handlar mycket på Netonnet som ju ägs av Siba.

Där ser man, man lär sig något nytt varje dag. NetOnNet tycker jag i alla fall är en riktigt bra butik, hoppas verkligen inte att dom går i Konkurs.

Visa signatur

AMD 5800X3D | PowerColor 7900 XT MBA | 32 GB DDR4 2666 MHz | Windows 10 Pro (64-bit)

Permalänk
Medlem

Synd för personalen, men inte oväntat, hur många kedjor kan marknaden ha plats för egentligen?

Permalänk

Det har väl gått rätt dåligt för dom ett tag nu. Har haft flera polare som jobbade på expert innan dom tog ner en av de mest vinstgivande butikerna dom hade. (Dom fick nämligen en rätt saftig klumpsumma för läget.)

Elektronik branchen är ju faktiskt jävligt hård, väldigt små marginaler och stort fokus på service och kompetens.

Även inom el branchen räknar man först bort Expert och sedan Siba.

Permalänk
Medlem

Ofta varit i Kungens Kurva och tittat på Expert där, dom har aldrig haft en suck mot Elgiganten... Och när MM dök upp var det kört.

Permalänk
Medlem

Experts hemsida verkar ju inte funka längre heller.

Visa signatur

Moderkort: B550M AORUS PRO , Minne: 32GB 3600Mhz HDD1: Intel 660P M2 1TB, HDD2: Kingston A400 960GB CPU: 5900X, Kylning: NH-D15 black GPU: RTX 4080 VENTUS 3X OC Låda: Define 7 Compact Glass, PSU: RM650i
Mus: G502 Wireless Lightspeed, Tangentbord: Strafe RGB MK.2, Monitor: LC49G95TSSRXEN
Surfplatta: Huawei Mediapad M5, Telefon: Pixel 7 Pro

Permalänk
Avstängd
Skrivet av flukke:

Rätt bra för marknaden ändå. Det finns för många aktörer som har svårt att överleva. Nu kan de andra få större del av kakan och på så vis gå runt Tror inte att priserna kommer påverkas nämnbart

Priserna påverkas väl ingenting, Expert var svindyra. Eligiganten kommer att fortsätta kriga med Media Markt.

Visa signatur

Asus Maximus IV Gene-Z - Intel Core i7 2600K - Corsair Vengeance 1866 MHz 4x4 GB - Asus GTX 670 DirectCU II
BenQ XL2410T - Zowie AM - Zowie Swift - Qpad MK-85

iPhone 5S - iPad Air

Permalänk
Medlem

Aldrig roligt när någon butik försvinner, men det är väl bara att vara tyst & se glad ut. Som tidigare skribenter så förlorade Expert mycket på at MediaMarkt kom till Sverige. :/

Visa signatur

Chassi:Phanteks Enthoo Evolve | Moderkort: Asus Matx | SSD: Crucial m4 128Gb, Samsung 256Gb | CPU: Intel Core I5 9600k | Kylning:Noctuna NH-U12S | Ram: Corsair Vengeance 16GB | GPU: Gigabyte 2080ti | PSU: Corsair RM750 80+ Gold | Skärm: 27GL| Lur: Motorola Edge 30 Pro

Citera för respons!

Permalänk
Avstängd
Skrivet av SUMITOMO:

Siba blöder rätt ordentligt ekonomiskt

Elgiganten har också franchisebutiker.

Om Expert går i konkurs så kommer SIBA med all säkerhet att bli kvar. Det finns plats för 3 aktörer, Eligigaten, Mediamarkt och SIBA.

Visa signatur

Asus Maximus IV Gene-Z - Intel Core i7 2600K - Corsair Vengeance 1866 MHz 4x4 GB - Asus GTX 670 DirectCU II
BenQ XL2410T - Zowie AM - Zowie Swift - Qpad MK-85

iPhone 5S - iPad Air

Permalänk
Geeks
SweClockers
Skrivet av Mikkey:

Aldrig roligt när någon butik försvinner, men det är väl bara att vara tyst & se glad ut. Som tidigare skribenter så förlorade Expert mycket på at MediaMarkt kom till Sverige. :/

För att inte tala om internethandeln, CDON m.fl. växer så det knakar.

Visa signatur

» Kontakta oss » SweClockers på Facebook » SweClockers på Youtube » Blips of SweClockers (Spotify)
» Pappa till Moderskeppet » SweClockers chefredaktör 2007–2015

Permalänk
Medlem
Skrivet av Zotamedu:

Ja men det kommer nog bli mer specialiserat. Nu försöker de sälja allt vilket fungerade bra när många av de här kedjorna startade för då fanns det inte så mycket elektronik att välja mellan. Nu hade man kunnat fylla en hel butik bara med laptopar från en tillverkare. Så de som vill köpa ny tvättmaskin kommer åka till en affär som säljer vitvaror och de som vill köpa TV kommer åka till en affär som säljer TV och liknande, inte till ett monster som säljer allt och lite till. För som sagt, det finns helt klart en marknad för fysiska butiker men det är svårt att köra fysiska lågprisbutiker när konkurrenten är internet. Då får de satsa på service istället. Jag har till exempel betalat mer för mina kameraprylar än jag egentligen behövde för att jag ville köpa grejerna i en bra butik som jag vet hjälper mig om det krånglar. Jag köpte min datormus från Inet i en av deras butiker istället för på internet och fick betala lite extra för det men det var det värt eftersom jag tycker det är viktigt att få klämma lite på just datormöss.

Jo jag köper ditt resonemang, helt klart Men Elgiganten försökte ju det där med PC City, bra ide men det gick ju inte riktigt hem hos kunderna.

Har själv jobbat i en Hemmabutik (vitvaror) och visst uppskattar kunder att man är specialiserad, men flertalet tyckte set var smidigt att köpa på ställen som erbjöd "all kompetens" under ett tak. Så det är tufft att vara för specialiserad, för då har man inget att falla tillbaka på om ett segment går dåligt.

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Macbook Pro.
www.vardag.nu

Permalänk
Medlem
Skrivet av Cindori:

Det är rätt idiotiskt att vara nöjd över detta. Lär de inte ut grundläggande ekonomi i grundskolan längre? Förutsatt att medlemmarna på sweclockers gått ut grundskolan, vilket oftast nog inte stämmer...

Som Grisapa1 skriver så är det du och många andra här som verkar ha fått en konstig uppfattning av hur en marknadsekonomi fungerar. Hoppas läraren du hade i grundskolan fått sparken, han/hon verkar vara en idiot som inte följer läroplanen, utan istället lär ut felaktigheter.

På samma sätt som vi gillar konkurrens då den pressar priserna, så kommer konkurrens också leda till att ett antal aktörer slås ut. De klarar helt enkelt inte av att sälja produkterna till accepterat marknadspris. Exempelvis för att de har för höga kostnader. Nu har OnOff och Expert slagits ut. Fler aktörer kommer att slås ut tills dess att samtliga kvarvarande aktörer visar positiva resultat. Det behöver egentligen inte betyda att priserna går upp. Det kan räcka med att försäljningen koncentreras hos färre försäljare för att dessa låga priser faktiskt ska ge vinst. Om det är så att någon kvarvarande aktör får för stora vinster, ja då kommer någon ny aktör att försöka hugga en del av kakan. Så fortsätter det år ut och år in. Det är en helt naturlig del av systemet och ingenting man kan vara mer eller mindre nöjd över oavsett utbildning i nationalekonomi.

Är ju snarare så att den situation vi har idag är osund. Det som händer är att marknaden dopas. Detta innebär att företag som faktiskt "är bättre" slås ut för att de inte har kapital nog att konkurrera. De har samma varor, bättre service och är mer effektiva. I en perfekt marknad så skulle detta ge vinst. Dock har vi en situation där dessa giganter fylls med pengar för att i princip köpa ut dessa små aktörer från marknaden. Har vi tur så slutar småbarnen leka och inser att de kastar goda pengar efter dåliga.

Skrivet av AplAy:

Jag är ingen "expert" på ekonomi, men VARFÖR måste man ANSÖKA om konkurs? Antingen går väl företaget i konkurs eller inte? Kan de gå i "konkurs" utan att ansöka om det? Vad händer då???!

Bra fråga! Företag ansöker om konkurs för att likvidationen av företaget ska ske på ett så rättvist och objektivt sätt som möjligt. Rätten utser en konkursförvaltare som framöver sköter arbetet. Ledningen fråntas ansvar och befogenheter. Konkursförvaltaren har också rätt att återvinna ekonomiska beslut som fattats en tid innan. Detta om det skäligen kan ses som att någon försökt roffa åt sig det sista. Företag ansöker om konkurs för att ledningen vill visa att de tar sitt ansvar. Företagsledare har en tendens att få svårt med nya jobb om de bara kört bolaget i skiten. Det blir oftast för mycket snack då. Det händer ju också att exempelvis en leverantör begär företaget i konkurs när de inte får betalt. Då träder samma konkursförfarande in för att skydda alla inblandade. Personalen kan då få sina löner, leverantörer få dela på de sista pengarna etc...

Visa signatur

//Bacon

Permalänk
Medlem
Skrivet av mtntwg:

Fysiska butiker i all ära, men nuförtiden handlar jag enbart på nätet, smidigare och billigare.

Fysiska butiker är mycket bättre för att man behöver inte ge personuppgifter när man köper saker. Fysiska butiker är också smidigare, åtminstone om man ska lämna tillbaks något om det var fel på den. Det är bara gå till butiken och lämna tillbaks skiten. När det är något fel på en vara som man köpt från nätet så tar det en månad att få pengarna tillbaks från skiten, plus att man måste ge känslig information som bankkontonummer.

Enda anledningen varför jag handlar på nätet är för att det är billigare.

Skrivet av SebboD:

Om Expert går i konkurs så kommer SIBA med all säkerhet att bli kvar. Det finns plats för 3 aktörer, Eligigaten, Mediamarkt och SIBA.

I min stad gick Siba i konkurs, strax efter att Expert gick i konkurs, så det känns som det finns ganska stor chans att den går i konkurs. Mediamarkt verkar gå väldigt dåligt också, det är alltid väldigt lite folk där jämfört med Elgiganten.

Visa signatur

Chassi: en låda | CPU: i femma | Ram: 16 gib | Moderkort: jag vet inte | Hårddisk: några tusen gig och en SSD | Grafikkort: GTX 670 | Strömgrej: PSU

Permalänk
Medlem

Rea eller?

Visa signatur

"I know not with what weapons World War III will be fought, but World War IV will be fought with sticks and stones."
Albert Einstein (1879 - 1955)

Permalänk
Avstängd
Skrivet av nitroid:

Fysiska butiker är mycket bättre för att man behöver inte ge personuppgifter när man köper saker. Fysiska butiker är också smidigare, åtminstone om man ska lämna tillbaks något om det var fel på den. Det är bara gå till butiken och lämna tillbaks skiten. När det är något fel på en vara som man köpt från nätet så tar det en månad att få pengarna tillbaks från skiten, plus att man måste ge känslig information som bankkontonummer.

Enda anledningen varför jag handlar på nätet är för att det är billigare.

I min stad gick Siba i konkurs, strax efter att Expert gick i konkurs, så det känns som det finns ganska stor chans att den går i konkurs. Mediamarkt verkar gå väldigt dåligt också, det är alltid väldigt lite folk där jämfört med Elgiganten.

kan ju också vara att Mediamarkt är så sjukt stort vilket görs att det inte känns som det är lika många där jämfört mot Elgiganten

Permalänk
Medlem

Tror knappast att det blir någon monopol det räcker att man går in på nätet så ser man hur många konkurrenter det finns som te.x Komplett.se däremot blir det nog inte så många butiker som det är nu men man får inte glömma att netonnet webhallen och inet har också butiker även om det inte är så många.

Visa signatur

Gigabyte GA-X99-UD7,Intel 5820k, 32Gb DDR4 3000Mhz, Sapphire R9 290 4Gb Tri-x Crossfire x3, Samsung 850pro 1Tb, EVGA Supernova 1300w G2

Permalänk
Moderator
Moderator
Skrivet av Ninjaflipp:

Eller så tänker de snäppet längre än dig och inser att en butik inte kommer göra någon större skillnad då de flesta av oss ändå handlar på nätet där konkurrensen är stenhård?

Snygga gissningar där. Under 2011 stod näthandeln för strax över 20% av den totala omsättningen av just hemelektronik. Avser man hela handelns omsättning stod näthandeln för 5%. Så de flesta av oss handlar inte alls på nätet utan i fysisk butik.

Visa signatur

Ryzen 3700X | Asus X570-F | 32GB Kingston Fury Renegade | RX 7800 XT | Fractal Design R6C | Noctua NH-D15 | Corsair RM650x | 6TB SSD av varierad kvalisort | Asus VG279QM | Ducky One 2 | CM MM720

Permalänk
Medlem

Detta var ganska förväntat, satsar på att siba blir next.

Permalänk
Medlem

Precis som onoff, en riktig skitbutik. Skrattade åt detta uttalande från expert när de köpte butiker av onoff som gick i konkurs:

– Onoff har, liksom Expert, väldigt duktig och serviceinriktad personal. Våra värderingar och satsning på service, kompetens och konkurrenskraftiga priser är mycket lik och därför är det med glädje som vi har möjlighet att erbjuda personalen i dom butiker vi tar över en vidare anställning i Expert.

Visa signatur

Asus P8P67 Deluxe B3 | Intel i7-2600k@3,4GHz | 16 GB Corsair Vengeance LP 1600Mhz CL9 | Asus GTX 580 Matrix@900Mhz | Corsair Force GT 120GB | WD Caviar Black 1TB | Corsair 850 AX | Fractal Design R4 | Dell u2410 | Qpad MK-80 | QPad 5K

CITERA FÖR SVAR!

Permalänk
Medlem

Det var ganska oväntat skulle jag säga... tycker de har ryckt upp sig de senaste 2-3 åren.

Visa signatur

Gilla min Guide till sweclockers tävlingen! :D : #12510535

Min Sweclockers-låt som aldrig deltog i Jultävlingen. Enjoy! https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=g7gof...

Permalänk
Medlem

Så vitt jag vill minnas så var alla Expert-anställad jag varit i kontakt med någonsin varit så okunniga och otrevliga att det förvånar mig inte det minsta. Allt annat än experter alltså. Sen att köpa upp en del av OnOff butikerna kanske inte var det smartast draget då de ända sämre än expert i mina ögon har varit on-off... de ljög iallafall inte när de valde namnet, det ända OnOff kunde var att peka var man slog på strömmen på apparaten...

En rolig historia var att jag brukar gå in i elektronikaffärer och kunnigare än dom brukar jag spela genom dum och låta dom förklara hur exempelvis 3D-tv fungerar! I en OnOff butik där en Samsung TV demades med fula glasögon osv. Tillslut kunde jag inte hålla mig och brast ut i skratt, skratta så jag grät medans butiksombudet undra vad fan som hände. När jag sedan förklara vad jag gjort så blev han sur och gick därifrån, jag väntade han kom inte tillbaka... xD Ett livslevande trollololol moment.

Visa signatur
Permalänk
Medlem
Skrivet av Jilted82:

För att sedan betala mer då konkurrensen är borta? Får folk ingen utbildning längre eller tänker de inte längre än näsan räcker?

Du resonerar alltså:

Hög konkurrens = bra, låga priser
Konkurser = dåligt, högre priser

Problemet med ditt resonemang är att:

Hög konkurrrens = konkurser

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Måste vara 8 år sedan man ens satte sin fot i en av deras butiker.

Inte konstigt att de går i konkurs med deras priser och begränsade utbud av produkter.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Cindori:

Det är rätt idiotiskt att vara nöjd över detta. Lär de inte ut grundläggande ekonomi i grundskolan längre? Förutsatt att medlemmarna på sweclockers gått ut grundskolan, vilket oftast nog inte stämmer...

När det bara finns Mediamarkt kvar, vad tror ni händer med priserna egentligen? Jo, de kan prissätta hur de vill. Mediamarkt går inte minus flera miljoner varje år utan att ha ett mål med det, och deras mål är långsiktigt monopol.

Och du fick din utbildning via mjölkpaketet?

Olönsamma företag ska gå i konkurs punkt slut, allt annat rimmar inte med en marknadsekonomi. Expert hade ingen lönsam affärsmodell, högre priser och sämre service än konkurrenterna. Marknaden är bättre utan Expert då konkurrenterna har nu en möjlighet att konkurrera om Experts kundbas. Marknaden är alldeles för stor och splittrad och det finns alldeles för många nischar för ett monopol alá Umbrella Corporation. Förresten, hur skulle det se ut om Mediamarkt skulle köpa upp Intel, eller HP? Ja, det är ju inte stor idé att bedriva monopol med ockerpriser som bara ÅF då vem som helst kan starta upp ett eget företag göra samma sak fast med mindre marginaler men fortfarande lönsamt.

Permalänk
Medlem

Fortsätter detta kommer priserna stiga.

Visa signatur

Chassi: Parvum S2.0 CPU: I7 3770k @4.6 GHz Watercooled RAM: Corsair LP 16 GB 1600 MHz GPU:ASUS GTX 980 Ti @1.3 GHz Moderkort: ASUS Maxiumus V Gene PSU: Corsair RM750 Lagring: Samsung 840 EVO 250GB + 850 EVO 250GB Ljudkort: Asus Xonar U7

Kringutrustning: Logitech G402, Logitech UltraX, Logitech G35, BenQ XL2430T

Permalänk
Medlem

Det enda jag handlat hos Expert är en HDMI-kabel. Anledningen till att jag inte köpt mer saker är att de haft så höga priser jämfört med sina konkurrenter, sen så har jag inte gillat den butik som funnits i min stad heller.

En bidragande faktor till att flera butiker försvinner måste vara att allt fler köper via nätet och handlar av Inet, Komplett och Dustin t.ex.

Visa signatur

Chassi: Define 7 TG |CPU: i9 10850K |GPU: ASUS TUF GeForce RTX 3080 OC
|MB: ASUS Z490 Maxiumus XII Hero |PSU: be quiet! 850w |CPU-kylning: Noctua NH-D15 |RAM: Crucial Ballistix 32 GB 3600mhz |SSD: Kingston A2000 1 TB & Samsung 860 EVO 1 TB |HDD: 8 TB |OS: Windows 10

Asus Essence STX II | Beyerdynamic DT 1770 PRO 250Ω

Permalänk
Medlem
Skrivet av Arazand:

När jag sedan förklara vad jag gjort så blev han sur och gick därifrån, jag väntade han kom inte tillbaka... xD Ett livslevande trollololol moment.

När du trollar så där borde du väl inte vara förvånad om personalen är otrevlig i butikerna...

Visa signatur

Chassi: en låda | CPU: i femma | Ram: 16 gib | Moderkort: jag vet inte | Hårddisk: några tusen gig och en SSD | Grafikkort: GTX 670 | Strömgrej: PSU

Permalänk

Tror aldrig att jag har handlat på expert

Visa signatur

NZXT H2|i5 2500k @ 4.2GHz|Asus GTX 580 DirectCUII|Asus P8Z68-V Pro|Corsair Vengeance 2x4gb CL-8 1600MHz|Corsair Force GT 120gb|Corsair AX 850W|Western Digital Caviar® Black 1TB|Corsair H80|Windows 7 Ultimate 64-bit|