Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Scirocco:

Inga fungerande Nvidia drivrutiner än, sämsta releasen någonsing, sen har dom tagit bort hårdvarudrivrutiner, varför?

Software Sources > Additional drivers.

Permalänk
Medlem

Riktigt najs!

Ska testa denna idag på min laptop om jag får tid över. Kör 12.04LTS på den för tillfället.

Som hyffsat gammal Linux, Windows, och Mac användare kan jag bara säga att Unity är det gränssnitt jag gillar starkast (även L-Mint med Cinnamon är ju grymt fast är inte lika simpelt i min mening) programmässigt är det inte något jag saknar, finns alternativ till allt precis som när det gäller Win vs. Mac, förutom Steam möjligen som snart kommer i beta-ver.(om det inte redan släppts).
Känner man till Mac:ens dock är detta inte svårt att ta till sig. Vem som var först med tekniken skiter jag i, frågan är hur bra det funkar i praktiken och det gynnar båda systemen för desktop iaf.
Tror inte det var Apple som uppfann "dock" heller om fakta spelar roll.
Tråkigt dock att större företag med resurser ändå inte ser detta som ett system med potential, under tiden de "väntar" kommer ju bara fler och fler gratis opensource-alternativ. Adobes Premiere och Photoshop hade jag gärna köpt om det funnits en möjlighet att köra dessa native utan en massa Wine och tweaks hit och dit, bara en sån sak som att man.

Om man vill ha en renodlad HTPC så rekommenderar jag starkt OpenELEC 2.0 RC som baserar sig på XBMC(ubuntu) men med minimalt footprint och lämpar sig bäst för system med grafikkort från nVIDIA och AMD (ION och Fusion funkar kalasbra de med!) men har även generic x86 stöd för Intel och PVR-kort(TV-kort). distron är snabb som attans, stöder autoupdate, och startar upp på runt 10 sek på en gammal ZOTAC MAGHD-ND01-U (-ej SSD).
http://openelec.tv/ -Annars funkar ju XBMC hur bra som helst på en vanlig Ubuntu desktop med.

Extremt kort lista på bra program om man ska köra Ubuntu:
Transmission - Smidig inbyggd Bittorrent klient.
K3b - Skivbrännarprogram -gillar detta bättre än Brasero som är default.
Handbrake - Rippa film samt koda filmer i olika format, kan även rekommendera att man installerar "libdvdcss" från Ubuntu software center (Ubuntus "Appstore").
Filmredigering - OpenShot, Kdenlive.
Bildredigering - http://pixlr.com/ -annars kör jag GIMP även om jag som 95% andra tycker att interfacet är lite mer svårarbetat.
Desura - Spelklient liknande Steam, har en hel del kul spel såsom den gamla våldshumoristiska Postal serien från Running with Scissors.
Installera även Ubuntu restricted-extras paketet från Ubuntu Software Center så bör uppspelning av de flesta proprietära mediaformat funka prima.

Hoppas det kan hjälpa någon som vill testa på.

Tack å hej!

Visa signatur

Tower: ace Battle IV | CPU AMD Phenom II X2 BE unlocked 4cores@3,2GHz | RAM 8GB DDR2@800MHz | MB ASUS M4A785-M | GFK AMD Radeon HD 6850 1GB | HDD Kingston SSD Now 60GB (/) Seagate 2TB(/home) | OS Ubuntu 20.04 LTS
-Numera titulerad: "dator-hipster" då jag har en AMD GPU och dessutom kör Linux.

Permalänk
Medlem

GUI:t är gräslig. Men det är det å andra sidan i alla andra operativsystem också. Jag har som Linux-användare blivit väldigt bortskämd med att kunna använda miljöer som är anpassade till vad som passar mig personligen, inte bara utseendemässigt, utan det gäller även saker som kortkommandon, skript som automatiserar vissa förfaranden samt val av applikationer. Dessutom fungerar det så underbart bra att lyfta över dessa anpassningar till andra installationer och t.o.m. andra distributioner. Just detta är en av Linux absolut största styrkor.
Man märker ofta att personer med väldigt låga Linuxkunskaper tittar på lite lustiga, relativt oväsentliga saker när de skapar sig en uppfattning om ett OS. Att jag inte är speciellt förtjust i just Ubuntu är av helt andra orsaker än att jag ogillar gränssnittet.

Visa signatur

Gentoo Desktop: Ryzen 3600X | 32 GB
Server: Intel G7400T
Commodore 64C + 1541u2

Permalänk
Medlem

Upgraden pajade alla möjliga configs, pulseaudio, lirc, xorg. OCh nu är mitt unity fullt av skit från amazon :<

Suck, nu blir det några timmar i helgen att försöka laga allting och få bort allt som inte ska vara där. Unity är trevligt när det fungerar som JAG vill.

Visa signatur

Det man inte vet, det lider man inte av.

Permalänk
Datavetare
Skrivet av Zotamedu:

Secure boot? Är det inte det som Microsoft fått jättemycket skit för av paranoida nördar?

Skickades från m.sweclockers.com

Ja, och med all rätt. Stöd för "secure boot" i detta fall betyder att Canonical har betalat Microsoft för att erhålla en kod-signeringsnyckel så man kan köra grub (GRand Unified Bootloader) på system där "secure boot" är påslaget.

Så det är inte så mycket en ny cool feature, utan en finess som är ett nödvändigt ont men ändå säger: oavsett om din PC har secure boot eller ej så kan du köra Ubuntu.

Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Permalänk
Medlem
Skrivet av Gender Bender:

Sen Ubuntu gick över till Unity GUI så har jag inte gillat det. GNOME var så mycket bättre.

Ingen tvingar dig att använda Unity, använd vad du vill...det är linux.

Visa signatur

E-penis:
i9 9900k @ 5hz | Aorus Master Z390 | 2x16GB Corsair 3200 LPX | ASUS ROG STRIX GeForce RTX 3080 10GB | Phateks Evolv X | EVGA SuperNOVA G2 750W | Corsair H115i PRO | 6TB HDD | Asus MG279Q 27" | Asus Claymore Core | Logitech G403/G35 | Windows 10 Pro x64

Permalänk
Inaktiv

Som redan nämnts, gillar man inte Unity så finns det ju också alternativ till detta. Ubuntu är en Linux-distro där du som användare kan forma ditt operativsystem som det passar dig. Du är som med Windows tvungen att anpassa dig efter vad Microsoft har bestämt att du ska använda.

För tillfället föredrar jag Xubuntu som jag kör på min HTPC.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av MyZk0:

Någon gång ska man väl börja med att använda Ubuntu på riktigt...
(:

Någon gång var för flera år sedan. Jag har kört Ubuntu på riktigt i flera år.

Skrivet av JayDee:

inbyggt facebook... det trodde jag inte var något linuxanvänadare var ute efter. jag har funderat på att testa linux på laptopen, men det här var inte speciellt lockande.

Linuxmarknaden expanderar och vill locka åt sig nya användare och mer "vanligt" folk.

Skrivet av Frejoh466:

Väntar bara på att det ska komma fram ett bra program som kan köra Windows spel, sedan är det bara att gå över för gott. (med ett "bra" menar jag bättre än Wine)

Lär ju inte komma något annat än Wine för att köra Windows applikationer, men Wine förbättras hela tiden och stödet blir bättre och bättre. Varannan vecka släpper dom en ny development release. Men snart kommer Steam till Linux med spel native för Linux.

Skrivet av bandite:

Tycker Linux på Desktop är för meckigt, oavsett dist, utom på en HTPC med XBMC.

Jag tycker att Linux är mindre meckigt än Windows.
Mycket tack vara package managern.

Skrivet av Joakim Ågren:

Är det bara jag som tycker Ubuntus GUI är fult?

Föredrar Windows eller OSX GUI helt klart!

Du kan enkelt byta till GNOME Shell eller GNOME Classic Fallback, eller LXDE, KDE, Xfce, FluxBox, Enlightenment, Awesome, eller något annat.

Själv kör jag GNOME Classic Fallback session så det är som gamla goa GNOME 2.

$ sudo apt-get install gnome-session-fallback

Skrivet av krigelkorren:

Känner man till Mac:ens dock är detta inte svårt att ta till sig. Vem som var först med tekniken skiter jag i, frågan är hur bra det funkar i praktiken och det gynnar båda systemen för desktop iaf.
Tror inte det var Apple som uppfann "dock" heller om fakta spelar roll.

RISC OS hadd en dock i 1987.
NeXT i 1988.
CDE i 1993.
OS/2 Warp i 1994.
Om Quick Launch bar räknas som en dock så hade Microsoft det 1998 med Windows 98.

Skrivet av krigelkorren:

annars kör jag GIMP även om jag som 95% andra tycker att interfacet är lite mer svårarbetat.

Man kan ställa in GIMP till single-window mode sedan version 2.8.
http://www.gimp.org/release-notes/gimp-2.8.html
För övrigt så har jag donerat pengar till GIMP, du kan donera nån hundring så att det kan bli bättre.

Skrivet av olafett:

OCh nu är mitt unity fullt av skit från amazon :<

$ sudo apt-get remove unity-scope-musicstores unity-lens-shopping

Permalänk

Hade absolut varit kul att testa Ubuntu igen.
Det som gör mig tveksam är drivrutiner, kompabilitet med program (Lightroom 4+, photoshop, microsoft office (jag vill ha ms office, ingen ersättningsprudukt) samt guildwars 2)
Flac spelare lär inte vara något problem, mkv är nog rätt standard också, chrome fanns t.o.m. i videon.

Att byta till ett annat OS och få problem med drivrutiner, ex ljud eller grafik som flyter sämre än i windows känns lite som ett nono för min del.

Hur är det med strömstyrningen i Ubuntu? Dvs, strömsparlägen samt andra energispar fungerar?

Permalänk
Medlem
Skrivet av SanderWilliams:

Hade absolut varit kul att testa Ubuntu igen.
Det som gör mig tveksam är drivrutiner, kompabilitet med program (Lightroom 4+, photoshop, microsoft office (jag vill ha ms office, ingen ersättningsprudukt) samt guildwars 2)
Flac spelare lär inte vara något problem, mkv är nog rätt standard också, chrome fanns t.o.m. i videon.

Att byta till ett annat OS och få problem med drivrutiner, ex ljud eller grafik som flyter sämre än i windows känns lite som ett nono för min del.

Linuxprogram fungerar lika dåligt på Windows, det är inte ett direkt generellt argument. MS Office fungerar säkerligen relativt dåligt det med, har inte provat själv.

Om dina favoritspel är skriva i microsofts egna directx så lär de fungera sämre i Linux (om än alls, kommer krävas Wine/Cedega eller liknande). Om du däremot har spel skrivna i OpenGL och det finns en linuxklient så rent tekniskt bör du få bättre prestanda i Linux än Windows.

Hur som helst, har du inget behov av ett byte så skulle jag rekommendera dig att inte byta.

Visa signatur

Citera mig för svar.
Arch Linux

Permalänk
Skrivet av Dimman:

Linuxprogram fungerar lika dåligt på Windows, det är inte ett direkt generellt argument. MS Office fungerar säkerligen relativt dåligt det med, har inte provat själv.

Om dina favoritspel är skriva i microsofts egna directx så lär de fungera sämre i Linux (om än alls, kommer krävas Wine/Cedega eller liknande). Om du däremot har spel skrivna i OpenGL och det finns en linuxklient så rent tekniskt bör du få bättre prestanda i Linux än Windows.

Hur som helst, har du inget behov av ett byte så skulle jag rekommendera dig att inte byta.

Det var lite synd, men då vet jag att jag inte behöver testa Ubuntu.

Tack!

Permalänk
Medlem

Har inte varit särskilt intresserad av Ubuntu men detta såg ju faktiskt riktigt trevligt ut! Blir till att undersöka mera.

Permalänk
Medlem
Skrivet av SanderWilliams:

Det var lite synd, men då vet jag att jag inte behöver testa Ubuntu.

Tack!

Du kan självklart testa det i en virtuell maskin med exempelvis Virtualbox. Det jag menar är bara att du inte ska förvänta dig att det är eller fungerar som Windows. Det är inte samma sak och det ska inte vara samma sak.

Försök ha ett öppet sinne när du provar och vänta lite med "åsikter" tills du har fått bättre kläm på helheten.

Visa signatur

Citera mig för svar.
Arch Linux

Permalänk
Medlem

hep, jag som installerade ubuntu åt barnen i helgen och redan ny version :/

Visa signatur

thank you, come again

Permalänk
Medlem
Skrivet av rektor:

Linuxmarknaden expanderar och vill locka åt sig nya användare och mer "vanligt" folk.

På vilket sätt? Om man räknar in Android så har det ju förstås expanderat, även på serversidan går det starkt, men på desktop har man legat på samma nivå i 20 år..

Permalänk
Entusiast
Skrivet av Yoshman:

Ja, och med all rätt. Stöd för "secure boot" i detta fall betyder att Canonical har betalat Microsoft för att erhålla en kod-signeringsnyckel så man kan köra grub (GRand Unified Bootloader) på system där "secure boot" är påslaget.

Så det är inte så mycket en ny cool feature, utan en finess som är ett nödvändigt ont men ändå säger: oavsett om din PC har secure boot eller ej så kan du köra Ubuntu.

Fast om man har problem så är det ju bara att slå av secure boot i UEFI. Eller är problemet att man vill ha säkerheten som det ger men ändå fortsätta tycka illa om det?

Visa signatur

Q9450, HD4850, 8 GB DDR2 800 MHz, 3x750 GB, Antec 300, Dell 2408WFP, U2410, Qnap TS-419p+ 4x2 TB Samsung F4, Asus UL30A-QX056V, Logitech Z-680, Sennheiser HD380pro, M-Audio FastTrack Pro, Ibanez sa160qm, Ibanez TB 15R, Zoom 505II, Ibanez GSR 200, Ibanez SW 35, Cort AC-15, Squier SD-3 BBL, Yamaha PSR 270, Røde NT1-A, Nikon D200, Nikkor 18-70/3,5-4,5, 70-300VR, 50/1,8, 28/2,8, Tamron 17-50/2,8, 90/2,8, Sigma 30/1,4, SB-800, SB-25, SB-24

Permalänk
Medlem

När betan till win 8 kom blev jag helt till mig av alla förändringar (på ett positivt sätt). Men tröttnade dock efter ett tag och återvände till Ubuntu som alltid varit mitt primära operativsystem om jag inte är inne i en gaming period.
Gillar inte att det ser likadant ut varje dag och skiftar väldigt ofta teman i ubuntu. Nytt tema påverkar inte lika mycket i window och det är inte heller lika enkelt att modifiera teman. Kan man bara lite vanligt CSS så är det inga problem.

Har uppskattat ubuntu mer sedan Unity kom. Ett bra mer användarvänligt alternativ än KDE och gnome (aldrig gillat gnome, ineffektivt imo).

Visa signatur
Permalänk
Medlem
Skrivet av huxflux:

hep, jag som installerade ubuntu åt barnen i helgen och redan ny version :/

Hehe, samma hände för mig någon veckan innan Linux Mint 13 släpptes

Visa signatur
Permalänk

Så länge det går att bli av med allt som har med sociala nätverk så kan jag kanske testa det.
Finns inget värre än integrerade sociala nätverks som Ansiktsbok, Kvitter och annat skrot.

Visa signatur

CPU i9-9900K GPU ASUS RTX 2080 TI Strix OC MB ASUS STRIX Z390-E RAM Corsair VENGEANCE RGB 32GB DDR4 3200MHz Case Fractal Design Define C PSU EVGA G3 850W Cooling Noctua D15
Monitor MSI Optix MAG342CQR SSD Samsung 970 EVO 500GB 860 EVO 500GB 860 QVO 2TB + QVO 4TB PLEX Server 2x HC560 20TB+WD RED 2x10TB+12TB

Permalänk

Varför länkar ni inte .torrent filen direkt på swec?

Visa signatur

CPU: Amd FX 8120 @ 4,55Ghz, RAM: Corsair Vengeance 32GB Röd,
Grafikkort: MSI TwinfrozrIII GTX 660, Kylare: Corsair H80i,
Chassi: Cooler master 430 Elite, PSU: Fractal designTesla R2 800W,
Moderkort: ASUS Crosshair V Formula-Z 990FX,
Lagringsenheter: Samsung SSD 840 PRO-Series 128GB ,1TB Hitachi, 4st seagate barracuda

Permalänk
Medlem

dual boot ubunto /windows 7 på min asus ux32vd skulle det funka tro?

Visa signatur

(PC): i7 4790k 8gb ram Asus380x 256gb ssd
(Laptop): Dell xps 13 i7-8550u 8Gb

Permalänk
Medlem
Skrivet av Kingrags:

Jag kör Ubuntu med ett XBMC-skal installerat som min HTPC. Funkar skitbra! Jag har aldrig använt linux innan men jag va igång på enstaka timmar (Visst, jag behövde läsa på lite för att få Nvidia-drivisarna att funka bra). Vad gäller format så har jag inte haft några problem som inte gick lätt att lösa.

Go UBUNTU, om de bara skulle ha den goda smaken att börja släppa spel till linux så skulle jag överge Windows

Är det remien Xbmcbuntu du kör med när du säger att du har ett XBMC skal?

Spel på Linux kan kanske komma med tanke på valve's öppning?

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem
Skrivet av MoNkeY-05:

Jag kör en kombinerad Ubuntu HTPC / Minecraftserver, går riktigt smidigt. Första linuxinstallationen jag lagt in på egen dator, kan vara lite snurrigt ibland men svaren hittar man på google. (och annars har du ju oss på Swec ifall det blir problem)

För egen del uppstod första problemen redan vid installationen, vid val av diskar, vad ska mountas och hur.. Att ha tillgång till en andra dator för info är guld värt.

Värt att nämna ubuntu.se om någon missat? Skitbra forum med bra kunskap och stämning

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

Kul! Kom gärna med fler Linux nyheter!

Skrivet av GizZm0:

Ni erfarna ubuntu användare.. Hur fungerar Ubuntu på en HTPC? Med uppspelning och av alla olika format osv... Jag är ny på ubuntu fronten men tycker det är kul att testa nya saker, så funderar på att slänga in det mest för skojs skull

Det fungerar jätte bra på nästan alla punkter.
Alla format fungerar bara man har rätt program. Du behöver dock installera "Ubuntu Restricted Extras" genom Ubuntu Software Center för att spela upp DVD och vissa proprietära format som MP3 (VLC spelar fortfarande upp alla film och musik filer utan problem dock).

Det enda som jag tycker borde noteras är att din grafik prestanda blir ofta lidandes pga dåliga drivrutiner från Nvidia/AMD (Intel ska dock ha bra drivrutiner, så om du kör med integrerat så ska det nog funka bra). Så har du en sketen maskin kan 1080p filmer lagga. I princip alla nya datorer ska inte ha några problem dock.

Permalänk
Medlem

kör 12.04 på bärbara nu,, men jag beställde 10 pack org skivan från deras hemsida, får se när det trillar in,
ska ge till några kompisar som vill prova på.

Visa signatur

Intel Core i7-3930K @ 4,5 Ghz (Extreme) || GTX1080 || Cooler master HAF X ||Corsair vengeance 16GB || Eizo Ips x2 || Corsair HX1050 ||Asrock Extreme9 X79 || Corsair H100 || Samsung 256gb PRO 950 x3 || Freenas server 12tb || DELL 1950 samt MD1000, HP580DL G5

Permalänk
Medlem
Skrivet av hampa10:

dual boot ubunto /windows 7 på min asus ux32vd skulle det funka tro?

Klart det gör. Sitter med en sån dator nu och kört 12.10 sedan lite innan beta 2.

Du bör i såfall kolla och läsa igenom denna lathund https://help.ubuntu.com/community/AsusZenbookPrime för att få korrekt batteritid och så att allt fungerar som det ska. Annars sitter du nog där med 2 timmars batteritid på ditt nyinstallerade system.

Sen om du vill att både intel och nvidia grafikkortet ska fungera som det ska ska du slänga in Bumblebee. För detta har du en guide här. http://webent.altervista.org/2012/08/30/how-to-get-the-nvidia...

Även Bumblebee kommer ge dig en liten boost i batteritiden.

Visa signatur
Permalänk
Medlem
Skrivet av krigelkorren:

Filmredigering - OpenShot, Kdenlive.

Testat Kdenlive lite smått, verkar rätt hyfsat.
Snart kommer Lightworks till Linux

Skrivet av Zyriak:

På vilket sätt? Om man räknar in Android så har det ju förstås expanderat, även på serversidan går det starkt, men på desktop har man legat på samma nivå i 20 år..

Jag tror faktiskt att det sakta ökat i användning de senaste åren. Och det komer nog att fortsätta göra det framöver.

Permalänk
Medlem

sweet. Hoppas på att Valve drar igång nån typ av revolution och börja spotta ut spel till Linux.

Visa signatur

^^^
@¿@
o

Permalänk
Datavetare
Skrivet av Zotamedu:

Fast om man har problem så är det ju bara att slå av secure boot i UEFI. Eller är problemet att man vill ha säkerheten som det ger men ändå fortsätta tycka illa om det?

Det går bra om det är din egen dator och du vet hur man gör för att slå av den funktionen (vilken jag gissar att de flest som klarar av att installera ett OS vet).

Men för oss som använder Ubuntu i arbetet och har en dator som till stor del styrs av en IT-avdelning så kan stöd för secure boot vara kritiskt. Folk som jobbar på IT-avdelningar verkar njuta av att göra livet så komplicerat som möjligt för sina användare så det är inte bara möjligt utan även sannolikt att Ubuntu ganska snart skulle bli förbjudet om installation krävde att man slår av secure boot.

Linux har i sig ingen nytta av secure boot (inte ännu i alla fall), så det är inget argument för. Det är grub som måste vara signerat för att man överhuvudtaget ska få ladda det och grub är i krav för att man sedan ska kunna ladda Linux-kärnan (well, det är inte ett krav, finns andra sätt, men det är sättet som Ubuntu använder).

Visa signatur

Care About Your Craft: Why spend your life developing software unless you care about doing it well? - The Pragmatic Programmer

Permalänk
Medlem
Skrivet av chila:

Klart det gör. Sitter med en sån dator nu och kört 12.10 sedan lite innan beta 2.

Du bör i såfall kolla och läsa igenom denna lathund https://help.ubuntu.com/community/AsusZenbookPrime för att få korrekt batteritid och så att allt fungerar som det ska. Annars sitter du nog där med 2 timmars batteritid på ditt nyinstallerade system.

Sen om du vill att både intel och nvidia grafikkortet ska fungera som det ska ska du slänga in Bumblebee. För detta har du en guide här. http://webent.altervista.org/2012/08/30/how-to-get-the-nvidia...

Även Bumblebee kommer ge dig en liten boost i batteritiden.

tufft, lär ju inte behöva nvidia gpun när ubuntu används duger nog med att bara kö med intels inbyggda.
har aldrig använt ubuntu eller dual bootat förut är det nått specielt guide eller så jag behöver läsa :)?

Visa signatur

(PC): i7 4790k 8gb ram Asus380x 256gb ssd
(Laptop): Dell xps 13 i7-8550u 8Gb