Belysning vid datorn, fullspektrumlampa ? hälsosamt ?

Permalänk

Belysning vid datorn, fullspektrumlampa ? hälsosamt ?

Någon som har något liknande ?
enligt vissa sidor så har dom en hel del positiva egenskaper.. http://www.viva-lite.se/vad-aer-fullspektrumbelysning.html
Är detta bara bs eller ligger det något i detta ?

Kan tillägga att jag brukar få lite d-vitamin brist på vintern, därför fungerar jag över detta.
Vill också gärna ha en lampa med naturlig färgtemperatur

Permalänk
Medlem

Kan väll ligga något i det, men det är säkert onödigt dyrt Växter behöver ju vissa färgtemperaturer för att växa bra och säkerligen vi också.

Jag har vintertid 3st 30w lågenergilampor(2700K, lysrörsvarianten) till mina växter som står vid datorn, brukar ha dem som väckarklocka. Skillanden är galen när jag sätter lamporna att tändas 30 min innan klockan ringer, man vakna pigg och fräsch till skillnad från det vanliga zombie-mode jag brukar vara i.

Kan man ens få d-vitamin från något annat än solen? Ska du skaffa lampor så ska du nog göra det för att bli pigg och få lite lyse, inte nödvändigtvis för att få d-vitamin.

Permalänk
Medlem

Får ett rätt dåligt intryck av sidan, känns som typisk pseudovetenskaplig skit som används för att sälja allt möjligt skräp. En uppenbar grej jag kan säga är att ögat inte kan upplösa spektrats "hackighet" eftersom vi bara har tre olika färgreceptorer. Ett hackigt spektrum från t.ex en ledlampa kan se precis lika naturligt ut som kontinuerlig svartkroppsstrålning eftersom ögat inte har möjlighet att se skillnaden. Dessutom kan konstant bestrålning med UV jämföras med att ligga i bögrosten på solariet sex timmar i veckan vilket åldrar ens hud helt enormt.

Dra upp persiennerna och ta en promenad då och då så ska du se att det funkar mycket bättre än att köpa en lampa och intala sig att det kommer lösa allt. Som lampa skulle jag rekommendera en ledlampa med en ljustemperatur som känns bekväm, kolla på baksidan av paketet så brukar det stå listat. Som de skriver är 5500K närmast dagsljus men det är rätt olika med vad som faktiskt känns bra som inomhusbelysning.

Visa signatur

i5-4670k | GTX 670 | ASUS Z87-A | 2x4GB Corsair Vengeance 1333 MHz | Corsair VX 450 | 80 GB Intel X25 SSD systemdisk | 256 GB Samsung 840 spel/cachedisk | 2+3 TB WD Green lagringsdiskar | Fractal Define R4 | G2420HDBL (24") + L227WT (22")

Citera för svar!