Tips på bra recept för kötträtter.

Permalänk

Tips på bra recept för kötträtter.

Har precis fått vantarna på ca 6kg närproducerat nötkött men brukar vanligen inte laga så mycket olika kötträtter, så nu är det fan på tiden att man lär sig.
Tänkte därför fråga sweclockers eminenta gourmander om ni har några bra tips på både enkla och lite lyxigare varianter på maträtter innehållandes nötkött.

Permalänk
Skrivet av SörenKarlsson:

Har precis fått vantarna på ca 6kg närproducerat nötkött men brukar vanligen inte laga så mycket olika kötträtter, så nu är det fan på tiden att man lär sig.
Tänkte därför fråga sweclockers eminenta gourmander om ni har några bra tips på både enkla och lite lyxigare varianter på maträtter innehållandes nötkött.

Vad är det för bitar de gäller? De har ju lite olika styrkor.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Skrivet av HansTriceps:

Vad är det för bitar de gäller? De har ju lite olika styrkor.

Skickades från m.sweclockers.com

Lite av varje. En bit nötrulle, oxfille, fransyska, rostbiff, biff, entrecote, ytterlår, märgpipa, innanlår mm. I stort sätt lite av allt från ett nötkreatur. Allt benfritt.

Permalänk

Oxfilen/rostbiffen steker du smör och rullar i peppar och salt. Du steker det så det får färg och färdigställer den i ugnen. Till den så serverar du potatisgratäng/hasselbackspotatis. Samt att du gör egen bearnaisesås eller rödvinssås.

Jag gör bea efter följande recept:
150 g Svenskt Smör
3 st äggulor
1 msk vitvinsvinäger
1 msk vatten
1 msk riven gul lök
1 krm salt
1⁄2 krm vitpeppar
2 msk finhackad färsk persilja
1 1⁄2 msk finhackad färsk dragon

Häll äggulor och vinäger i en hög mixerskål. Smält smöret och låt det börja bubbla men inte ta färg. Häll det heta smöret i en tunn stråle i skålen under mixning. Ta inte med bottensatsen. Smaksätt med lök, salt, peppar, persilja och dragon.

Enkelt och blir supergod.

Fransyska är också en trevlig köttbit som man kan tillaga långsamt och länge i ugnen i en gryta för att få riktigt gott och mört kött. Serveras med kokt potatis och en gräddsås men ansjovis i. Samt lite kokta grönsaker....

Boeuf Bourguignon och egen chili är också trevligt att göra.

Biff/entrecote steker du i smör och kryddar med salt & peppar. Serveras med klyftpotatis (inga färdiga påsar) och bea-sås....

Med nötrullen så kan du göra en riktigt god Sjömansbiff

Mumsigt kött du har fått tag i, vart riktigt hungrig nu...:)

Visa signatur

Workstation:*Acer TimelineX 4830tg *8gb DDR3 1066MHz *Core i5, 2410M, *GeForce GT 540M 2gb, *80gb ssd intel x-25 g2*Griffin Elevator
HTPC:*Lian Li C36B*Gigabyte GA-MA78GM-UD2H*AMD Athlon X2 4850e 2.5GHz + Scyte Shuriken*2x1gb pc8500 corsair dominator*XFX Radeon HD5450 512MB - passivt*40gb ssd intel x-25 g2

Permalänk
Skrivet av DasBoot_swe:

Oxfilen/rostbiffen steker du smör och rullar i peppar och salt. Du steker det så det får färg och färdigställer den i ugnen. Till den så serverar du potatisgratäng/hasselbackspotatis. Samt att du gör egen bearnaisesås eller rödvinssås.

Jag gör bea efter följande recept:
150 g Svenskt Smör
3 st äggulor
1 msk vitvinsvinäger
1 msk vatten
1 msk riven gul lök
1 krm salt
1⁄2 krm vitpeppar
2 msk finhackad färsk persilja
1 1⁄2 msk finhackad färsk dragon

Häll äggulor och vinäger i en hög mixerskål. Smält smöret och låt det börja bubbla men inte ta färg. Häll det heta smöret i en tunn stråle i skålen under mixning. Ta inte med bottensatsen. Smaksätt med lök, salt, peppar, persilja och dragon.

Enkelt och blir supergod.

Fransyska är också en trevlig köttbit som man kan tillaga långsamt och länge i ugnen i en gryta för att få riktigt gott och mört kött. Serveras med kokt potatis och en gräddsås men ansjovis i. Samt lite kokta grönsaker....

Boeuf Bourguignon och egen chili är också trevligt att göra.

Biff/entrecote steker du i smör och kryddar med salt & peppar. Serveras med klyftpotatis (inga färdiga påsar) och bea-sås....

Med nötrullen så kan du göra en riktigt god Sjömansbiff

Mumsigt kött du har fått tag i, vart riktigt hungrig nu...:)

Allt låter riktigt gott.
Måste testa bean. Älskar den såsen men har aldrig lyckats tillverka egen. XD

Det är riktigt kul att fundera på bra recept då det är riktigt närproducerat och fin kvalitet.

Djuret är uppfödd på en gård strax milen från mig och slakteriet ligger 7 km från gården. Nära och bra för miljön på alla vis. O gud vad fint det var när jag fick det direkt från slakteriet utan långa leveranser. ska bli kul att testa lite roliga recept. Ös på med mera om ni kommer på något bra! Kanske någon som har tips på någon gryta? Kanske något som passar till pasta?

Jag käkade på italiensk restaurang för några veckor sedan, åt en pastarätt med oxfilé o det var grymt gott, om man bara kunde minnas vad det hette så man kunde hitta ett recept.