Microsoft tillkännager Windows 10

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ozzed:

Förhoppningsvis testar väl folk sönder systemet ordentligt.

En paranoja-grej som redan cirkulerar är ju den att Microsoft tänker "övervaka" folk för att se hur de använder systemet för att kunna göra det bättre för folk, men "vad är det som säger att de plockar bort funktionen vid skarp release??"

Själv förstår jag inte riktigt nervositeten kring det. Consumer improvement program har väl funnits sedan XP-tiden?

Beror ju på vilken skala av integritet man vill vara på. Vad sparar microsoft för data och hur mycket. För detta är något sedan NSA,FRA mm kommer åt utan större problem.

Tittade på preview videon, är verkligen inte imponerad om jag skall vara ärlig.
De implementerade Virtual desktops klon lite som man skulle copy pasta kod från en plats till en annan. Utförandet var verkligen inte snyggt.

Present Windows klon vilket jag är bara negativ till att den kommer föreslå det vid window snap. Känns som det blir lite väl tjatigt om man håller på och snappar och den varje gång skall fråga vad man vill ha.

Startmenyn på god väg, lite stor men förhoppningsvis kan man ändra storlek på den själv.

På god väg från fiaskot Windows 8, så får se om de förbättrar saker på det jag poängterat. Dock.....
Saknar saker som att tagga filer i filhanteraren, tabbar i filhanteraren.

Flytta fönster oavsätt vart du försöker dra ifrån, kunna välja om ett fönster skall vara över/under ett annat. Kunna välja vart ett fönster skall hamna vid start och kunna välja no-border på fönster.

Lite standard saker som enligt mig förenklar skrivbordsanvädning något enormt och så fort jag hamnar utan det känns det som man är utan lemmar.

Visa signatur

Arch - Makepkg, not war -||- Gigabyte X570 Aorus Master -||- GSkill 64GiB DDR4 14-14-15-35-1T 3600Mhz -||- AMD 5900x-||- Gigabyte RX6900XT -||- 2x Adata XPG sx8200 Pro 1TB -||- EVGA G2 750W -||- Corsair 570x -||- O2+ODAC-||- Sennheiser HD-650 -|| Boycott EA,2K,Activision,Ubisoft,WB,EGS
Arch Linux, one hell of a distribution.

Permalänk
Medlem
Skrivet av pålis:

Är din rant riktad specifikt till mig? Isf, preachar du för kören för jag gillar mitt Win 8.1 men har tillfälligt tvingats tillbaka till Win 7 pga orsaker.

Det var ett öppet brev till alla! Kul att du är en av the enlightened ones.

Skrivet av pålis:

Alternativ är ju alltid bra men varför gömma en sån här grej i facking Ease of Access Center?! Varför inte i Mouse Properties eller nåt? Jag har en skum förkärlek för att gräva i menyer och settings men EAC har jag fan aldrig varit inne i.

Trodde ärligt talat att jag hade googlat till världens ände men min Google-fu har gjort mig besviken :'( Tur att du var har för att picka up teh slack

Tror inte tanken var att gömma det, bara att de är inte så duktiga med var de lägger inställningar. Det finns en del inställningar som jag tycker borde finnas på andra ställen. Men just den här inställning förstår jag varför den är där, nämligen att du är en del av väldigt få. Iaf enligt mig, vilket inte säger mycket, men jag har aldrig hört någon som tycker att det här är praktiskt eller nämnt detta överhuvudtaget. Och jag kan bara se det som att det är en grej som skulle störa för det mesta då fönster blir markerade bara om man rör musen lite av misstag. Lika störande som när man klickar random ibland på laptops då man rör touchpaden lite.

Men ifall något inte stämmer med musen eller tangentbordet eller vem vet vad så finns det möjlighet att markera fönster på ännu ett till sätt, t ex ifall musknappen skulle sluta fungera och även alt+tab. Det här låter iofs långsökt men ja, det är det enda jag kan komma på

Permalänk
Medlem
Skrivet av Allexz:

Haha MS, går det inte bra?

Vad är det som inte går bra? Microsoft gjorde väl rekord resultat förra året?

Visa signatur

/havoc

Permalänk
Medlem
Skrivet av Paddanx:

Personligen vill jag inte ha en kioskvältare. Jag vill inte ha något magiskt trams. Utan jag vill ha ett OS som jag kan enkelt anpassa till mina behov, mina önskemål och som jag vill ha det, och jag är beredd på att betala för att få det så.
Det verkar som att Microsoft har gjort precis det jag önskar med Win10. Kanske inte helt klar, men bra bit på vägen.
Kan jag bara anpassa det för mig, så är jag helt nöjd. Det är i slutändan de små sakerna som gör skillnaden i livet.

Behöver inte vara något "magiskt trams", utan bara något som underlättar vardagen lite. Windows 8 kom ju med lite smarta finesser som att kunna mounta och rar'a utan tredjepart och bättre filhanterare osv. När Apple presenterade Yosemite blev jag imponerad av det här med att kunna svara med mobilen via sin mac och designen. Jag blev alltså mer nyfiken på OSX efter deras presentation, och började överväga att skaffa en mac. Jag vill att tekniken ska gå framåt, och därför önskar jag något ut över det vanliga när det lanseras något. Speciellt från Microsoft sida då de inte uppdaterar operativsystemet lika frekvent och har historiskt sett haft en mängd olika nyheter varje gång.

Men jag förstår dig också att du vill känna igen dig och att det bara ska flyta på. Win10 kommer vara mer behagligt för tidigare windows-användare, vilket är bra. Microsoft möter en väldigt bred publik, och bevisligen går det inte att freestylea hur som helst (win8). Senast idag pratade jag med en äldre man som var positivt överraskad över återinförande av startmenyn på win10 då han inte kände sig hemma alls med win8.

Jag hoppas i alla fall att man kan använda modern ui med mus och tangentbord i win10 också, för när man satt några timmar och tog bort all skräp, pin'ade de viktigaste programmen och snyggade till ikonerna i w8.1 så blev det väldigt smidigt

Permalänk
Skrivet av upl8447:

Det går att signa upp nu för insider på https://insider.windows.com/
Går dock inte att ladda ner än http://i.imgur.com/RtpN51T.png?1

Gick in och det verkar gå att ladda ner nu!

Frågan är om man vågar installera det som sitt main-OS än?

Permalänk
Medlem
Skrivet av HellDildo:

Låter som om du beskriver OSX för fem år sedan. Men bra att Windows kommer ikapp (använder båda).

Jepp, bra att grejer som finns i andra OS som inte fanns i windows börjar komma. Snart finns det nästan inga anledningar att byta!

På tal om OSX, har ni jump lists? Kan man skapa, säg en textfil, med högerklick? Flytta docken?
Har den uppdaterats så att cut and paste av filer fungerar rätt nu i Mac?

)))

Permalänk
Medlem

Blir att tanka! Synd bara att man inte är hemma!

Visa signatur

🖥️ Fractal Design Node 804 • Asrock Fatal1ty X99M Killer • Intel 5820K • Noctua NH-U12S • Corsair Vengeance 16GB • Gigabyte GTX 970 • be quiet! Dark Power Pro 550w • 2x Intel 520 120GB • 2x 1TB • 1x 3TB
💻 Microsoft Surface Pro (8GB/128GB)
 iPhone 11 64GB 🎧 SONY WH-1000XM3
🎵📲 SONY NW-ZX300 64GB [Region changed & Mr Walkman custom firmware loaded] + 256GB xtra • Audio Technica ATH-M50X

Permalänk
Medlem
Skrivet av upl8447:

Det går att signa upp nu för insider på https://insider.windows.com/
Går dock inte att ladda ner än http://i.imgur.com/RtpN51T.png?1

Det går ladda ner nu:
http://windows.microsoft.com/en-us/windows/preview-download?o...

Permalänk
Medlem
Skrivet av Joråsatte:

Gick in och det verkar gå att ladda ner nu!

Frågan är om man vågar installera det som sitt main-OS än?

Rekommenderar inte det. Om du har windows 8 så kan du använda Hyper-V, vet inte om det finns på Windows 7.

Själv kommer jag att använda virtualbox då jag är van vid den och har inte testat hyper-v än. Bara att virtualisera och kolla vad som händer. Sen kommer jag att ha det på min laptop men den biten väntar jag med. Först är det virtualisering som gäller!

Permalänk

Den funktion som jag mest ser fram emot är möjligheten till flera virtuella skrivbord. Det är verkligen på tiden att Microsoft inkluderar detta som standard i Windows. Efter att ha använt Linux ett tag, klarar jag mig inte utan detta. I dag är man tvungen att använda sig av tredjepartsprogram så som VirtuaWin, vilket fungerar hyfsat bra i min mening.

Permalänk
Inaktiv

Ooooh den där glada snehåriga snubben kommer efter ca 10minuter. Måste han va så glad? så osvenskt...

Permalänk
Medlem
Skrivet av havoc:

Vad är det som inte går bra? Microsoft gjorde väl rekord resultat förra året?

Det gick så bra att M$ sparkade flera tusen anställda och lade ned XBOX filmstudio innan de ens hann släppa en film.

Visa signatur

Kör Linux - Yes! We are the 2 percent! And growing... Föreslå inte ens något Windows-exklusivt om jag inte specifikt frågar efter något till Win.
2600K - 18GB RAM - 1TB HDD - 64GB SSD - GTX 650 Ti Boost
Minnesvärda trådar: 1, 2

Permalänk
Medlem

Finns det någon logik med att hoppa över 9?

Permalänk
Medlem

En sak jag hatar i de nya operativsystemen är hur de har fuckat upp fönster. Finns det något man kan göra för få det som det var på vista och tidiagre versioner? Alltså att man inte behöver hålla en mus över exempelvis chrome ikonen för se fönsterna. Om jag har 2 fönster öppna så vill jag ha 2 synliga fönster öppna på aktivitetsfältet, inte bara 1 där flera fönster döljs bakom. Det spelar ingen roll om man öppnar 100 fönster, det syns likväl bara en på de senaste versioner, och det just sådana här saker som förstör upplevelsen för mej. Visst jag kan förstå att vissa tycker det blir stökigt och tycker den nya lösningen är bättre, men varför inte då låta en välja?

Jag har inga förhoppningar om att detta kommer åtgärdas i win 10, men bra att de har tagit tllbaka startmenyn i alla fall

Permalänk
Medlem
Skrivet av PeanutPowerz:

Finns det någon logik med att hoppa över 9?

De anser väl att det låter bättre.

Permalänk

Windows 8.2 omdöpt till Windows 9 som i sin tur blev omdöpt till Windows 10 = patetiskt av Microsoft.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ketchup1:

En sak jag hatar i de nya operativsystemen är hur de har fuckat upp fönster. Finns det något man kan göra för få det som det var på vista och tidiagre versioner? Alltså att man inte behöver hålla en mus över exempelvis chrome ikonen för se fönsterna. Om jag har 2 fönster öppna så vill jag ha 2 synliga fönster öppna på aktivitetsfältet, inte bara 1 där flera fönster döljs bakom. Det spelar ingen roll om man öppnar 100 fönster, det syns likväl bara en på de senaste versioner, och det just sådana här saker som förstör upplevelsen för mej. Visst jag kan förstå att vissa tycker det blir stökigt och tycker den nya lösningen är bättre, men varför inte då låta en välja?

Jag har inga förhoppningar om att detta kommer åtgärdas i win 10, men bra att de har tagit tllbaka startmenyn i alla fall

Självklart! Högerklicka på en tom del av aktivitetsfältet och sedan egenskaper. Välj sedan 'gruppera aldrig' i 'Knappar i Aktivitetsfältet'

Permalänk
Medlem
Skrivet av Herr Andersson:

Windows 8.2 omdöpt till Windows 9 som i sin tur blev omdöpt till Windows 10 = patetiskt av Microsoft.

Oj, trodde inte någon skulle bry sig så mycket om vad versionen heter att man skulle se så väldigt starka ordval. Blir nästan lite ironiskt.

Permalänk
Skrivet av Evil Peter:

Oj, trodde inte någon skulle bry sig så mycket om vad versionen heter att man skulle se så väldigt starka ordval. Blir nästan lite ironiskt.

Ordet patetiskt är ett väldigt starkt ordval?

Jag hoppas att du är ironisk och inte bakom flötet.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Herr Andersson:

Ordet patetiskt är ett väldigt starkt ordval?

Jag hoppas att du är ironisk och inte bakom flötet.

Ja, det betyder ju starkt känslosam eller löjeväckande. Sett till vardagligt användande, vilket kanske är mer relevant än definitioner i forumsammanhang, brukar det användas till personer som man anser beter sig högst ovärdigt.

Permalänk
Skrivet av Evil Peter:

Ja, det betyder ju starkt känslosam eller löjeväckande. Sett till vardagligt användande, vilket kanske är mer relevant än definitioner i forumsammanhang, brukar det användas till personer som man anser beter sig högst ovärdigt.

Ja just det precis som Microsoft agerar just nu.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Herr Andersson:

Ja just det precis som Microsoft agerar just nu.

Då ser jag inte var din invändning kommer ifrån. Du använde ett av de starkare orden för sådant beteende och medan jag inte skulle kalla det patetiskt så finner jag det ändå närmare att beskriva att bli så upprörd över vilken siffra det står vid en Windows-version än att beskriva valet av att benämna versionen på det sättet. Ser inte var det skulle vara oklart, nog om detta.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Allexz:

Haha MS, går det inte bra?

Blev du tappad som liten? De gjorde rekordvinster nyligen..

Permalänk
Sötast
Skrivet av Bobiri:

Blev du tappad som liten? De gjorde rekordvinster nyligen..

Nä, men oj ett sånt språk!

Skäms du inte lite nu?

Eller det är kanske lite coolt att vara värsting?
Glöm inte berätta för dina vänner genast vad du gjort och sagt på nätet!

PS. glöm inte ange källa för rekordvinsterna du talar om, inom konsumentoperativsystemsförsäljning, damn... dat word!

Permalänk
Quizmaster Göteborg 2023

Jag som uteslutande använder min ena dator till att skapa musik och mixtra med photoshop. Är detta OS något för mig?
Kommer jag att behöva uppgradera allt eller kommer arkitekturen vara sådan att det som funkade i win7 även kommer att fungera i win10? Eller beror detta på programtillverkarna?

Jag är onekligen sugen på att byta OS till 8.1 [och jag gissar på att win10 borde hålla samma kurs] när jag läste om hur resurssnålt det är jämfört med win7.

Permalänk
Quizmaster Malmö 22
Skrivet av Flawwoo:

Man kan ju undra om dom verkligen kan räkna på Microsoft. Först Xbox One och nu Windows 10.

Ja eller hur! Jag tror att styrelsen rekryterar från PR-avdelningen först o främst.

Undrar om dem fattar att alla bara skakar på huvet på dem....

Visa signatur

[Gigabyte EP35-DS4][Intel Core 2 Duo E8400 3.0 Ghz][2x2GB Corsair XMS 2][Gainward GTX 570][Sandisk Extreme II 480GB][Corsair HX 620W][Fractal Design Define XL R4][Acer GD245HQBID]

Permalänk
Medlem
Skrivet av Aleshi:

Nej. De hade redan börjat spåra ur med XP. Massa "lätthanterlig" yta som ljuger om vad som är under. Hela mappstrukturen är ju påhittad. Att det dessutom är det fulaste OS som gjorts gör inte saken bättre. Knallblå menyrader i bumligt klumpig låtsas 3D med skuggning och highlights? Groteskt är vad det är.

Windows 2000 i 64-bit version med senaste DirectX och stöd från nya drivrutiner så är jag nöjd.

Windows 2000 finns med fullt fungerande PAE men tyvärr ej i 64bit. Drivrutinerna från XP går i nästan alla fall använda i 2k då man inte behöver driver signingn och de som inte funkar brukar bara vara att ändra version info på för att få igång. DirectX9 räcker för de flesta spel än idag och OpenGLstödet är extraordinärt bra.

Min server (4x HP 360 1U Dual Xeon Blades i rackskåp) kör 2k fortfarande med minimalt antal processer och smider på för fullt. PAE påverkar prestandan negativt endast i ett väldigt litet antal applikationer och binärerna samt code-base är mindre än för 2003 x64. Personligen kommer jag aldrig uppgradera dessa servrar, då de fyller sin uppgift utmärkt. När det blir dags att byta ut dem dock, så blir det nån form av Unix, troligtvis Oracle Solaris eller nån form av BSD med on-site support.

Visa signatur

2x Xeon E5-2699 v4, 256gb Quad Channel RAM, 2x nVIDIA 980ti
----
AMD Ryzen 5950X, 128gb Dual Channel RAM, 2x AMD 6900XT
----
Massiv amiga och 3dfx-samling.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Aleshi:

Windows 2000 i 64-bit version med senaste DirectX och stöd från nya drivrutiner så är jag nöjd.

Alltså Windows 7 x64 i Classic-temat. DWM stängs ju t.o.m. av då. Tja, bara upp till DX11.1 (delvist) då. 11.2 finns bara till NT 6.3/WDDM1.3. 11.3 och 12 lär väl bara finnas i Windows 10/NT6.4. Spelar inte så stor roll än. Drivrutiner kommer ju fortfarande.

Permalänk
Medlem

Windows 10.
Som borde heta Windows 9.
Som egentligen är Windows 8.2.

Visa signatur

CPU: i9-13900K + Cooler Master ML360L ARGB V2 || GPU: Gainward RTX 4090 Phantom GS.
MoBo: Asus Rog Strix Z790-F Gaming || RAM 32 GB Kingston Fury Beast CL40 DDR5 RGB 5600 MHz.
PSU: Corsair RMe 1000W 80+ Gold || Chassi: Phanteks Eclipse P500A D-RGB.
Lagring: Kingston Fury Renegade M.2 NVME 2TB + Samsung 860 QVO 1TB.
Skärmar: 27" 1440p 144 Hz IPS G-sync + 27" 1440p 155 Hz VA || OS: Win 11 Home.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Paddanx:

Får se om du snart säger: Efter att jag gick över till 10 så sade jag i samma stund. Aldrig mer Windows 8.1.
För mig kommer hoppet bli 7->10, eftersom jag inte ansåg Windows 8 värt att köpa nya Ultimate Retail licenser...
Förhoppningsvis så kommer det bli en annan ton på det nästa år. Jag hoppas kunna testa 10:an så snart jag kan iaf.

Det kan mycket väl bli så. Iallafall jag strävar alltid efter bästa möjliga prestanda, när jag gick över från W-7 till W-8.1 så blev det WOW shieeet vilket lyft.
Datorn startade upp snabbare, datorn flöt mer, spelen gick bättre osv osv. Så när mina polare talade sig varma om W-XP och W-7 så fick dom numret till närmsta psykmottagning av mig. Det är riktigt bra OS från Microsoft på senare tid. Floppen för W-8.0 blev att det var anpassat helt och hållet för surfplattor och annat bärbart touchtjafs. W-8.1 blev ett enormt lyft, och det är skönt att jag slipper få upp Metro-startsidan när jag startar burken, eller tar den ur strömsparläget.
Förmodligen blir Windows 10 ett lika stort eller ännu större lyft, och då är det givet att jag hoppar över dit istället. Fast då står jag i valet och kvalet om jag skall smälla in det rent, eller behålla mina filer och inställningar. Det hade varit skönt att behålla allt med tanke på all den jäkla tid det kommer ta för mig att göra om hela skiten åter en gång.

Visa signatur

Deepcool Matrexx 30 & MSI Z87-G43 Gaming!
Intel Inside Core I7 4790K med AMD Radeon R9 390!
Rubbet strömförsörjs av Corsair RM750X!