Permalänk
Medlem

@Tauc: Såg det nu men det saknas källor.

Visa signatur
Permalänk
Medlem
Skrivet av Lemasive:

Min fråga är alltså, är det ett problem att människor tror att bara för att någon har en viss utbildning eller position så förstår de mer om världen?

Skrivet av lorgix:

Om det är ett särskilt stort problem vet jag inte. Du verkar ha uppfattningen att det är betydligt mycket mer utbrett än vad jag fått intrycket av.
Det finns bevisligen korrelation mellan utbildning och mått på intelligens, men att den skulle vara perfekt har jag inte hört någon påstå.

Skrivet av Lemasive:

Du skrev att det inte var speciellt utbrett, jag anser att en överväldigande majoritet av lärare i Sverige är usla. Dessa har också tillgång till barn/ungdomar i många år, det är antagligen en av de absolut viktigaste yrkersgrupperna i ett samhälle och jag menar att det alltså är extremt utbrett. Kanske är det så att du inte ser skogen, för träden?

Se vad jag svarade på. Där står ingenting om lärare, och jag skrev heller ingenting om lärare.

100+ inlägg senare ser det ut att vara fler än jag som inte är säkra på vad du vill uppnå med tråden.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Lemasive:

Min fråga är alltså, är det ett problem att människor tror att bara för att någon har en viss utbildning eller position så förstår de mer om världen?

Jag upplever att människor ofta har svårt att lyssna för att [jag själv] alltid har rätt/vet bättre. Det är väl en mänsklig egenskap som finns hos oss alla, både utbildat folk och ungdomar som jag själv.

Jag vill påstå att det är logiskt för [den utbildade] att anta att han/hon vet bättre än [den outbildade] - även om det kanske inte är så (dock är det ju inte säkert om det antaget görs, och det finns undantagsfall..).

Det verkar vara ett problem för dig eftersom du verkar reta dig på det en smula. Människor är själviska, bara att acceptera ..

Permalänk
Medlem
Skrivet av SimpanDirr:

Har endel bekanta som är så stolta över att vara utbildade. Tills dom inser att vara skuldsatta x antal 10 eller 100 000tals kronor och ändå tjäna mindre än en simpel knegare. Med 0kr i lån.

Det här tycker jag var ett intressant inlägg. Kan man måntro läsa det som att "jag tjänar lika mycket så jag är minst lika.." intelligent? ....smartare (mer intelligent)?

Utbildning är inte (ska inte!) enbart vara ett medel för att tjäna mer flis. Kunskapen i sig har ett värde. Desto mer man lär sig och behärskar, ju mer växer man som människa. Jag tycker absolut att man kan få (kanske rent av borde) känna sig lite stolt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Tauc:

Känns som att det är mycket känsloargument och upprepningar här. självklart behöver man inte vara överbegåvad för att studera på universitet men för den delen betyder det inte att vem som helst kan bli vad som helst. Det finns utan tvekan utbildningar som kräver hög intelligens medan många kan läsas av vem som helst. Sedan finns det precis som nämnts ett flertal gånger intelligens inom olika områden.

Det är såna här trådar som får mig att ifrågasätta min egen intelligens, för precis som du skriver är det många upprepningar och känsloargument. Redan några inlägg in i tråden är 95% av innehållet redan avhandlat. Resten är utspritt över små delar i ett antal andra inlägg... ändå känner jag mig tvungen att läsa igenom alltihop och första andra fredagsnöjen.

Aja, jag får ju mer data som bekräftar min teori att de flesta forumdiskussioner egentligen till största delen är monologer där deltagarna främst skriver för att berätta sina egna förutfattade meningar snarare än att lära sig något nytt.

Styckeindelning (och ja, jag ser ironin i mitt eget inlägg).
Visa signatur

# = Brädgård
FD Nano S|Corsair SF450 V2|Asrock B450 ITX|AMD 2400G|Ballistix Sport 2666Mhz CL 16|Samsung 860 EVO 250GB|Dell U2415|Logitech K400+
Kan nån vara snäll och berätta vad åbäket kan vara värt, i den här tråden: #19710305

Permalänk
Medlem
Skrivet av FlashGordon:

X'et styr enbart hur mycket information du kan lagra och komma ihåg.

Det tar 30 år för mig att klara en ingenjörsutbildning pga bristande koncentrationsförmåga och arbetsminne men inga som helst problem att platsa i Mensa sedan 20 år tillbaka. Det borde enligt en övervägande majoritet inte vara möjligt.

Du blir vad du lägger din tid på, om det så är pornografi, diska eller läsa böcker.

Ja men precis som jag skrev så bör man ha ett allmänt intresse om det man ska läsa för att det ska fungera bra.
Sen att säga att det endast krävs att komma ihåg saker för att klara utbildningar skulle jag säga är fel, man kan klara utbildningar på två sätt (finns kanske fler) att memorera allt eller förstå allt. Om man har högre intelligens bör det därmed gå fortare att förstå ämnena och därmed enklare att klara en utbildning, men man kan också vara duktig på att memorera och också klara kursen (mindre bra alternativ).

Om du nu som är medlem i Mensa skulle ge dig fan på att du ska läsa Civing så bör det gå galant om du skulle ha det minsta lilla intresse.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Primary:

Om du nu som är medlem i Mensa skulle ge dig fan på att du ska läsa Civing så bör det gå galant om du skulle ha det minsta lilla intresse.

Det skulle ta mig drygt 20-30 år att läsa eftersom mitt arbetsminne och koncentrationsförmåga är lika långvariga som en orgasm. Tyvärr så gäller det även intressen så när man ska svara på intressanta diskussioner kan det ta några veckor innan man kommer till skott. Nåja, det är fredag jag ska inte sitta här och ömka mig. Trevlig helg

Visa signatur
Permalänk
Skrivet av Olegh:

Det här tycker jag var ett intressant inlägg. Kan man måntro läsa det som att "jag tjänar lika mycket så jag är minst lika.." intelligent? ....smartare (mer intelligent)?

Utbildning är inte (ska inte!) enbart vara ett medel för att tjäna mer flis. Kunskapen i sig har ett värde. Desto mer man lär sig och behärskar, ju mer växer man som människa. Jag tycker absolut att man kan få (kanske rent av borde) känna sig lite stolt.

Menar att väldigt många känner sig så "stek" för att dom har en utbildning. Klart att endel utbildningar ger mer bildning av världen.

Märker dock stor skillnad på människor som är cirka 25 år som jobbat sig upp till sin tjänst, eller precis läst klart och börjat arbeta. Att vara bildad och intelligent är två helt olika saker.

Visa signatur

Ryzen 5600x - 3060 Ti - 16Gb ram
Soffgaming: Nintendo Switch, PS4 PRO+Vr
Ringa: iPhone 11

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mikeyland:

Hej, jag kan rekommendera dig redan nu att inte inleda någon " kompisrelationer till eleverna". Jag brukar på förhand kunna peka ut de som har en tro på att det skulle hjälpa dem i deras karriär. (Flera vikarier har den inställningen, att försöka "köpa" till sig elevernas tillit. Tex. smöra för eleverna, att inte kunna säga nej eller att se mellan fingrarna.

Det enda man behöver vara som lärare är sig själv, antingen så är man född till att jobba med det eller så är man inte det och är man inte det kommer man få kämpa för att lära sig det sociala samspelet.

Svenska skolan behöver inte fler kompisar pedagoger.

Lycka till, menade inget illa med att du vill läsa till lärare.

Skrivet av tachiibou:

Hade en bra relation med alla mina lärare i gymnasiet. Vi kunde skämta med varandra om vi möttes i korridoren och sådant. Tycker själv det gjorde skolan mycket roligare och var definitivt inget negativt.

Håller helt med @tachiibou. Tog studenten förra året och har sedan mellanstadiet haft många lärare som jag än idag har kontakt med, då man så gott som blev kompisar med dom. Tycker det gör otrolig skillnad, och man märker stor skillnad på en lärare som endast är där för att jobba, och lärare som faktiskt bryr sig och tycker om det

Visa signatur

Ryzen 7 7800X3D | Nvidia Geforce RTX 4070 Ti 12gb | Corsair Vengeance DDR5 6000MHz RGB CL30 2x16GB | EVGA Supernova G2 750W | ASUS ROG Strix B650E-F Gaming | Be Quiet! Dark Rock Pro 5
Citera för svar!

Permalänk
Medlem

Om vi bortser från en liten handfull utbildningar som faktiskt inte vilken idiot som helst skulle klara av, så tycker jag inte mig se någon särskilt stark korrelation mellan högskoleutbildning och intelligens. Det finns gott om såväl otroligt begåvade individer som var nöjda efter gymnasiet, som pappskallar med ganska imponerande akademiska meriter.

Vad en längre högskoleutbildning av det seriösare slaget (läs: motsatsen till pellejönsutbildningar där begreppet "salstenta" är okänt för studenterna) däremot kan utgöra ett ganska bra mått på, är individens förmåga att ta sig an och slutföra uppgifter. Jag vill nog påstå att den sortens driv många gånger är viktigare än rå intelligens.

Visa signatur

Nu lurade jag dig att slösa bort ett par värdefulla sekunder av ditt liv på att läsa denna fullständigt poänglösa signatur!

Permalänk
Medlem

Jag tycker det blir otroligt korkat i diskussioner när man börjar använda utbildning som ett form av argument för sitt påstående. I vissa saker kan det vara fullt legitimt enligt mig om det handlar om ett ämne som har med säkerhetsfrågor att göra. Jag jobbar inom elbranschen och pratar du då säkerhetsfrågor så kan det vara väldigt allvarligt om du får fel information om du nu skall göra något arbete själv. Men diskuterar man saker sinsemellan, till exempel politik, så är nog att prata om sin utbildning riktigt svagt (om du använder det som ett argument alltså). I dom allra flesta fallen där jag bemött en sådan person som haft det argumentet så har det varit pga brist på sakliga argument, men notera att det inte gäller alla gånger heller.

Sedan kan man tycka att folk torde använda hjärnan, dvs att "högutbildad" kan innebära ganska många saker. Vad är du utbildad inom? Någon nämnde tidigare om genusvetenskap. Är man då utbildad inom genusvetenskap, gör det då att din röst automatiskt står högre inom politik än någon som började arbeta direkt efter gymnasiet, bara för att du har en längre utbildning eller är s.k "hög"utbildad?

Vad som också säkerligen redan är nämnt är att bara för att man har en utbildning inom ett område betyder inte det att du förstår ämnet. Förståelse och att kunna memorera är väldigt olika saker.

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av SimpanDirr:

Har endel bekanta som är så stolta över att vara utbildade. Tills dom inser att vara skuldsatta x antal 10 eller 100 000tals kronor och ändå tjäna mindre än en simpel knegare. Med 0kr i lån.

Detta var väldigt mycket förr, speciellt när man går tillbaka till 90 talet. Det finns även gott om personer som idag tjärnar storkovan i norge.
Men för en rättvis jämförelse idag så får man gå på medelpersoner, för det finns folk som har struntat i hela högstadiet och blivit mångmiljonärer och personer som har hamnat hos kronofogden.. Att någon känner en person som tillhör någon utav grupperna betyder inte något alls.

Så om man tar en helt vanlig gymnasieelev som idag inte utmärker sig på något positivt eller negativt sätt och att den vill jobba inom it/systemutveckling och ha en hygglig lön, hur ska denna lättast uppnå detta utan någon extra gymnasieutbildning?
Jag påstår att utbildning är det bästa sättet för den helt vanliga eleven för att få kunskap inom området, likaså utöka sin intelligens om hur datateknik fungerar.

Skrivet av SimpanDirr:

Menar att väldigt många känner sig så "stek" för att dom har en utbildning. Klart att endel utbildningar ger mer bildning av världen.

Andelen som känner sig för stekare för att ha fixat en högskoleutbildning är nog i princip detsamma som som känner det för sin gymnasieutbildning. Det är väl typ folk från handels och liknande som kan känna sig så, medans det inte var så mycket vaska dyr champagne och liknande bland de jag läste med inom data.

Skrivet av SimpanDirr:

Märker dock stor skillnad på människor som är cirka 25 år som jobbat sig upp till sin tjänst, eller precis läst klart och börjat arbeta.

Utbildning är också att jobba sig upp, ibland kommer det nya utifrån och får nya platser och med den rullians av folk som finns på folk idag är det ingen som reagerar.
Det känns väldigt förlegat det du nämner som när folk i stora mängder jobbade på en fabrik eller liknande. Idag är det mer, wow har vi lyckas rekrytera en sådan duktig person till företaget, jättebra att den kan göra denna sak för då frigör vi resurser som kan göra annat.

Skrivet av SimpanDirr:

Att vara bildad och intelligent är två helt olika saker.

Håller med lägg även till kunskap.
Bildad ser jag som allmänbildad, man ska kunna en förbaskat massa onödigt vetande. Detta är säkert roligt för vissa att kunna, men många skiter fullständigt i saker som det ej finns något behov i att veta. På frågan varför, jo för det är så fruktansvärt mycket man behöver veta om det man sysslar med. Och ett väldigt effektivt sätt på att bli insatt i något är just att fokusera på detta och strunta i saker som inte på något sätt leder dit.

Intelligenta är en förmåga att lista ut saker. Det går att träna upp så att man tänker på smarta sätt och gör mer intelligenta beslut. Utbildning, livserfarenhet kan göra en mer intelligent. Dålig utbildning, erfarenheter kan försämra ens intelligens.

Kunskap. går utveckla mycket, det som står i wikipedia tycker jag ej är den allmänna tolkning. Utan jag ser mer kunskap som hårddisk på en dator som man från huvudet kan söka upp. Fast det blir lite flummigt, för en person som har kunskap att göra en viss grej, kanske också kräver en extrem fingerfärdighet för just detta.
Ta en bilingenjör som är kan designa nya bromsar, vet precis alla parametrar som påverkar, likaså kan denna sakna kunskap att byta sina bromsar på sin bil för den har tummen mitt i handen.

Permalänk
Skrivet av LaoLao:

Det är såna här trådar som får mig att ifrågasätta min egen intelligens, för precis som du skriver är det många upprepningar och känsloargument. Redan några inlägg in i tråden är 95% av innehållet redan avhandlat. Resten är utspritt över små delar i ett antal andra inlägg... ändå känner jag mig tvungen att läsa igenom alltihop och första andra fredagsnöjen.

Aja, jag får ju mer data som bekräftar min teori att de flesta forumdiskussioner egentligen till största delen är monologer där deltagarna främst skriver för att berätta sina egna förutfattade meningar snarare än att lära sig något nytt.

Haha om alla som deltog i diskussioner utgick ifrån att dom vill lära sig något så skulle inte krig finnas, religioner skulle inte hata varandra och vardagsbråk skulle försvinna (tror jag). Så du är nog helt korrekt i att de flesta inte diskuterar för att få ut något ur diskussionen utan för att "vinna".

Permalänk
Medlem

Ibland känns det som att intelligens förvirras med förmågan att komma ihåg saker högskolan är för folk som vill specialisera sig i saker tror jag, inte nödvändigtvis att man är över normen smart? Vet dock inget om deras attityd =P

Permalänk
Medlem

Det finns en rätt stark korrelation mellan utbildningsnivå och intelligens, vilket även kan ses hos barnen.

Med det sagt så finns det självklart massvis med undantag från regeln, åt bägge håll.

Visa signatur

7800X3D - 7900XTX - QD-OLED 34" AW3423DW

Permalänk
Skrivet av Svensktiger:

Varför likställa utbildning med att ha spenderat mycket tid i skolsystemet ?
Själv fick jag ett välbetalt jobb direkt efter gymnasiet, och kan därmed kallas lågutbildad.
Men jag har kontinuerligt genom jobbet spenderat kanske 1-2 månader varje år i "skolbänken" för att hänga med i vad som gäller på arbetsplatser och hur diverse saker skall skötas.

Och när det kommer till rekrytering så prioriterar jag alltid personer med stadig arbetserfarenhet.
Om ditt CV innehåller en radda av 2 års anställningar så ser jag inte poängen med att satsa på just dig när du garanterat försvinner snart ändå.
Och är du 27 år och precis lyckats ta examen så ringer varningsklockorna även där.

De mest fantastiska människorna jag möter genom mitt arbete är med stor marginal extremt jordnära och enligt gängse standard "outbildade".
Att dessa människor ofta tillhör en skara på kanske 5 personer i norden som kan just denna sak verkar inte spela någon roll för hur samhället uppfattar dom.

edit:
Kan flika in att jag absolut inte anser att utbildning är slöseri med tid, tvärtom !.
En redig utbildning ger nästan garanterat en chans till bättre betalda jobb.

Förstår inte vad åldern man tar examen vid har för relevans? Det är många som antingen inte vet riktigt vad de vill göra med sitt liv, alternativt kommer på att de vill omutbilda sig senare i livet.

Dessa personer har oftast en större livserfarenhet / förmåga att hantera vardagssituationer/stress än vad en nybakad 22- eller 23-åring har.

Sen om du menar att något har på sitt CV endast en treårig utbildning som har tagit dem 8 år att slutföra, det är väl en annan sak...

Permalänk
Medlem
Skrivet av Lemasive:

Min fråga är alltså, är det ett problem att människor tror att bara för att någon har en viss utbildning eller position så förstår de mer om världen?

Jag är i din åldersgrupp och håller med. Har själv en phd men jag ser mig inte som mer intelligent än någon annan svensson (tills motsatsen är bevisad iaf). Problemet med universitetsutbildningar är att de idag lär ut en massa flamsämnen (mjuka ämnen). Det verkar mer och mer som att man har tappat bort förmågan att lära ut kritiskt tänkande och analysförmåga. Dessutom är det först efter en utbildning man verkligen börjar förstå hur saker och ting fungerar om man lyckas applicera teorin rätt i verkligheten. Då tror jag en dålig utbildning kan vara sämre än ingen alls. Dessutom, även gener och samhället har en stor inverkan på individens förståelseförmåga om världen.

Permalänk
Medlem

Det här är nog bara jag men jag anser att mer eller mindre vem som helst kan läsa på högskola, du måste "bara" orka lägga ner den tiden det kräver att klara av de uppgifter du ställs emot.

Det viktigaste därefter är hur du omsätter kunskapen och på vilket sätt du använder den. Och det är här jag tänker mig att den personliga lämpligheten börjat ta mer och mer plats ute i arbetsmarknaden.

Skickades från m.sweclockers.com

Permalänk
Medlem

50% av alla människor du möter är dummare än snittet.

Visa signatur

Citera för svar.

Permalänk
Medlem
Skrivet av SimpanDirr:

Har endel bekanta som är så stolta över att vara utbildade. Tills dom inser att vara skuldsatta x antal 10 eller 100 000tals kronor och ändå tjäna mindre än en simpel knegare. Med 0kr i lån.

Orkar inte läsa hela tråden så du kanske redan fått kommentaren.

Räknar man livslön är det sällan "knegaren" får mest i slutändan, även om det tar mot slutet av arbetslivet för att komma ikapp.

Sen, i de flesta fall har "knegaren" ett fysiskt jobb och kanske skift (och gärna massa övertid som man glömmer tänka på att det är extra timmar) vilket sliter på kroppen på ett helt annat sätt.
Det är inte pengar, men ett värde.

Så länge man trivs med sina val så är allt bra.
Kan inte påstå att jag är stolt över att ha pluggat lite, men är nöjd med att inte jobba på fabrik eller liknande (vilket jag har gjort).

Visa signatur

"When I get sad, I stop being sad and be awsome instead, true story."

Permalänk
Skrivet av Json_81:

Orkar inte läsa hela tråden så du kanske redan fått kommentaren.

Räknar man livslön är det sällan "knegaren" får mest i slutändan, även om det tar mot slutet av arbetslivet för att komma ikapp.

Sen, i de flesta fall har "knegaren" ett fysiskt jobb och kanske skift (och gärna massa övertid som man glömmer tänka på att det är extra timmar) vilket sliter på kroppen på ett helt annat sätt.
Det är inte pengar, men ett värde.

Så länge man trivs med sina val så är allt bra.
Kan inte påstå att jag är stolt över att ha pluggat lite, men är nöjd med att inte jobba på fabrik eller liknande (vilket jag har gjort).

Bra inlägg och bra svar på tal.

Jag kan dock absolut påstå att jag är stolt över min utbildning och stolt över att jag snart är klar. För mig är det snart 5 år med mycket matte och framförallt mycket programmering. Kan inte tänka mig ett bättre sätt att spendera 5 år när jag får så mycket kunskap om området jag vill jobba inom.

Här slutar svar på citat.

Livet handlar inte bara om att gå upp ur sängen, hasa sig till jobbat och sitta av sina timmar. Jag studsar upp ur sängen varje dag jag går och ska genomföra ytterligare en dag på exjobbet. Jag glömmer bort tiden och en dag kan lätt innebära 12 timmar för att det är kul.Samma har det varit på sommarjobb inom området. Jag pluggar för att jag vill, för att jag vill jobba inom ett visst område, ett område jag inte kommit till om jag inte pluggat för att jag inte hade fått upp ögonen för det.

Klart som fan att jag är bättre på programmering av diverse slag, men jag är fullkomligt värdelös på att dra el korrekt, sätta plattor och klippa hår. Men nej jag är inte mer intelligent för det, har bara mer kunskap inom mitt område än många andra.

Låt folk vara stolta över det dom åstadkommit så länge dom inte skryter med det. Tycker det är perfekt att folk utbildar sig efter gymnasiet, vem hade annars gjort programmen i din mobiltelefon? Designat bilen du åker i? Men nej skryt går inte hem.

Permalänk
Medlem

Det behövs mer folk som är eftertänksamma - det handlar nog mycket om klokhet och mindre om intelligens.

Jag blir aldrig provocerad av folk som tror att de är smarta, tycker snarare det är rätt skönt med folk som har självförtroende. Då kan man ställa lite krav.

Visa signatur

AMD Ryzen 7 5700X, ASUS ROG Crosshair VIII Dark Hero, 32GB Corsair Vengeance LP 3200MHz, Gigabyte Radeon RX 5600 XT, Fractal Design Define C, Sesonic FOCUS PX 650W.

Permalänk
Avstängd

Hela denna myt om att en utbildning betyder per automatik att man har en hög intelligens härrör antagligen från att folk tror att om man kan fakta så är man smart. Vilket inte alltid är fallet. Intelligens är kort och gott hur lätt man lär sig något samt hur man applicerar detta i det vardagliga livet. Jag har mött en drös med personer som kan mer än mig inom det område som jag anser är min styrka men samtidigt behöver dessa jobba betydligt hårdare än mig för att kunna detta. Är man lättlärd så tenderar det bero på intelligens (i kombination med motivation). Sedan finns det ju en villfarelse att intelligenta personer kan allt.. vilket aldrig är sant. Människors intelligens är ganska ojämn. De flesta har alltid en styrka inom ett eller ett antal områden men är sämre på andra (i relevans till sin styrka). Detta är fullt normalt. Däremot tenderar intelligenta personer utbilda sig.. därav myten om att alla med utbildning är intelligenta.

Visa signatur

||NZXT H440 Black/Red||Intel i5 2500k @ 4,2GHz ||Noctua NH-D14 ||GA-Z77X-UD3H ||8 gb Corsair Vengeance 1600mhz DDR3 ||MSI GeForce GTX 970 ||OCZ Agility 3 120GB SSD ||Samsung Spinpoint F3 1TB ||Corsair HX750W||
Software is like sex, it's better when it's free. - Linus Torvalds

Permalänk
Medlem
Skrivet av Yorg:

Det finns en rätt stark korrelation mellan utbildningsnivå och intelligens, vilket även kan ses hos barnen.

Med det sagt så finns det självklart massvis med undantag från regeln, åt bägge håll.

Brukar kallas socialt arv.

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Tycker det pratas väldigt generellt om "utbildning" här i tråden. Är ju enorm skillnad mellan teknisk fysik på KTH och genusvetenskap på Södertörn.

Permalänk
Medlem
Skrivet av FlashGordon:

Brukar kallas socialt arv.

Arv och miljö, svårt att avgöra hur mycket de påverkar men 50/50 är väl som vanligt inte en helt tokig gissning.

Skrivet av MrNubcake:

Tycker det pratas väldigt generellt om "utbildning" här i tråden. Är ju enorm skillnad mellan teknisk fysik på KTH och genusvetenskap på Södertörn.

Ja det är enorm skillnad på vad du läser, det betyder dock inte att studenterna på ena ämnet är smartare än studenterna på andra.

Visa signatur

7800X3D - 7900XTX - QD-OLED 34" AW3423DW

Permalänk
Medlem
Skrivet av Yorg:

Ja det är enorm skillnad på vad du läser, det betyder dock inte att studenterna på ena ämnet är smartare än studenterna på andra.

Beror såklart på definitionen av "smart". Tror att färre än 5% av den svenska befolkningen skulle klara av teknisk fysik, även om vi skulle anta att alla hade tillräckliga förkunskaper. Detsamma gäller nog inte vissa andra utbildningar.

Permalänk
Medlem
Skrivet av MrNubcake:

Beror såklart på definitionen av "smart". Tror att färre än 5% av den svenska befolkningen skulle klara av teknisk fysik, även om vi skulle anta att alla hade tillräckliga förkunskaper. Detsamma gäller nog inte genusvetenskap.

Tja, du är fri att tro och tycka vad du vill, men det är just det, gissning och tyckande.

Visa signatur

7800X3D - 7900XTX - QD-OLED 34" AW3423DW

Permalänk
Medlem
Skrivet av Yorg:

Tja, du är fri att tro och tycka vad du vill, men det är just det, gissning och tyckande.

Detsamma!

Skrivet av Yorg:

Arv och miljö, svårt att avgöra hur mycket de påverkar men 50/50 är väl som vanligt inte en helt tokig gissning.

Ja det är enorm skillnad på vad du läser, det betyder dock inte att studenterna på ena ämnet är smartare än studenterna på andra.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Tumnus:

Sedan finns det ju en villfarelse att intelligenta personer kan allt.. vilket aldrig är sant. Människors intelligens är ganska ojämn. De flesta har alltid en styrka inom ett eller ett antal områden men är sämre på andra (i relevans till sin styrka). Detta är fullt normalt.

Funderade på att skriva om det, men när du ändå är igång

Jag är rätt bra på matte, logik och språk. Kan däremot inte rita ett rakt streck med linjal eller ta en ton om så mitt liv berodde på det.
Vilket var feedbacken mina föräldrar fick nån gång på 80-talet från skolan.

Nu är jag varken purung eller lastgammal men jag har stött på diverse kombinationer av detta.
Och även om summan inte är konstant är det precis som du säger, sticker någon ut i ett eller flera "talanger" så blir de andra "lidande".

Visa signatur

"When I get sad, I stop being sad and be awsome instead, true story."