Premiär! Fyndchans i SweClockers Månadens Drop

Stor luftkylare vs små slutna vattenkylarsystem, varför kyler de olika?

Permalänk
Medlem

Stor luftkylare vs små slutna vattenkylarsystem, varför kyler de olika?

Hej!
Jag har funderat på en sak, hur bra är egentligen små slutna vattenkylarsystem till processorer?
Om man till exempel har ett slutet system med en radiator på 120 mm, (alltså plats med en 120 mm fläkt på vardera sida. Så att det inte blir några missförstånd, är inte så insatt i vattenkylning.) Kyler den bättre än till exempel Noctua NH-d14? Den kylaren har ju två ungefär lika stora kylflänsar som det teoretiskt går att få dit en 120 mm fläkt på vardera sida av, medan radiatorn på vattenkylaren bara har en.
Kan en radiator få bort mycket mer värme jämfört med stora kylflänsar för luft, eller är det något annat jag missat?!

Visa signatur

Har en förkärlek för alternativa standarder och trä; Trädator, Trätangentbord.

Permalänk
Medlem

Grundproblemet med kylning av en liten area (t.ex en CPU) är ju att frakta bort värmen till stället där den ska överföras till luften.
Och vatten är väldigt bra på just detta.
Visserligen fungerar heatpipes ganska bra, och även vanlig ledning genom en metall räcker till mycket, men vatten är oslagbart ändå.
När det kommer till själva överföringen av värmen till luften så har vatten (via en radiator) även en fördel där.
För du kan ju relativt enkelt se till att hela radiatorn är med och kyler, jämfört med en vanlig kylfläns där effektiviteten minskar ju längre ut på flänsarna du kommer.
Och eftersom hela radiatorn blir en effektiv fläns så fungerar även fläktarna bättre, hela fläktarean blir väldigt effektiv jämfört med en vanlig fläns där varmare ytor (nära en heatpipe eller själva basen) blir effektivare.
Så t.ex 2x120mm blir effektivare på en radiator än vad dom blir på en fläns.

En liten nackdel (men bara liten) är att förfyllda vattensysten oftast har väldigt liten massa i kylblocket.
En stor massa (som t.ex en vanlig kylfläns) kan ju enklare absorbera toppar i ström(värme)förbrukningen, medans en liten massa måste förlita sig mer på strömningen av vatten eller luft.

En större nackdel med vattensystem är dock att dom är betydligt mer komplexa än en vanlig fläns, och i princip inte erbjuder någon "falisafe" i form av passiv kylning.
Så dör pumpen så har du inom ett par sekunder en väldigt varm CPU, medans en stor vanlig fläns klarar sig betydligt bättre (särskillt om du har vettig chassiventilation).

Permalänk
Medlem

Tack så mycket, grymt bra förklarat!

Visa signatur

Har en förkärlek för alternativa standarder och trä; Trädator, Trätangentbord.