Permalänk
Medlem
Skrivet av KimTjik:

Det har väl inte så stor betydelse heller, eftersom Sweclockers uppenbart inte är ett Linux-forum. Jag har själv funderat på att lägga upp något, men samtidigt vet jag inte hur mycket det är lönt mödan att t ex tipsa om "komplett 'skrivbord' utan X med tmux". Lockar det månne 5 läsare?

En effekt av att det tar emot att underhålla en FAQ-tråd dök upp här för någon dag sedan i "Bästa programmen för Linux". För beklagade sig någon över att det inte gick att uppdatera det första inlägget eftersom TS inte är aktiv på forumet. Jag ställde då frågan: "vem vill ta över?". Efter det blev det tyst!

Nej, någon större betydelse har det väl egentligen inte, det är mest störande; speciellt när folk inte har bemödat sig att kolla genom de senaste månadernas poster, vilket med handen på hjärtat inte tar mer än en minut eller två i det här underforumet. Att likartade frågor dyker upp i underforum med betydligt frekventare trådskapande - så att det skulle krävas att bläddra genom hundratals trådar bara för att gå en månad tillbaka i tiden - är givetvis ofrånkomligt (till den dag folk gör fler sökningar med olika sökord och trådskaparna skriver tydliga och beskrivande trådtitlar, men den dagen kommer nog aldrig ), men ja ...

Sedan är givetvis inte allting lämpligt att ha som FAQ:er, men nog borde man kunna ha en "vilken linux-dist ska jag välja" som FAQ (med ett alltid så aktuellt svar - "ladda ner ett gäng live-isos och testa" ), men givetvis blir det problem när användaren blir inaktiv (eller tråden för den delen så att användaren glömmer bort den, vilket hände mig med den senaste tråd jag hade klistrad här på forumet ) och den med tiden blir inaktuell i någon utsträckning. Det blir då ett lika stort projekt att nyskapa eller uppdatera befintlig tråd, och då är det lättare att besvara samma frågor om och om igen, allt kortare, vilket ofta tolkas som ett "det här kunde du väl ha googlat" när det egentligen var ett "Så här gör du. Jag har redan svarat på frågan femtioelva gånger, men jag hjälper gärna dig också, trots att du suger på att googla".

Sedan har givetvis phz en god poäng:

Skrivet av phz:

En allerstädes närvarande effekt är ju också att när en användare är ny i Linuxvärlden och ny på forumet så verkar diskussionerna i allmänhet vara "avancerade". När användaren sedan får mer erfarenhet och lär sig mer så kommer diskussionerna, även om de ligger på ungefär samma nivå som innan, uppfattas som "enklare" och upprepade. I andra ord: man uppfattar inte diskussioner som upprepade när man är ny .

Det vi redan sett och förstått ser vi givetvis tydligare när vi ser det igen, och förstår man inte vad man har för problem är det inte säkert att man känner igen lösningen ens när den biter en i näsan.

För övrigt anser jag att Karth... nej, jag menar: att den här tråden borde ges lite klister i samlingstråden.

Visa signatur

Desktop: AMD 3950X, 64 GB RAM, Nvidia 4070 ... (Windows 11)
Serverdesktop: AMD 5600G, 64 GB RAM (Proxmox)
Labbmiljö: Supermicro SC825 X9DRi-F 2xE5-2667v2 64GB RAM
Kamera: Canon R5, Canon RF 100-500, Laowa 100mm f/2.8, Canon RF 24-70 f/2,8