Skärm med G-sync eller Freesync till MSI GeForce RTX 2080 VENTUS 8GB V2?

Permalänk
Medlem

Skärm med G-sync eller Freesync till MSI GeForce RTX 2080 VENTUS 8GB V2?

Hej,

Har köpt en dator med grafikkortet "MSI GeForce RTX 2080 VENTUS 8GB V2", nu kom ju nästa problem.
Ska man ha en skärm med G-sync eller Freesync? eller finns det skärmar som klarar båda?

Jag har tänkt mig en plan skärm (dvs inte curved) och storlek 27".

// David

Visa signatur

// David

Permalänk

@hogdefoo: Det finns tre olika kombinationer av skärmar:

  • Skärmar med endast Freesync

  • Skärmar med endast G-SYNC

  • Skärmar med Freesync och som är kompatibla med G-SYNC

Ur ett rent gaming-perspektiv så ger skärmar med G-SYNC bäst upplevelse i spel då synkroniseringsomfånget är större än Freesync-skärmar. Exempelvis fungerar G-SYNC-skärmar oftast mellan 1Hz hela vägen upp till skärmens uppdateringsfrekvens. Freesync brukar ha ett frekvensomfång som börjar från 30Hz upp till skärmens uppdateringsfrekvens. En ytterligare fördel är att Nvidia utvecklar och skräddarsyr hur G-SYNC är implementerat på respektive skärm vilket leder till att spelupplevelsen blir någorlunda jämn på alla G-SYNC-skärmar. Man vet alltså att om en skärm har G-SYNC så kommer åtminstone spelupplevelsen att bli bra.

Med Freesync (som är en öppen standard) så är det upp till varje skärmtillverkare att själva implementera den. Detta leder till att Freesync-skärmar ger en mer splittrad spelupplevelse. Man får helt enkelt själv göra research på varje Freesync-skärm för att avgöra om just den modellen har bra implementerad Freesync.

G-SYNC-kompatibla skärmar med Freesync gör att grafikkort från Nvidia kan använda G-SYNC på dessa skärmar. Däremot så innebär detta inte att skärmen i fråga får någon utav fördelarna som en renodlad G-SYNC-skärm har. Spelupplevelsen blir alltså som att använda sig av en renodlad Freesync-skärm utan att behöva köpa ett grafikkort från AMD.

Sedan finns det andra aspekter att ta hänsyn till såsom att G-SYNC-skärmar är dyrare än Freesync och att Nvidia försöker låsa in sina kunder till att köpa deras grafikkort osv.

Permalänk
Bildexpert 📺
Skrivet av hogdefoo:

Har köpt en dator med grafikkortet "MSI GeForce RTX 2080 VENTUS 8GB V2", nu kom ju nästa problem.
Ska man ha en skärm med G-sync eller Freesync? eller finns det skärmar som klarar båda?

Du kan med Nvidias nyaste grafikkort, likt ditt RTX 2080, använda adaptiv sync med både G-Sync (som är Nvidias teknik) och med Freesync/VESA Adaptive över Displayport (och Win 10). Hade du haft AMD-kort hade du kunnat köra VESA Adaptive över DP, samt Freesync över HDMI och DP. Men då inte G-Sync eftersom det är Nvidias teknik.

Du kan med andra ord köpa vilken skärm som helst som matchar din behov, krav och önskelmål. Där också bör avgöra om detta är en teknik som tillför något för dig? För det beror helt på vad du spelar och vad du försöker uppnå.

Problemet med skärmar som kör VESA Adaptive/Freesync är att du inte vet hur väl de fungerar med detta, utan du måste läsa tester som bekräftar detta eller gå på Nvidias lista över "G-Sync Compatible" som dock kan utesluta många fungerande skärmar pga av hur Nvidia ställer sina krav att funktionen är påslagen direkt ur kartong. Skärmar som har funktionen på OFF direkt ur kartong kommer inte listas oavsett hur bra de än fungerar.

Går igenom när vad och hur i denna artikel: https://www.sweclockers.com/artikel/27234