PizzaClockers - pizzans hemligheter!

Permalänk
Medlem

Köpte mig ett pizzastål på Cervera här om dagen för 500kr och var ganska skeptisk vid köpet ang tjockleken.
I en vanlig 275 graders ugn och förvärmd i över en timma så blev ändå inte stålet tillräckligt varmt tyckte jag.
Det tappade för mycket temperatur för snabt när pizzan lades på.
Så kan inte rekomendera det tyvärr.

Visa signatur

Citera för svar!
ASUS X570-E, AMD 5950X, RTX4080 Super, 32gb B-die

Permalänk
Avstängd
Skrivet av zOlid:

Köpte mig ett pizzastål på Cervera här om dagen för 500kr och var ganska skeptisk vid köpet ang tjockleken.
I en vanlig 275 graders ugn och förvärmd i över en timma så blev ändå inte stålet tillräckligt varmt tyckte jag.
Det tappade för mycket temperatur för snabt när pizzan lades på.
Så kan inte rekomendera det tyvärr.

Hmm, var nära att köpa samma sedan min sten gick sönder och det var bra rabatt. Tur jag inte gjorde det då. Satsar nog på en sten från någon närliggande stenhuggare eller så.

Permalänk
Medlem
Skrivet av snajk:

Hmm, var nära att köpa samma sedan min sten gick sönder och det var bra rabatt. Tur jag inte gjorde det då. Satsar nog på en sten från någon närliggande stenhuggare eller så.

Den är bara sisodär 3mm tjock skulle jag gissa.
Stål på andra sidor som ligger strax under tusenlappen brukar vara 6mm vill jag minnas.
Så det är nog så att tjockleken helt enkelt inte klarar hålla värmen tillräckligt bra.
Hade nog varit bättre med en pizza sten i det här fallet, om man inte vill betala vad ett tjockare stål kostar.

Har funderat på om man kan köpa i princip vilken stålbit som helst och laga mat på efter man rengjort den osv.
Eller är det en dålig ide?
Har faktiskt ingen koll.

Visa signatur

Citera för svar!
ASUS X570-E, AMD 5950X, RTX4080 Super, 32gb B-die

Permalänk
Medlem
Skrivet av Def_Dog:

Pizzastål eller pizzasten, eller bara vanlig ugnsplåt, vad föredrar ni/märker ni någon skillnad eller bara ren placebo?

Jag köpte ett Nordwik stål på kitchentime, är 0,6cm. Valde det över sten för att slippa det där med att de spricker etc. Väldigt nöjd men har ju bara förvärmd plåt att jämföra med så.

Visa signatur

🎮 ⇢ R7 5800X3D • MSI B450 Gaming Pro Carbon • G.Skill Flare X • Zotac RTX 3080 12gb
🖥 ⇢ Acer Predator XB271HU
⌨️ ⇢ Mekanisk Fjell
🖱 ⇢ MX Master 3S • Xlite V2
🔈 ⇢ DT 1990 Pro • Schiit stack

Permalänk
Medlem
Skrivet av zOlid:

Den är bara sisodär 3mm tjock skulle jag gissa.
Stål på andra sidor som ligger strax under tusenlappen brukar vara 6mm vill jag minnas.
Så det är nog så att tjockleken helt enkelt inte klarar hålla värmen tillräckligt bra.
Hade nog varit bättre med en pizza sten i det här fallet, om man inte vill betala vad ett tjockare stål kostar.

Har funderat på om man kan köpa i princip vilken stålbit som helst och laga mat på efter man rengjort den osv.
Eller är det en dålig ide?
Har faktiskt ingen koll.

Den här har jag efter tips tidigare i tråden, rejäl och bra pris!:
https://www.lundgrenab.se/produkt/pizzastal-laga-pizza-tunnbr...

Visa signatur

Apple

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mindfighter:

Den här har jag efter tips tidigare i tråden, rejäl och bra pris!:
https://www.lundgrenab.se/produkt/pizzastal-laga-pizza-tunnbr...

Ahhh, det där skulle man ju sett innan man slösa 500kr 😞

Visa signatur

Citera för svar!
ASUS X570-E, AMD 5950X, RTX4080 Super, 32gb B-die

Permalänk
Avstängd
Skrivet av zOlid:

Ahhh, det där skulle man ju sett innan man slösa 500kr 😞

Blev lite sugen, tills jag såg skötselråden. Behöver man hålla på och diska, torka och olja in den efter varje användning så är det lite mycket jobb för min smak.

Permalänk
Medlem
Skrivet av snajk:

Blev lite sugen, tills jag såg skötselråden. Behöver man hålla på och diska, torka och olja in den efter varje användning så är det lite mycket jobb för min smak.

Inte värre än valfri gjutjärnspanna. Jag har kört bakplåtspapper de senaste gångerna, fungerar bra och jag behöver då bara låta plåten svalna efter användning.

Visa signatur

Apple

Permalänk
Medlem

Hmm. Nu följde jag calculatorreceptet för 6 pizzor, har kalljäst i metall u ke med fuktig handduk över natten men tycker inte degen i sig har vuxit någonting, normalt?

Sen, muttis pizzassuce, hit eller vad kör ni?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Def_Dog:

Hmm. Nu följde jag calculatorreceptet för 6 pizzor, har kalljäst i metall u ke med fuktig handduk över natten men tycker inte degen i sig har vuxit någonting, normalt?

Sen, muttis pizzassuce, hit eller vad kör ni?

Mixa san marzano tomater, havssalt. Tomatsås klar.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Def_Dog:

Hmm. Nu följde jag calculatorreceptet för 6 pizzor, har kalljäst i metall u ke med fuktig handduk över natten men tycker inte degen i sig har vuxit någonting, normalt?

Sen, muttis pizzassuce, hit eller vad kör ni?

När jag kört över natten så bara har degen växt iaf men ca 4-5 timmar innan jag ska baka pizzan, delar jag upp den i bollar och låter de jäsa i rumstemp och då växer dem rejält.

Lite beroende på antingen mixar jag San marzano tomater och salt, möjligen lite lite färsk basilika. Har också kört Muttis passerade tomater och tyckte kanske inte det var så stor skillnad i slutändan.

Visa signatur

🎮 ⇢ R7 5800X3D • MSI B450 Gaming Pro Carbon • G.Skill Flare X • Zotac RTX 3080 12gb
🖥 ⇢ Acer Predator XB271HU
⌨️ ⇢ Mekanisk Fjell
🖱 ⇢ MX Master 3S • Xlite V2
🔈 ⇢ DT 1990 Pro • Schiit stack

Permalänk
Medlem

Vad duktiga ni är, jag har kört strikt LCHF sedan mitten av augusti och tappat 14kg, men era bilder får mig att vilja kasta allt åt skogen och bara vräka i mig! Jag kommer att försöka att bara njuta av era verk via bilder tillsvidare.

Visa signatur

Chassi: Corsair Obsidian 500 RGB SE / Systemdisk Samsung 980 PRO SSD: Samsung 850 PRO 250GB / SSD: Samsung 850 EVO 250GB / SSD: Crucial MX300 1TB / CPU: Ryzen 7 3800X @ 4,2 Ghz / Kylning: Noctua NH-D15S push/pull / GPU: MSI 3080Ti SUPRIM X / PSU: Corsair RM1200i / MB: ASUS X470-f Gaming / RAM: HyperX Fury 2x16GB 3600 mhz / OS: W10 / Mus: Logitech G903 / TB: Logitech G915 TKL Wireless / Ljud: Sound BlasterX Pro-Gaming AE-9, Blue Yeti , Sennheiser HD660S, Skärm: Acer Predator X34P @3440x1440 UltraWide

Permalänk
Medlem
Skrivet av Valonen:

Vad duktiga ni är, jag har kört strikt LCHF sedan mitten av augusti och tappat 14kg, men era bilder får mig att vilja kasta allt åt skogen och bara vräka i mig! Jag kommer att försöka att bara njuta av era verk via bilder tillsvidare.

Du har mitt medlidande! Jag har också kört keto sedan februari och gått ner 9 kilo, men nu har jag börjat fuska på grund av alla fina snabbmatsbilder min dåliga karaktär. 😁

Permalänk
Inaktiv

Denna sallad blir exakt som pizzerian, supergod och saftig.

Strimla kol med osthyvel och skölj under kranen och häll i blandningen och rör om ibland, låt stå något dygn för att dra åt sig smaker mm.

Det ska vara ananas saft från konserv med ananas skivor/bitar

Permalänk
Medlem
Skrivet av Def_Dog:

Hmm. Nu följde jag calculatorreceptet för 6 pizzor, har kalljäst i metall u ke med fuktig handduk över natten men tycker inte degen i sig har vuxit någonting, normalt?

När deg jäser så är det båda enzymer och jäst som jobbar. Enzymerna bryter ned stärkelse till socker och jästen äter socker. Vid rumstemperatur jobbar jästen mycket snabbare än enzymerna, men i kylskåpet blir jästen nästan inaktiv.
Jag låter därför högst degen jäsa en timme vid rumstemperatur, sen sätter jag den i kylskåpet i minimum 24 timmar (men rekommenderar verkligen 48 timmar). Detta ger enzymerna tid att omvandla så mycket av stärkelsen som möjligt. Härefter är det extrem viktigt att jästen nu får tid att mumsa på allt socker som har skapats under tiden i kylen. Så jäsa den minimum 4 timmer i rumstemperatur efter den kommer ut ur kylen, och du kommer se hur degen fördubblas i storlek på ingen tid.

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Abbs:

Mixa san marzano tomater, havssalt. Tomatsås klar.

Jag tycker att det blir väsentligt bättre om man låter tomaterna rinna av en timme eller två i en sil innan de krossas (helst för hand). Mindre problem med vattensjuk pizza, särskilt om man tillagar på hög temp och kort tid.

Visa signatur

We want to love, we want to dream, we want to be, rebuild the world with the knowledge we retrive. /Colony 5 - Future

Permalänk
Medlem

Gårdagens pizzabak blev helt okej, var fan i mig svårt att knåda ut degen då den hela tiden drog ihop sig men lyckades få till någon vettig pizza, svårt att få upp dom på pizzaspade också för den delen och vissa gick ju sönder pga det så en pizza åkte faktiskt ner i vasken för tålamodet tröt.

Nästa gång provar jag utan kalljäsning då jag tror att det inte är min starka gren i pizzabak.

Men kände helt klart att pizzabagare är en underskattad profession 😂

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Def_Dog:

Gårdagens pizzabak blev helt okej, var fan i mig svårt att knåda ut degen då den hela tiden drog ihop sig men lyckades få till någon vettig pizza, svårt att få upp dom på pizzaspade också för den delen och vissa gick ju sönder pga det så en pizza åkte faktiskt ner i vasken för tålamodet tröt.

Nästa gång provar jag utan kalljäsning då jag tror att det inte är min starka gren i pizzabak.

Men kände helt klart att pizzabagare är en underskattad profession 😂

En del av problemet kan vara just knådning. Det är inget vidare sätt att baka ut pizzadeg. Bättre att fingra ut degen till rätt form, sen köra neapolitanska sträckningen. https://www.youtube.com/watch?v=s4lL5I-UYbk

Visa signatur

We want to love, we want to dream, we want to be, rebuild the world with the knowledge we retrive. /Colony 5 - Future

Permalänk
Medlem
Skrivet av Def_Dog:

Gårdagens pizzabak blev helt okej, var fan i mig svårt att knåda ut degen då den hela tiden drog ihop sig men lyckades få till någon vettig pizza, svårt att få upp dom på pizzaspade också för den delen och vissa gick ju sönder pga det så en pizza åkte faktiskt ner i vasken för tålamodet tröt.

Nästa gång provar jag utan kalljäsning då jag tror att det inte är min starka gren i pizzabak.

Men kände helt klart att pizzabagare är en underskattad profession 😂

Brukar lyfta upp den försiktigt på en spade som jag strött lite mannagryn på, ger bra rull och tycker inte att det ger nån smak. Mjöl får lite tråkig smak när det blir för mycket som bränns. Väl uppe på spaden drar jag ut den lite till och försöker få en skapligt rund form. Sen skjuts in i ugnen

Visa signatur
Permalänk
Avstängd
Skrivet av strangelovee:

Brukar lyfta upp den försiktigt på en spade som jag strött lite mannagryn på, ger bra rull och tycker inte att det ger nån smak. Mjöl får lite tråkig smak när det blir för mycket som bränns. Väl uppe på spaden drar jag ut den lite till och försöker få en skapligt rund form. Sen skjuts in i ugnen

Jag kör med mjöl på pizzaspaden, mannagryn tycker jag förändrar både smak och konsistens till det sämre, men det kan bero på Dominoes användning av det som har färgat mig. Men jag brukar faktiskt sätta ihop pizzan på spaden. Mjöla först, sen på med deg, sås, ost och alla pålägg. Sen får man skaka spaden lite emellanåt så man märker om degen har klibbat fast då det ju är lättare att lösa ju färre saker det är på pizzan.

Permalänk
Medlem

Mors! Går det att snabbjäsa degen på något sätt? Typ ställa in den i en diskmaskin när den kört ett program?

Har ni något recept för att kunna göra en smarrig pizza på en och samma dag? Märker nu att det blir jäkligt roddigt att först kalljäsa och sen skall den jäsa i rumstemp, känns som jag missar alla deadlines för att göra detta varje dag

Permalänk
Medlem
Skrivet av Def_Dog:

Mors! Går det att snabbjäsa degen på något sätt? Typ ställa in den i en diskmaskin när den kört ett program?

Har ni något recept för att kunna göra en smarrig pizza på en och samma dag? Märker nu att det blir jäkligt roddigt att först kalljäsa och sen skall den jäsa i rumstemp, känns som jag missar alla deadlines för att göra detta varje dag

Jag testade denna igår och tycker den var helt okej, blev lagomt att göra degen medan jag väntade på att stålet skulle bli varmt.
http://alltompizza.se/matgeeks-pizzarecept-45-minuter/

Permalänk
Medlem

I dagsläget använder jag bara en vanlig ugnsplåt när jag gör pizza men har börjat överväga att införskaffa ett stål. Hur omständigt är det egentligen att hantera? Mjöl i hela ugnen? Ett stål som vägrar svalna efter användande?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Johan321:

I dagsläget använder jag bara en vanlig ugnsplåt när jag gör pizza men har börjat överväga att införskaffa ett stål. Hur omständigt är det egentligen att hantera? Mjöl i hela ugnen? Ett stål som vägrar svalna efter användande?

Jag tycker inte att det är omständigt alls. Se till att pizzan glider bra på spaden när du skjutsar in den, eller att du delvis tar ut stålet och lägger på pizzan. Jag låter helt sonika stålet vara kvar i ugnen över natten och rengör det dagen efter, vilket brukar vara minimalt eftersom allt som hamnar på stålet blir sot

Permalänk
Medlem
Skrivet av Krillec:

Jag tycker inte att det är omständigt alls. Se till att pizzan glider bra på spaden när du skjutsar in den, eller att du delvis tar ut stålet och lägger på pizzan. Jag låter helt sonika stålet vara kvar i ugnen över natten och rengör det dagen efter, vilket brukar vara minimalt eftersom allt som hamnar på stålet blir sot

Tack för svar! Det lät ju inte allt för komplicerat.

Permalänk
Medlem

Första gången jag använde stålet så blev det kvar i två dagar för det tog ju sådan tid att få det att svalna så jag glömde bort det och sen så var det dags att använda ugnen igen så då blev det kvar..

Men när något har fastnat eller om du bara vill göra rent det och göra det lätt för sig så tar man bara en sån glasskrapa, du vet med rakblad som man använder på glashällen/induktionshällen. Funkar hur bra som helst att göra rent med.

Permalänk
Medlem

Bra tips. Finns det någon standardrekommendation vad gäller stål? Jag har kikat lite på "pizzasteel" och "gourmetstål Norrland", finns det några fördelar/nackdelar mellan dessa två eller är det mer eller mindre samma produkt?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Johan321:

Bra tips. Finns det någon standardrekommendation vad gäller stål? Jag har kikat lite på "pizzasteel" och "gourmetstål Norrland", finns det några fördelar/nackdelar mellan dessa två eller är det mer eller mindre samma produkt?

Ta en kik på denna också som tipsats om tidigare i tråden (jag köpte själv efter tips här). Vikt är kung i sammanhanget (mer värmeenergi lagrat i stålet när man väl gräddar pizzorna)

https://www.lundgrenab.se/produkt/pizzastal-laga-pizza-tunnbr...

Visa signatur

Apple

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mindfighter:

Ta en kik på denna också som tipsats om tidigare i tråden (jag köpte själv efter tips här). Vikt är kung i sammanhanget (mer värmeenergi lagrat i stålet när man väl gräddar pizzorna)

https://www.lundgrenab.se/produkt/pizzastal-laga-pizza-tunnbr...

Tack för tipset! Jag gillade att "Gourmetstål" hade ett stål med kant, men det är ju också dubbelt så dyrt. Jag får ta en funderare helt enkelt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Johan321:

Tack för tipset! Jag gillade att "Gourmetstål" hade ett stål med kant, men det är ju också dubbelt så dyrt. Jag får ta en funderare helt enkelt.

Tjockleken är den avgörande skillnaden för pizzan, andra aspekter är främst estetiska. Sen blir det väl tungt om man kör extremt tjockt kanske...