Permalänk
Medlem

Chassifläkt i en Xbox 360

Har en 12 v 60 mm chassifläkt som jag ville ställa inne i Xbox 360n för att ge den ytterligare kyla. De enda strömkällor som finns på moderkortet är dock upptagna av de bakre fläktarna som har ett kvadratformat uttag indelat i 4 sektorer.
Jag kan inte löda så det är inget alternativ. Någon nämnde att jag kunde använda molexkontakt, hur svårt är det för någon som för 10 min sedan inte ens visste vad det var för något? Att använda usb ingången kunde bara ge en effekt på 5 volt så vitt jag förstått.

Permalänk
Medlem

Det är inte svårt att fixa sånt där, om du bara läser på lite innan.
Läs på om molex och om vad de olika kablarna går till.

Att koppla in fläktar i USB är inte så där jättebra, dels för att USBn ligger på bara 5V, samt att om fläkten drar för mycket ström så kan USB porten skadas (har jag för mig?)

EDIT: Och du vill inte ha en så liten fläkt som 60mm i keXboxen

Visa signatur

---

Permalänk
Medlem

Så jag kan fixa detta utan att löda? Jag tänkte om man kunde ta den vita kabeln på bilden http://www.rejoy.se/forum/index.php?act=Attach&type=post&id=9...
som ger ström till dvdläsaren och splitta upp den och ge ström till en liten chassifläkt som jag tänkte ställa uppe i vänstra hörnet på bilden. 60 mm fläkt kan stå rakt upp där, menar du att den kylningen skulle vara dålig jämfört med en 80 mm, som i så fall måste lutas för att komma in under taket.

Någon som har förslag på hur jag skall koppla ihop allt detta för en hållbar lösning?

Så här ser moderkortet ut uppifrån.
http://www.anandtech.com/systems/showdoc.aspx?i=2610&p=6

Bilden längst ner.

Permalänk

jag kan lägga upp en bild på hur jag kopplade i mitt vanliga xbox.
så kanske du får en ide.

/Johan

Permalänk
Medlem

http://www.anandtech.com/systems/showdoc.aspx?i=2610&p=6

Kolla på bilden längst ner och förstora den. Notera det vita kvadratformade strömuttaget uppe till vänster och höger om silvermodulerna. Finns det möjlighet att skaffa ett grenuttag eller liknande där för att plocka ström (3 pin exempelvis) till en vanlig chassifläkt, samtidigt som strömuttaget kan skicka ström till de andra fläktarna?

Permalänk

Den kontakten som du menar, det går en sladd från nätagget till den kontakten. Vet inte om det går eftersom det är 4 pin.

Men finns det ingen vanlig fläktkontakt på moderkortet? Vad sitter den nuvarande fläkteni? Isåfall kan du bara köpa en 3 pins y kabel så är dit problem löst.

Typ en sånhär.

http://www.gtek.se/index.php?mode=item&id=37&session=68616ada...

Permalänk
Medlem

Fläktarna bak får ström genom den där 4 pins kontakten. Så det jag söker är egentligen en avstickare bara så att 4 pin är kvar men du får även ut en 3 pin ifrån den.

Permalänk
Medlem

En fråga: Varför?

Det är ju DVD:n som låter på 360 om det är ljudnivån du vill få ner.

Permalänk
Medlem

Det handlar inte om ljud utan bara om kylning.

Permalänk

jaha ok. men det finns sånna grenuttag som du menar. som du kan förgrena ut till.

Permalänk
Medlem

Jasså gör det, vet nån vart jag skall söka eller vad den heter? Har köpt en extern ström adapter som jag måste klippa upp och skala av nu och det är ju långt mer krångligt.

Permalänk
Medlem

Gör en förgrening själv om du köper såna dära kontakter, kan tro att elfa har dom.

Permalänk

jag tror du bara kan modda ner dom små fläktsladdarna i den kontakten istället. mindre jobb.

Permalänk
Medlem

Det var så många år sedan jag lödde så det vågar jag mig inte på. Vill att det ska vara så enkelt som möjligt, vill inte riskera att förstöra något.

Permalänk
Medlem

Du behöver inte löda för att göra en egen förgrening, man använder en speciell tång när man klämmer ihop stiften sedan trycker man i dom i kontakten helt enkelt, men det Redbullen menar tror jag är att bara lägga ner kabeln i kontakten innan du stänger den?

Permalänk

Ja du behöver inte löda någonting.

Jepp, precis. det ska gå att öppna dom kontakterna och klämma ner den med dom andra.