Victor 286 film

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av cat_fish_1
de va länge sedan man hörde dom ljuden:P så lite problem man hade med sina datorer på den tiden,, när man körde 3,11 så funkade datorn:P

Skitsnack.. Man glömmer de dåliga sakerna och kommer ihåg de roliga.

Om man krashade en drivrutin fick man installera om hela windows, alla 21 disketterna. Det tog en hel dag och av någon anledning funkade disk 5 aldrig ordentligt.
Om man inte fick igång programmen fick man joxa med himem.sys och EMS inställningar tills man blev blå i huvudet.
Och inte tala om dessa fantastiska nätverkstjänster de hade innan TCPIP blev standard.

"Memories are meant to fade : They're designed that way for a reason"

Visa signatur

"Om man arbetar tillräckligt länge med att förbättra ett föremål går det sönder. "

Hjälp oss göra världen lite snällare! www.upphittat.nu

Permalänk
Medlem

Härliga ljud.. nåja, jag håller inte med. Jag ser fram emot att beställa och löda ihop XT-IDE så jag kan ersätta den 20 MB MFM-disken i min Vicki med .. tja, varför inte ett CF-kort på 128 MB eller så. De har visserligen begränsat antal skrivcykler men i alla fall DOS swappar inte mot hårddisk och oavsett om kortet är specat för 1000, 10000 eller fler skrivningar per "sektor" borde datorn ta slut före dess att kortet gör det. Eller så säkerhetskopierar man operativsystemet till ett nytt kort.

Jag har ett 16-bitars MFM-gränssnitt men när jag testade det på en rad nyare datorer med ISA-platser händer det inte mycket. Antagligen behöver man en drivrutin eller någon BIOS på kortet. Jag kom så långt att kortets FDC krockade med moderkortets FDC.. alltid något. Dessutom har jag en 40 MB MFM-disk som tyvärr min Vicki inte har stöd för.

Permalänk
Medlem
Citat:

Ursprungligen inskrivet av ZecretW

Om man krashade en drivrutin fick man installera om hela windows, alla 21 disketterna. Det tog en hel dag och av någon anledning funkade disk 5 aldrig ordentligt.

21? Jag har 9 disketter med Windows + 4 dos
iövrigt håller jag med att det är lite jobbigt att gå igenom alla startfilerna och ändra tillbaka manuellt. Eller när man ökar skärmupplösningen och märker att skärmen klarar max 640*480 Eller att disketten med den drivrutinen va lite korrupt så den inte startar

Permalänk
Medlem

Buhu, min älskade Victor har antingen ett dåligt minne eller så börjar batteriet i Dallaschippet bli dåligt. Den kraschar och får minneserror lite titt som tätt nu

edit: Stoppade i ett annat 3c509 i den med enbart rj45 och nu kan jag få upp webbservern på den Dessvärre skar den ganska fort men ftp´n går än

edit2: General klappträ i farten, www delen låg ju på port 8080 så den funkade ju med. Den verkar funka nu igen när jag gjort en reset på expantionskortet och installerat det på nytt i bios.
http://217.211.79.13:8080
Den är igång ett tag till då den låter en del

edit3: Där slutade den svara Byta minnen senare

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av zapac

Förresten, har din Victor 286 en bussmus modell mini-DIN? Kontakten ser förmodligen ut som en PS/2 men är alltså en bussmus till PC (snarlik funktion som en Amiga-mus). Jag äger en Victor Vicki, en 7,16 MHz 8088 med tre 8-bit ISA-platser och 512K minne, går att uppgradera till 640K. Den har en tom sockel där man ska placera ett s.k. musinterface. Handboken beskriver hur man ska sätta dit kretsen men inte vad den består av. Det verkar inte vara någon 8087 matteprocessor, men kanske är en EPROM av något slag. Jag har inte kollat vart ledningarna går. Min tanke var att om din 286 har samma slags bussmus kanske det sitter en mystisk krets inuti som du kunde kolla upp. Enligt uppgift ska åtminstone modellen VPII286 haft samma mus, men den ska inte blandas ihop med VPII eller VP286.

Jag har ju inget större behov av mus på min XT-klon och äger inte ens en passande bussmus men det vore kul att få klarhet i vad den saknade kretsen ska vara. [/B]

Julen 1988 eller -89 (jag var 12 eller 13) önskade jag mig exakt denna bussmus med tillhörande interface till min Victor Vicki i julklapp. Julafton och resterande del av julhelgen ägnades åt programmering, om jag inte missminner mig så beskriver handboken drivrutinernas assemblerinterface för applikationer. Min dator hade ingen hårddisk utan 2 st 360Kb 5 1/4" diskettstationer. Ja, jag var datanörd redan då... Jag hade gärna ägt en Victor Vicki i dag, stort nostalgivärde

Permalänk
Medlem

Ja, några assemblerrutiner har då inte jag sett i handboken, och då har jag ändå dubbla exemplar av densamma.

Nu senast har jag förresten fått hem en nytillverkad tangentbordsadapter AT-XT som möjliggör att koppla ett AT- eller PS/2-kompatibelt tangentbord till en XT-kompatibel dator. Jag kommer på sikt att koppla in min KVM-switch, och eftersom min Vicki är expanderad med VGA kan jag nästan totalt utnyttja KVM-anslutningarna. Möjligtvis blir det knivigt att utnyttja PS/2-musen även om jag skulle få fart på bussmusen.

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av zapac
Ja, några assemblerrutiner har då inte jag sett i handboken, och då har jag ändå dubbla exemplar av densamma.

Ok, du skrev tidigare att du inte hade någon bussmus eller tillhörande interface-chip så jag vet inte vilken handbok du refererar till. Jag syftar på det material som följde med när jag köpte en mus+interface till min Victor Vicki. Interface-chipet som användes och som du undrade om tidigare i tråden är med största sannolikhet ett microsoft inport chip, se http://en.wikipedia.org/wiki/Bus_mouse. Programmeringsinterfacet som användes mot musen var inte unikt för just bussmusen utan det var microsofts dos-drivrutin som tillhandahöll interface via interrupt 33h, samma som till serieportsmusen.

Permalänk
Medlem

Går det att bygga en adapter från bussmus till ex ps/2 så man kan använda uttaget när det iallafall finns?

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av päpplet
Går det att bygga en adapter från bussmus till ex ps/2 så man kan använda uttaget när det iallafall finns?

Nej, inte bara kontakterna är olika och kommunikationsprotokollet är annorlunda, men främst går det inte för att kontakterna på frontpanelen är ju kopplade till den tomma sockeln på moderkortet, där chippet skall sitta som kommunicerar med musen. På de första PS/2-datorerna var musen kopplad till tangentbordsmikrokontrollern som även skötte kommunikationen med musen. På modernare datorer är denna funktion ytterligare integrerad tillsammans med andra funktioner i en s.k. super i/o kontroller eller sydbrygga eller motsvarande.

Permalänk
Medlem

Dock är jag rätt övertygad om att det finns adapter för PS/2-mus till Amiga, och den använder ju till stor del snarlika möss som bussmusen. Det vill säga, man skulle säkert kunna rulla ihop en adapter som tar en PS/2-mus och skickar signaler till gränssnittet som om det vore en bussmus.

Permalänk
Medlem

Förresten kanske det är läge att påminna om att Victor var en svensk PC! Ja, utvecklad och tillverkad i USA men svenskägd genom Datatronic (Mats Gabrielsson, känd från bl.a. Draknästet) och Proventus, c:a 1984-1988 om jag minns rätt. Sedan sådes bolaget vidare.

Det är lite sorgligt att tänka på att två av de få "svenska" IBM PC-kompatibla datorerna genom tiderna var tillverkade utomlands när Sverige hade en såpass stor datorindustri bara ett par år innan PC:ns stora genombrott. Jag tänker då på Ericsson Step/One (importerad Panasonic med hembyggd ergonomi) och Victor-datorerna.

Permalänk
Medlem

Med risk för att bryta mot reglerna (har inte läst dem i detalj), såg jag att en Victor 286S listats på Tradera. Det är förstås inte min auktion.
http://www.tradera.com/auction/auction.asp?aid=109207028

Saknas diskettstation, tangentbord och bildskärm men kan vara en bra början för den som vill känna sig nostalgisk, eller kanske reservdelsmaskin för trådstartaren. Tangentbordet är väl "vanligt" AT, och en 5,25" diskettstation kan man emellanåt hitta till vettigt pris.

Permalänk
Medlem

Webbserverämne Nja den är så förbannade stor att det blir lite väl dyr frakt på den annars såg den intressant ut

Varför skriver han att det är en 286S när det står 386S på fronten?

edit: Dom klarar ju 3,5" 1,44MB diskettstationer också

Permalänk
Medlem

Hoppsan, så skarpsynt var inte jag. Det är helt klart en berättigad fråga. Möjligen har säljaren sökt på nätet och hittat referenser till Victor 286 och då tänkt att detta måste vara en sådan utan att läsa närmare på lådan. Dessutom om det är VGA-utgång är ju bildskärmen inget större problem.

Jag har förresten min Vicki delvis isärmonterad efter ett än så länge misslyckat försök att få in IDE. Jag lödde ihop två gränssnitt men inget av dem fungerar fullt ut. Får se när jag ger mig i kast med det igen, eller så avvaktar jag och låter den surriga MFM-disken jobba ett tag till. Jag fick en förfrågan att dokumentera moderkortet så då kan jag passa på medan skalet är borttaget.