Premiär! Fyndchans i SweClockers Månadens Drop

Akasa Euler - fläktlös ESXi-server

Jag byggde en passiv dator för drygt ett år sedan, men nu började det klia i fingrarna igen och jag hade sett en nytt chassi jag ville prova: Akasa Euler [1] [2] [3] [4].

Men jag hade inget behov av en ny dator, så vad gör man? Jo, man försöker hitta en anledning...

Min (första) passiva dator används som en server som rullar på en Ubuntu installation. Nu är den inte speciellt belastad så jag brukar även labba lite på den, så jag provade att virtualisera en Windows XP maskin. Anledningen var att jag redan har en (fysisk) Windows XP dator som bygger på en Atom-processor och jag var intresserad av prestandaskillnaden fysiskt/virtuellt (kanske inte speciellt rättvist jämförelse med tanke på processorskillnaden).

Så när jag benchmarkade den virtuella Windows XP maskinen och jämförde med den fysiska, så sprang den virtuella prestandamässigt i cirklar runt den fysiska. Aha, en möjlig anledning att bygga en ny dator...tänk bara hur miljömedveten man kan vara och hur mycket elenergi det går att spara på att konsolidera "server-parken". Så min "anledning" blev alltså att virtualisera både min Ubuntu och Windows XP dator med hjälp av ESXi på den nya datorn. Kanske inte den mest övertygande anledningen, men det fick duga...bygg-tajm!

Eftersom huvudanledningen var att använda Akasa Euler så fick detta chassit styra komponentvalet. Akasa Euler kan bara använda två olika moderkort från Intel, så det var bara att välja den som var nyast. Vidare klara Akasa Euler bara av att kyla bort 35W så jag begränsade mig till en processor med 35W TDP.

Men även användningsområdet påverkade komponentvalet. Då datorn skulle användas till virtualisering så ville jag maximera minnet till så mycket moderkortet klarade av. Hypervisorn (ESXi) skulle installeras på ett USB-minne, medan själva lagringen (Datastores) skulle ske på en SSD.

Ingående komponenter
Chassi: Akasa Euler
Processor: Intel Core i5 3470T
Moderkort: Intel DQ77KB [1]
Nätdel: Dell 65W/19VDC
Minne: Corsair Vengeance 2 x 8GB (SO-DIMM)
Lagring (OS): Kingston Datatraveler Micro, 8GB
Lagring (Data): Crucial m4, 128GB

Kostnad
5600 SEK

Temperaturtest
Eftersom jag redan byggt en passiv dator tidigare så kände jag mig trygg i att "gena lite" i temperaturtesterna. Jag har märkt att ifall man lämnar datorn i BIOS så hamnar man både effekt- och temperaturmässigt närmare full-last än tomgång (idle). Så klarar datorn "BIOS-testet" så klarar den med största sannolikt alla normala driftfall.

Förutsättningar
Omgivningstemperatur: normaltempererat rum, omkring 20°C.
Effektmätning: systemets totala effekt uppmätt i vägguttaget.

Temperaturkontroll, BIOS
Temperaturen stabiliserade sig efter en timme, men jag väntade tre timmar innan jag gjorde sista avläsningen. Kylflänsarna var riktigt varma när man kände på dem, vilket visade att värmeöverföringen från processor till chassiet fungerade bra.

  • Temperatur: 54°C (processor) samt 73°C (chipset)*

  • Effektförbrukning: 35W.

* Är dock (sannolikt) inget större problem på chipsetet är specificerat att klara temperaturer upp till 114°C.

Temperaturkontroll, tomgång
Datorn lämnades stående i ESXi (inga virtuella maskiner igång) under en timme innan avläsningen gjordes.

  • Datorn lämnades stående i ESXi (inga virtuella maskiner igång) under en timme innan avläsningen gjordes.

  • Temperatur: ESXi kan inte detektera sensorerna på moderkortet, men kylflänsen är svalare än vid "BIOS-testet".

  • Effektförbrukning: 28W. (Uppdatering: med en effektivare nätdel så sjönk effektförbrukningen till 23W)

Övrigt
Chassit var förvånansvärt tung i förhållande till sin storlek (2,2 kg ren metall) och känns gedigen. Själva bygget var förvånansvärt lätt, installera bara allt på moderkortet så är datorn i princip klar. Största skillnaden mot förra passiva datorn (som använde heat-pipes) var att det var betydligt mindre användande av kylpasta vilket minskade "kladdet" avsevärt.

Till att börja med gick installationen av ESXi inte speciellt bra eftersom den stannade då ACPI skulle initialiseras. Men eftersom det alltid finns någon annan där ute på Internet som redan råkat ut för det problemet du har så var det bara att Googla runt lite. En EFI (BIOS) uppgradering senare så fortsatte installationen smärtfritt.