Ett litet spöke =)

Här följer varefter lite bilder på min media och underhållning central vid namn "Lilla spöket".
Det kommer att komma mer information här framöver, bla om mina tester som lett fram till nuvarande utförande samt vilka val jag gjort och varför.
Inget bygge är ju optimalt sett ur alla avssenden och det viktiga är att man vet vad egna målen är och att man uppnår dom, och det har jag gjort i och med denna dator.

Det är så kul att kolla på andras byggen i litet formfaktor så jag vill också bidra, hoppas att någon får lite inspiration och att mina erfarenheter av bygget (som kommer att delas med av framöver) kommer någon till nytta.

Det har testats 3st olika CPU kylare i olika monterade riktningar (Alpenföhn blackridge, Be Quiet shadow rock LB och Noctua L12s), 2 olika konstellationer med evakueringsfläktar i toppen (2st Noctua NF-S12A PWM chromax.black.swap och 2st Noctua NF-A15 HS-PWM chromax.black.swap) med olika placering i höjdled.
Samt med/utan galler i toppen och med/utan det mellangaller som är tänkt att sitta mellan topphatt/chassi.
Resultatet är som man kan se, i bilderna som följer, att jag helt hoppat över att ha något mellangaller då det bidrar med både för mycket statiskt undertryck samt stora mängder turbulens.
Samt att toppgallret är alldeles för tätt och erbjuder på tok för högt statiskt övertryck, ett eget galler var ett måste för att uppnå det jag ville ha ut av denna konstruktion.

Detta har jag gjort primärt för att jag tycker det är riktigt kul att just optimera kylningen, det är inte ekonomiskt bäst att köpa dessa olika delar och testa som jag har gjort.
Men min tanke är att både fläktar och kylare som nu är över kommer att komma till nytta senare ändå, och jag kan säga att samtliga dessa kylare är mycket bra!
Dom är bara bra på lite olika saker och i olika sammanhang, i just detta chassi så som jag har byggt det så ger Noctua L12s bäst temperatur/ vs ljudnivå.

Man kan ju inte ta något ut ur deras sammanhang och hur väl en CPU kylare fungerar i en miljö behöver testas i den miljön som denna avses användas i om det är såhär trångt, detta pga faktorer som bla:
1: Hur mycket riktningen av lamellerna på kylaren påverkat totalflödet i chassiet pga deras riktning vs luftriktningen i ett såhär litet och välfyllt chassi.
2: Hur mycket extra ljud det blir pga turbulens beroenden på fläktens placering och flödesriktning i förhållande till kylaren, chassi sidor och övriga komponenter som är på något vis "ivägen" för luften.
3: Aliens

Detta består Lilla spöket av:
Chassie och kylning: Ghost S1 mk3 med large topphatt med costom toppgaller med ca 80% hål area.
2st moddade 140mm Noctua NF-A15 HS-PWM chromax.black.swap för evakuering.
CPU kylare: Noctua L12s.
CPU: Ryzen 5600x med -30PBO v offset och Asus performance boost + fclk @ 1900Mhz.
Minne: Corsair plx 32gb @ 3800Mhz cl18.
Lagring: NVME m2 Kingston A2000 1Tb och Sata Samsung Qvo 4Tb.
GPU: EVGA rtx3070 xc3 Ultra @ 2100/8001Mhz.
Moderkort: Asus B550i Gaming (med lite plast bortplockat för att kunna få den kylningslösning jag vill)