En klassiker med både stil och komfort - Eames EA217

I jakten på en lite mer elegant stol än en DXRacer till mitt skrivbord i mahogany så beställde jag till slut en Vitra Eames EA217 Soft Pad i polerad aluminium och svart läder. Delvis för att få bort lite av min köpångest och för att informera allmänheten så skrev jag ihop en liten recension.

Vad får man egentligen för 27 950kr eller c:a 4 paket bregott?

Den polerade aluminiumramen och högkvalitativa läderklädseln ger Eames EA217 en sofistikerad och närmast tidlös estetik. Dessutom erbjuder stolen en betydande komfort tack vare stoppningen i polyuretanskum för både säte och ryggstöd, vilket gör den lämplig för långa arbetspass vid skrivbordet. Stolen är justerbar i höjd och lutning och har en gungfunktion, vilket ökar dess bekvämlighet. Dock är avsaknaden av nackstöd och justerbara armstöd en märkbar nackdel.

Den mest framträdande fördelen med Eames EA217 är dess byggkvalitet. Ramen är tillverkad av gjuten aluminium, och klädseln består av slitstarkt läder spänt över ramen. Denna stol kan betraktas som en långsiktig investering, eftersom dess andrahandsvärde försämras endast marginellt över tid. Den 30-åriga garantin erbjuder ytterligare förtroende för produktens hållbarhet.

Eames EA217 kanske inte är det mest prisvärda alternativet för en kontorsstol, men om man betraktar det som en långsiktig investering kan det höga priset vara motiverat. Jämfört med Herman Miller Aeron, som är både billigare och mer ergonomisk, kan valet vara svårmotiverat om man inte prioriterar dess unika design.

Själv är jag nöjd med mitt val, framförallt då den passar så otroligt väl i hemmakontoret. Sittkomforten är suverän och trots att jag sällan gungar i stolen är det skönt att kunna luta sig bakåt ordentligt ibland.

Sammanfattningsvis så rekommenderar jag denna stol till dig som bara vill ha det absolut bästa när det kommer till kvalitét och design.