Inlägg

Inlägg som Pontus54 har skrivit i forumet
Av Pontus54
Skrivet av Niivpzi:

Börja med prova annat nätagg.
Jag stängde av min dator en natt efter lite spelande, dagen där på efter jag kom hem från skolan skulle jag starta datorn, poff den dog sekunder efter och den levde inte mer. Köpte nytt agg och allt fungera åter.
Edit:
Vad händer när du startar datorn?
Fläktarna snurrar dem? Låter något alls? är den stendöd? går proppen vid boot?

Skrivet av xxargs:

du kommer inte ens till BIOS vid start ??

Ingenting händer när jag trycker på startknappen, som om datorn överhuvudtaget inte hade ström. Men ström har den eftersom den gröna dioden på moderkortet, vad den nu kallas, lyser.

Av Pontus54

Datorn död vid kallstart.

(Jag är mycket okunnig vad gäller hårdvara.)

Min andra-dator står alltid på. De gånger jag behöver starta om är det just omstart som gäller, har inte gjort någon kallstart på väldigt länge.

Men häromdagen stängde jag av den och lät den vara avstängd i något dygn. Efter det gick det inte att starta den igen. Den gröna diod som visar att den får ström lyser dock.

Det påminner lite grann om en dator jag hade för länge sedan. Den stod också på länge för att sen börja krångla efter något dygns vila. Den gången gick dock datorn igång men fastnade vid BIOS-skärmen. Det var alltså CR2032-batteriet som behövde bytas.

Jag nämner detta för att det "känns" lite grann som något liknande, kommer inte igång efter längre vila. Samma, fast annorlunda, för att travestera Roland Jäverup.

Moderkortet är Asus P8P67, Chassit Corsair Graphite 600T

Vid sökning i forumet hittade jag bara denna tråd, dock för avancerad för mig som kan förväxla ett nätaggregat med ett grafikkort.

Vad kan felet vara?

Av Pontus54
Skrivet av Venke:

Det går ju alltid att lämna tillbaka om man skulle ångra sig, bara kvittot finns kvar.

Man kan kanske likna detta med kablar lite som så, att det är en sak vad gäller behoven om man har ett lite större grafikkort som klarar driva spel en bra bit över 60 fps (skärmbilder per sekund) och man har en skärm som också är mer anpassad för högre signalöverföring, liknande 144Hz och uppåt. Det är ju ingen fråga om saken att man då blir tvungen att ställa lite högre krav jämfört med den mer vanliga standardiseringen (60Hz), som även från början tagits fram för att ligga mer jämlikt med frekvensen hos TV apparater och som man också ofta brukar utgå ifrån vid jämförelser.

60fps - 60 skärmbilder per sekund.
60Hz - 60 svängningar eller 60 bilduppdateringar per sekund.

Tror det kan hjälpa en ganska mycket om man lär sig att förstå att det finns ett förhållande mellan upplösningen som används och hertzen i bakgrunden. Samtidigt som det finns ett förhållande mellan vart man hamnar beroende på vilket grafikkort man har och vilken hertz på skärmen man har.

Ser här att du har ett mindre grafikkort som inte lär räcka speciellt långt om du skulle vilja spela.
Det framgår också att det är mest vanlig enkel skrivbordsgrafik som kommer användas.
Det är ganska låga krav som verkar gälla.

Jag hade nog själv valt att hålla tillbaka lite och gått på en lite billigare kabel i de läget.
Du får vad du begär och vad du är ute efter med tanke på vad kabeln klarar att leverera, men hade frågat mig själv om den verkligen är värd investeringen. Nästan en lite väl överkvalificerad kabel i mitt tycke, särskilt med tanke till behovet. Likaså detta vad gäller guldplätterade kontaktytor, finns massor med kabelkontakter som använder sig av lite billigare material (som Nickel legeringar) och fungerar. Har själv för mig att jag har detta i min egen displayports kabel och inte märkt nått speciellt. Funkar bra t.o.m till spel

Edit: Sen kan jag inte så mycket om vad som är bäst vid flera skärmar.
Det skulle ju kanske då betyda en nackdel att bli av med den funktionen om man varit van att ha mer än en skärm sen tidigare. Skulle gissa på det ligger inbyggt på något sätt i standardiseringen, vilken hdmi version som används.
Noterade att den senaste kabeln hade stöd för köra tre skärmar.

Man ska också komma ihåg att det är gott om trixande kring hur varor marknadsförs och beskrivs.
Så det är ju inte säkert att det behöver betyda nånting, kanske kan använda den billigare kabeln likaväl.

Tack för redogörelsen även om det (när det gäller mig) är att kasta pärlor för svinen.

Jag inser att det kanske är lite dyrt med den här kabeln men den är ju...ehum...framtidssäker.

Det gick bra att ansluta HDMI <-> HDMI och jag fått den nya skärmen att lira efter lite jox med inställningarna. Jag använder AOC:n stående så man blir tvungen att använda stega om man ska se vad som händer högst upp.

En effekt är att min andra skärm (2.5 år gammal) nu ser grådaskig ut. Det tyckte jag inte innan den nya kom upp vid sidan.

Det är svårt för mig att ge omdömen om skärmen som skulle vara av intresse för dig. Trots att jag har felfritt färgseende märker jag inte om färger är fel eller konstiga. Jag kan titta på ett fotografi med värsta rödsticket och inte ens lägga märke till det om inte någon påpekar det för mig. Jag antar att jag söker annan information när jag tittar på bilder.

En liten tråkig sak är att nätsladden in i skärmen sitter väldigt löst trots att jag har tryckt in den så hårt det går. Räcker med att nudda skärmen så glappar den. Vet inte vad jag ska göra åt det.

Av Pontus54

Tog inte med mig specifikationerna till butiken *dunkar huvudet i väggen* så där stod jag lika handfallen som vanligt.

Efter att ha fått lånelöfte från banken blev det en sån här.

https://www.kjell.com/se/sortiment/dator-natverk/kablar-adapt...

Kan det va nåt?

Av Pontus54
Skrivet av Belzader:

Ja, fast det finns bättre kvalitet, men så länge det rör sig om de längderna, spelar det mindre roll.

Tack för det. Återkommer efter vederbörlig köprunda.

Av Pontus54
Skrivet av giplet:

Det ser ut som att det är HDMI som gäller.

Ser ut som att den inte finns med.

Skulle den här fungera om jag ger mig iväg och inhandlar den?

https://www.webhallen.com/se-sv/ljud_och_bild/161950-deltaco_...

Av Pontus54

Ny skärm - vilken anslutning ska jag välja?

En av mina gamla skärmar (har dubbla) slocknade för gott.

Jag har en ny skärm - AOC Pro-line Q2775PQU 27" 16:9 2560 x 1440 AHVA.

Grafikkortet är - MSI GeForce GTX 750 Ti 2GB Gaming.

Jag kan noll om hårdvara så problemet är att jag inte har en aning om vilken av alla anslutningsmöjligheter jag ska använda mig av.

OS är Windows 7. Jag spelar inte, men att hitta den bästa anslutningen kan ju vara trevligt ändå.

Här är en bild på hur grafikkortet ser ut och en skärmdump från skärmens manual.

https://minfil.org/rbI1Gebab3/Anslutning04.jpg

Av Pontus54
Skrivet av Poison:

Kan tillägga att denna datorn finns inte att hitta på CDONs hemsida vare sig via Black Friday eller i kategorin bärbara datorer. Den går dock att söka upp på hemsidan, samt via Prisjakt. Kan vara ett kommande Black Friday-erbjudande.

Fick du tag på den? Jag lyckades beställa den klockan 04.56.

Av Pontus54

Vouchern är nu skickad till den person som svarade snabbast.

Låter annonsen ligga kvar en stund så att ni kan se var den tog vägen.

Av Pontus54

In Game Voucher

Medföljde köp av grafikkort.

In Game Voucher

Av Pontus54
Av Pontus54
Skrivet av Kristoffeer:

Fick för ett par dagar sedan reda på att jag kan få köpa "Windows 7 Ultimate, Engelsk" (retail) väldigt billigt. Kollade runt lite om det är någon fördel att köra retail istället för OEM/fixa på annat sätt och så var det någon som skrev att jag kan endast ominstallera operativsystemet cirka 4-5 gånger med en retailversion. Är detta verkligen sant? Kostar den så mycket för att sedan vara så himla begränsad? Nej, jag vet, inte installerar man om en gång i veckan, men skulle vara roligt att veta att de pengarna man spenderar på ett operativsystem för första gången inte slängs i sjön.

Edit: Även, det där med "engelsk" och "svensk" version av retailversionerna, vad gör det för skillnad? Du har väl möjlighet att ändra språk hur mycket du vill ändå? Eller är jag helt ute och cyklar?

Jag ställde frågan ett par sidor bakåt i denna tråd #10923500 men fick aldrig något svar. Skulle fortfarande vilja veta vad uppgiften "Retail-versioner (butiksförpackade versioner) kan installeras fler gånger (osäker på hur många, 3-5 beroende på version tror jag) innan aktiveringsprocessen slår ifrån" kommer ifrån.

Av Pontus54
Skrivet av Andreas D:

Retail-versioner (butiksförpackade versioner) kan installeras fler gånger (osäker på hur många, 3-5 beroende på version tror jag) innan aktiveringsprocessen slår ifrån. Dock gäller samma licensregler, du får bara ha Windows installerat på en dator åt gången.

Ovanstående citat från första inlägget i denna tråd stämmer inte riktigt överens med följande citat från FAQ: Olika typer av licenser för Windows

Citat:

2. Retail Licens En annan viktig skillnad med denna licens jämfört med OEM är också att denna licens får flyttas fritt till en helt annan dator. Man får endast använda en licens på en dator åt gången, men man får flytta den mellan olika datorer hur många gånger som helst. Man får också göra hur stora (eller hur små) ändringar av hårdvaran i en och samma dator man vill.

I båda citaten har jag fetstilsmarkerat de för mig intressanta formuleringarna.

Jag har alltid tolkat reglerna som det står beskrivet i ovanstående FAQ. Har jag missat någon distinktion som begränsar antalet tillåtna installationer (så länge man bara har en aktiv installation)?

http://i83.photobucket.com/albums/j289/antonspics/icons/think.gi...

Av Pontus54

Lite feedback.

Jag har nu kört mitt nya grafikkort http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=761913 i fem dagar utan några problem. Ljudlöst (naturligtvis) och hårdvaruaccelerationen i både Firefox 4 och IE9 fungerar bra.

http://i83.photobucket.com/albums/j289/antonspics/icons/yes.gif

Uppmuntrad av detta skulle jag vilja gå vidare. I stället för att vänta till min nuvarande dator lägger av och jag ska stressa fram köp och montering skulle jag vilja börja bygga på en ny redan nu.

Det som jag i första hand skulle vilja få råd med är modulärt nätaggregat med passiv/halvpassiv kylning.

Denna tråd är ju lysande för grafikkort men finns det motsvarande trådar för andra komponenter eller ska jag öppna en egen tråd (känner ett visst motstånd mot det) och i så fall var?

http://i83.photobucket.com/albums/j289/antonspics/icons/think.gi...

Av Pontus54
Skrivet av xJom:

Ja, precis!

Det är nog det bästa alternativet, om båda skärmarna går på DVI.

Kolla så att det är DVI-D på båda (det borde vara det, men den ena skärmen är lite gammal, så jag är lite, lite osäker)

http://en.wikipedia.org/wiki/Digital_Visual_Interface

Under rubriken 3 Connector har du fina bilder på skillnaderna mellan olika DVI-kontakter.

/xJom

Den bild som visar DVI-D (Single Link) överensstämmer bra med båda kablarna. Två luffarschacksbräden och en ensam platt pigg vid sidan.

Tack igen.

Nu blir det köp.

Av Pontus54
Skrivet av xJom:

Det bästa är väl egentligen ett nVidia-kort (eftersom Firefox i nuläget inte kan använda OpenGL-acceleration på ATI-korten), och då hittar jag bara två alternativ:
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=761913
eller
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=802959

Dock tror jag ju att ATI kommer att fixa till drivrutinerna, så jag ger dig ett ATI-alternativ också:

http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=633512

/xJom

Helt underbart att kunna ställa en lite allmänt diffus fråga och få ett snabbt och bra svar.

Jag har nog bestämt mig för Gigabyten och nu återstår väl bara att försöka reda ut kontaktproblematiken.

Båda mina skärmar har kablar med vad jag tror är DVI-hanar (med piggar) och mitt nuvarande grafikkort har motsvarande två uttag med hål istället för piggar så jag antar att det är honor. Stämmer det så bör jag väl köpa en adapter som ser ut så här: http://www.webhallen.com/hemelektronik/84801-deltaco_hdmi-ada... eftersom det nya kortet bara har en DVI-kontakt.

Är det resonemanget korrekt?

Av Pontus54

*CPU = Intel Core 2 Duo E6550 2.33GHz 4MB FSB1333 Boxed (with cpu-cooler!) Socket 775
*PSU = Corsair HX520W - nätaggregat - 520 Watt
*Moderkort = MSI P45 Platinum iP45 4DDR2-DIMM 2PCI 4PCIe SATA Raid Audio GB-LAN Socket775 ATX
*CF/SLi = Crossfire
*Gränssnitt = PCI-E
*Vilka spel du ska spela. Spelar aldrig.
*Vilken upplösning du spelar i. Se ovan.
*Vad du har för skärm-1 En Samsung 22" TFT 226BW - (2ms)
*Vad du har för skärm-2 En Samsung 19" TFT 960BF - (4ms) - [HV]
*Din ungefärliga budget Se nedan
*Är det viktigt att grafikkortet är tyst? Ja
*Är du beredd att lägga ca 200kr extra för att det ska vara tyst? Ja
* Skulle du kunna montera en kylare själv för att få kortet tyst? Helst inte, det kommer troligen att gå åt pipan.

Jag har just nu ett MSI GeForce GTS250 512MB (N250GTS-2D512-OC) - PCI-E / 2xDVI - [HV] som börjar låta illa så jag vill köpa ett nytt grafikkort.

(Av någon konstig anledning brukar jag sätta ihop mina datorer själv trots att jag är både opraktisk och okunnig vad gäller hårdvara.)

Mina önskemål är följande.

1. Dual monitor kapabel.

2. Tyst. (Kallas det för passiv kylning?)

3. Jag har ingen TV så jag tittar mycket på (och konverterar) video i alla möjliga format så det är önskvärt att kortet är hyggligt vad gäller det.

4. Nu är hårdvaruacceleration för webläsare väldigt aktuellt vad gäller åtminstone Firefox och Internet Explorer. Mozilla har någon sorts svart/vitlistning vad gäller grafikkort och drivrutiner som klarar av detta, jag vet inte om Microsoft har motsvarande. Naturligtvis är det önskvärt att jag ska kunna använda hårdvaruacceleration, i varje fall på Firefox.

Utöver att jag aldrig spelar spel så överklockar jag inte (förlåt) så jag tycker att kortet inte ska behöva bli jättedyrt. Säg runt 1000-lappen, men jag kan gå en bit ovanför det om nödvändigt,

Vore tacksam om någon kunnig i ämnet kan ta sig tiden att komma med ett eller ett par förslag.

Av Pontus54

Hej på er alla! (Första inlägget).

Jag har en fråga angående detta moderkort men först måste jag sätta in min fråga i ett sammanhang.

Jag är hårdvarunovis och kommer troligen att förbli det. Jag vet kanske snäppet mer än den som bara köper en färdig dator och börjar använda den direkt eftersom jag brukar köpa komponenterna löst och sätta ihop dem själv, men så rysligt svårt är det ju inte.

Nu är det dags för en helt ny dator, endast ett par SATA-hårddiskar ska flyttas över från den gamla datorn. Efter ett par veckors surfande bland recensioner och butiker snurrar det rätt kraftigt i huvudet på mig.

Vilken typ av användare är jag? Ja som ni förstår så överklockar jag inte (förlåt) jag moddar inte och jag spelar inte spel. Det mest minneskrävande jag sysslar med är väl utvecklingsmiljöer som NetBeans och det det mest processorkrävande kommer att bli videoredigering, inte på en professionell nivå, det handlar mest om att digitalisera gamla VHS-band och 8mm-filmer.

Jag har äntligen bestämt mig för ett moderkort, MSI P45 Platinum (tack för recensionen), och nu har turen kommit till chassit. Vad jag främst värdesätter med ett chassi är att det är lätt att arbeta med. Lätt att öppna och stänga, smidigt att sätta in och ta ut framför allt hårddiskar och optiska enheter.

Även att det finns hyggliga möjligheter att reducera det kabelträsk jag brottats med alltför ofta med mina senaste system. Naturligtvis måste det också passa moderkortet och inte sätta för stora hinder i vägen för det möjligheter moderkortet erbjuder. I mitt fall tänker jag speciellt på antalet SATA-enheter man kan ansluta.

Efter att ha läst recensionen och inläggen om Lancool Metal Boned K10 så verkar det stämma väl överens med mina önskemål. Den enda riktiga frågan jag har är: Betalar jag för mycket för ett chassi med dessa egenskaper om jag köper detta. Kan mina ganska blygsamma krav uppfyllas lika väl av ett betydligt billigare chassi?