Inlägg

Inlägg som Söderbäck har skrivit i forumet
Av Söderbäck
Skrivet av ISbit:

Kan nån förklara fenomenet tryckluft på burk för mig?
Vet vad det är alltså, men känner ingen som använder det tror jag, och ser inte riktigt nyttan mot att torka av med en trasa?
Har sett det i tillverkningsindustri för vissa arbetsmoment där tryckluft på slang inte fanns tillgängligt. Men aldrig annars.
Är det vanligt? Folk i tråden nämner att de förbrukat många burkar

Det är inte riktigt till för att användas utanpå datorn ;). Utsidan går utmärkt att torka av med en trasa. Ja själva schassits insida kan man delvis torka av med en trasa med för den delen.

Tryckluft används för att komma åt där det inte fungerar med en trasa.
Kylflänsar, in i nätagget, över moderkortet (även baksida moderkort när det är monterat), rengöring i kylsystemet på en surface pro som inte går att ta isär och liknande - där behövs tryckluft. Eller då en enklare lösning med luft på burk.

Av Söderbäck

MX keys kan växla mellan 3 enheter. Och den kommer med dongel också. Så det går att växla mellan BT och dongel med ett knapptryck. Funkar utmärkt här vill jag påstå.

Men ingen trackpad. Vet inte om det var av relevans.

Av Söderbäck
Skrivet av ELF:

Är inte bara på linjär tv, utan även på ex. TV4 Play.

Skrivet av Lembritt:

"Slängde" ut den kanalen också, när det inte gick att se utan reklam

Själv tittade jag lite i min pihole vilka adresser TVn kontaktade när jag startade TV4play - och så blockade jag de reklamadresserna.
Sedan hade jag TV4play-appen utan reklam ;). Blev ändå inte att jag använde TV4play efter det märkte jag.
Men det gick att göra för 3-4 år sedan iaf.

Av Söderbäck

Cyber punk 2077
red dead redemption 2,
horizon zero dawn
control

Slänger in firewatch här. Det passar inte in riktigt - i know. Det är inte så tundrivet, du får inte panga - och det är väl inte mycket mer än 4 timmar långt.
Men story och fina miljöer kommer du få ;).

Av Söderbäck
Skrivet av 925a:

Tänkte precis fråga om detta. Varför inte ett "privat" moln? Engångskostnad. Jobbet kör G-drive men privat så kör jag icloud och ftp. Synkar dock INGENTING.

Privata moln kostar visserligen också per månad.
Drar servern 40w 24/7 så kostar det straxt ubder 60 spänn i månaden i el på 2kr/kwh.
Det är vad jag betalar för OneDrive i nuläget. Och det är så innan man tar in hårdvarukostnader och tiden man får lägga på drift.

Det finns såklart ett helt gäng andra bra anledningar till att drifta själv. Dont get me wrong 😁. Men der blir inte automatiskt superbilligt att köra det hemma.

Av Söderbäck
Skrivet av Swedishchef_90:

Fast det är inte så tomträtt beräknas.
Vid omförhandling så estimerar kommunen priset nära sista åren i värdet.
Sen betalar man en stegrande kostnad i 5 år tills man når det beloppet. Ca 5-6% ökning per år.

Man får också komma ihåg att tomträtt finns för det inte var lönsamt att bygga på marken så kommunen gav bort marken, oftast till hyresrätter, för att stimulera byggandet.

Det finns säkert en del variation här ja.
Av det jag sett och det som givit mediarubriker har väl iaf hyresökningen per år varit markant lägre än värdeutvecklingen på marken iaf. Därav chockhöjningarna när avtalen förnyas.

Av Söderbäck
Skrivet av Maarus:

Då bör man också säga att börsen inte genomsnittligt avkastat 7-8% per år eftersom någon sådan avkastning eller investering inte skett. Vissa år har varit starkt positiva och vissa negativa.

Ja värdeutvecklingen kan man säga har sett ut så för kommunens mark. Den kan liknas vid värdeutveckling på börsen.
Men mängd hyra som betalas för marken följer inte riktigt samma mönster här. Jag tror man behöver hålla isär de två eftersom de inte följs åt helt.

Totala mängden hyra har alltså inte ökat med 6,1% per år - även om värdet på markpriset gjort det har gjort det i snitt.
Betalar man 0% ökning i 10 år och sedan 100% påslag sista året så blir det totalt mindre än om man skulle betalt 7,2% ökning varje år i 10 år (vilket blir ungefär 100% på 10 år).

Av Söderbäck
Skrivet av Maarus:

Många föreningar har ju erbjudit sig köpa marken, men kommunerna vill ju inte ge dem ett pris som föreningen kan mäkta med.

Om vi säger såhär. Hade det varit privata(helst utländska) börsnoterade fastighetsvärdar som höjt hyran med 6.18% Cagr varje år i 45år så hade vi hört om politiska interventioner och ett nytt regelverk hade varit på plats. Garanterat.

Jag har lite svårt att förstå att socialdemokratiska hyresgästföreningen sätter 2%, men staten/kommunen som äger en evig tillgång utan underhållsvärde ska kunna plocka ut 6.18%! Reglerad socialism mot andra, marknadsprissättning när det gäller oss själva. Barockt, och de som försvarar tilltaget borde skämmas.

Ja det är tänvärt med höjningarna med tanke på vilken politik som samtidigt drivs. Intressant poäng. Good point.

On the other hand - om man sätter en rimlig nivå för markhyran 1979 och sedan behåller det priset i 45 år så har man väl i praktiken betalat ett underpris under väldigt många år framåt för marken. Tittar man på totala mängden som betalats över alla år så blir det väl en ganska trevlig deal att ha sluppit betala ökade markpriser i 44 år(!) trots att markvärdet rusat under all den tiden.
Så i praktiken betalar man väl inte 6,2% mer per år egentligen.
Slår man ut den här funktionen över några hundra år så bör den totala höjningen bli hälften så stor (per år - i snitt).

Av Söderbäck

Onedrive hemma.
Mest för att det är ett bra pris för flera personer. Vi är 4 som delar på familjeabonnemang på 1200 spänn om året med 1 terabyte var. 300 spänn per person om året för att sköta alla delar är ganska prisvärt ändå.
Rätt skönt att ha filerna lokalt som vanliga filer när man ska strukturera upp också.

Nackdelar:
Microsoft har bytt namn på mappar vid uppdateringar. Låt bli det tack hehe.
Större backups till annan disk funkar inte som det ska om onedrivemappen tar upp 50% av diskutrymmet på sourcedisken (yeah - really).
Hade hellre haft en molnlösning där leverantören inte gick igenom innehållet i mina filer.

Av Söderbäck
Skrivet av KingCobra:

Sista spelet jag klarade var Tombraider 2, eller om det var FF7 för väldigt många år sen. Har efter det spelat spel utan slut så att säga, CS, WOW osv.
Tyvärr har tålamodet och intresset blivit mindre med åren så jag har väldigt svårt att hålla intresset vid liv på singelplayer spel längre än typ 10 timmar ingame.
Jag skulle verkligen vilja hitta ett spel där jag kan hålla uppe intresset...men det verkar inte funka längre.

Singleplayerspelen kanske är för långa i många fall. Det upplever jag ibland. Det blir utspätt i tid - istället för koncentrerat.
Firewatch är ca 4 timmar långt. Och trevligt! (men ja, det är såklart väldigt subjektivt vad man gillar).

----------------------------------

Vad klarade jag sist då?
Dave the diver. Spelade säkert 70 timmar där. Det var för långt egentligen

Av Söderbäck
Skrivet av Dreijer:

Jag finns på ett socialt medium; Linkedin. Där finns jag bara för att det underlättar kommunikation och jobbsökning i min bransch. Det är en skön frihet.
Jag inleder inte ett restaurangbesök med att ta en bild. Saknar det inte. Det enda negativa är att man missar nyheter om film- och musiksläpp, men det kan jag leva med.

Föredrar verkligen forum, rent textbaserat.

Jag tror forum så som sweclockers räknas in under social media också ;).

Av Söderbäck
Skrivet av knatten:

När man sitter med vänner på discord så blir det ett jädra massa oljud från mekaniska tangentbord. Känns iaf inte som någon av mina vänner lyckas filtrera bort det, hur har ni andra gjort?

Man kan använda nvidia broadcast och filtrera ut det där från sin egna mic om man har ett nvidiakort.
Och man kan faktiskt filtrera ut de andra deltagarna knapptryck också ;).
https://www.nvidia.com/en-gb/geforce/broadcasting/broadcast-a...

Den här typen av funktioner är inbyggt i flera VOIPtjänster i dagsläget redan. Men jag upplevde nog att nvidias dito var ett steg vassare när jag testade det. Kanske ändrats på senare år?

Av Söderbäck
Skrivet av epaaj:

Bruna switchar i sig låter inte så mycket. Men de har en liten bump för den taktila känslan som kan kräva lite mer kraft att komma förbi och faktiskt göra att tangettrycket registreras. Det kan medföra att man oftare slår tangenten i botten. Så det du hör är inte den bruna switchen utan snarare ljudet av när tangenten slår i botten på tangentbordet. Då kanske linjära switchar (red, black eller silver) kan vara bättre för dig.

Då finns det switchar som har dämpning som har som gummi-pads som dämpar smällarna när det slår i botten, eller toppen.
Dessa marknadsförs ofta som "silent" men kan ge en lite svampigare känsla som man påminna om andra (billigare) switchar än mekaniska.

För egen del använder jag ofta hörlurar och hör inte tangentbordet så mycket. Så jag har valt bort silent-switchar för tillfället. Men om jag skaffar ett nytt till jobbet kanske det blir det för att minska störningen för kollegor.

Jag har ett vortex pok3r med bruna switchar och upplevde det som rätt stökigt och höjljutt ja. Satte själv i gummipackningar på tangenterna. Vet inte om det blev så mycket bättre ens. Eller ja - lite.
Jag tror som du säger att röda passat mig bättre. Men mekaniskt verkar inte vara något för mig oavsett.
Jag gillar de tysta och mer platta saxbrytarna i MX keys långt mycket mer. Där har jag hittat hem ;).

Av Söderbäck
Skrivet av Maarus:

En förening i Bromma hade en avgäldsökning på 1385% över 45år. Det är 6.18% Cagr årligen. Är det rimligt? Marken har inget kassaflöde. Det är betydligt mer än riskfri statslåneränta där avkastningen är negativ efter inflation. Våra tjänstemän menar väl inte att inflationen är högre än inflationsmålet på 2%, under alla dessa år?

Börsindex avkastar 7-8% med massiv volatilitet och medföljande risk. Och marknadsprissättning, det finns bara en potentiell köpare och det är föreningen. Vem säljer mest mark i kommunen? Troligen kommunen..

Ja jag ser inte det som omöjligt att det där kan hända faktiskt. Inflationen kan vara på 2% - samtidigt som markpriserna för en tomt ökar snabbare än landets inflation.
Det är väl inte helt otänkbart att något område har haft över 6% värdeökning på tomten per år i snitt över ett antal årtioenden.
Lönerna har gått upp snabbare än inflationen över lång tid. Och bostadspriserna har ökat snabbare än lönerna över lång tid i landet. Det borde rimligen kunna ge utfall där tomtpriset gått upp en hel del mer än inflationen över tid.

Man kan ställa frågan om det är chysst att ta ut marknadspriser för mark även om det är kommunägd mark. Jag skulle inte säga att det behöver vara så fel faktiskt. Men det är klart att det blir en ordentlig smäll om man har ett förhandlat kontrakt 45 år framåt och det löper ut - och markpriserna har rusat under några årtioenden. Helt klart!

Av Söderbäck
Skrivet av FX9:

Fast å andra sidan kan ju markägaren sätta högre pris för att säkra upp framtiden så man istället betalar överpris de första åren...svårt att veta exakt hur det skulle slå

Aa. Sant. Jag tror väl att prognosen varit mer modest för 20 år framåt från millenieskiftet på markprisutvecklingen från kommunens beräkningar än den faktiskt blivit. Har varit ett jäkla race där. Men jag vet inte hur kalkylerna brukar se ut för den typen av kontrakt.

Av Söderbäck
Skrivet av Maarus:

Fast BRF ägarna borde få någon upprättelse i domstolarna, många kommuner har höjt avgifterna orimligt mycket men motiveringen att "markpriserna stigit".

Markpriser stiger inte när styrräntan går från -0.5% till 4%.

Att priserna på tomtpriser för BRFser stiger så mycket handlar väl inte så mycket om styrräntans ändring på kortare tid.
Det handar väl snarare om att de kontrakten förhandlas en gång på 10 eller 20 år (eller ännu mer). Och ja, under 20 år kan tomtpriserna faktiskt ha gått upp med hundratals procent. Så när det väl är läge för omförhändling så blir prisökningen klart kännbar.
Det handlar alltså då mer om ett lagg i kontraktstiden kontra marknadsutveckling.

Det där är antagligen ganska svårt att få gehör för i domstol. Det man skulle kunna göra är att sätta mycket kortare kontraktstider så att man omförhandlar exempelvis vart annat år. Då blir det inte så stora trösklar när det väl är dags. Men i praktiken blir det rimligen dyrare för BRFerna. För man får inte ett helt gäng år med underpriser de sista åren.
Så det är antagligen inte önskvärt heller.

Av Söderbäck
Skrivet av Kingsthrone:

Jag tänkte vid den senaste portohöjningen till hutlösa 18 kr att PostNord verkar falla sönder och samman. Jeff Bezos säger att han med Amazon satsar helhjärtat på sådant som han vet kunderna kommer efterfråga även i framtiden, som låga priser och snabba leveranser. PostNord verkar göra precis tvärt om...

Är det inte tvärt om då? Att postnord satsar på samma sätt som bezos förespråkar?
Postgången har gått ner med 90% på 20 år!
Varje år minskar skickade brev kring 10% till och så kommer det rimligen fortsätta ticka ner även framöver. Snigelposten fasas ut för att vi håller på att digitalisera informationsleveranser.

Ska postnord satsa helhjärtat på sådant som de vet att kunderna inte efterfrågar lägre - redan nu men än mindre i framtiden?
Det om något hade väl varit tvärt om bezos predikan 😁.

Av Söderbäck
Skrivet av Micke O:

Fast om man nu både har halverat utdelningen OCH höjt priset med 2-3ggr och dessutom sänkt kvaliteten på utdelningen eftersom väldigt mycket hamnar hos fel adressat så har jag ändå svårt att förstå varför det inte går ihop ekonomiskt. Sen har väl paketvolymerna ökat ganska mycket och jag vet inte ifall varje "gren" ska bära sina egna kostnader eller hur det är tänkt.

Minns särskilt en intervju jag hörde med Postens högsta chef någon gång strax efter millenieskiftet när denne sa att det där med "brev och paket inte var deras kärnverksamhet" - det var när alla skulle leka bank plötsligt...

Tänker man sig att 90% av breven är väck på 20 år - och höjer avgiften med gånger 3 bara.
Då har man inte närmelsevis kompenserat för intäktsbortfallet plus inflation. Då får man in 3 gånger 10% av intäkterna. En tredjedel... Skär man ned halva utdelningsdagarna så kompenserar det för den del till (men det lär inte halvera kostnaderna). Det motsvarar fortfarande inte bortfallet. De har säkert skurit på ett helt gäng fält till.

Men de åtgärderna handlar ju om att tackla de minskningar som redan skett. Gårdagens problem. Nedgången fortsätter ju. Kommande 3 år ska en fjärdedel av nuvarande intäkter bort - igen (om de går ner 10% om året). Tre år efter det ska den resan göras om ännu en gång.
Det är ett konstant tryck på att skala ner verksamheten. Men inte på antal brevlådor de ska köra ut till. De ökar.

Jag ser utmaningen framöver och avundas inte uppgiften att få den kalkylen att gå ihop.

Av Söderbäck
Skrivet av Micke O:

Fast med tanke på att man knappt bär ut brev öht längre och dessutom till postboxar som man lurat/tvingat BRF:er att installera för dyra pengar - dvs de behöver inte ens använda trapporna längre, så har man redan sparat en hel del. Nu är det ju snudd på billigare att åka och lämna grejerna till mottagaren själv ifall man bor i samma stad och då VET man att det kommer fram också, nu hamnar ju procentuellt sett av det som bärs ut väldigt ofta hos grannar istället.

Ja. Och de besparingarna räcker säkert för mer än en halvering av postgången (eller någon anann procentsats). Men posten har ju gått ner ännu mer. 90% av breven är ju väck jämte med för 20 år sedan.
Det har skurits både här och där i många omgångar för att hänga med på de konstant färre skickade breven. Men läget har såklart inte stabiliserat sig utan det blir 10% färre brev i år. Och 10% mindre året efter igen. Och sedan 10% ner till. Då är det ytterligare 25% av verksamheten väck. På 3 års sikt...
Det där är inte så himla lätt att tackla över tid utan att fortsätta dra ner i någon ände.

Av Söderbäck
Skrivet av Spektra:

Det här blir ju en självuppfyllande profetia precis som kontanthanteringen i Sverige. Gör det tillräckligt svårt och dyrt att hantera kontanter eller skicka brev så kommer naturligtvis människor att ändra sina varor. Problemet är ju bara att samhället blir otroligt känsligt så fort det blir digitala störningar om vi tagit bort all fysisk hantering av brev och pengar.

Att vi idag skickar 90% mindre brev än för 20 år sedan beror inte på att det är så hemskt att skicka brev så att vi måste gå över till digitala diton. Det beror ju på att internet ger oss möjligheten att skicka information digitalt väldigt mycket snabbare för en bråkdel av priset.
Det här är snarare en naturlig följd i en digitaliseringsprocess.
Men det är klart att det inte går att köra lika många postronder för samma portopris till lika många postlådor som för 20 år sedan när de flesta numer väljer annat än snigelpost och de flesta redan gått över till digitala lösnignar.
Iaf inte så länge verksamheten också ska gå plus.