Inlägg

Inlägg som 09tomlin har skrivit i forumet
Av 09tomlin
Skrivet av jhws:

Det kan vara så att du behöver uppdatera BIOS för att kunna köra Ryzen 3000-serien.

AMD erbjuder ett boot-kit om du inte kan få hjälp från där du köpte moderkortet.
https://www.amd.com/en/support/kb/faq/pa-100

Om du har vän eller bekant med äldre Ryzen (gen 1 eller gen 2) som är villig att hjälpa dig så går det kanske snäppet snabbare.

Skrivet av Oppna:

Vad står det på lådan till moderkortet? För att moderkortet ska fungera MÅSTE det stå ryzen 3000 ready, annars måste du uppdatera bios. Det som händer om du inte uppdaterar bios är att du inte får post, då kan det på sin höjd snurra en fläkt eller en diod lysa.

Tror inte asus har någon möjlighet att flasha utan cpu så då är det att stoppa i en tidigare som gäller. Inet och webhallen gör detta för en liten peng, eller kan man beställa bootkit från amd där man får låna en gammal cpu.

Söker du på detta så var det extremt vanligt i juli när dessa cpuer kom

Skickades från m.sweclockers.com

Skrivet av mrk66:

Just ditt moderkort ska vara Ryzen 3000 ready. Det är jag rätt säker på.

Har du testat med ett annat nätagg som du vet är OK? Har du en annan dator som fungerar så kan du koppla över kablarna in i det nya moderkortet för att se om det ens kommer igång.

Det var som ni sa, BIOS behövde uppdateras. Fick låna en äldre generation Ryzen av en polare, då gick den igång utan problem. Uppdaterade BIOS och satte sedan i min 3600 och det fungerade klockrent, Tack för hjälpen!

Av 09tomlin
Skrivet av Vimsig:

Jag förstår. Det är dock svårt att komma med konkreta förslag förutom det uppenbara att dra ut alla sladdar från nätagg > moderkort och koppla i dom på nytt.

Kvarstår problemet så kan det ju vara så att nätagget är defekt.

Vore det någon idé att kolla nätagget med en multimeter? Då bör man väl kunna utesluta den som defekt?

Av 09tomlin
Skrivet av Vimsig:

@09tomlin:

Men lyser ens dioder på moderkortet? lyser startknappen på chassit? Har du överhuvudtaget något som tyder på att du har ström till moderkortet?

Nä, ingenting lyser. Det enda "livstecken" jag har är att jag kan höra att nätaggregatet låter lite grann (inte fläkten). Detta är inte första gången jag bygger ihop en dator även om det var ett tag sedan sist. Så jag har relativt bra koll på läget. Förväntade mig att något skulle krångla men blev ställd nu när ingenting fungerar :/

Av 09tomlin
Skrivet av Vimsig:

@09tomlin:

Börja med att kontrollera att kablar från PSU sitter i ordentligt? Kolla så att switchen på baksidan av PSU är satt till "ON"?

Har kollat alla kablar. Satte även örat mot nätaggregatet och lyssnade om det lät något när strömmen var av och på. Det låter lite när strömmen är på vilket jag tolkar som att det fungerar i alla fall.

Skrivet av jhws:

Det kan vara så att du behöver uppdatera BIOS för att kunna köra Ryzen 3000-serien.

AMD erbjuder ett boot-kit om du inte kan få hjälp från där du köpte moderkortet.
https://www.amd.com/en/support/kb/faq/pa-100

Om du har vän eller bekant med äldre Ryzen (gen 1 eller gen 2) som är villig att hjälpa dig så går det kanske snäppet snabbare.

Men alltså datorn är helt död, kommer inte in i BIOS osv. Även om det är så att BIOS behöver uppdateras, borde den inte dra igång fläktar osv ändå?

Av 09tomlin

Nybyggd dator startar inte

Tjena!

Jag har precis byggt klart en ny dator men den startar inte, helt död. Inga fläktar som drar igång heller osv. Vet inte hur man ska felsöka när man inte får något liv i den överhuvudtaget. Snälla hjälp mig! :'(

Processor: AMD Ryzen 5 3600 3.6GHz
Moderkort: Asus ROG Strix B450-F Gaming
Grafikkort: Asus GeForce GTX 1660 Super
Nätaggregat: Corsair RM650X V2 650W
Minne: Corsair Vengeance LPX Black 16GB 3200MHz
Hårddisk (M.2): Kingston A2000 1TB NVMe M.2
Hårddisk 2: 1 TB WD Black (gammal hårddisk)
Hårddisk 3: 2 TB WD Green (gammal hårddisk)
Chassi: Fractal Design Define C

Av 09tomlin
Skrivet av perost:

Ryzen-processorerna har 20 PCIe 3.0/4.0-banor, 16 st. för grafikkort och 4 st. till en M.2-port. En av M.2-portarna kan alltså köra i full fart utan att påverka något annat. Styrkretsen B450 har sedan fler PCIe-banor, men den har endast 6 st. PCIe 2.0-banor.

Asus har därför valt att även koppla den andra M.2-porten till processorn, vilket innebär att bandbredden halveras till x8 för grafikkortet om man använder den M.2-porten. Det är inte riktigt så illa som man kan tro, man tappar oftast inte många procent prestanda på det, men bäst att undvika om man inte behöver använda den.
Ja, det ska inte vara något problem.
Jag skulle rekommendera en 1TB SSD istället. Dels p.g.a. ovan nämnda begränsning på M.2-portarna, dels för att det med SSDer inte är lika nödvändigt med flera diskar som det kan vara med HDD. Hårddiskar har ju en läsarm som fysiskt måste flyttas för att läsa från olika delar av diskarna, medan en SSD kan läsa från vilken del av minnet som helst på konstant tid. Om du vill ha t.ex. OS på sin egen del så är det bara att skapa flera partitioner på SSDn istället.

Förstod inte så mycket av det första du skrev haha. Men jag förstår slutsatsen i alla fall, så då får det bli att jag endast kör med en M.2. Kan ju köpa till 2.5" SSD med sen om det behövs.

Bra att du skrev det angående partitioner. Var osäker på om man kunde partitionera SSD.
Men tänkte lite på det med backup också. Om den skulle krascha, är det bara en viss partition då, eller hela SSD:n? Skulle ju kunna köpa till en SSD för backup i så fall.

Av 09tomlin
Skrivet av perost:

Det finns säkert något undantag om men letar bra nog, men alla moderkort från de senaste åren har stöd för NVMe. Det är dock inte säkert att alla M.2-portar på moderkorten kan köra PCIe, men oftast kan de det.

Har funderat på detta moderkortet. Kommer en M.2 NVMe att kunna prestera fullt med det? Det står att den har lite olika PCIe, men jag förstår inte riktigt skillnaden.

Skrivet av perost:

Det kunde vara en del strul när PCIe SSDer precis började dyka upp. Nu för tiden fungerar de som helt vanliga diskar.

Så det är bara att installera från ett USB-minne, SSD:n kommer att synas i BIOS osv?

Skrivet av perost:

Jag skulle dock inte rekommendera Intel 660p, den SSDn har en del prestandaproblem. Ett bättre val är Kingston A2000, som presterar bättre men kostar lika mycket.

Ja, jag tittade på den också och såg att hastigheterna var bättre men till samma pris

Skrivet av perost:

Ja, en SSD kan gå sönder, precis som en HDD kan göra. "Min SSD har gått sönder"-trådar är väldigt sällsynta på detta forum, vilket väl är en bra indikation på att SSDer sällan går sönder innan de blivit föråldrade och utbytta. Nackdelen med SSDer är att det oftast är mycket svårare att återskapa data när de väl går sönder jämfört med HDD. Så som alltid är det viktigt att använda backup, oavsett vad du använder för att lagra din data.

Av just den anledningen så funderar jag på att köpa två stycken A200 à 500GB istället (förutsatt att moderkortet stödjer två stycken M.2). Dock så är jag inte helt säker på det i och med att man då utnyttjar båda M.2-slotsen och på så vis begränsar möjligheten för mer utrymme på just dom platserna (såvida man inte tar ut en utav dom då såklart).

Supertacksam för svar!

Av 09tomlin
Skrivet av hasenfrasen:

Börja med systemdisken, M.2 t.ex. Intel 1TB https://www.inet.se/produkt/4301011/intel-660p-1tb
Disken för lagring fixar du senare när M.2'an börjar bli full.

Fungerar NVMe med alla moderkort såvida de har en M.2-anslutning?
Jag har för mig att jag har hört att det ska vara lite krångligare att installera OS på en sådan SSD då det inte är SATA, stämmer det och hurpass krångligt är det i så fall?

Just den du länkade har ganska "låg" hastighet om man jämför med andra M.2-modeller (däremot är ju priset betydligt lägre). Spelar denna hastighetsskillnad någon större roll i verkligheten (1800/1800 vs 3000/3000 t.ex.)? Är medveten om att det ändå är snabbare än en SATA SSD, men undrar ändå

Tack för svar!

Skrivet av anon301768:

Jag har en Samsung SSD 970 EVO PLUS 500GB SSD M.2/PCIe som jag enbart har Windows samt program på, sedan har jag 3 st vanliga SSD diskar på vardera 500gb.
På en har jag mina bilder, en för spel och en för blandat och sånt jag vill spara.
Jag har helt och hållet slutat med den gamla typen av hårddisk.
Har en Icy Box där jag kan stoppa in mina gamla diskar som jag sparar sånt jag vill ha kvar, har även 2st NAS som jag har all min musik på den ena och massa film på den andra.

Fördelen med att skrota dom gamla klassiska diskarna i datorn är att den blir mycket tystare och framförallt svalare eftersom SSD diskarna är betydligt mindre och inte blir lika varma, har helt enkelt en lägre temp i datorn sedan jag tog bort dom.

Förlåt att jag frågar, är tämligen novis inom detta ämne, men hur pass säker är lagring på SSD jämfört med HDD? Finns det någon risk att även SSD kan krasha eller dylikt?

Tack för svar!

Av 09tomlin

Hjälp med kombination/uppsättning av hårddiskar

Tjena!

Jag håller på att plocka ihop en dator och skulle behöva hjälp med hur jag ska lägga upp min lagring.

I min värld så är det mest optimala att ha en SSD för system/program, en SSD för spel samt en HDD för lagring.
Däremot så är jag rädd för att priset kommer sticka iväg rätt ordentligt om jag väljer den kombinationen.
Det kanske skulle gå bra att köpa en lite större SSD för system, program och spel samt en HDD för lagring?

Då jag inte har valt vad jag ska ha för moderkort/processor än så vet jag inte om det komplicerar min frågeställning?
Budget för hårddiskarna är inte heller satt men mitt maxtak är nog 2000 :-, dock gärna mindre.

Hur ska jag lägga upp detta på bästa sätt? Tack!

Av 09tomlin
Skrivet av Muumin:

@09tomlin Något sånt här skulle jag föreslå, notera dock att det inte är ett modulärt nätagg:
https://komponentkoll.se/bild/hsWqT.png

Vill du komma ned i pris köper du ett beggat grafikkort, typ GTX 1080/Vega 56 eller liknande.

Nice, du fick ihop det jäkligt bra ju! Tack så mycket!

Några funderingar bara:

Är den processorn kompatibel med det moderkortet? Tänker på om det chipset inte stödjer den processorn? Var en vän till mig som sa att så kanske var fallet. Stämmer det?

Sen har du lagt dit ett saftigt grafikkort, är det nödvändigt? Har kollat på ett 1660 ti och tänkt att det var tillräckligt. Du har ju dock fått in det i min budget så nu blev jag nyfiken och fundersam.

Noterade även att du lagt mest vikt vid processor, grafikkort och RAM men jag antar att de är dom viktigaste komponenterna när det kommer till gaming osv?

Av 09tomlin

Ny dator för 8-10.000 kr ämnad för spel, musikskapande och Photoshop

Hej!

Jag har tänkt köpa mig en ny dator men det var längesedan sist jag kollade på datorkomponenter och byggde ihop en dator. Tror att det var ca 6 år sedan sist, så jag har noll koll nu och skulle därför uppskatta lite vägledning och hjälp.

Det jag har tänkt använda datorn till är väl främst spel, musikskapande och Photoshop, så den behöver ha lite kräm i processor och grafikkort. Hoppas man kan sätta ihop något hyfsat för den budget jag har? Nedan tänkte jag lista de krav eller funderingar jag har för olika komponenter:

Skärm och ljud/högtalare: Ej behov, har redan.

Tangentbord och mus: Ej behov, har redan.

Chassi: Stilrent men med goda fläkt/kylningsmöjligheter. Bra kabeldragningsmöjligheter. Inte allt för dyrt då jag vill lägga mest pengar på grafikkort och processor.

Nätaggregat: Inga direkta krav här förutom att det ska vara tyst och helst ha lösa kablar så man kan dra dom snyggt i chassit. Det bör såklart även vara kraftfullt nog att driva alla komponenter, gärna med lite spelrum utifall datorn ska uppgraderas i framtiden.

Moderkort: Jag har nog tänkt köra med Intel som plattform då jag alltid haft det och känner mig mest "bekväm" med det. Det bör ha USB 2.0 då jag tänkte installera Windows 7 på den (vad jag minns så fungerar det inte att göra det från ett USB-minne med USB 3.0?). Det bör såklart ha USB 3.0 för andra ändamål. Vet inte riktigt vad för något mer man ska kolla på när det gäller moderkort.

Grafikkort: Här har jag ingen koll alls men tänkte mig att en större summa av budgeten kan gå hit. Vet faktiskt inte vad jag tänkt spela för spel då det var längesen jag gjorde det och vet inte vilka spel som är "inne" nu. De spel jag tänkt är väl framförallt FPS-spel. Spelade mycket BF3 förut t.ex., så det bör det kunna klara av i alla fall. Andra spel jag spelade förr var t.ex. BioShock, Crysis och Counter-Strike. Vet som sagt inte riktigt vad jag tänker spela, men lär nog bli en del BF tror jag, det har väl kommit massa nya nu utöver BF3?
Grafikkortet bör även kunna klara av Photoshop med många lager och stora bildfiler/projekt osv.

Processor: Som sagt så är jag väl lite Intel fanboy så vill gärna fortsätta med det. Det jag önskar är väl helt enkelt en kraftfull processor som klarar av att köra det ovannämnda (spel + Photoshop m.m). Tidigare var det ju i7-processorer som gällde och jag hade en själv. Men jag kollade lite på i7 nu och dom är ju mycket dyrare nu i förhållande till när jag själv köpte en runt 2013. Så det kanske är i5 som "tagit över" platsen som i7 hade tidigare och att i5 nu motsvarar vad i7 var då och att i7 nu är deras värstingmodeller?

RAM-minne: Inga riktiga krav här men billiga, snabba minnen på kanske 16 GB tänkte jag nog ha i alla fall.

Lagring: Här har jag väl tänkt mig en hårddisk (SSD) till System och program. Den bör vara på minst 128 GB, men helst 256 GB. Tänkte även ha en hårddisk för lagring som kan vara mekanisk. Den mekaniska hårddisken bör i alla fall vara på 1 TB.

Har jag glömt någon komponent till mitt bygge? Vidare så är jag tacksam på för hjälp och om någon vill ge mig tips på vilka av de ovanstående komponenterna jag ska köpa och om det finns något inom min budget. Vill helst komma undan så billigt som möjligt, men ändå få en hyfsat spel-, musik- och bild/filmredigering. All hjälp är uppskattad

Såg nu precis att jag har mina förra datorkomponenter i min signatur, det kanske är en bra vägledning att jämföra med dom?

Av 09tomlin

Hittade ett bra inlägg på ett forum: https://www.gearslutz.com/board/11054045-post6.html

Håller ni med om det h*n skriver? Jag tycker nog ändå att alternativ 2 verkar vettigast, då jag slipper köpa separata pre-amps eller köpa nytt ljudkort. Så jag tänker såhär:

Lämna tillbaka SM57 och istället köpa en kondensatormikrofon, förmodligen en SE Electronics seX1 som inte behöver så mycket gain som SM57 kräver?

Edit: Jag måste vrida upp gain till nästan max för att ens höra något av ljudinspelningarna. I det foruminlägget jag länkade till så menade h*n ju att just SM57 har svag output och att den inte är en bra kombination med 2i2.

Jag kan nästan ingenting om det rent tekniska så jag bifogar en bild med specifikationer för ljudkort respektive mikrofon

http://oi62.tinypic.com/309q45g.jpg

Av 09tomlin
Skrivet av Zotamedu:

Det kan vara så enkelt att ditt ljudkort inte orkar driva mikrofonen ordentligt. Preamparna i USB-ljudkort är ofta lite i det klenaste laget och och SM57 är en relativt tungdriven mikrofon. Du kan nog behöva köpa en lös mikrofonförstärkare eller eventuellt ett litet mixerbord med bättre förstärkare än ljudkortet. Om ditt ljudkort kan matas med extern ström är det en bra början att testa det. Vissa ger lite högre effekt då.

Fanotmmatningen har du ingen nytta av på en dynamisk mikrofon.

Du ska inte justera volymen med mastervolymen på datorn. Den ska sitta på någon normal lyssningsnivå. Justera ljudvolymerna internt i programmet du spelar in i och med ljudkortet. Höj i första hand på ljudkortet och i andra hand i programmet men börjar du förstärka i programmet tappar du som du säger ljudkvalité. Är det fortfarande lågt så behöver du som sagt en förstärkare till mikrofonen. Kanske skulle nämnt det i första inlägget också. Kondensatormikrofoner är mer lättdrivna.

Använd inte Audacity för att spela in. Det är ett trevligt program så länge man har ett ljudspår att hålla ordning på. Skaffa dig en DAW istället. Det finns mängder att välja mellan men de flesta kostar mycket pengar. Ett tips kan vara att titta på Reaper (http://www.reaper.fm/) som är väldigt billigt och dessutom får du en fullversion gratis i två månader för att testa.

Hann inte skriva ordentligt igår så ger det ett nytt försök nu!

Det optimala, och det jag vill, är att kunna ha en mikrofon till sång och en till gitarr samtidigt. Ska testa mikrofonen lite till idag/imorgon och se hur det fungerar. Kanske behålla SM57:an till sång (men ljudkortet är väl för klent för det med?)? Och köpa till en kondensatormikrofon, t.ex. SE Electronics X1 till gitarren?

Men det är antagligen så att mitt ljudkort är för klent då jag måste dra upp gain till max för att ens få till en svag inspelning? Hur blir det då om man dessutom kopplar in ytterligare en mikrofon? Eller de kanske inte delar på samma "styrka", typ som en parallell-koppling? Ni får ursäkta min okunskap haha!

Som ni kanske förstått så vill jag komma undan så billigt som möjligt men med hyfsad ljudkvalitet. Det är endast ämnat för privat bruk för rent nöjes skull, men har man ändå lagt ned lite pengar på ljudkort osv så vill man ju att det ska låta bättre än inspelningarna från min Galaxy S6 eller Nikon D600 Liksom

Audacity använde jag bara för att "komma igång" och för att jag inte känner till så många andra program. Men tackar för tipset, laddar ned Reaper nu!

Bifogar en bild på min bostad, samt ca en veckas gamla mätvärden om det kan vara av hjälp (tänker mest på min oro för bakgrundsbrus).

http://oi58.tinypic.com/2ltgigi.jpg

Av 09tomlin
Skrivet av Zotamedu:

Det kan vara så enkelt att ditt ljudkort inte orkar driva mikrofonen ordentligt. Preamparna i USB-ljudkort är ofta lite i det klenaste laget och och SM57 är en relativt tungdriven mikrofon. Du kan nog behöva köpa en lös mikrofonförstärkare eller eventuellt ett litet mixerbord med bättre förstärkare än ljudkortet. Om ditt ljudkort kan matas med extern ström är det en bra början att testa det. Vissa ger lite högre effekt då.

Fanotmmatningen har du ingen nytta av på en dynamisk mikrofon.

Du ska inte justera volymen med mastervolymen på datorn. Den ska sitta på någon normal lyssningsnivå. Justera ljudvolymerna internt i programmet du spelar in i och med ljudkortet. Höj i första hand på ljudkortet och i andra hand i programmet men börjar du förstärka i programmet tappar du som du säger ljudkvalité. Är det fortfarande lågt så behöver du som sagt en förstärkare till mikrofonen. Kanske skulle nämnt det i första inlägget också. Kondensatormikrofoner är mer lättdrivna.

Använd inte Audacity för att spela in. Det är ett trevligt program så länge man har ett ljudspår att hålla ordning på. Skaffa dig en DAW istället. Det finns mängder att välja mellan men de flesta kostar mycket pengar. Ett tips kan vara att titta på Reaper (http://www.reaper.fm/) som är väldigt billigt och dessutom får du en fullversion gratis i två månader för att testa.

Jo det verkar som så att mitt ljudkort är i klenaste laget. Jag funderar på att lämna tillbaka SM57:an till förmån för (förmodligen) SE Electronics X1, vad tros om det? Den borde mitt ljudkort (Focusrite 2i2 som sagt) klara av eller? Den mikrofonen skulle jag i så fall kunna använda till både sång och gitarr dessutom.

Det jag oroar mig lite är att den kommer "släppa" in för mycket bakgrundsljud, men det kanske inte är så farligt?

Av 09tomlin

Det blev en SM57 ändå, till gitarren till att börja med i alla fall och antagligen någon annan mikrofon senare Men tror att jag redan stött på problem Har dock inte hunnit testa så mycket än.

Har ingen "riktig" mjukvara än så jag spelade in via Audacity, men ljudnivån blev så fruktansvärt låg?

Jag kopplade in mikrofonen i Ljudkortet, slog på fantommatning och höjde gain på ljudkortet (till max) men det blev ändå väldigt låg ljudnivå på inspelningarna? Med mastervolymen inställd på "normalt (runt 15%)" för resten av datorn så är ljudnivån bra i alla andra program osv. Men för att få samma ljudnivå på inspelningarna så krävs det att jag höjer mastervolymen till ca 80 %, vilket resulterar i att ljudet blir skithögt i alla andra program. Ska det va så?

Jag testade att förstärka ljudnivån i efterhand i Audacity, så att den skulle låta bra vid min normala 15 % mastervolym, vilket fungerade bra. Men förlorar man inte kvalitet på det?

Ska utforska mer imorgon men tips uppskattas alltid!

Av 09tomlin

Behöver hjälp med val av mikrofon/er för inspelning av akustisk gitarr + sång

Tjena!

Jag är en glad amatör(!) som länge haft ambitionen att få bättre kvalitet på mina inspelningar som hittills enbart bestått av inspelningar från mobiler osv (läs dålig kvalitet).

Det Jag har införskaffat mig hittills är:

Ljudkort: Focusrite Scarlett 2i2
Hörlurar: Audio Technica ATH-M50x

Det jag saknar nu är ju då självklart mikrofon/er. Jag är helt lost här måste jag säga, så jag vänder mig hit.

Efter mycket YouTube:ande så ser jag att en hel det bara använder sig av en mikrofon med gott resultat, istället för två, så det kanske räcker?
Jag tänker dock att 2 st mer riktade (säger man så?) mikrofoner vore bättre för att minska att det "blöder" ljud från mikrofonerna och att det även blir lättare i efterbehandlingen då man har två olika spår?

De mikrofoner jag främst funderat på (mer eller mindre bestämt mig för kanske, om ingen här säger tvärt nej! haha) är:

Gitarrmikrofon: Shure SM57
Sångmikrofon: Shure SM58

Dessa verkar vara klassiker som än håller måttet? Är det ens någon större skillnad på dem, förutom pop-filtret på SM58 t.ex.?
Skulle dessa fungera som en bra kombination eller finns det bättre alternativ i samma prisklass (ca 2-3000 kr)?

Vad mer kan ni tipsa om när jag ändå är i farten? Speciella stativ, kablar, pop-filter, programvara osv?

tl;dr: Jag vill spela in Akustisk gitarr + sång och behöver tips på mikrofon/er för ca 2-3000 kr. Även lite tips om kringutrustning uppskattas. Ljudkort och hörlurar har jag redan. Tack på förhand!

Av 09tomlin

Tips på högtalare till TV? Pris ca 2-3000 :-

Som rubriken antyder. Finns det några vettiga ljudsystem för de pengarna? Helst aktiva högtalare, så man slipper krångla med förstärkare.

Använder just nu de inbyggda högtalarna på TV:n (http://www.prisjakt.nu/produkt.php?e=3048303) som inte är de bästa direkt. Vill ha mer "tryck" och "renare" ljud, samt lite mer bas. Kanske till och med en subwoofer? Men som sagt, 2-3000 kr totalt kan jag tänka mig +/- 500 kr kanske

Mvh Tomas

Av 09tomlin
Skrivet av Swedish Berserk:

Är själv också i tagen med att skaffa chassi snart och har tittat bland annat på dessa två:

http://www.netonnet.se/art/dator/komponenter/chassi/tower/cor...

http://www.netonnet.se/art/dator/komponenter/chassi/tower/cor...

Vet inte om dessa är bättre än NZXT du tittar på.

Såg dom också, tror nog att kylningen på dom är bättre i och med fläkt i fronten. Dock var dom inte så stilrena Men absolut ett alternativ!

Av 09tomlin

Nytt chassi för ~500 kr

Hej!

Är på jakt efter ett nytt chassi. Kriterier som helst uppfylls:

*Bra kylning
*Tyst
*Stilrent
*Plats för ATX-moderkort

Är inte jättekräsen egentligen, så det bästa för ca 500 kr.

Hittade detta: http://www.netonnet.se/art/dator/komponenter/chassi/tower/nzx...

Blir kylningen bra även fast det saknas fläktöppning i fronten? Andra liknande chassin som detta?

Mvh

Av 09tomlin

Bärbar dator för plugg, spel och photoshop för max 7000 kr.

Hej!

Tänkte köpa min första laptop då jag ska börja studera. Jag vill även kunna spela spel som Battlefield 3 på den och använda Photoshop CS6. Den får gärna ha SSD hårddisk men inte kosta mer än 7000 kr.

Hur står sig AMD processorerna mot Intels? Verkar som att man kan få en laptop med fyrkärnig AMD processor billigare än en med tvåkärning Intel. Men är dom bättre? Framför allt till ovanstående användningsområden.

Vill nog ha 15+ tums skärm, eventuellt 14. Gärna slimmad och estetiskt tilltalande och med bra batteritid.

Hoppas att det finns något som passar mina krav någorlunda?

Mvh