Inlägg

Inlägg som TMC har skrivit i forumet
Av TMC

Ok, fick hjälp av Inets kundtjänst. De är grymma, hjälpsamma och kunniga.

Jag flyttade ssdn till tredje porten (M2_3) och då dök den upp. Det verkar som att M2-port 1 och 2 kräver en gen 11-processor.

Av TMC

Datorbygge, M.2 SSD hittas inte (solved)

Hej!
Jag håller på att uppgradera mb, cpu och gpu i min dator. När jag nu bytt dessa tre så hittar bios inte den blivande systemdisken som är en M.2 SSD NVMe. Disken har jag satt i M2_1. (Jag har alltså tänkt att ominstallera windows på denna.)

Nya delar:
MB: Asus ROG Strix Z590-F Gaming wifi (har uppdaterat bios till senaste 0902)
CPU: Intel Core i9 10900
GPU: EVGA RTX 3080 TI FTW3 Ultra

Gamla delar:
RAM: 4x8 GB Corsair DDR4 3000MHz Vengeance LPX
PSU: XFX XXX ProSeries 850W
HD: Samsung NVMe SSD 960 EVO 500GB

Jag läste någonstans att man kan prova att aktivera CSM, men om jag gör det så kan jag inte längre starta bios.
Lite hjälp här vore uppskattat.
/Mattias

Av TMC

Lämpligt moderkort för Ryzen 5 3600 och ARGB-stöd?

Hej!
Jag och min son planerar att bygga en dator åt honom med följande komponenter:
CPU: Ryzen 5 3600
MB: MSI B450 Tomahawk Max
RAM: HyperX 16GB (2x8GB) DDR4 3200MHz CL16 Fury (RGB)
Chassi: AeroCool Shard TG (inkl. 4st adressable RGB-fläktar)

RAM-minnenas RGB stöds av MSI Mystic, men moderkortet ovan har bara 2st 4-pins RGB-kontakter (12V) och ARGB är 3-pin (5V). Har ni förslag på något annat moderkort (1500-2000kr) som kan hantera ARGB-fläktar (3-pin RGB-kontakter) och namngivet minne? Kanske rent av ett B550-kort? Det här med RGB-standarder är lite av en jungel.

Tacksam för alla tips och förslag.
Mattias

Av TMC

@ggustavsson: Det är redan inställt på Bild. Trots det så växlar den bild ibland. Och det verkar som att den då väljer nästa bild i bildlistan här.

Av TMC

Win10 byter ibland bakgrundsbild

Hej!
Jag har problem med att vår dator emellanåt på eget initiativ byter bakgrundsbild. Vi kör Win10 Pro 64bit och vi har fem lokala användarkonton på datorn. Alla har sin egen bakgrundsbild, men med jämna mellanrum så byts bakgrundsbilden ut utan att vi bett om det. Det verkar som att den då väljer nästa bild så som de presenteras när man högerklickar och väljer Anpassa.

När man googlar på detta fenomen så är det många som hänvisar till bildspelsfunktionen under Energialternativ, avancerade inställningar. Jag har dock pausat denna, utan att det hjälper.

Vore tacksam för tips!
/TMC

Av TMC
Skrivet av str8forthakill:

Fast boot skippar att initiera "onödig" hårdvara, så som PCI-E baserade lagringslösningar, sata/sas kontroller mm. Och skannar inte om minne vid uppstart, så ändras minneskonfigurationen fungerar det inte heller.

Aha, intressant info där att den skippar sata-kontroller. Då finns det kanske ett samband med att jag inte kan "disabla" hårddiskar i bootlistan.

Skrivet av str8forthakill:

Det är en onödig funktion som inte behövs sen SSDer blev uppfunna.

Helt klart, det går blixtrande fort att boota även på "normalt" sätt. Blev dock lite nyfiken på funktionen, den fanns inte på mitt förra Asus-mb.

Av TMC

@Andreaz1: Ja, diskarna satt nog i senast jag installerade windows. Någon av dem har säkerligen haft en windowsinstallation någon gång
tidigare. Det handlar alltså om tre traditionella hårddiskar (som snurrar). Operativet ligger på en SSD.

Av TMC

Asus z270-a bios setting "Fast boot"

Hej!
Jag har precis köpt ett moderkort, Asus Prime Z270-A. Default är funktionen "Fast boot" aktiverad, men datorn bootar till bios då. Först när jag stänger av denna funktion så startar Windows 10 (64bit). Någon som vet exakt vad denna funktion gör för något?

Sedan har moderkortet en annan lite förbryllande egenhet. Om jag under avancerade inställningar disablar de hårddiskar som det inte går att boota på så startar inte Windows, utan jag hamnar i bios. Det gör alltså skillnad att de finns med på bootlistan, trots att de ligger efter den verkliga systemdisken. Hur är det möjligt?

Av TMC

Tack för svaret. Det slutade med att jag gick och köpte en Noctua NH-U14S. Den är PWM-styrd. Låter som en viskning jämfört med min gamla Zalman. Sänkte dessutom tempen med flera grader, så jag är nöjd.

Av TMC

Frågor kring Noctua NH-D14, NH-U12 och styrning av dessa

Hej!
Jag har idag, som framgår av signaturen, en gammal Zalman 9700 CPU-kylare. Jag kör med Q-fan i mitt Asus-bios, inställt på Silent mode. Likväl för fläkten ett förskräckligt oväsen, den åker upp och ner i varvtal stup i kvarten. Så, jag funderar på att köpa en ny kylare, med målet att få det hela avsevärt tystare. Nu till mina frågor:

1. Är det rätt strategi att använda Q-fan i bios?
2. Jag funderar på att köpa en Noctua NH-D14/NH-U12, men har jag uppfattat det rätt att dessa saknar PWM-styrning? Hur ska man då reglera dess hastighet?
3. Om jag förstår saken rätt så kan man montera en ULNA även på en cpu-fläkt. Men hur fungerar det då om man har PWM-styrning? Strävar inte den fortfarande efter en viss temperatur, vilket borde innebära att fläkten bara går på högre varvtal?

Eller är det helt enkelt så att man låter ovan nämnda Noctua-fläktar alltid gå på maxfart, alternativt med ULNA om temperaturen tillåter? Jag noterar att dessa ligger på 19,8dB vid maxvarv, så tyst är nog inte min Zalman ens vid idle...

Av TMC

Tack för hjälpen! Gurk, jag laddade ner GetDataBack for NTFS. Det kostade till sist 640kr, men jag kan säga att det är ett program som utklassar Recuva (som är gratis). Det klarar betydligt fler filtyper (inkl. exe och txt), och resultatet presenteras i den ursprungliga mapphierarkin. Grymt!
(Kan säga att jag även testade GetDataBack Simple, men det stängde sig självt efter 3h scanning, så det var inte till någon hjälp.)
Godnatt!

Av TMC

Program för att rädda filerna på en snabbformaterad hårddisk?

Ok, nu är det lite kris här. Jag har snabbformaterat en hårddisk, och jag måste försöka rädda en del filer som fanns på den. Jag testade Recuva (deep scan) och får tag i ett stort antal filer. Men Recuva kan inte identifiera och rädda txt-filer och inte heller exe-filer. (Lista på filer Recuva kan identifiera: https://www.piriform.com/docs/recuva/using-recuva/wizard-mode/the-deep-scan-option)
Vad finns det för något annat program som klarar detta? Jag är beredd att betala för det, men bara om det är nödvändigt.
En annan fråga; Recuva listar nästa alla räddade filer med sökvägen E:\?\. Är det inte möjligt att i något annat program få fram hela sökvägen för de filer som hittas? Det vore lättare att sålla fram de filer jag måste få tag i då.
Tacksam för hjälp.

Av TMC
Citat:

Förstår jag dig rätt att du vill byta ut din nuvarande systemdisk mot en SSD?

Helt riktigt. Det blir alltså en ominstallation av Windows, och samtliga program. Jag tänkte SSD som systemdisk och en traditionell för installation av program.
Så 120GB räcker? Hur stor är en Win7 pro installation och hur mycket växter den över tiden?

Av TMC

Strategi för partitionering

Hej!
Jag funderar på att köpa en SSD disk till själva Windows-installationen. Idag har jag Mina Dokument, Min Musik etc på en annan hårddisk än systemdisken, men många program och spel ligger installerade på systemdisken. Hur gör ni? Fungerar det att hålla systemdisken fri från allt annat än just operativet? Kan jag dirigera om alla installationer av spel och program till en annan disk? Och hur stor SSD-disk måste jag minst ha för att kunna använda den som systemdisk? (Jag kör Windows 7 pro, 64bit)

Av TMC

Tack för hjälpen! Jag har strulat med det här i över en timme, men med din hjälp funkar det. Grymt!

Av TMC

Jag hittar inte h-position, v-position eller stretch-inställningar?!? (Solved)

Hej!
Jag köpte precis en begagnad Fujitsu sl27t-i led skärm. När jag pluggar in den med hdmi i stationära datorn (jag kör AMD Catalyst control center) så blir det en svart ram på närmare 2-3cm runt bilden. Så jag skulle vilja "sträcka ut" bilden. Men jag hittar inga inställningar för detta. När jag ansluter skärmen till min bärbara dator så blir det inte så, hela rutan fylls. Vad är det jag missar?
Det finns en inställning på skärmen under Bildjustering som heter Expansionsläge, vilken har värdet Helbild, men vad jag än gör så tycks denna inställning vara utgråad.
Vore grymt tacksam för lite hjälp här.

Av TMC

NVidias kontrollpanel

Hej!
Är lite osäker på om jag postar på rätt ställe, men här är min fråga:

Kan man på något sätt spara olika setups i Nvidias kontrollpanel? Jag ansluter datorn till flera olika skärmar med olika upplösningar och vill inte behöva gå in och konfigurera varje gång. Jag kan inte hitta någon sådan funktion, men har svårt att tro att det inte ska vara möjligt.
mvh
Mattias

Av TMC

Vet inte hur TX3:an ser ut, men kylare som är väldigt höga, som min Zalman, brukar det gå att "rucka" på lite grann. Det kyler bra ändå.

Av TMC

Vad menar du med dålig ström och vad har du seriekopplat?
Exakt vad är det som blir varmt? Vad säger CoreTemp?
Varmt på rummet blir det hemma hos mig också när datorn stått på ett tag...

Av TMC

Jag skulle rent av säga att man får trycka ganska hårt. Se bara till att processorn ligger där den ska.