Inlägg

Inlägg som Elfstrand25 har skrivit i forumet
Av Elfstrand25
Skrivet av snajk:

Jag måste gnälla av mig lite på IT-säkerhetspolicyn vi har på jobbet. Den säger bland annat att vi inte får klicka på länkar i mail som inte kommer från organisationen om vi inte känner igen och litar på avsändaren. De testar detta emellanåt genom att skicka ut falska phishing-mail med länkar som leder en till en sida som skäller på en för att man inte följt policyn typ. Detta följs förstås upp av en kurs i säkerhet, utöver den obligatoriska kursen alla måste genomgå vartannat år eller så.

Samtidigt skickar chefer och HR inte sällan ut mail från externa källor, allt ifrån jippon som "träna tillsammans"-appar, "Du har fått ett presentkort på en glass för att fira [release 2204]!" och sånt, till faktiskt arbetsrelaterade saker som "Vi har skapat ett konto åt dig på Docker Hub. Klicka på länken för att registrera dig.". Klickar man inte på dessa länkar kommer det fler mail med tjat, efter några dagar börjar cheferna tjata från sina egna mail-adresser också. Men jag kan ju inte göra vad de vill om jag inte ska bryta mot policyn, så hur ska ni ha det?

Det här är verkligen inte det största problemet med vår IT på något sätt, snarare att AV-mjukvaran tenderar att använda 80-97% av CPU konstant i flera dagar varje vecka, men det är det enda där företaget kräver att jag ska bryta mot företagets regler.

Hög igenkänningsfaktor på denna

Av Elfstrand25
Skrivet av Chichin:

Tja, är inte riktigt "där" ännu att börja sälja styckvis, hela grejen med VSAN faller liksom då så får se om ett par veckor hur jag gör..

Ja jag misstänkte att det var ett "paket" först och främst. Tyvärr inget paket som jag är intresserad av då det troligen spräcker min lekbudget med råge XD

Av Elfstrand25

Tjena,

Jag har letat efter en kompis till min R630 men det är inga billiga maskiner. Har du något riktpris att förhålla sig till?

Av Elfstrand25
Skrivet av Cerb:

Bara gått en vecka sedan vinterförvaringen började.
Någon som har några spännande uppdateringar/uppgraderingar på hoj/utrustning att dela med sig av? Vore kul med lite idéer.

Förutom en optimering med PC5 så har jag bytt gasreglage (tuben) till en som egentligen tillhör Yahama R6, gav mig kortare "väg" från 0-100%, alltså 1/5 varv istället för original 1/4 varv.

Sen så drevade jag ner en tagg fram för att få den lite rappare.

Yamaha FZ8-N 2013

Av Elfstrand25

Intresserad av switchen. budar 2800:- plus frakt så klart.

Av Elfstrand25

Lägger ett startbud på 500:-, kan hämta.

Av Elfstrand25
Skrivet av Typoon9150:

Jag stängde av 2.4Ghz och hade enbart 5Ghz på. Den har länkat upp mot 1000Mbps men wifi kommer ej över 80/Mbits. Jag kör även 40Mhz marginell skillnad mot 20Ghz.

Ja det kan också vara relaterat till drivrutin på din enhet, verkar ju fungera bättre med 802.11AC än 802.11N. N är en gammal standard som kanske inte får så mycket kärlek längre av tillverkare.

Av Elfstrand25
Av Elfstrand25
Skrivet av ecce:

Öka kanalbredden. Jag minns inte hur de räknar fram 300 MBit men det lär vara på 80 MHz antar jag. Sen lär klienten klara det också.

Detta är en 802.11n AP så jag tror nog att 40MHz är max. 20MHz ger ca 144Mbps och 40MHz ger dig teoretiska 300Mbps.

Av Elfstrand25

Du kan ju dubbelkolla att APn verkligen har länkat upp med 1000Mbps mot switchen samt att du verkligen sitter på 5GHz bandet. Sitter du på 2.4GHz så blir ju hastigheten sämre. Testa annars att inaktivera 2.4GHz under felsökning.

Av Elfstrand25

Inaktivera allt under 36Mbps, kanske till och med 48Mbps beroende på hur stor yta som denna AP täcker. Sätt i så fall 48Mbps som require och allt över som enable. På detta sätt så hindrar du 802.11b klienter från att förstöra din dag.

Du kan få problem med klienter om du har en transmit power satt till max, 17dBm brukar funka bättre. Jag har sätt att mobiltelefoner som är lite klenare klarar runt 20dBm. över detta så så kan klienter få det det svårt att göra sig hörda när en AP står och gormar på max. Nu kommer jag dock inte ihåg vad max är på en 1142.

Country code SE, Indoor

5GHz: Hitta en kanal som är fri, alltså inga störningar från grannar. DFS kan du använda om du inte bor nära en flygplats eller hamn då störningar från flyg och båttrafik kan få din AP att byta kanal lite hur som hellst vilket påverkar din upplevelse negativt. Vissa enheter klarar inte av DFS, har sett detta på bland annat min TV som bara stödet UNI-1 kanaler.

Sätt kanalbredd till 40Mh

2.4GHz: Använd kanal 1, 6 eller 11, vilken som nu är fri eller minst upptagen.
Sätt kanalbredd till 20Mh

Sen finns det lite andra tweaks också, se till att du har bandsteering aktiverat så att du "tvingar" över klienter på 5GHz i så stor utsträckning som möjligt, ingen ide att sitta med dubbla SSID.

Av Elfstrand25

Tjena,

Jag har ett LSI 9201-16i som ligger och skräpar. Jag vet inte hur det funkar då jag aldrig har använt det. Har även 4st SFF8087 till kortet. Tydligen så är det bara IT-mode på dessa så det ska vara plug'n'play med unRAID.

Av Elfstrand25
Skrivet av Lagers:

Jag har funderat länge på att kanske byta elavtal, men inte gjort det än. Hade för länge sedan Telge energi

På mitt rörliga Vattenfall hade jag för April månad:

35.51 kr per månad i fast avgift (30 dagar)
12,44 öre/kWh (elförbrukningen)
4 öre/kWh Spotpåslag
2,90 öre/kWh Elcertifikat
+ moms
Med en förbrukning per månad på 175 kWh skulle det gå på 86,70 kr (min sista räkning)

Skulle jag då få om jag bytte till Borås Elhandel:

13,54 EL Spotpris
1,93 Volympåslag
2,76 Elcertifikatsavgift
0 fasta avgifter
-8,36 Månadsrabatt
+ moms

12,34 * 175 = 21,595 i månaden. Alltså 86,70-21,595 = 65,105 mindre varje månad vilket är 65,105 * 12 = 781,26 kr mindre per år?

Missar jag något eller tänker fel? Eller kan man tjäna så mycket på så liten förbrukning?
Hur är det med servicen på dessa mindre bolag, t.ex. Tibber.
När året har gått, då måste man innan 12 månader löper ut hitta något nytt. Något man ska tänka på i samband med det? Så man inte blir låst i ett år till med mer i avgift.
och hur är det med brytavgifter? är det vanligt? eller bör man se upp?

Tibbers support är outstanding. Chat i appen och de svara samma dag. Sen så är det ju ingen bindningstid så om man inte är nöjd så är det bara 1 mån uppsägningstid. Appen och enheter som stöds uppdateras ganska ofta och jag har aldrig upplevt några tekniska problem.

Av Elfstrand25

Jag kan helt klart rekommendera Tibber. Bor i villa på dryga 300kvm och jag är ganska teknikintensiv. Har en månadsräkning på ca 120kr inkl. deras avgift på 39kr. Skicka ett PM om du vill ha en inbjudan.

Av Elfstrand25

Problemet är nog inte att det är dålig hårdvara som leverantören tillhandahåller när det kommer till wireless. Ett större problem är oftast att kanalplaneringen är obefintlig och många leverantörer har samma kanal och maximal kanalbredd på många av sina enheter. I en fastighet där alla/många använder samma leverantör så ligger tyvärr majoriteten på samma kanal och vet inte bättre eller har ingen möjlighet att byta kanal.

Men som sagt för kreti och pleti så duger det oftast alldeles utmärkt. Jag brukar tipsa om att man kontrollerar "luften" runt om i sin lägenhet och försöker hitta en eller flera kanaler som är mindre dåliga kanaler, har man då möjlighet att byta kanal på just sin router/ap så bör man göra det. kanske till och med gå ner i kanalbredd för att kunna få en tom kanal utan externa störningar. Ännu bättre om man kan samordna med sina grannar och planera frekvenserna tillsammans. Det är nog omöjligt då alla vill ha så mycket bandbredd som möjligt, även om det går dåligt.

Av Elfstrand25
Skrivet av zeleni:

Vilken som helst managed switch klarar av att fixa det.
Telia skickar allt som taggat trafik, port 1 för intermet, 243 eller 845 för TV, och en till för telefoni.

Sen är det bara att fixa konfigen på switch.
Det är en del skillnad i konfig beroende på switch modell, men hjälp finns för Cisco, Netgear och Ubiqiti här på forumet.

Funkar kanon, trunk mot Telia/inkommande. Sätt native vlan till valfritt, ex. vlan 10 (internet levereras över native vlan), skapa vlan 845 för TV. Plocka ut vlan 10 på de switchportar där du vill ha internet (mot router kanske) och vlan 845 mot TV/Box. Ett annat alternativ om du har Telia Play+ är att köra den appen på AppleTV, nvidia shield eller direkt på din TV om det stöds.

Jag kör Telia Play+ på min AppleTV som ligger ansluten på mitt lokala wifi och använder Telias Arris box i sovrummet, då slipper jag ett extra abonnemang för den andra TV'n.

Av Elfstrand25
Skrivet av Anaii:

Idag blev jag av med oskulden, aka tappade hojen.

Har problem med frambromsen, att den hugger. Har försökt åtgärda men det är en annan historia. Iaf så gjorde jag en U-sväng på garageuppfarten med lätt broms när den hög och det plötsligt blev helstopp. Precis nytankad så det blev lite för tungt att hålla emot när den började falla.

Bromshandtaget gick åt fanderns så på minussidan ligger att jag inte kan köra innan jag fixat och att det är blir en onödig utgift. På plussidan är att jag får inhandla nya fina handtag.

Kan tillägga att det sedan förra ägaren satt omaka broms- och kopplingshandtag på. Så jag passar på att åtgärda och köper ett par.

Fan va trist, gjorde en liknande grej på premiärturen i år, dock så var det sidostödet som kärvade så hojen rasade i backen bakom ryggen på mig. Han köra hela 500m innan det blev dags för ett oplanerat verkstadsbesök. Fick det dock fixat inom 3 veckor till det nätta priset på 1500:-. Nästan värt att tappa den igen åt andra hållet. Gjorde som du planerar att byta till mindre grepp, blev så mycket snyggare än original.

Av Elfstrand25
Skrivet av Sh4d0wfi3nd:

Tack för svaren! Jag ska definitivt köpa det framöver isåfall. Det gäller att vara säker men är det obekvämt att köra så är det ju inte heller en mening att göra det. (Obekvämt är det på de varmaste dagarna när man är som en swimmingpool innanför kläderna, fungerar ju bra i ca 90-100 pga vinden men i <40...).

Jag kan rekommendera att du prövar byxor med skydd i. Mitt första par var ett par dyra draggin men med tillhörande knäskydd så får jag typ skavsår på knäskålarna. har inte använt dem sen jag köpte ett par byxor från Sweep. Mjuka och goa även under långa färder.

Av Elfstrand25

@Sh4d0wfi3nd: Jag kör jeans hela säsongen. Helfodrat kevlar så de är lite varmare, gick dock bra förra sommaren.

Av Elfstrand25
Skrivet av jagardaniel:

Tack för svaret. FN+ -< gör ingenting på mitt tangentbord oavset läge och FN + -> växlar bara mellan avstängt och "andas". Tror det är något galet hos mig.

FN + pil upp/ner ändrar ljusstyrkan, det kan vara så att ljuset är av i fast läge.
Manual https://drive.google.com/file/d/0B-RwMkdam3IkQ2xqVGNYX3FHZmM/...