Inlägg

Inlägg som mickwald har skrivit i forumet
Av mickwald

Känns som att det står fel i artikeln.. Enligt TalkLinked så ger pro bara tillgång till att köpa spel som kan spelas i 4k, inte ett Netflix för spel som antyds i artikeln..

Skickades från m.sweclockers.com

Av mickwald
Skrivet av Ozzed:

Fast det har väl gjorts på GPU-fronten redan. Med t. ex Vulkan och DX12 så är det "close to metal" och så ser man stora prestandavinster om det görs rätt. Det jag efterfrågar är alltså ett "Vulkan" fast för CPU. Alltså att man själv skriver programmen specifikt för att dra nytta av sista droppen blod i en processor. Visst, du får skriva ett program för Coffee-lake, ett för Ryzen osv, men tittar man på hur programmering såg ut förr så var det ju mer så, att man handoptimerar för varje unik arkitektur.

Att programmen blir dyrare tror jag inte. Kommer alltid finnas en tävlande aktör som går in och gör samma jobb till ett lägre pris så länge vi har en fri marknad. Så att man skall kunna fuska upp priserna utan att folk märker det tror jag inte är sannorlikt.

Skrivet av DasIch:

Det här är "hello world" i x86 Assembler:

section .text global _start _start: mov edx,len mov ecx,msg mov ebx,1 mov eax,4 int 0x80 mov eax,1 int 0x80 section .data msg db 'Hello, world!',0xa len equ $ - msg

Det här är "hello world" i Python:

print ("Hello, world!")

Annars kan vi jämföra med C++

#include<iostream> using namespace std; int main() { cout << "Hello World!"; return 0; }

Förutom antal rader kod och hur svårläst koden är har assembler också det där lilla problemet att det måste skrivas om för olika arkitekturer. Såhär ser samma program ut för ARM:

.text .global _start _start: mov r0, #1 ldr r1, =message ldr r2, =len mov r7, #4 swi 0 mov r7, #1 swi 0 .data message: .asciz "hello world\n" len = .-message

Och det här är endast de mest grundläggande problemen.

Skrivet av Yoshman:

Det fungerar inte riktigt så längre. Om man skulle ge uppgiften att skriva något i assembler i stället för t.ex. C eller C++ skulle minst nio av tio skriva något som är långsammare än vad en modern kompilator producerar.

Är bara väldigt specifika fall man får någon vinst från att skriva assembler direkt, men även dessa fall hanterar man idag typiskt via s.k. intrinsics (exempel för x86 SSE/AVX och ARM NEON). Intrinsics gör att användandet av specifika assemblerinstruktioner uppför sig som C-funktioner, det är långt enklare att få saker korrekt ihop med övrig kod + är mindre dålig mot optimeringspassen vid kompilering.

Assembler-block i C/C++ kod måste hanteras som svarta lådor som i praktiken kan göra vad som helst, något som förhindrar en del optimeringar i kod som använder assembler -> sannolikheten att det i slutändan är snabbare är ännu mindre.

Sedan skriver man inte assembler i GPUer. Hela poängen med CUDA/OpenCL är ju att man ska kunna skriva relativt "normal" C-kod. Senaste versionerna av CUDA tillåter ju även användning av C++, från och med Volta finns alla funktioner i GPUn för att man ska kunna använda sig av standardversionen av ISO C11 och ISO C++17.

Varje sig människor eller ens kompilatorer är speciellt framgångsrika att optimera för specifika mikroarkitekturer. Moderna CPUer är helt enkelt så bra på att hantera maskinkod så som den typiskt genereras från kompilatorer. Ett exempel på hur det inte blir som man tänk sig är en diskussion om att "-march=znver1" i genomsnitt ger 0-3 % sämre prestanda jämfört med "-march=haswell" när man kör på just Zen.

0-3 % är en irrelevant skillnad, men skillnaden har verifierats av tillräckligt många för att det inte borde vara slumpen. D.v.s. när man optimerar för vara som borde vara optimalt för Zen visar det sig att en människa (för det är en människa som beskrivit hur det borde förhålla sig här) stjälper mer än hjälper här.

Har sett liknande fenomen på Intel CPUer, d.v.s att kompilera med t.ex. "-march=core2" kan ibland ge bättre resultat jämfört med "-march=skylake" trots att det körs på en Skylake. En egentliga poäng jag ser med "-march=xxx" är egentligen att låsa upp intrinsics (fast det kan göras explicit också). T.ex. krävs ju en viss nivå för att AVX-intrinsics ska gå att använda.

För att inte tala om att en del kod som är tidskritisk/behöver optimeras skrivs som in-line assembler i c/c++ kod redan som det är idag

Av mickwald
Skrivet av bz2:

Det tog ett tag för mig att förstå vitsen med Konsol isf PC.
Jag började köpa DYRA överprisade spel till PS4:an och tänkte lägga ner allt efter 2-3 Kkr i spelkonstad.
Nu har jag lärt mig att spelen går att få tag på GRATIS och då ROCKAR PS4:an
Nya spel varje vecka....

Vilka spel och hur "GRATIS"? 130:-/månad för några random spel är inte gratis.. Har iofs bara PS3:an än.. köpt pga exclusives

Av mickwald
Skrivet av Kethsi:

bara för att vara säker, den får plats på ett asus z170 pro gaming va? nh-d15 då eller kommer den blockera någonting?

hittade nån video med unboxing av NH-D15.. Han testade den på ett asus mobo, tror det var 170, väldigt tight om inte negativt ledigt utrymme mellan fläns och första PCI-e platsen

Av mickwald

Har tittat på NH-D15 en del, och det ser ut som att man behöver göra nån bonne-lösning för att isolera mellan ljudkort och kylare, vilket känns segt.. När luftkylaren dessutom kostar närmare 900 så känns det inte så värt.. börjar mer titta på Corsair H75 eller nåt åt det hållet.. Samma/lägre pris och inte lika gigantisk precis ovanför mobo't.. Problemet är dock att jag inte hittar några prestandasiffror på dessa.. Någon som har koll?

Av mickwald

Tack för alla bra svar.. va inne på just noctua tidigare, då det var planerat att denna datorn skulle fått en, men min zalman har funkat dugligt så det har inte blivit av. NH-D15s är som de flesta är sagt VÄLDIGT gigantisk. NH-U14s ser betydligt mer behändig ut, men det saknas, enl. dustin, socket 1151 stöd på den.. Är det nåt man behöver tänka på eller är det samma montering som 1155/1150?

Av mickwald

Kylare till 6700k

Hej

Börjat få spökiga problem med min 2600k rigg (en av de första afaik, köpt jan 2011). Sitter därför nu och kollar på en 6700k rigg som ska bli ordentlig speldator och låta min nuvarande rigg pensioneras till hdd server.

Kundvagnen so far:
Fractal Design Define R5
Intel Core i7 6700K / 4 GHz processor Skylake
MSI Z170-A PRO
Corsair Vengeance LPX 16GB (2x8)
Corsair RMx Series RM650x

Sen kom jag till den stora frågan om kylning. Just nu sitter jag på en Zalman CNPS9700NT som varit med i alldeles för många år. Skulle helst ha nåt som presterar lite bättre än den gjorde från början på 2600k'n. Tittat lite på slutna vattenkylningssystem men 1000+ kr för kylningen känns lite häftigt. (Om nån nu inte kommer med HDD vs SDD prestandasiffror )

Så vad skulle ni köpa för kylare till detta bygge?

PS. För tillfället får riggen ärva ett R9 290X från nuvarande som får gå tillbaka till sitt HD6870 som serverkort. Tanken är att uppgradera grafikkortet om nån generation eller 2 till då 290X'et presterar fullt väl för min del (cpu bound prestanda i GTA V atm på 40-50 fps på high) DS.

Av mickwald

LinusTechTips har en video där han fastställer att en kyl inte är bra för kylning av en dator. Alldeles för dålig kylkapacitet för att hjälpa en speldator under load.

Av mickwald
Skrivet av clumsyandshy:

Hej
Tycker att det även borde lyftas fram i artikeln att man inte är begränsad till att endast skicka bild & ljud från Steam. Det går utmärkt att välja "Return to desktop" i Steams huvudmenyn och då återgå till datorns skrivbord medan streamingen fortfarande är aktiv. På så sätt kan man streama allt man gör på datorn till sin mottagande Steam link. Jag har exempelvis använt det en hel del för att kolla på Youtube eller HBO Nordic (då det inte finns någon app till första Apple TV).

Hur löser du detta? Kan du med streamingen aktiv bara hoppa till datorns desktop och leka vidare som om du satt vid datorn? Läser mycket kommentarer på steams sida för steam linken att det inte går att kolla på youtube osv, förutom om du lägger till broswern som "non-steam"-spel.. Är det outbildade amerikaner som inte fattar hur man gör eller... ja..?

EDIT: Många påstår att web-browsers är mer eller mindre "unusable".. Hur har du testat och isf hur har du upplevt det?

Av mickwald

@BasseBaba:

Jo, AdBlock brukar iaf fungera på youtube.. Vissa videos har börjat ta sig förbi

Av mickwald

Köpte en CNPS9500CU för en massa år sedan.. Bytte den och en pizza mot en CNPS9700NT av en polare som inte längre hade lika stora krav på sin kylare (som gick från gaming-dator till serverdator) Den har fungerat väldigt bra och varit relativt tyst.. iaf så länge man håller datorn någorlunda dammfri. Men när noctua's tornkylare kom in på marknaden nåt år eller så efter att jag uppgraderat min så har Zalman sällan legat nära i prestandatoppen på kylare, tyvärr.

Av mickwald
Skrivet av The-Architect:

Jag skulle säga att rösta med plånboken är ett utmärkt sätt att få AMD (eller vilket företag som helst) jobba snabbare.

"köp vår dåliga produkt nu så lovar vi att senare sälja en bra" är ju inte världens bästa säljargument om någon vill jag ska köpa deras prylar.

While this is true, så finns det ibland begränsningar för hur mycket ett företag kan "jobba snabbare", mer pengar i kassan kan innebära att flera anställs/färre kickas vilket leder till snabbare jobb och därmed blir nästa produkt bättre.. Och vid någon punkt så handlar det om företagets överlevnad.. Jag kör AMD, dels för att i den prisklass jag är intresserad av så har AMD bäst prestanda, eller hade iaf senast jag kollade, och framförallt vill jag inte att vi ska förlora konkurrensen och betala vad nu nvidia tycker vi ska betala för deras grafikkort, för det finns en överhängande risk att så är fallet inom en alldeles för kort framtid.

Av mickwald

Vad händer om man fuskar på en fusk-server om man inte har blivit bannad tidigare?

Av mickwald

Ang. Hyperthreading

Vet inte om det nämnts tidigare men ang HT som nämns i podcasten så har jag lite testresultat som kan vara interessanta.

IntelBurnTest (Linpack) ger sämre resultat på en 2600k @ 4.6 (om det är interessant) om man kör 8 trådar jämfört med 4. (4 fysiska enheter, 8 logiska trådar) Och om jag inte minns fel så ger HT OFF @ 4 trådar bättre resultat än HT ON @ 4 trådar.

Av mickwald

Det kan vara så att du har rätt, men att när windows startar i felsäkert läge ligger inte grafikkortet på full-effekt läge och därmed funkar... Jag har själv varit med om en liknande händelse med ett 6870 i desktop dator (extrema artefakter i windows, inte ett spår i felsäkert läge).

Av mickwald

Lagt till bild i inlägget.

Update: clear CMOS hjälpte inte.. orkar inte riktigt uppdatera bios, om det skulle vara det.. skickar in mobo't också isf..

Av mickwald
Skrivet av Jekean:

Knaaaaaasig dator du slängt ihop min vän...

Med hur mycket har du "lekt runt" i biosen?
Finns säkerligen saker du kan ändra där ifrån PCI-e power saving states till vad för APCI, eller vad det nu heter, som kort sagt ändrar hela sättet den stänger av och sätter på sig så att säga...
Annars så låter det helt klart som det är 2D-state frekvenserna som bråkar med dig eftersom de inte sätts igång förrens runt welcome skärmen, beroende på hur mycket annan skit som måste laddas...

Vägar du dig på det så skulle jag rekommendera att du gick lös på RBE och ändrade 2D frekvenserna på grafikkortet till att använda samma som i de andra, 3D profilerna.
Kolla även spänningar och shit i biosen ^^

Du tror alltså det är grafikkortet som buggar iaf? Sj har jag vissa misstankar om mobo't.. Men är det grafikkortet så är det ju bara skicka in det igen.. hade ju precis inne skiten så det är lite segt, men vad kan man göra? Känner inte riktigt för att gå in och leka med gfx-biosen, då är det bättre att skicka in det.. Och kortet är ju färskt utbytt, så jag har inte lekt runt nåt i biosen.. och i mobo biosen har jag inte gjort mycket mer än att sätta minnena till sin korrekta frekvens och dra upp prollen till 4,6 och stänga av HT

Av mickwald

Grafikproblem

Tjo

Har senaste 2 dagarna suttit med att försöka felsöka min dator och tänkte se vad det finns för förslag här..
Note: Datorn det handlar om är min sig-rigg

Så.. lite bakgrund kanske kan vara trevligt.
För ca 3-4 veckor sen (strax efter påsk) så kom jag hem till min lägenhet och nån timme senare reagerade jag på att nånting lät förjävligt i datorn.
En snabbtitt inuti gav svaret att radialfläkten på ref.des grafikkortet(6870't) hade gått åt skogen (lagerpaj).
Efter massa krångel med adresslapp och skit skickade jag in kortet till dustin och satt med en dator utan grafikkort, så jag tryckte in mitt gamla 7950GT. (NVIDIA-kort!) Det började lite segt med massa varningar på att AMD driven inte hittade nåt grafikkort etc, löstes snabbt med en avinstallation av AMD CCC. In med nvidia drivar och jag hade en dator som gick att surfa på och klarade skärmens native res i windows iaf. Vissa småbuggar som tex att skärmen slocknade ibland, men kom igång igen efter ca 5-10sek. Brydde mig inte om det eftersom jag snart skulle få in det riktiga grafikkortet igen.

Så i torsdags kunde jag glatt gå och hämta ut kortet och trycka in det på sin plats. Det första jag möts av är en totalt full skärm av artefakter. Tänk er worst-case scenario på artefakter, och sen 100 gånger värre. (ska försöka få upp en bild på det)
Jaja, starta i safe-mode, inga grafikproblem avinstallerar alla drivrutiner och startar om. Problemet kvarstår.
Hopp.. In i safe-mode igen och kör en driver sweeper på allt jag kan hitta i grafikväg och startar normalt igen. Inga artefakter (woo!)
Enda problemet var ju att jag inte hade några grafikdrivrutiner installerade, så upplösningen var ju galen. Installerar 12-4 drivarna från amd och startar om.
Artefakterna kommer tillbaka. Problemet uppstår redan från welcome-screen men inte tidigare (bios, starting windows ser bra ut).
Mycket pill, inget resultat = format C:
Helt ren installation av Win7 x64, kortet sitter i och jag installerar 12-4 (note 1: Jag testade med 12-3 innan formateringen, note 2: Jag hade 12-4 innan jag skickade in kortet från första början)
Artefakter igen.

Gjord felsökning:
Kortet funkar utmärkt i en polares dator, körde skyrim på ultra med minor lagg.
Mitt 7950GT funkar utan problem (inte testat efter formatering, ser ingen mening med det).
Polarens 4000-serie kort funkar utan problem i min dator.
Formatering som sagt.
Testat med varje ram-minne för sig, det ena testat i minnes-slot som inte används i vanliga fall.
Testat att klocka ner CPU'n till stock.

Odd behaviour på div komponenter:
Moderkortet har i princip sedan dag ett inte stängt av datorn ordentligt, vid pwr-off så går cpu och gpu fläkt upp i max tills man stänger av strömen på PSU'n.
Grafikkortet funkar i win7 om man avinstallerar allt i safe-mode och sen bootar i normalt läge. Om windows installerar nån drivrutin och man rebootar är artefakterna tillbaka, dvs kör man nåt annat än default win7-drivrutiner så får jag artefakter, men just nu har jag inga problem och kör normalt läge. Dock ingen Aero och inte heller nån DirectX.

Så.. Vad tror ni kan vara fel?
Undrar ni över nåt som skulle kunna leda till en lokalisering av problemet så svarar jag så gott jag kan.

//Mickwald

PS. Sorry for Wall of Text

EDIT: Glömde en "detalj" När artefakterna kommer så går det fortfarande använda datorn, men strax efter inloggning hänger sig datorn, bilden kommer tillbaka utan artefakter och jag får meddelande om att AMD Drivern har crashat och återhämtat sig. Börjar jag göra nånting får jag snabbt artefakter igen, gör jag inget så är bilden ren och fin.

EDIT2: De trevliga artefakterna..

http://img593.imageshack.us/img593/3636/imag0008ag.jpg

Av mickwald
Skrivet av JesperDa:

Vem fan bryr sig? Dom får gärna spara mina trafikuppgifter, jag skiter fullständigt i vilket.

Och vad har du på din 1TB hdd?

Av mickwald

Kollade i princip enbart på dem senaste bilderna.. ser ingen neon vilket isf är bra. In any case.. det jag kom hit för att säga var bara "WOW", inte waow eller nåt annat.. WOW. Grymt jobb med färgschema etc, lite svartsleevade strömkablar till grafikkortet med 2 rödsleevade passar in perfekt med resten och helhetsintrycket är "nothing short of" fenomenalt.