Inlägg

Inlägg som mickwald har skrivit i forumet
Av mickwald
Skrivet av Bävra jävel:

Ingen jättestor sak kanske men nåt dem borde nämna i nån fredas panel elr ha en artikel om kanske?

Jo, hade tänkt skicka det dit först, men tänkte kolla med forumet först, om dem hade nåt svar.

Av mickwald
Skrivet av Barak:

Jo, trådskaparen vet nog inte om att att pci-x är en annan form av buss.
Pci express ska förkortas "pci-e".

PCI-X: http://en.wikipedia.org/wiki/Pci-x
PCI Express: http://en.wikipedia.org/wiki/PCI_Express

Illa från min sida.. har inte skrivit/snackat mycket om det på senaste tiden så "pci-e" har blivit det logiska alternativet att förkorta PCI-express
När jag för några år sedan gjorde ett arbete om grafikkort och dess utveckling hittade jag information om extended, som då "snott" namnet från express
Vilket fick mig att gå ett steg för långt i tankebanan och återvända till Extended's förkortning PCI-x

Skrivet av SeF.Typh00n:

Precis.

Har ett par användbara länkar i min signatur som handlar om det.

Tackar för länkarna, läsvärt!
Med det leder mig till en spekulation, den håller inte riktigt för singel kort's konfigurationer, men det verkar lite som att SLI/xfire datan skickas via sli/xfire bryggan, men inte så mkt genom pci-e. Det vore rätt logiskt att skicka så mkt som möjligt utom påverkan av "lesser components" men det förklarar inte varför vi pushar pci-e teknologin när den redan ligger så långt före grafikkorten, sen finns det väl andra komponenter som kan utnyttja detta, vet dock inte vilka det skulle vara.

Av mickwald
Skrivet av wazzo:

I full HD skall det inte spela någon större roll. Vissa känner sig mer "trygga" när de går på ett mobo med dubbla 16x pci-e lanes. Skall dock max skilja någon enstaka procent, dock kan den/dem procenten kanske kännas viktiga för folk som lägger ner ett par månadslöner på sina nybyggen.

Du menar att det påverkas mer vid lägre upplösningar, som tex 1280x1024?
Själv kör jag alltid 1920x1200

Av mickwald

PCI-x Dual 16x vs Dual 8x mode

Så..
Suttit och kollat runt på forumet/wikipedia/google efter info om detta.. (och hoppas jag hamnat i rätt forum-del)

Det jag undrar är, hur stor är prestandaskillnaden mellan att ha dual 16x och dual 8x på mobot
Och innan ni lägger in svar så vet jag att, JA, "prestandaskillnaden" är ca 2x enligt prestandasiffrorna

Frågan handlar snarare om, när märker man skillnaden, vad behöver man för grafikkort för att märka skillnaden, gör man det med alla kort?
Vet att jag läste nåt test på 8800GT (kan ha varit GTX eller nåt annat 88XX serie kort..) där dem uppmätt ca 1% skillnad i FPS mellan PCI-x v1.1 vs PCI-x v2.0, vilket borde ha ungefär samma simulerade effekt..

Men hur ser det ut med dagens kort, kommer jag tappa prestanda/kort med, tex 2x HD6870 i 8x läge jämfört med 1 HD6870 i 16x läge?
Jag antar att man kommer vara begränsad med 8x om man ska köra 6990 Xfire eller 590 SLI. Hur stor blir prestandaskillnaden?

//Mickwald

Av mickwald

Datorbutiken

Av mickwald

Skulle nog akta mig för att använda som lagring... låter som att det är en HDD krash på ingående..
Hade ett liknande problem för ett par år sen med en 320GB (tror jag det var) disk... Skulle extrahera ett rar-arkiv
(spel, 700MB) efter ca 24min hade jag fått typ 15% complete.. disken kraschade nån vecka senare..
En annan disk, 1,5TB började sega som satan.. kollade upp SMART och lite annat, och fick fram att den failade på
spin-up lite då och då... sisådär 10 gånger på ett par timmar..

Av mickwald

Tror jag slänger ihop Ludde's och pompa's förslag och kör på AX750/850

Av mickwald

Nytt nätagg

Tjo!

Tänkte kolla med SC om vad det finns för synpunkter på nätagg till min rigg, som precis brände sitt under natten...
Det gamla var ett Cooltek 600W modulärt som dragit med i 2-4 år nånting.. och dessutom krånglat lite med att det inte stängt av sig ordentligt senaste tiden (har stängt av på strömbrytaren samt dragit ur sladden om den ska stängas av, vilket dock sällan görs).
Huvudkravet jag har är att det ska vara modulärt, och det bör inte kosta mer än 1500, helst klart mindre, då jag lever på CSN.
Riggen:
i7-2600k @ 4.6GHz
XFX Radeon HD6870 (kör sällan oc)
5x mekaniska diskar
1x SSD
ASUS P8P67 Deluxe
Temjin TJ07 chassi

Jag är ute efter ett nätagg som utan att pressas enormt ska klara att driva det här, samt ett par extra diskar när det kommer och ev ett till 6870 för xfire.
Jag har kollat lite på Corsair HX750, nån som hört bra/dåligt? Eller bättre pris/prestanda?

Tackar på förhand

Av mickwald
Skrivet av mrqaffe:

Det är den som byggt datorn som bestämmer men inställningen finns i bios

Har nu upptäckt att dem legat i AHCI mode, genom att leka med inställningen. Jag får massa Hot swap enable/disable i AHCI mode, som känns igen.. Finns inte där i andra lägen.

Skrivet av mickwald:

ofc men varifrån kommer default setting?

ska undersöka detta nu.. blir väl en del pill idag.. hoppas man får igång skiten >_<

Kom på nu när man vaknade att det faktiskt finns datorer i huset med SATA xD Så blir väl till att plugga in SSD'n i en sån och plocka allt man vill ha... *suck*

Av mickwald
Skrivet av mrqaffe:

Det är den som byggt datorn som bestämmer men inställningen finns i bios

ofc men varifrån kommer default setting?

ska undersöka detta nu.. blir väl en del pill idag.. hoppas man får igång skiten >_<

Av mickwald
Skrivet av jocke92:

Har du provat boota från alla diskarna? Vilket läge var s-atadiskarna på i bios innan? ahci eller ide?

Finns bara en disk med windowsinstallation på... Resten är strikt lagringsdiskar (inget installerat) och alla har endast 1 partition. Vet dock inte vilket läge dem legat i... men gissar på AHCI.. är det BIOS som bestämmer det? eller väljer diskarna det själva?

Av mickwald

Jo.. ominstallera har jag insett att jag behöver göra... men tills vidare (slutet på sommarn när jag flyttar tillbaka) kan jag leva med att den uppför sig lite konstigt.. Jag har som sagt kopplat ur alla andra enheter, det enda som är inkopplat är Mus (usb 2.0) Tangentbord (PS2) ljud och skärm. Bootloadern är väl den lilla 100MB partitionen.. Den ligger på SSD'n. Tycker inte det ska krångla så för j*vligt när man bara byter mobo och dessutom bara från P8P67 till P8P67 Deluxe.. =/

Av mickwald

"Reboot and select proper boot device" Efter mobo byte

Hej

Fick idag hem mitt nya P8P67 Deluxe rev.B3 (som utbyte mot mitt gamla P8P67 rev.B2). Efter nån timmes kabeldragande skulle jag starta upp burken igen men fick "NTLDR is missing", visade sig senare att bios försökte boota på storage diskar. >_<
Efter att ha dragit ur alla andra diskar sitter jag nu med endast Win7 SSD'n och får "Reboot and select proper boot device or Insert boot media in boot device and press any key". Då jag kommer åt hela mappstrukturen i ASUS EZ Flash utility'n verkar det inte vara fel på ssd'n som dessutom bara är knappt 3 månader gammal. Hittade tom lite .bin och annat i Windows mappen.

Nån som har nån bra idé på tillvägagångs sätt från det här för att få igång skiten? Vill helst undvika formatering, då min Win7-sticka ligger ca 13mil härifrån och jag inte har tillgång till nåt tillräckligt stort usb minne här. Saknar dessutom helt optisk enhet på datorn.

Av mickwald

Done.

Av mickwald

Intel i7 2600k

Idle @ Stock = 18c
Idle @ 24/7 OC 4,6GHZ = 24c
Load(Intel Burn Test) @ OC = 60~65c
Kylare: Zalman 9700NT
Rumstemp: 20~22c
MB temp: 36c

Av mickwald

Vet inte om det sagts tidigare, men är det nån fara för datan på SATA diskar som är inkopplade på 3Gb/s sata portarna?

Av mickwald

Hej

Jag har ett CT 600 nätagg som jag haft sen jag fick det som utbyte för mitt gamla BZerk 500W (kommer från samma fabrik, finns dock inte längre) som gick upp i rök i slutet på oktober 2007. Jag har inte haft något problem med surrade när det är avstängt och jag kör med ojordat eluttag så jag tvivlar på att det är en anledning, som någon sa längre upp så kan PFC:n låta en del vid väldigt låg belastning och som jag uppfattade det hade dem flesta med problem även fjärrkontroll, mao är det nånting som ligger och drar lite ström konstant. Jag har sällan min dator avstängd så jag skulle nog inte lida av det även om det lät, men jag är väl härdad -.- (6 chassifläktar som INTE är silent ) har datorn i mitt sovrum men tycker inte det är något problem.. Något man skulle kunna testa för att återskapa problemet utan fjärrkontroll är att aktivera alla sorters Wake, dvs: Wake on LAN, wake on keypress etc för att få mobot att dra så mkt ström som möjligt, har dock redan problem med min dator så har inte möjlighet att testa tyvärr.