Inlägg

Inlägg som mindor har skrivit i forumet
Av mindor

Plockade ihop detta paket på Mindfactory.de:

1x ASUS AT3IONT-I Deluxe NvidiaION Mini-ITX - 180,66 €
1x 2x2048MB G.Skill NT DDR3-1333 CL9 Kit - 91,85 €
1x 1000GB Samsung HD103SJ F3 32MB 7200 U/min SATA - 59,35 €
1x 2000GB Samsung HD203WI F3EG 3,5" 32MB SATA - 102,80 €
1x LiteOn BLU-RAY ROM IHOS104-37 SATA BULK - 55,05 €
1x Mini-ITX Lian Li PC-Q08B Tower-Cube - black - 105,25 €

Alltihop + frakt på 30 € är ca 625 € ~ 6000:-
Tankar innan beställning sker?

Av mindor

Hmm.. Vail kräver tydligen en CPU på 1,4 GHz. Kommer 330:an som finns på moderkortet att räcka?

EDIT: Efter lite efterforskningar verkar den funka lite sisådär på Windows server 2008 R2 som har ett lägre CPU-krav. Det blir alltså WHS (v1), Win7 eller kanske tom. XP som OS.

Av mindor

Tack för tipsen! Chenbro-chassit verkar trevligt, men priset var nog i saftigaste laget. Hmm.. absolut ett alternativ iaf.

Sitter och funderar på om man kunde byta till Deluxe-varianten av moderkortet, så får man inbyggd ström, och sedan välja ett chassi med plats för 2 hårddiskar och stoppa en tredje (behöver nog inte mer) där det då överflödiga nätaggregatet sitter. En Codegen MX31-A11 kanske skulle passa eftersom den har en ATX PSU => mycket plats över.

Tankar om detta och/eller tips på lådor som med enkla ingrepp kan utökas?

Av mindor

Jo, men där måste man väl ha exakt likadana diskar? Det är inte en begränsning jag vill ha.

Av mindor

HTPC/Server 5-6k

Hejsan!
Jag hade tänkt att bygga ihop en låda som dels ska funka som en HTPC, när andan faller på för lite filmvisning, och dels som en server för backup, fildelning, torrents, webbserver, subversion repo osv. Eftersom jag vill ha backups på den är minst 2 hårddiskar ett krav, och det vore trevligt med utrymme för fler i framtiden. Detta är lite av ett problem eftersom man ju vill ha en liten, nätt och tyst burk om den ska stå bredvid tv:n. Fractal Design Array verkar vara ett populärt chassi för de som vill ha mycket lagringsutrymme, men den saknar plats för en DVD-läsare som man ju vill ha till en HTPC. En extern läsare kanske funkar iofs.

Så chassit är ett frågetecken. Mjukvara är ett annat. Jag vill att backup ska funka smidigt med viss redundancy, iaf på de viktiga delarna. Eftersom jag vill kunna lägga till nya hårddiskar allt eftersom vill jag undvika RAID - då man köper en ny hårddisk vill man ju ha en ny stor sak, inte begränsas till samma diskar som var stora för flera år sedan. Har läst att Windows Home Server sköter striping och mirroring för viktiga filer automatiskt. Erfarenheter? WHS har annars nackdelen att bara finnas i en 32-bit version. Man kanske ska vänta på "Vail"? Annars finns Windows 7 & Windows Server 2008 R2 som jag kan få tag på gratis (undviker Linux). Något av dessa + SyncToy för att skapa kopior på flera diskar kanske löser biffen lika bra? Andra backuplösningar? Mellan Win7 och 2008, vem vinner där i mitt fall?

Här är mitt nuvarande hopplock som diskussionsunderlag:

MB: Asus AT3IONT-I
Minne: Kingston ValueRAM DDR3 PC8500/1066MHz CL7 2x2GB
HDD: Samsung SpinPoint F3 HD103SJ 32MB 1TB & Samsung EcoGreen F3 HD203WI 32MB 2TB
Blu-ray: Asus SBC-06D1S-U
Chassi: Fractal Design Array 300W
Styrdon: KeySonic ACK-540 RF

Priset för detta hamnade visst närmare 8k, men, men..
Har jag missat något? Duger den inbyggda processorn/grafikkortet? Hur är det med kylning och ljudnivå? Föreslå bättre komponenter eller riv ner hela listan och börja på nytt om ni känner för det!

Av mindor

Erm.. du glömde visst ett c i länken. Blev väldigt fundersam ett tag

Hur som helst, tack för tipset. Borde dock nämna att jag är Linuxanalfabet så om den kan köra Windows är det ett stort plus.

Av mindor

Liten tyst filserver

Tjo!
Jag är sugen på att sätta upp en server hemma där jag kan komma åt filer lite varstans ifrån. Kommer väl ha en FTP server, en Apache/Tomcat för enklare hemsida osv. Krav i fallande viktighet:

1. Tyst - helst fläktlös
2. Liten
3. Billig
(4. Jättebra)

Skulle uppskatta tips på vad för plåt man ska skaffa - färdig eller komponenter.
Tack!

Av mindor

Vilken MP3-spelare?

Hejsan!
Tänkte höra om någon har ett tips på en mp3-spelare med dessa funktioner:

  • Minst 2GB

  • Diktafon

  • Line in

  • Billig

Naturligtvis har jag filtrerat ut alternativ på prisjakt och så, men jag undrar om någon har erfarenhet med en viss modell som ni vill tipsa om/varna för?
Tack!

Av mindor

Java vill inte installera sig på Vista

Har en ny burk med Vista 64 bit som jag försökt installera senaste JDK 6 update 11 på. Efter installationen finns dock ingen Javainställning i kontrollpanelen, Firefox och IE vill inte köra applets och Vista känner inte igen exekverbara jar-filer, så man måste köra dem från kommandotolken.

Har försökt två gånger, den andra gången körde jag installationen som admin, men det blev ingen skillnad.

Vad kan man göra åt detta?

EDIT: Lite undersökningar har avslöjat detta: Jag valde 64 bitsversionen av Java. Den installerades i Program Files, och inte Program Files (x86), men javainställningarna finns i 32 bits mappen i kontrollpanelen. Mysko.

Av mindor

Jag använder de senaste drivrutinerna. Som sagt fungerar allt fint. Jag har inga problem med USBn eller någonting annat, det är bara det att de uppdateras varje gång jag startar datorn. Bara irriterande.

Floppyn då? Det kan väl inte ha något med drivrutinerna att göra, eftersom den dyker upp i BIOS, eller?

Tack för svar!

Av mindor

Irriterande drivrutinsproblem, Asus P5Q-E & Vista64

Hej!
Har nyss byggt ihop en dator med Asus P5Q-E. När jag lagt in Vista64 installerade jag allehanda drivrutiner som fanns på CDn till moderkortet. Nu dyker det upp en command prompt där det står att USB-drivrutiner installeras varje gång jag startar datorn. Allting funkar jättefint. det är bara irriterande: kan de inte förbli installerade nån gång? Vad kan man göra åt detta?

En annan mysko grej är att moderkortet helt plötsligt fått för sig att jag har en floppy drive i datorn, fast jag inte har det. Vad kan det bero på?

Av mindor

Jag är lite oroad av kylningen på grafikkorten. Folk säger att det går bra med ett kort, men hur blir det med två? Det kommer ju bli för trångt att få in fläktar där också (möjligtvis på ett av korten) så det blir passiv kylning som leder värmen rakt in i ett annat varmt kort. Låter som om det "undre" kortet lider risk att brinna upp. Eller?

Av mindor

Tack så mycket för kommentarer. Får fundera lite mer och återkomma med fler frågor. Mycket uppskattat!

Av mindor

Har fått tips om att Gigabyte GA-EP45-DS3P skulle vara trevligare än Asusen.

"Skulle ta ett Gigabyte GA-EP45-DS3P, känns som ett bättre moderkort än Asus. Du slipper ADI-ljud (som i regel har dåligt uppdaterade drivrutiner) och får Realtek istället med Gigabyte-kortet som både uppdateras oftare och är mycket mer förekommande så vill du köra Linux/Unix i framtiden så är annolikheten mycket större att du får ljudet att fungera med Realtek, Ljudmässigt så är de likvärdiga. Gigabyte-kortet känns också lite mer väldesignat med kontakter etc."

Kommentarer?

Av mindor
Citat:

Ursprungligen inskrivet av MaLo
Minnena brukar inte ge några problem så länge som man håller sig till två moduler men fyra har gett problem för en del

Kanske dessa 1.8V-minnen är att satsa på istället, för att vara på den säkra sidan?
http://www.dustinhome.se/pd_5010165346.aspx#

Citat:

Ursprungligen inskrivet av MaLo
Så du får gå upp till 24" om du vill ha högre upplösning.

Det var det jag tänkte på. Finns det någon vettig sådan skärm för under 3000:-?

Av mindor

Hahaha är ett svart chassi det värsta så kan jag leva med det

En liten tanke om skärmen: man kanske vill ha högre upplösning än så. Rekommendationer?

Hört att minnet kan ställa till med kompatibilitetsproblem då det går på 1.9V istället för 1.8V. Något att oroa sig för?

Av mindor

Spelburk + skärm 10-12k

Så var det dags igen. Jag är ute efter en spelburk och skärm för 10-12k. Efter lite letande kom jag fram till detta paket:

http://www.prisjakt.nu/produktlistor.php?do=lista&k=545912

Denna artikel har inspirerat de flesta valen: http://www.sweclockers.com/art...adens_mellanklassdator_augus...

Kommentarer till avvikelser:

* 2st HD4850 + 2st Arctic Cooling Accelero S1 istället för endast ett 4850
Det vettiga vore ju att köpa ett 4870 och sedan kanske ett till senare, men känner jag mig själv kommer det aldrig att bli av, så jag satsar på det bästa som finns nu istället. Kylning eftersom de där korten tydligen blir väldigt varma. Hoppas allting får plats bara.

* Samsung SyncMaster 226BW
Vänner har den. Verkar lagom.

* 8 GB RAM istället för 4
Overkill, men minne är så billigt nu för tiden så jag kunde inte låta bli att hamstra

* Ingen hårddisk
Har liggande.

Så, vad säger ni? En styggelse till dator eller en uppvisning i komponentvalsbriljans? Låt väldiga hyllningar och obarmhärtiga sågningar flöda!