Inlägg

Inlägg som SuperZnake har skrivit i forumet
Av SuperZnake
Skrivet av FX9:

Du kan ju testa att installera om windows. Ha även lite koll på strömbesparingsinställningar. De kan ibland sega ner. Är den seg även när den sitter ansluten till strömuttaget?

Testa en dammsugare lite försiktigt i alla lufthål Ev. kan du blåsa in i lufthålen för att lösgöra dammet först. Om du nu inte har lust att plocka isär den vill säga

Tack för svaret.

Ja, den sitter i strömuttaget, och ja den är seg. Kopplar man ur den räcker batteriet i ca 15 minuter

Ska kolla strömsparinställningarna (när jag får möjlighet... är på jobbet). Bra förslag!

Skulle helst låta bli en windowsinstallation. Det hjälper säkert lite, men det verkar som att hårdvaran inte presterar som den borde. Inte för att det är nån superdator direkt, men den går nästan inte att använda i dagsläget.

Har försökt fixa med dammsugare, men ingen märkbar skillnad. Ska försöka igen.

Av SuperZnake

Förslag på hur man fixar kylning

Tjena

Min flickväns HP-laptop sjunger på sista versen (har gjort det ganska länge). Den är ca 4 år gammal. Kommer bli en ny inom kort, men vi vill ändå föröka göra den nuvarande användbar ändå.

Det jag skulle behöva förslag på är hur man kan förbättra kylningen. Jag tror värmen gör att den klockar ner eller nåt, för den har blivit otroligt seg, trotts att den kör win7.

Ljudet är också ett stort problem. Som det är nu låter den ungefär som en dammsugare. Tjejen köpte en sån där kylplatta att ha den på, men det gör liten skillnad, och nu låter det hela ännu mer.

Finns det nåt enklare ingrepp man kan göra? Skulle tro att den har rätt mycket damm i fläktarna, så om nån har förslag på hur man rengör där så är det välkommet. Datorn är väldigt svår att öppna (inte tänkt att kunna öppnas tror jag), men om ni tror det gör skillnad så kan vi göra ett försök iaf.

Tacksam för tips

Av SuperZnake
Skrivet av Pennybridgarn:

Gillar din öppenhet.

Klart att spel är spel och film är film, jag har suttit o spelat shooter spel o sett ett o annat på internet. och jag skulle nog kunna säga att jag faktiskt blivit neutraliserad av skiten som faktiskt pågår, skulle tex min flickvän se nåt liknande på internet skulle hon må skit kan ja tänka mig.
De jag menar är att vi blir djupt påverkade av även spel som detta och att med den takten spelindustrin utvecklas så kan man fråga sig, hur kommer man vara som människa om 20år, eller rättare sagt. Hur kommer "gamer generationen" 20 år fram i tiden vara om man vill jämnföra med dagens.

man blir ju lite kallblodig eller hur? även om man kan må dåligt av vissa saker så tål man mer och mer

btw, jag gillar de här ämnet jag med

Tack för svaret.

Mja.. Vad det gäller spel så skulle jag säga: ja, jag blivit avtrubbad. En våldsscen i ett spel påverkar mig inte känslomässigt om den inte är specifikt menad att göra det, som till exempel en scriptad sekvens där en kamrat dör eller liknande. Att snipa nån i battlefield eller cs är som att sparka en fotboll. Där skulle säkert vissa icke-gamers tycka att jag är kallblodig som bara skjuter utan att blinka, och jag kan förstå att det ser ut så om man inte fattar vad som är kul med spelet eller vad det är.

Dock är jag absolut inte avtrubbad vad det gäller verkliga händelser i världen. När en annhörig till mig dör så gråter jag nog mest av alla, och jag blir djupt bekymrad av när våld rapporteras på tv. Har av misstag stött på videor på nätet där folk skjutits, och det får mig att må fysiskt illa. Att det finns en del gamers som är likgiltiga för sådana händelser har inget med spel att göra. Människor är helt enkelt olika vad det gäller att känna/visa empati. En del bryr sig inte nämnvärt om allt hemskt i värden, andra skänker pengar till hjälporganisationer eller liknande. Jag är med i Amnesty btw, men älskar att skjuta folk på låtsas

Ja, det finns folk som är sjuka i huvudet. Det har det alltid funnits och det har inte med spelen att göra. Fråga random svensk 18-åring från 1905 och han skulle ha en väldigt glorifierad bild av krig. För att inte tala om alla gamla berättelser om riddare, skurkar och banditer osv. Folk gillar att underhållas av våld, det är mänskligt. Spel är dock inte en utlösande faktor för våldsbrott.

Av SuperZnake
Skrivet av Ori:

Fick mail om pre-load imorn, någon mer som fått? fick det till båda mina förbokningar..

Jag fick också

Av SuperZnake
Skrivet av Pennybridgarn:

varför skulle snubben trolla, ja tycker det faktiskt är lite hemskt jag med. Krigshets på hög nivå är vad som tydligen pågår här, och som jag sa i ett tidigare inlägg så glamoueras krig genom spel som detta då det är så "amazing" enligt många, men vad man glömmer är att det faktiskt sker krig i verkligenheten också och att vi på fullast allvar faktiskt neutraliseras av spel som detta där vi helt plötsligt tycker att de är skoj att skjuta folk i pannan.

Spel påverkar människan mer en man tror och vem vet vad ska kanske sker i framtiden när man blivit matad med sånt.

just a opinion..

Jag fattar vad du säger, men det är helt enkelt inte sant. Folk som spelar våldsamma spel har inte några som helst tendenser att vara mer våldsamma i verkligheten. Om något så är våldsamma spel en ventil för människans natur - att bruka våld. Kan tyvärr inte ge en källa, men jag har för mig att det finns studier. Annars kan du väl tänka på de vänner du har som spelar shooterspel. Dödar de mycket på fritiden?

Jag kan också förstå att den som inte spelat ett shooterspel bara kan se en massa folk som blir skjutna, men det är inte det spelarna ser. Spelarna lever i en "spelvärld" där man tävlar och räknar poäng. Man reflekterar inte så mycket över vad spelet egentligen avbildar. Skulle man göra den kopplingen på riktigt och fortfarande njuta av det, skulle man vara helt sjuk i huvudet, men så är det inte. Man skulle kanske kunna argumentera att singleplayerspel med en story där man brukar våld skulle göra upplevelsen verkligare för spelaren, men det tycker jag inte heller. För mig är singleplayerspel mer som att se en film eller något liknande. Det finns såklart singleplayerspel som bygger helt på spelmekanik och innehåller våld, men då är det likadant som med multiplayer - man spelar för utmaningen.

Det är alltid samma visa när nya kulturfenomen dyker upp: rock'nroll, serietidningar, actionfilm och rapmusik. Samma sak igen.

Vill egentligen bara säga: Ge er för tusan! Men jag tycker det är intressant att diskutera detta, så återkom gärna med argument.

Av SuperZnake
Skrivet av lideri:

Håller med om man inte vill lägga 3500:- på uppgradering till i5 så är inte beggad quad inte ett dålig alternativ.

Tja det finns en bunt benchmarks som säger att skillnaden i spel är akademisk, http://www.sweclockers.com/recension/14579-amd-fx-8150-och-fx... kolla i 1920x1080 så flaskar ändå grafikkortet för det mesta. Gissar att du kanske bytte mer än CPU och installerade om opperativsystemet

Jag bytte moderkort, minnen och cpu, och det gav betydligt stabilare spelupplevelse. Då körde jag först på 4870x2. Bytte sedan till 560ti, vilket gav extra skjuts också.

Skulle gissa att det är lägsta-fpsen som förbättras framförallt med ny processor. I länken ovan så har X4 980 ett tydligt steg ner. Tror en äldre quad har ännu sämre resultat där.

Kan också vara så att mitt gamla 4870x2 var extra CPU-krävande. Ett 560ti kräver inte lika mycket.

Jaja.. iaf är paketet jag tipsade om innan prisvärt och kraftfullt.

Av SuperZnake

Jag har liknande temps. Har skapat trådar om det, men inte riktigt kommit fram till om det är fel på kortet. I spel, som t.ex. BF3 betan så får jag ca 73 grader. I furmark i lägre upplösningar (1280x1024) får jag ca 95 grader. Om jag kör furmark i högre upplösning (1920x1200) så får jag återigen 73 grader.

Det kanske är något som går extra varmt i mindre krävande 3d-applikationer??

Av SuperZnake
Skrivet av Eott:

Eller bara en beg 775 quad vilken händer med bra i spel fortfarande och ett till 560 ti.

Mja... Jag håller inte riktigt med. Jag hade q6600 innan, och det blev sjukt stor skillnad när jag bytte till i2500k.

Av SuperZnake

Köp typ detta:

http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=649116

Eller om du kan hitta motsvarande billigare någon annanstans. Här har du i5-2500k(grym cpu för pengarna), 8gb minne(smått overkill, men det är ändå så billigt) och möjlighet till CF/SLI. Lätt att överklocka också. Bara positivt att säga.

Inte så mycket mer att tänka på. Kolla min signatur för en bra variant. Inte dyrt, men väldigt kraftfullt. Funkar jättebra till BF3 i 1920x1200 om du undrar. Jag kanske köper ett till 560ti, men jag tror inte det behövs.

Av SuperZnake

Trumotion är egentligen inte äkta 100Hz. TVn "lägger till" bildrutor för att skapa bättre flyt i bilden. Detta funkar alltså inte för aktiv 3D.

Av SuperZnake
Skrivet av jalle94:

580sli, är väll inte overkill? Det maxar ju knappt bf3!

Eh... jo!?

Det är klart, du kanske inte får 150 fps+ konstant. Men nog kan du köra 1080p i Ultra-preset. Det gick ju till och med i Sweclockers eget test av Betan.

Kom ihåg att det som körts hittills är BETA-kod med BETA-drivrutiner.

Köp vad ni vill, men kom ihåg att det släpps nya grafikkort om ett tag. Lovar att det är skittråkigt att lägga 7-8000 för något som blir omodernt på ett par månader. Ha lite is istället. Gör vettiga köp och uppgradera oftare istället... tycker jag alltså. Har man skitmycket pengar så ska man såklart ha 580 tri-sli osv, men för vanliga gamers ger det inget extra.

Av SuperZnake
Skrivet av MrNot:

Kan ju vara bra att nämna. Kör 1080p som sagt 1920x1080

Va inne på 6970 efter Lite läsande på nätet så borde dem klara bf3 utan problem på max.

Ok. Ja, 6970 i CF kommer maxa BF3 utan problem i 1080p, men det tror jag även 6950 CF gör (eller 570 SLI... glömde nämna dem tidigare). Tänk på att de siffror du kunnat hitta på nätet om prestandan i BF3 är från spelets betaversion, med betadrivrutiner från Amd och Nvidia. Alltså bör prestandan generellt bli bättre när spelet kommer ut och riktiga drivrutiner släpps. Svårt att säga hur mycket bättre, men jag tror att framförallt multi-gpu supporten kommer förbättras avsevärt.

Av SuperZnake

Vilken upplösning kör du? Flera skärmar? - Bra att veta för att ge en rekommendation.

Jag antar att du kör 1080p... isf anser jag följande vad det gäller multi-gpu:
3700:- 2xGTX560ti (fett värt, samma pris som single 580, men mer krut)
5000:- 2x6950 2GB (också fett värt)
6000:- 2x6970 (inte så prisvärt, overkill)
6000:- 1xGTX590 (inte heller så prisvärt, overkill)
7000:- 2xGTX580 (bara för flera monitorer annars oooooverkill-kill-kill.. ha lite tålamod och köp nästa generation istället om du nödvändigtvis måste ha bättre)

Av SuperZnake

Jag har ungefär samma dator som du, men med endast ett 560 ti. När jag kör furmark i 1280x1024 får jag också ca 95 grader. Kör jag däremot 1920x1200 med 8xAA så sjunker tempen till ca 72-73 (med lägre varvtal på fläkten också). I spel får jag också de lägre temperaturerna (alltså 72-73 grader). Så jag skulle också gärna vilja veta om det är ett normalt beteende för detta kortet.

Att dina kort kraschar tyder annars på att du kör för hög klockning eller för låg spänning. Har hört något om att de fabriksöverklockade korten inte alltid klarar de inställningar de levereras med, så test att sänka klocken lite så borde det funka (höjer du spänningen så höjs tempen ännu mer).

Av SuperZnake
Skrivet av Mocka:

Jag kör Fractals fläktar överallt där det finns plats (förutom att jag skippar ett utblås på toppen) men helt ärligt talat tycker jag inte det kyler vidare bra ändå (p.g.a. att jag kör CFX). Kanske just fractals fläktar som inte är bra?

Ja, CFX gör att det blir rätt varmt kan jag tänka mig. Fractals fläktar är väl sådär vad jag sett iaf. Tysta är de iaf.

Av SuperZnake
Skrivet av WrongTarget:

Jepp maxtemp är 99°C, sedan klockas kortet ned. Men om du enbart kan uppnå 95°C i ett syntetiskt test vilket är konstruerat så att det skall maximera effektuttaget (och därmed temperaturen), så skulle jag säga att du har ditt på det torra (vilket om inte annat märks på att du endast har 73°C i ett mycket grafiskt tungt spel).

Ok, grymt. Tack för svaret!

Av SuperZnake
Skrivet av WrongTarget:

73 grader under tung spellast är inte mycket, snarare en mycket bra temperatur. Börjar du komma uppåt 100 grader är det lite högt dock.

Nej, jag tycker inte det heller, men i Furmark på 1280x1024 utan AA så går tempen upp i 95.

Har googlat och sett en del säga att max temp för gtx 560 ti är 99 grader.

Är det verkligen sant? Mitt tidigare kort (4870x2) klarade betydligt mer.

Av SuperZnake

Har testat att sätta sidofläkten på utblås istället.

Om jag maxar alla fläktar nu så får jag ner furmarktempen från 95 til 86, vilket är en klar förbättring.

Jag ströp dock noctuafläktarna till 750 rpm (sidan) och 900 rpm (botten) för det lät alldeles för mycket i min smak (läs min flickväns smak).

Kör radiatorfläktarna på fläktkontrollern och frontfläktarna på moderkortets chassi-fan-kontakter.

Skrivet av goralux:

Ett enkelt litet tips för att öka flödet en smula är att avlägsna samtliga hard drive trays som inte behövs? En mer drastisk lösning skulle även vara att komplett plocka bort de två hårdiskburarna och hänga dina hårdiskar i 5,25" platserna.

Har plockat bort de hard drive trays som jag inte använder redan. Det gjorde en lite skillnad, men inget dramatiskt. Kommer inte plocka bort hela buren. Jag kör två hdd + en ssd och en dvd, så det får inte riktigt plats där uppe. Tack för tipset iaf.

Av SuperZnake
Skrivet av zorp:

Om jag förstår rätt så kör du med en 120 mm in i fronten, en 140 mm in i botten och en 140 mm in sidan samt bara en 120 mm ut där bak.

Det är inte optimalt, eftersom din ut fläkt (plus den lilla ventilation som finns bak) inte har en chans att blåsa ut all luft dom andra 3 fläktarna försöker blåsa in, och då får du motstånd och sämre effektivitet. Max effektivitet på en fläktsetup får du om in och ut fläktarna liggar på liknande CFM totalt sett.

Byt sidofläkten till utblås så får du ett bättre luftflöde.

När det gäller ljudet så är det troligtvis fractal fläktarna som låter, så sätt dom på fläktkontrollern som kommer med R3'an och dra ner dom lite och kör dom 2 140 mm på fullt. (Att lägga till din extra Fractal fläkt i fronten skadar ju inte, framförallt om vänder sidofläkten till ut. Så har du 3 in - 2 ut och bör få bra flöde).

Ok, det där låter ju faktiskt rimligt.

Jag kör dock 2 st Scythe GT i utblås på radiatorn (som sitter där bak). Tror ändå jag ska testa att sätta sido-fläkten på utblås. Testar när jag kommer hem efter jobbet.

Tack för tipset!

Av SuperZnake
Skrivet av Xedious:

Ja, pnp (push and pull) på radiatorn är alltid att föredra. Kanske skaffa en fläktkontroller också?

Flödet på datorlådor ska helsta vara så att den tar in luft från sidan,fronten och botten. Blåser ut luft i toppen och i bak. Lycka till!

Skrivet av blackeagle:

Man kan ju alltid koppla manuellt om det låter lite mycket, till 5V eller 7V om man har adapter eller gör om en befintlig (7V är lite ovanlig, man kopplar - till 5V och + till 12V, jag kör bara vissa 80mm så)

Nu brukar ju 120mm och större gå rätt tyst, iaf mina 800-1200 rpm'are, så det ska nog inte behövas

Hej igen

Nu har jag testat med 2x GT på radiatorn, 1x NF-P14 i botten, 1x NF-P14 i sidan och 1x Fractal-fläkt(medföljande) i fronten.

CPUn fick mycket bättre temps. Från 65 till 55 med Prime95.
GPUn blir dock fortfarande lite varm tycker jag. Ca 73 grader i BF3 beta med OCn i signaturen (951 MHz). 95 i Furmark på 1280x1024 (lägre temps i högre upplösningar).

Låter gör det faktiskt också. Jag tror jag kanske får klocka ner grafikkortet en aning och sedan sätta fläktarna på lite lägre fasta varvtal. Kan ju även sätta in min andra medföljande Fractal-fläkt, men jag har en känsla av att det gör ganska lite skillnad.

Tror ni jag får mer "kylning/decibel" om jag flyttar sidofläkten till taket?