Inlägg

Inlägg som Fyren har skrivit i forumet
Av Fyren
Skrivet av giplet:

Uppfyller den inte vad den lovar i marknadsföringen så kan du reklamera den. Blanda inte in ångerrätten och öppet köp i detta fallet. Lovar de att den rakar utan hudirritation och det inte stämmer så är det ett fel. Tänk bara på att det kan ta några rakningar att vänja sig vid ett nytt sätt att raka.

Skrivet av Accipiter46:

Siba har faktiskt ändrat sina villkor. Och hygienartiklar verkar inte finnas i lagen, så helt solklart är det inte.

Men tänk på att den ska returneras i vesäntligt oförändrat skick, och man får använda lite sunt förnuft. Ska återförsäljaren öppna och rengöra en använd rakapparat på hudflagor och hår innan den skickas vidare till nästa kund? Det är skillnad på att koppla in en skärm i 5 min för att sedan packa ner den.

Har du inte råd, skicka tillbaka den direkt, bidra inte till detta: https://unvis.it/aftonbladet.se/nyheter/article22405596.ab

Jo precis, det känns ju rätt fult att försöka skicka tillbaka en använd rakapparat. Samtidigt känns det riktigt surt att först köpa en rakapparat, inse att den inte fungerar, och sen behöva kasta iväg ytterliggare 3000 för att få en bättre...

Skrivet av Ninjaflipp:

Ren nyfikenhet: vad för rakapparat är det? Råkar det mot förmodan vara en braun 790cc/799cc så kan jag säga att den lätt är värd pengarna trots det höga priset.

En Philips S5400 är det. Det är lite därför jag funderar över detta, vill ju inte lägga massa pengar på den, inse att den inte duger och sen behöva lägga ytterliggare 3000 för att köpa antigen braun 7/9 serie eller philips 7000/9000 serie.

Kanske får gå rakt på high-end direkt istället...

Av Fyren

Tack!

Förstår problematiken runt detta, man vill ju inte ha någon annans rakapparat...

Samtidigt står det såhär i konsumentköplagen:
Konsumenten har rätt att undersöka varan för att se vad den har för egenskaper och funktion.

Du kan ha rätt till ersättning för värdeminskning om konsumenten inte är försiktig, använder eller hantera varan på ett sätt som inte är nödvändigt för att undersöka den.
http://www.konsumentverket.se/Foretag/Konsumentratt/Angerratt...

Kan tycka att det är lite svårt att undersöka varans egenskaper och funktion utan att faktiskt använda den.

Lite längre ner på samma sida har vi detta:
När ångerrätten inte gäller:
Varor som snabbt kan försämras. Till exempel livsmedel.

Här skulle man ju kunna inkludera rakapparater. Här har dock Konsumentverket utalat sig:
– Undantaget i lagen gäller mat som kan bli dålig. Det handlar knappast om grillar, mixar och rakapparater, säger Cecilia Norlander, jurist på Konsumentverket, till SvD.se.
http://www.svd.se/natkunder-luras-pa-angerratten

Så jag vet inte riktigt vad jag ska tro om detta. Skulle ju helt klart bli stökigt och bråkigt att returnera en använd rakapparat, men känns lite som att ångerrätten faktiskt säger att det är OK?

Av Fyren

Rakapparat ångerrätt och öppet köp?

Hej!

Beställde en rakapparat på kompletts Black Friday erbjudande. Den var rätt dyr för mig som student. Jag har tidigare bara kört våtrakning med hyvel sedan jag fick en billig rakapparat som inte klarade av mitt hårda/grova skägg.

Är lite orolig att trots att denna var rätt dyr, inte åka klara av vad den lovar i marknadsföringen och endast ge hudirritation. Därför har jag börjat fundera över vad som gäller runt rakapparater med öppet köp och ångerrätt. Kan jag testa den någon/ett par gånger och använda mig av ångerrätten eller öppet köp?

Generellt är det ju svårare med hygienprodukter...

Vad tror ni?

Av Fyren

Oregelbunda mönster i Autodesk Fusion 360

Hej!

Sitter med ett produktframtagningsprojekt för plugget, och ska ta designa en stol. Gruppens idé är att gör ryggstödet "buckligt", inspirerat av korngränser i material.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/cd/Crysta...

Här är en snabb skiss som visar hur vi tänkt:

http://i.imgur.com/eZfHVWf.jpg?1

"Kornen" ska alltså vara platta, och sedan utnyttjar vi gränserna mellan kornen för att göra stolsryggen välvd.

Vet inte riktigt vad jag ska hitta på... Ideér?

Tack!

Av Fyren

Inte mycket liv här! Bäst att jag väcker tråden igen

Nu sitter jag med Hållfasthetslära istället!

Har en tunn, cirkulär skiva (radie 3a)med hål i mitten. I detta hålet sitter en perfekt passad, stel axel (radie a). Vi belastar hela skivan jämnt med ett yttre tryck "p" in mot centrum. Jag ska sätta upp randvillkor för att kunna bestämma spänningar och töjningar för skivan.

Hittils har jag hittat 2 randvillkor:
Förskjutning i radiell led vid radie a = 0 (skivan kan ej förskjutas mot centrum då axeln är stel)
Spänning i radiell led vid radie 3a = -P (belastning in mot centrum, positiv riktning definierad utåt)

Tror dock jag behöver ett tredje! Funderat på om jag kan ansätta att spänningen i radiell led vid radie a är = 0? Tycker dock att det borde uppstå spänningar vid denna radie när skivans innre pressas mot den stela axeln?

MVH

Skickades från m.sweclockers.com

Av Fyren
Skrivet av TheNoNa:

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1wJwqv3rTNmORXz-XJsQaX...
och
https://www.amazon.com/gp/registry/wishlist/KF89JCHI0KT4/ref=...

Gissar att det är de listorna du pratar om, men rimligtvis följer svenska butiker samma mönster.

Jo precis! Var lite enklare att hitta med amazon-listan, tack!

Skrivet av Beltet:

Här har du en kabel jag testat själv med checkr:
https://www.kjell.com/se/sortiment/dator-natverk/datortillbeh...

Nu vet jag inte om det är inom din budget, men den är ok iallafall. Borde inte vara några problem med QC 3.0 heller då QC endast höjer spänningen och inte släpper på mer ström.

EDIT:
Eller här, den utger sig för att vara Checkr kompatibel:
http://www.aliexpress.com/item/2015-Latest-1M-USB-3-1-standar...

Super hörni! Tackar så mycket! Beställer hem ett par av någon av dessa!

Av Fyren

USB-A till USB-C: Vilka kablar och laddare vågar man köpa?

Hej!

Har en HTC 10 som använder USB-C och Quickcharge 3.0. Skulle behöva köpa mig en laddare och några extra kablar så jag alltid kan ha en med mig i väskan. Visat sig att inte vara det lättaste då det finns många "fulkablar" på marknaden som kan skada enheterna som är anslutna.

Finns någon lista med testade kablar, men allt är väldigt rörigt och många kablar i listan hittar jag endast på amerikanska sidor...

Ett säkert val vore såklart att köpa direkt från HTC, men känns som att de är onödigt dyra?

Så undrar helt enkelt om någon har tips på kablar och laddare som är snällare mot studentbudgeten? Gärna lite längre varianter! Tack!

Av Fyren
Skrivet av phz:

Det är konstruktionen med trissan. Om kropp 1 flyttar sig en sträcka upp för sluttningen så kommer kropp 2 flytta sig halva denna sträcka nedåt. Se uppgifter inom statiken med block och talja för hur det hänger ihop, men man kan rätt intuitivt "känna" hur det flyttar sig (åtminstone just efter att ha nött uppgifter med block och talja… ).

Ja, det blir inte "samma" som för kropp 1 om man skriver som du gör här, vilket gör att det blir fel när ekvationerna sedan läggs ihop.

Vill man vara tydlig med var faktorn 1 ⁄ 2 kommer ifrån så kan man rita ut koordinaten x för kropp 1, uppåt längs med planet, och koordinaten y för kropp 2, lodrätt nedåt, och sedan relatera dessa genom repets tvångsvillkor som säger x = 2 y, vilket efter två deriveringar med avseende på tiden ger att ÿ =  ⁄ 2. Uttrycker man nu y och ÿ i termer av x och i våra Newtonekvationer så är vi tillbaka på banan igen.

Allright! Då är jag med!

Klockrent, hade gärna haft dig som föreläsare istället

Tusen tack!!!

Av Fyren
Skrivet av phz:

Frilägg kropparna var för sig. Statiska krafter (exempelvis tyngdkrafter) spelar bara in i ursprungsförskjutningen av fjädern i denna ideala modell, så de behöver vi inte bry oss om för att lista ut den naturliga vinkelfrekvensen för systemet.

  • Kropp 1 påverkas då av två relevanta krafter: en fjäderkraft kx och en motsatt snörkraft T

  • Kropp 2 påverkas av en snörkraft 2T.

  • Tvångsvillkoret ger att accelerationen av kropp 1 — låt oss kalla den  — motsvarar en acceleration av kropp 2 med  ⁄ 2.

Ur detta kan vi ställa upp två instanser av Newtons andra lag:

  1. m = −kx + T

  2. pm ⁄ 2 = −2T

Eliminera T och pussla över återstoden på " + ωₙ² x = 0"-form så bör du få facits svar.

Det är i praktiken samma sak som du försöker göra, men det praktiska felet i din beräkning är att du försöker göra för många steg på en gång när du skriver upp din svängningsekvation och inte eliminerar T korrekt. Summan av krafterna på kropp 2 ska vara pm ⁄ 2 — men när du adderar dina ekvationer så har du redan delat storleken på krafterna som verkar på kropp 2 med en faktor 2! Det får du inte göra utan att även kompensera med denna faktors påverkan på accelerationen av kropp 2. Vad du i praktiken löser är ett system likt (med statiska krafter ignorerade):

  1. m = −kx + T

  2. pm ⁄ 2 = −T   ← Faktor 2 saknas!

vilket gör att ditt svar blir fel.

Du är grym! Tack!

Inte riktigt med på hur man tänker dock. Vad är "tvångsvillkoret" du skrev om?

Frilägger jag kropp 2 tänker jag att: pm=-2T då hela massan pm accelereras, och kraften den påverkas av är -2T? Och tyngdkraften, men den påverkar inte vinkelfrekvensen som du sa. Kommer  ⁄ 2 från att accelerationen halveras relativt kropp 1 pga. trissan?

Friläggning av kropp 1 är jag med på Tack igen!

Av Fyren

Hittade ingen mekaniktråd, så passar kanske bäst här?

Sitter med svängningar och fastnat lite.

http://i.imgur.com/zQrgyhW.jpg

Och hit har jag kommit:

http://i.imgur.com/uvccGMB.jpg?1

Facit får svaret på vinkelfrekvensen att vara väldigt likt mitt, skillnaden är att dom har 4or där jag har 2or?

Vet inte heller om jag ställt upp svängningsekvationen rätt? Någon som kan bekräfta?

Tack!

Av Fyren

Dator för CAD 13,3"-14"

Hej!

En kompis ska börja plugga maskinteknik och behöver en dator för CAD. Han har tidigare haft en macbook air, och vill ha något åt det hållet igen (storleksmässigt), fast med windows och tillräckligt prestanda för CAD.

Budget ligger på 9.000-10.000.

Var och kollade lite idag, men hänger inte med på modellnamnen av CPU på mobila sidan, så vet inte riktigt vad som krävs...

Någon som vet vad som gäller?

Tack!

Av Fyren
Skrivet av BrusE:

Faktiskt! Du löste alltihop!

Verkar som att systemparitionen inte var monterad!

Tackar!

Av Fyren

Kopiera intern hårddisk till extern via Terminal

Hej!

Har en macbook vars OS verkar har crashat. Behöver komma åt vissa filer på hårddisken, och sitter därför i Terminal som jag kommer åt via återställningsverktyget. Tanken är att kopiera alla filer på den interna hårddisken till den externa. Problemet är bara att jag inte har en blekaste aning om hur jag ska skriva kommandon, och lyckas inte förstå mig på det efter någon timma google...

Skrev "diskutil list", och fick fram en lista på alla partitioner. Kommit fram till att jag vill kopiera "dev/disk0s2" (som då alltså är partitionen med alla filer på) till "dev/disk2s1" (min externa hårddisk).

Här är det stopp och jag vet inte var jag ska ta vägen längre... Någon kunnig?

Av Fyren
Skrivet av Krabbtumme:

Jag har en sådan här; http://www.clasohlson.com/se/Stämningsbelysning-RGB+W-iDUAL/3... och den klarar utan problem av att lysa upp ett rum.

Nu är den ju inte på wifi eller Bluetooth, utan man måste köpa till en fjärr för 60 pix, men jag kan rekommendera den ändå. Riktigt trevlig grej.

Tack! Verkar som ett bra alternativ! Kanske smidigare rent av då man slipper krångla med appar som ska scanna osv. Får testa en sådan!

Skrivet av philipborg:

Bara att kolla lumen för total ljusstyrka. Den @Krabbtumme länkade krossar ju dem två Amazon alternativen.

Jo precis, frågan är bara hur de har mätts upp. Många lampor är ju starkare rakt nedåt tex.

Av Fyren
Skrivet av xinux:

Jag har Philips Hue och de lyser inte tillräckligt mycket tycker jag

Kanske inte är tillräckligt starka för att klara något annat än lite allmän "mysbelysning" ännu. Klarar inte Philips Hue av att lysa tillräckligt starkt känns det ju tveksamt om alternativ för mellan 100-300kr fixar det... :/

Av Fyren

Ljusstryka "smart bulbs"

Hej! Hittar ingen kategori där detta inlägg passar, hoppas detta duger

Kollar lite på så kallade "smart bulbs", dvs LED-Lampor som ansluts via wifi alt. bluetooth och man där igenom kan styra ljusstyrka, färg och färgtemperatur.

Bor i en liten 1:a, och skulle vilja ha en sådan i min taklampa. Frågan är om de är tillräckligt starka? Att de inte är tillräckligt starka i "färgat läge" är inget problem, men det vanliga vita ljuset? Klarar man av att lysa upp ett rum (vita väggar) på ca 4x5m med dessa? Och i så fall vilken ska man välja? Finns ju mängder. Vore en fördel med en lampa som inte kräver basstation, då jag troligtvis endast kommer ha en enhet.

Tikteck Smart LED bulb är ett alternativ, verka finnas fler märken som säljer samma lampa. Motsvarar den verkligen 40w vanlig glödlampa tex? Påstår att den ligger på 600 lumen, men jag är lite tveksam...

Elgato Avea är ett annat alternativ...

Någon som testat lite olika? MVH

Av Fyren
Skrivet av Wickman:

Återställa behöver du nog inte göra. Jag hade liknande problem med låsningar när jag clockat väldigt nära gränsen för vad processorn klarade av för ett givet volttal. Alla test jag körde passerades utan problem.
Istället för att gå upp i volt räckte det med att gå ned någon MHz på varje core för att helt bli av med problemet.

Konstig skärm du har. Kan du inte tillfälligt låna en skärm av någon du känner, att ändra MHz i BIOS tar ju bara några minuter?

Jo, den har ingen omskalningsfunktion, så klarar endast av att visa native-upplösningen 2560x1440. Gör ju inte tabben att köpa en sådan skärm igen...

Gick och köpte en sladd med DVI-HDMI, så använder min TV nu! Sänkte BCKL från 190 till 170 (multipel på 20, och därmed CPU-frekvensen från 3800Mhz -> 3400Mhz). Nu började istället nya problem - datorn startar inte längre...

Återställde BIOS till fabriksinställningar, med startar ändå inte. Direkt efter skärmen där man hoppar in i BIOS får jag en svart skärm med blinkade understreck uppe i vänstra hörnet, thats it.

Några ideér? Hårdvarufel? :/

Skrivet av MultiMan:

Vänligen kontrollera så att ni är i rätt avdelning innan ni skapar nya trådar.

*Felplacerad tråd flyttad i enlighet med §3.2 i reglerna*

Sorry, tack!

EDIT: Insåg att jag glömde ställa om så datorn bootar från min SSD med windows på, inte lustigt att den inte ville starta
Kör på standardklock nu, får se om det funkar!

EDIT2: Funkar inge vidare... Får bluescreens ungefär var 5e minut. Försöker ominstallera Windows men hinner inte skapa en boot-usb med W10 på... Loggarna i Windows ger ingen information.

Har tillgång till en macbook, försöker hitta ett sätt att göra en boot-usb från den, men hittar inga verktyg.

Var börjar man nu? :/

EDIT3: Ja, detta blev ett litet äventyr...

Slutade med virutell windowsmaskin på macen, för att kunna göra boot-usb. Funkade inte först och fick error i verktygen från windows, men lyckades tillslut med hjälp av ett program kallat Rufus

Så nu kör jag nytt windows, och 1h in har jag inte fått någon bluescreen eller frysning!

Av Fyren
Skrivet av Wickman:

Ja, loggmeddelandet är för att du stängde av datorn.

Måste fråga, har du clockat datorn?

Sorry, missade svaret.

Yes det har jag. Funderat över om det kan vara det som strular. Gått stabilt utan crashar i mååånga år nu dock. Har inte tillgång till en skärm som klarar att visa BIOS (Koreaskärm...) så för att återställa måste jag plocka ut CMOS-batteriet och då har jag inte möjlighet att klocka igen utan att få tag i ny skärm :/

Men kanske är enda utvägen...

Av Fyren
Skrivet av mrqaffe:

Ja man mäter strömmen... Det är inte säkert att den lämnar mer ström per uttag eftersom powerhubar oftast är för att datorn bara ger sina 500mA på porten som går till huben där det går att ansluta tex 8 enheter som ska dela på 500mA från datorn, dvs 500/8 mA per enhet om de är lika strömkrävande, ansluter man en nätdel till huben så kan varje port på huben mata ut 500mA men om man bara haft en sak som dragit ström från huben medans resten av prylarna bara använt den som dataväxel tex kopplat in 7 hdder med egen nätdel och en port till nått som behöver ström så påverkas det inte av om huben har en nätdel eller inte.
En del hubar har laddportar och de kan däremot ge mer ström än de 500 mA som datastandarden säger men de portarna är "kodade" så att de känns igen av den pryl som vill ha mer ström.
Det finns alltså ett separat laddläge för att få "mer ström" enligt en egen "gren" av standarden
http://www.usb.org/developers/docs/devclass_docs/USB_Battery_...
Man brukar använda resistorer på detta sätt för att koda strömkapaciteten på laddare
http://images.anandtech.com/doci/6330/usb-charging-and-apple-charging_575px.png

Ahhh I see! Tack! Kopplade in flera mobiler och testade med en app jag hittade. Samtliga verkade känna av 500mA så då fungerar det nog!

Lite synd, trodde att jag skulle kunna mata på med 2A, men men. Tack för hjälpen!

Av Fyren

Fixade en plugg på Kjell (1,35*3,5mm), klippte av en gammal usb-sladd och lödde. Testade med iPad-laddare och multimeter, ger 5V och verkar funka!

Frågan är bara om USB-hubben verkligen levererar mer ström nu? Någon som vet ett bra sätt att testa på?