Inlägg

Inlägg som Fyren har skrivit i forumet
Av Fyren
Skrivet av Burain:

Om du använder Guas-sats tror jag uppgiften blir lättare. Tänker du känner till den om du arbetar med flöden. Grejen med den är att du i så fall kommer att ta divergensen av F vilket gör den mycket mera lätthanterlig. Svaret blir ju i så fall att integrera 2*(x+y+z) över din sfär.

Tack för att du hjälper!

Försökte med det, men fastnar då jag parametriserar klotet med sfäriska koordinater, blir ett riktigt jobbigt uttryck. Gör jag något knas? Känner att den här kursen sprungit ifrån mig lite... :/

Av Fyren

Hej! Sitter i slutspurten av flervariabelanalysen...
Ska beräkna flödet av vektorfältet F=(x^2,y^2,z^2) ut ur klotet med radie 3, centrum i (2,0,3). Klotet har alltså ekv (x-2)^2 + y^2 + (z-3)^2 <= 9.

Fick tips om att göra variabelbyte, så att centrum av klotet hamnar i origo i de nya variablerna, gjorde därefter såhär:
q=x-2
u=y
w=z-3

Jacobideterminanten för detta variabelbyte blir 1, så ingen ändring av "volymförändring" sker (behöver inte byta ut dS mot något i integralen?)

Kör iaf fast här och vet inte riktigt vad jag ska hitta på...

http://i.imgur.com/q8w0Hrq.jpg

Tack!

Av Fyren

Tenta envariabelanalys avklarad! Vidare till nästa, flervariabel, vilket visat sig vara betydligt lustigare för mig att greppa...

Ska bestämma normalvektorer i samma punkt till f(x,y)=sqrt(x^2 + y^2) och g(x,y)=6+x-y
Tänker mig att jag måste hitta en punkt som dessa ytor har gemensamt, för att sedan ta de partiella derivatorna för de båda funktionerna och hitta 2 riktningsvektorer till tangentplanen, sedan ta kryssprodukten av dessa för att hitta normalerna?

Förutsatt att jag har tänkt rätt gör jag på följande vis:
Sätter f(x,y)=g(x,y) => sqrt(x^2 + y^2) = 6+x-y för att hitta skärningen mellan graferna
(Sidospår, förstår inte varför h(x,y)=sqrt(x^2 + y^2)-6-x+y inte ger mig en funktion som beskriver skärningspunkterna för de båda graferna? Har förstått av föreläsningar och övningar att man inte gör på det viset, utan att man först ska parametrisera ekvationen. Förstår dock inte varför...)

Efter lite förenkling hamnar jag i ekvationen 18=-6x+xy+6y, och jag antar att denna funktion ska parametriseras på något sätt... Fått givet i uppgiften att skärningen för graferna är ett kägelsnitt i planet z=6+x-y, dvs en andragradskurva. Tänker mig då att ekvationen ovan borde kunna skrivas om till standardekvationen för en ellips och kunna parametriseras med hjälp av trigonometriska ettan?

Kört fast lite som ni märker, tacksam för all hjälp!

Av Fyren
Skrivet av Raffe:

Först måste du dividera så att täljaren är av lägre grad än nämnaren, detta gör du med liggande stolen
Då får du

1+(-4x-3)/((x^2)+4x+3), då faktoriserar du nämnaren till (x+3)(x+1) och gör en ansats enligt
https://sv.wikipedia.org/wiki/Partialbr%C3%A5ksuppdelning

Dvs, (-4x-3)/((x+3)(x+1))=(A1/(x+3))+(A2/(x+1)) Sedan är det bara att lösa det ekvationssystemet som framkommer.
För att ta fram ekvationssystemet så multiplicerar du båda sidorna med en nämnare i taget så kommer du få två ekvationer och två obekanta.

Där A1=-9/2 och A2=1/2

Ahhh grymt! Trodde jag gjorde knas med liggande stolen eftersom jag fick rest... Tack så mycket!

EDIT: En sak jag inte hänger med på. Enligt wikipedia är ansatsen när man har ett andragradspolynom i nämnaren Ax+B, men du använder endast A+B?

Av Fyren

Hej igen....

Sista repetitionen innan tenta nu, och jag verkar ha glömt polynomdivision, vilket kan vara bra för integrering med partialbråksuppdelning!

Bråket jag vill göra partialbråksuppdelning på är (x^2)/((x^2)+4x+3)
Kör jag liggande stolen kommer jag inte långt? Får helt enkelt 1, och -4x-3 som rest? Hur tar jag mig vidare?

MVH

Av Fyren

Hej!

Hamnade med en trig-funktion efter lösning av en differentialekvation.

y(x)=-6cos(4x)+8sin(4x)

Undrar nu hur jag beräknar amplitud för denna utan några hjälpmedel? Tänkte derivera och hitta extrempunkter men det är inte lätt att lösa 0=24sin(4x)+32cos(4x)...

Av Fyren
Skrivet av Texaco:

För det första är lösningen på a) helt felaktig. i c) kommer 1/2 ifrån du/2=xdx

Edit: angående E) har jag inte kollat så noga, men jag hade delat upp den i två integraler en från 0->3 och en från -3->0 för att slippa absolutbeloppet och sedan löst den på sedvanligt sätt.

Skrivet av johan2048:

Angående E) kan man göra det ännu enklare för sig och notera att det är en jämn integrand över ett symmetriskt intervall och det räcker därför att beräkna 2*integralen mellan 0 och 3.

Skrivet av phz:

Som förenkling på uppgift A kan du använda det dödliga vapnet att lägga till och ta bort samma sak:
   x ∕ (x + 1) = (x+ 1− 1) ∕ (x + 1) = 1 − 1 ∕ (x + 1)
varpå det kanske blir mer uppenbart att integrera.

Som kontroll så skulle din föreslagna primitiva funktion deriveras enligt:
   (ln(1 + x²))′ = 2x ∕ (1 + x²)
vilket alltså inte stämmer med din ursprungliga integrand. Även om det ibland kan vara lurigt att integrera så bör det vara enkelt att "kontrollderivera", och att kontrollera sina räkningar har en förmåga att rädda många tentamenspoäng…

Din uppgift B är också inkorrekt: testa återigen att derivera tillbaka den primitiva funktion du försöker med (och minns den inre derivatan) så ser du att det inte stämmer.

På tal om inre derivata så skulle du kunna lösa C klart enklare genom att notera att den inre derivatan till nämnaren (förutom en faktor 2, men sådant är lätt att kompensera med en konstant, vilket är just den faktor 1 ∕ 2 du undrar över) står i integrandens täljare: fungerar den metod du försökte med i B. Det är inget fel på din nuvarande lösning, men det kan ofta vara värt att identifiera liknande "trick", och då det som sagt är relativt enkelt att kontrollera att en primitiv funktion stämmer så har man inte mycket att förlora.

Transformationen du gör till variabeln u i uppgift E hjälper dig egentligen inte alls — du har precis samma problem kvar gällande absolutbeloppet i integranden när du gått över till variabeln u, med skillnaden att du nu inte bryr dig om denna problematik när du tar fram primitiv funktion, glömmer att ta med ett minustecken när du sätter in dina gränser och då av en slump får rätt svar . Gör i stället som ovanstående postare föreslår och dela upp integralen i två delar; sådana uppdelningar kan man göra eftersom
   ∫ᵢᵏ … = ∫ᵢʲ … + ∫ⱼᵏ …
(för något j ∈ [i, k]). Du behöver hitta ett bra "j" som är precis den punkt där integrandens tecken växlar (vilket inte är 0 i just detta fall, men rättfram att se likväl) så att integranden inte växlar tecken i intervallet, varpå du kan ta bort absolutbeloppen i respektive intervall genom att kompensera med rätt tecken.

För att illustrera: om du har ett x som du vet alltid är ≤ 0 och ett y som alltid är ≥ 0 så gäller:
   |x| = −x   (exempel för x = −3: |−3| = −(−3) = 3, OK!
samt
   |y| = +y   (exempel för y = 7: |7| = +7 = 7, OK!

Grymma svar, tack! Där räddade ni även bonuspoäng inför tentan som dessa uppgifter ska ge!

Ska ta en titt, kanske får återkomma!

Av Fyren

Hej igen! Tror jag är den mest frekventa postaren här... Undrar vad det betyder inför tentan...

Ska integrera x/(x+1) från 0 till 1. Gör då på följande vis, och förstår allt utom varför integralen multipliceras med 1/2? Gäller alltså i första hand uppg. C, men samma fenomen uppkommer i uppgift E och jag förstår inte varför allt multipliceras med 1/2 där heller...

http://imgur.com/qlqF3JU

Tack!

Av Fyren

Har semenarie för extrapoäng till tentan i envariabelanalys imorgon och har sött på ett problem inför den sista repetitionen.

Ska hitta asymptoterna till kurvan y=(2+x^2)/x
Att hitta den vertikala, x=0 är ju inte särskillt lustigt, och inte heller att hitta eventuella horisontella genom att låta x -> +/-infinity. I detta fallet får vi inga horisontella, men däremot en sned, y=x

Hittat en litet "fusk" som säger att när variabeln i täljaren har en exponent som är 1 högre än variabeln i nämnaren får vi en sned asymptot, som då kan hittas med polynomdivision. I detta fallet har vi x^2 i täljaren, och x^1 i nämnaren och jag hittar således asymptoten y=x med hjälp av polynomdivision.

Känner att jag inte riktigt förstår och kan motivera varför asymptoten hittas på detta vis... Någon som kan hjälpa med att förklara varför, eller alternativa tillvägagångssätt? Kommer ihåg från föreläsningarna att man ska kunna se den genom att låta x -> +/- infinity, och i detta fall får jag då att y går mot +/- infinty men vet inte riktigt vad jag ska dra för slutsats av det.

Av Fyren
Skrivet av phz:

Kvotregeln duger gott och väl, och det ska inte bli speciellt mycket räknande. Spana in dess definition igen. Kan du derivera täljare och nämnare var för sig så gäller det mest att hålla reda på minustecknen.

Lyckades lösa den med kvotregeln, vet inte vad jag gjorde innan riktigt... Fick A4 upp och A4 ner med utvecklingar och omskrivningar innan

Tack!

Av Fyren

Någon som är vass på att derivera?

Har f(x)=sin(x)/(cos(x)+1)

Suttit i ett par timmar nu utan att lyckas... Testat med både kvotregeln, och omskrivning av funktionen till f(x)=sin(x)*(cos(x)+1)^-1 och sedan produktregeln (i kombination med kedjeregeln). Blir riktigt jobbig efter utveckling och det är lätt att göra fel...

Tack för hjälpen!

Av Fyren

Hade samma problem i min 1a, och ville få in precis samma grejer som dig. Fick lösa det med en bäddsoffa prisklass svindyr... Var runt och testade en himla massor billigare varianter, men slutade med en från Bäddsofflagret i Bromma, natt och dag. De billigare varianterna knarrar som bara den när man rör sig, obekväma att ligga i (känner fjädrar i ryggen osv.). Så funderar du på denna lösningen rekommenderar jag ett besök hos dem i Bromma!

Av Fyren
Skrivet av Kalium:

x∈ℝ, x≠-4, x≠2 kanske? Alltså, x tillhör de reella talen men är skilt från -4 och 2.

Funkar säkert! Får försöka hugga tag i någon från matteinstutiotionen imorgon!

Ideér om jämn/ojämn? att visa att en funktion är ojämn är ju lätt genom att testa ett input-värde 2ggr med olika tecken (typ 2 och -2) , är funktionens värde ej lika för dessa är den ojämn. Värre är det testa om den är jämn, kan ju inte testa med endast "ett värde" 2ggr med olika tecken, måste ju gälla för samtliga inputvärden...

Av Fyren

Hallå alla glada (eller trötta studenter kanske?)

Har korta frågor om hur jag skriver intervall, TL;DR längst ner.

Har en funktion som ser som följande:
h(x)=1/((6x^2)+12x-48

Ska nu ange om funktionen är begränsad, och om den är udda eller jämn. För att se om den är begränsad sätter jag polynomet i nämnaren lika med 0 och löser, får då ut x1=-4 och x2=2, dvs x=/=0, då är funktionen inte definierad. Inputvariabeln x kan alltså anta alla andra värden, utom -4 och 2. Frågan jag ställer mig vid denna punkt är hur jag matematiskt korrekt skriver det intervall som x kan anta?

Angående jämn och udda, hur gör jag här? Plottar jag funktionen är det ju lätt att se att den är udda, men det hjälper mig inte på tentan där vi inte har tillgång till grafräknare!

TL;DR:
1. Hur skriver jag ett intervall där x kan anta alla värden utom -4 och 2?
2. Hur ser jag om en funktion är jämn/udda utan att plotta den?

Tack!

Av Fyren
Skrivet av Rydisen:

@Fyren: Har SR5005. Gillar verkligen Marantz-ljudet.
Tror inte du blir missnöjd med en SR6008, även om du spenderar en del pengar på möjligheten att kunna utvidga till surround.

Att köra stereo på en hemmabioreceiver är inga problem alls.

Grymt! Var och hämtade SR6008 igår, nu börjar väntan till jag får möjlighet att koppla upp grejerna!

Av Fyren

Hittat en Marantz Sr6008 till bra pris begagnat, vad tror ni om den?

Lite oklart om man kan köra den i 2.0 och 2.1 stereo dock, vill ju inte bränna den genom att inte ha någon last på de kanaler som inte används. Någon som har koll på hur sådant funkar?

Skickades från m.sweclockers.com

Av Fyren
Skrivet av 0n0ffknappen:

Vad jag förstår mäter tillverkarna driveffekten olika och Rotel som märke är inte dem som överdriver med sina mätningar. Och beroende på golvhögtalare är vissa lättare att driva än andra. Du får nog rådfråga dig fram i butik.

Allright, tackar!

Reference Audio på Söder verkar ha utförsäljning av Marantzprylar, tänkte dra dit och prata lite med dem imorgon!

Av Fyren
Skrivet av 0n0ffknappen:

Rotel RA-11, alt. RA-12 om du kan punga ut 2k till.
Äger själv en RA-12 och den driver mina KEF Q300 med XTZ-suben med bravur. Följer med en blåtandsdonga för snabb parkoppling ifall du vill köra trådlöst.

RA-11 verkar intressant! Skulle kunna köra Spotify via chromecast och sen optiskt från TV till stärkaren, och då få spotify connect på köpet.

Undrar hur den klarar av att driva ett par hyffsad golvare med sina 2x40w dock?

Av Fyren
Skrivet av Svensktiger:

Skulle nog reka en hembio reciever istället.
Vanliga stereoförstärkare som även innehåller DAC's är ovanliga, medans alla hembio recievers gör det (= massor av alternativ).
Som bonus så kommer även din SUB att fungera bättre då alla hembio recievers även har (minst) en dedikerad SUB utgång.

Det blir inte så att man betalar onödiga pengar för de kanaler som inte används då?

Den här verkar populär på prisjakt:
http://www.brl.se/sv/artiklar/onkyo-tx-nr646-2.html

Av Fyren

Stereoförstärkare med bra anslutningar 5000kr

Tjao!

Dags att köpa förstärkare då min nuvarande lagt ner...

Har i dagsläget Dynavoice Dynamite S-61 högtalare, men går i tankarna att byta upp mig i framtiden. Kan bli golvare, alternativt nya stativare med sub. Men det är alltså dessa S-61or som ska drivas i dagsläget.

Har lite krav på anslutningar och funktioner:
Minst 1 st optisk (gärna 2 då både PS4 och datorn kan anslutas digitalt då)
Minst 1 st analog för mixbord (Behöver 2st analoga om det endast finns 1 optisk)
Bluetooth, alternativ spotify funktion med stöd för spotify connect

Kollat lite på Denon PMA-50 på Hifi-Klubben som verkar schyst, men har en känsla av att Hifi-klubben inte alltid har de mest prisvärda produkterna...

Ideér? Tack!