Inlägg

Inlägg som Derrelique har skrivit i forumet
Av Derrelique

Nån som vet hur prisutvecklingen kring 500 Gb-enheterna kommer se ut närmsta 3 månaderna? Är lite sugen på en Samsung 500 Gb men de har inte direkt rasat i pris då de lanserades bara några månader sedan (men redan på den tiden har priset hunnit gå ner en bra bit).

Av Derrelique
Skrivet av mrqaffe:

Cd räcker oerhört långt, om det verkligen utnyttjas rätt så är det egentligen ljudmässigt bra nog, men skivorna misshandlas och försämras medvetet i "loudness war" http://en.wikipedia.org/wiki/Loudness_war
Sedan är audio cd idag ett gammalt dataformat som togs fram på 70 talet (cd släpptes kommersiellt 82 och slog igenom på allvar 85) och Flac är nog det bästa tekniskt sett idag, speciellt möjligheten till flera kanaler och metadata.

Vad det fäller ljudformatet i sig så är dvd audio standarden tillräckligt bra "för evigt" eftersom den har bättre egenskaper än hörseln och det går inte ens att bygga kommersiell (rimligt billig) elektronik som kan hantera prestandan, 24/192 är bra nog som upplösnig så länge vår hörsel inte utvecklas til lnåt helt annat än den är idag, och flac är ett närmast perfekt format att använda för filerna.

Varför togs DVD-audio standarden fram om vi inte ens kan bygga elektronik som klarar den? Många grafikkort påstår sig kunna skicka en ljudsignal i dvd-audio standarden, vart är det då länken brister? Är det i förstärkaren? Eller i högtalarna själva?

Funderar på att köpa ett externt ljudkort som klarar DVD audio, sen gå via en förstärkare. Behöver en sådan förstärkare en DAC då?

Av Derrelique
Skrivet av mrqaffe:

Det var ett klurigt rum du hade möbleringsmässigt när det blir snett på det viset.
Om det är intressant med surround så skulle det gå att lösa för endera tvn eller datorn genom ha en hembiomaskin med son 2 möjlighet, du skulle kunna komplettera med surroundhögtalare till tvn och köra datorplatsljudet som son2 i stereo. (eller tvärt om)
Det behöver inte bli så mycket dyrare än högtalarkostnaden eftersom hembiomaskiner är mycket mer prispressade än 2 kanalare.
Det går ju även att stuva om i högtalarna, tex lite mindre till datorn men surround bakkanaler till tv och eventuellt en sub man kör både till film och pc.
Det är bara lite tankar på alternativ

Förstärkaren i sig själv har "HD ljud" men det är den inbyggda dacen som inte har det, troligen för att den ska fungera enkelt utan drivers via usb men man måste inte använda den inbyggda usbdacen.
Å andra sidan så har de flesta hembiomaskiner stöd för nyare format än cd.

1)
Personligen tänkte jag aldrig syssla med blu-ray, titta tv osv. Jag ska BARA använda min tv som en stor extraskärm åt datorn, kopplad med HDMI. Vill jag se fotbolls-VM eller nått sånt får jag väl hitta en betalkanal ;-). Om det nu är så, skulle du fortfarande rekommendera hemmabio? (aldrig ägt en, så vet exakt vilken funktionalitet de erbjuder)

Att jag vill ha 4 högtalare beror väl mest på att man får lite surround när man spelar intensiva spel. När man sitter i soffan och ska spela spel/xbox så kanske man kan använda endast tv-högtalarna (han i butiken visade hur man kunde stäng av 2 åt gången.... man kunde ha A (2.0), B (ett annat 2.0 inkopplat samtidigt), och A+B (varpå ljud skickas ut ur alla 4.0)). Men när jag spelar musik vill jag att det ska strömma ut överallt.

2)
Vad tycker du själv om cd-kvalitet? Nått jag kommer gräma mig över?

Av Derrelique
Skrivet av mrqaffe:

Om du har en felaktig positionering av ljud är det inte längre naturtroget och då faller hifibegreppet.
Ska du alltså ha ljudsystemet i samma rum och "sitta i mitten" ? Då skulle jag nog ha valt att bygga surround med 4.0 och klurat ut nått sätt att "vrida på kanalerna " så att positioneringen stämmer oavsett åt vilket håll du sitter, det är inte så svårt att lösa det tex genom att bygga en extern omkopplare som skiftar kopplingen på högtalarkablarna, det kan också gå at lösa om man har en äldre hembiomaskin som inte navänder hdmi.

1)
Edit: länken är
http://imgur.com/BcT7R7l
Här har vi mitt rum, stol och soffa är i grått, datorn och tv:n är i blått (tv:n används BARA som extra-skärm för det jag spelar upp på datorn), tänkta 4.0 högtalarna är i rött. Rummet är 4.5 x 5.5 meter typ

Som du ser är mitt problem med 2.0 att ljudet från tv:n kommer komma "bakifrån, och sidoifrån" när jag kör film på datorn men TITTAR på tv:n från soffan. Ville jag BARA använda datorn hade jag kanske kört 2.0 eller kanske 4.0 med de andra två högtalarna direkt bakom mig (fästa mot väggen bakom 'stol' i bilden).

2)
Förresten, finns det förstärkare som kan ge dvd-kvalitet (eller vad än som kommer efter cd-audio quality) till högtalarna?

Tack för dina svar! Du verkar kunna de här grejerna

Av Derrelique
Skrivet av mrqaffe:

Begagnat ger alltid mest för pengarna om det inte gäller att köpa det absolut bästa som inte finns ute som begagnat ännu.
Det som är ett litet frågetecken är hur du tänkt med 4 högtalare i en "liten" lägenhet, jag hoppas du menar att de ska placeras i olika rum och inte användas samtidigt för annars är det inte hifi längre.

Jag tänkte 2 framför datorn, och 2 framför teven. Datorhögtalarna för att jag vill sitta nära ljudet och ha det direkt framför mig när jag spelar spel. Och tv-högtalarna för att det sägs att det blir en märklig upplevelse när man hör röster bakifrån (min dator står mitt emot min tv i rummet, så går inte bara köra 2 där framme).

Intressant, hur menar du att det inte blir hifi längre?

Av Derrelique
Skrivet av mrqaffe:

Upplösningen på dacen klarar cd så om du vill spela upp nått mer högupplöst kommer det att göras om till cd, troligen spelar det ingen större roll men det finns hur som helst mer högupplösta format.

Trådlöst är mer störningskänsligt och ibland fungerar det helt enkelt inte om det finns andra radioenheter i närheten eller om signalen dämpas på nått sätt.

Tack! Riktigt bra råd!

Summa summarum är väl att jag gillar valet, med den information du tillagt. Skulle du själv säga att detta kommer ge bra ljud för 15000kr eller finns det något nära i prisklass som är överlägset? Exempelvis, kan en vanlig person höra skillnad på cd-kvalitet och bättre-än-cd-kvalitet? Bör jag kanske gå upp i pris lite på förstärkare för att få en bättre DAC som klarar av det? Vill höra dina sista ord om detta innan jag slår till och köper/inte köper

Har en relativt liten lägenhet i en större byggnad, vill inte störa grannarna så någon megavolym rör det sig inte om. Visst, ibland blir det rejäl party och jag vill alltid kunna höra "kraftig" och "fylligt" ljud från högtalarna. Ett annat krav var att alla högtalare alltid ska spela all ljud, så 5.1 gick bort och det fick bli 2x2.0=4.0.

Tack!

Av Derrelique
Skrivet av mrqaffe:

Förstärkaren innehåller en usbansluten dac och klarar sig utan nått separat ljudkort i datorn, det verkar däremot bara klara av cd format,16/48 tyder på att den är en lite enklare typ.
Delarna du valt är mellanklass och om du blir nöjd med dem i 10 år eller inte är svårt att säga, troligen åldras förstärkaren fortast funktionsmässigt, däremot lär allt fungera lika bra/dåligt om 10 år som det gör idag.
Trådlöst bör man undvika om det går.

Tack för svaret! Om jag nu som sagt ska spela vanliga spel, film och musik - hur märker jag att "det verkar däremot bara klara av cd format,16/48 "? Kommer mitt ljud vara undermåligt i vissa situationer? Jag är helt nöjd med stereo x2 för jag har tröttnat på 5.1 som bara 0.1% av media jag använder stödjer.

Kan du förklara lite kring varför man bör undvika trådlöst?

Av Derrelique
Skrivet av NordhNet:

Du har ett ljudkort i datorn, annars hade du inte fått något ljud från den.
Oftast är det integrerat med moderkortet

Framtidssäkert är ett begrepp som används för att sälja.
Om stärkaren ger bra ljud nu så ger den bra ljud sen. Om den håller i 10 år är en annan sak

Tack för svaret! Jo jag vet att jag har ett standard ljudkort. Min fråga är väl mer om ett ljudsystem för 15000kr kommer vara värt det UTAN att jag köper ett bra ljudkort, ljudkort nuförtiden ska vara helt okej på moderkortet men många talar varmt om specialiserade ljudkort. Så jag undrar om den här inbyggda D/A omvandlaren räcker för att ge riktigt bra ljud, 3d ljud och kan göra alla beräkningar som ett ljudkort gör - så att ljudet i slutändan blir bra.

Vad gäller framtidssäkert så menar jag: om jag köper en stationär dator om 5 år, och kopplar Cambridgeförstärkaren med usb till denna, kommer jag få jättebra ljud ändå eller kommer det inte funka/stödjas av OS:et, kommer det vara standard att man kopplar med nån annan kabel via ett ljudkort osv? Med allt som sagt om kablar och ljudkort har jag lite svårt att tro att jag får optimalt ljud om jag bara kör en usb sladd in i datorn utan ljudkort, både nu och 2018.

Av Derrelique

Fråga om att köra datorljudet via en förstärkare och 4.0 högtalare

Hej!

Mitt mål: köpa bra Stereo x2 (4.0) ljudsystem med minimalt med sladdar, och bra bas utan behov av subwoofer. Jag ska spela spel, massa musik på fester (däribland stark partymusik), och se på film. Vill ha en framtidssäker lösning.

Jag har tröttnat på att ha fjuttigt ljud, och blivit avundsjuka på alla som skaffat ljudkort och/eller fina högtalare. Var på hifiklubben nyligen och rekommenderades:

Min dator: vanlig gaming/stationär PC, UTAN ljudkort (!)
Förstärkare: Cambridge Azur 651A
Högtalare: 4x Bower & Wilkins DM686 (4000/par) eller 4x Bower & Wilkins DM685 (5400/par)

Min tekniska fråga är om USB-kopplingen och D/A-omvandlaren som används av förstärkaren. Hittade följande på hifiklubbens hemsida:
"Via den inbyggda USB-porten och D/A-omvandlaren kan du få äkta digitalt Hi-Fi-ljud på anläggningen från datorn. Du ansluter bara datorn med en vanlig USB-kabel. Sen kan du njuta av din musiksamling (inklusive streaming-tjänster som t.ex. WiMP och Spotify) okomprimerat och utan kvalitetsförluster. 651A stöder digitalt ljud i upp till 16 bitar/48 kHz, så om din musikfil håller CD-kvalitet får du också full CD-kvalitet på anläggningen."

Låter lite för gott för att vara sant: utan ljudkort och utan nån mjukvara och utan någon annan koppling än vanlig USB ska jag tydligen få "superbra ljud" oavsett vad jag gör på datorn (spel, musik, film).

1) Stämmer detta? Jag trodde jag skulle behöva ett internt ljudkort, som sen drar massa kablar till en förstärkare, som sedan går ut till högtalarna, och dessutom en massa mjukvara på datorn.

2) bör jag gå upp i pris lite på högtalarna för att få riktigt bra ljud/bas eller är 4000/par eller 5500/par i ett bra prisintervall? Finns dessa billigare på nätet? Känns lite 1995 att köpa i butik...

3) Vill inte behöva köpa nytt ljudsystem på 10 år. Kommer detta vara framtidssäkert? Finns det något jag bör vänta på som är trådlöst? Ser gärna att jag har så absolut få trådar som möjligt i min lägenhet. Är lite därför jag ledsnat på mitt 5.1 Z-5500: den är ett monster av sladdar.

Av Derrelique
Skrivet av DanneSvs:

Jag spelar FTB på en Australiensk server - http://www.otegamers.com/

uppe dygnet runt och skönt folk.

Modet rekommenderas även det

Feed the beast låter ju intressant, sett lite klipp nu. Men förstår fortfarande inte riktigt "poängen" med spelet. Finns det något mål?

Av Derrelique

Bra tips för hur komma igång med minecraft?

Jag gillar spelet, men är trött på singleplayer. Jag skulle föredra multiplayer med roliga uppdrag. Hur kommer jag igång? Just nu känner jag ingen + vet inte vilka kartor eller mods som är bra.

Vore tacksam för råd!

Av Derrelique
Skrivet av Yrch:

Skulle tro att de nya modellerna från Micron/Crucial kommer pressa ner priserna även på lite större enheter
Under 2000kr för 500GB i en relativt snar framtid är nog rätt sannolikt

Definiera gärna snar framtid... snackar vi 3 månader?

Av Derrelique

När kommer SSD 512gb komma under 2000 kronor?

Stör mig att behöva ständigt tänka på mitt lagringsutrymme, spel tar upp massor med plats nuförtiden. Men 500 gb SSD kostar just nu minst 3k. Nån som vet ungefär när det kommer understiga 2k? Minns nån gång att jag såg en kurva som angav kr/Gb som en funktion av tid men minns ej exakt, bara att det förväntades gå fort.

Av Derrelique
Skrivet av TrueCroj:

Största problemet tycker jag är att det finns 100000000 spel men inget som är roligt, wow var ju klart de bästa och bf2 när man var yngre, kunde sitta på ett lan och lira wow i 10-15 timmar utan att bli uttråkad. Nu börjar man spela och tröttnar efter nån vecka eftersom man redan utforskat hela spelet, haft 2400+ rating, kört alla end bossar osv. bf3 är iof roligt men det går i perioder och det kan vara svårt att sitta och lira i flera timmar i streck..

Det är sånna här inlägg, och jag har sett många, som nu har övertygat mig att WoW blir ett av spelen jag ska köra detta år! Tack alla som deltagit! Det är hyfsat viktigt för mig att spelet är stort, ganska populärt och igenkännbart och kan diskuteras med andra om 3-4 år när man delar minnen. Tycker det är lite synd när man får coola minnen och upplevelser via något spel som man sedan aldrig kan dela med nån annan för att för få människor spelade just det spelet.

Om det är nån annan här som är ny till WoW och vill börja lira FRÅN BÖRJAN, och sen köra igenom hela, och hitta andra n00bs osv, så får ni gärna PM:a.

Vad gäller de andra förslag så blir det nog lite Dota2 och Path of Exile för chillspelande på vardagar. Har dock sett en del trailers nu och ser att det finns massor där ute, tack alla som skrev rekommendationer. Just keep 'em comin', ska kolla tråden framöver

Edit: finns det någon hemsida som rankar "största spelen just nu"?

Av Derrelique
Skrivet av BuFFy:

Om det nu är ett socialt spel med mycket samarbete du vill ha så tycker jag att EVE online är nummer 1.

Egentligen har jag nog alltid kännt att EVE online hade passat mig superbra. Men problemet är numera att jag bara kan spela 19-23 typ, på sin höjd. Mindre i praktiken. Och det spelet krävs nog tid och är inget man lätt kommer in i. Men återstår som en möjlighet - på helger har man ju mer tid!

Skrivet av TiasE:

Om han inte gillade D3 eftersom det upplevdes repetetivt redan efter nightmare så kommer antaligen detsamma gälla för POE efter att Normal eller Cruel rensats på 2 dagar då det ju är mer av samma sak bara att mobsen får mer HP och dmg, POE är dock ett bra spel om man gillar den genren.

Ah då skippar jag nog POE. D3 var för övrigt ett väldigt enkelt spel, man klickade lite så var det klart.

Av Derrelique
Skrivet av FudgieCars:

LoL kan vara väldigt svårt att börja om ma inte har kört liknande spel innan. Det bästa är att ha med någon som kört rätt så mycket innan som kan guida en igenom spelet. En av mina kompisar började spela LoL för någon månad sen och han är helt fast. Förra helgen satt han framför LoL bokstavligt talat hela dagen.

Men som några innan sa, Battlefield 3. Grymt kul om man är några som verkligen samabetar (särskilt med vehicles).

Annars kommer DayZ:s standalone ut förmodligen den här eller nästa månad och om de har fixat alla buggar, hackers, optimering och slängt in några extra go-bitar kommer det nog bli grymt kul. Det krävs lagarbete på högsta för att kunna överleva.

Får väl köpa BF3 då! Misstänker att det blir kortsiktig, enkel fun såsom CS:S, men det är nog kul för förfester och när folk inte är sugna på nått mer seriöst just då.

Och vad gäller LoL hade jag tur att få hjälp från en riktig maestro när jag började köra. Lärde mig allt från honom. Spelar numera en ganska bra Nasus eller Cho'Gath. Gillar intressanta och annorlunda heroes som inte är en copy-paste av en annan hjälte. Men LoL, HoN och Dota2 är tyvärr för stressiga, flame:iga och jag har kört dem för mycket. Letar efter nått nytt med bättre communitykänsla. Men tack ändå för förslaget :), kan också rekommendera alla som inte testa LoL att köra

Av Derrelique
Skrivet av anon4992:

När var du senast inne på spel?

Sista gången jag spelade flera olika spel intensivt var nog 2003. Har dock spelat ett antal spel efter det, men ganska glest och inte så många timmar. Left 4 Dead 2 är faktiskt en av dom, och det är ganska kul om man har lite tid över. Men det är ett ganska enkelt spel, och blir lätt långtråkigt. Kräver inte nån intelligens.

Borderlands och Borderlands 2 : hört talas om dessa men varför är dom bra?

Starcraft 2 var bara APM och rock-paper-scissors. Verkligen ned-dummat men var tacksam för single-playern då jag gillar storyn. Portal 2 var jättekul, men spelade klart det på 3-4 dagar. Finns det speciella kartor för co-op?

Ska kolla trailersen till alla dessa spel i alla fall, inklusive natural selection 2 och Chivalry: Medieval Warfare! Men huvudpoängen är väl att jag vill hitta ett spel där man ganska naturligt hookar upp med andra spelare för lite mer long-term spelande, så att man lär känna folk. Spelar jag 1v1 eller 2v2 i SC2 blir man ju inte direkt guildbuddies. Är förvisso riktigt bra spel om man REDAN känner någon IRL som gillar det spelet.

Är faktiskt lite sugen på EVE online då det känns som ett vuxet spel (inget krav på detta dock), men det lär nog kräva för mycket tid.

Av Derrelique
Skrivet av Jerkanftw:

Började köra LoL för en månad sen kanske, riktigt kul! Gratis också så det skadar ju inte att prova Ännu roligare om man är fler och man har någon som kan spelet bra.

Annars är BF3 riktigt kul om man är många också

LoL är faktiskt ett av väldigt få spel som jag kört under min semester. Jag har tyvärr hunnit tröttna på det. Alla carries funkar på samma fundamentala sätt. Jag gillar dock att sitta i skype med vänner och köra det. Väldigt kul spel men med mycket flaming. Har även Dota 2 men aldrig kört det.

Av Derrelique
Skrivet av Nollan:

Gillar du MOBA spel kan jag ju rekommendera SMITE, DOTA2 !
Sen har du ju roliga spel som: Dungeondefenders, L4D2, TeamFortress 2
Men kolla in SMITE

Path of Exile, SMITE, WOW, inte WOW, och COD/Battlefield. Hmm.

Vad är +/- med att börja köra WOW? Köpte spelet apbilligt i julas, men ser nu att prenumerationen kommer kosta mig. Samtidigt som jag undrar om wow inte haft sina bästa dagar? Finns det bra servers för nybörjare där man inte får en massiv kör av utskällningar från fjortisar om man inte vet vad ding betyder? Kommer man träffa sköna människor där som kommer vilja spela klart hela spelet, så att man får den där äkta MMORPG känslan? Jag har aldrig lirat MMORPG förut (förutom sisådär 5-10 timmar av massivt noobande på en WOW server nu efter julen), men hör hur alla säger "åååååååååååh wow was the shit, aldrig haft så kul, minnen och vänner för livet." Kolla bara kommentarerna till youtubeklippet: http://www.youtube.com/watch?v=J91DlUvNqEo

Jag vill också uppleva det där! Är WoW fortfarande det bästa nånsin? Tvivlar på det...

Vad gällre Smite och Path of Exile får ni gärna motivera lite till varför det är fett :

Men jag är tacksam för alla svar. Och kan meddela att jag sitter på en hyfsat fet dator och budget för detta XD. Finns ju fördelar med att inte vara 13 trots allt....

Av Derrelique
Skrivet av marm0t:

Guild Wars 2 är väl ett bra spel om du inte kan köra så jättemycket

Tack för svaret! Kan du snabbt motivera varför just Guild Wars 2 är ett bra spel?