Inlägg

Inlägg som datoriserad har skrivit i forumet
Av datoriserad
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Hej,

MacOs börjar nu bli så vanligt så alla datanördar borde jobba lite med denna. Jag själv tänkte skaffa vissa superpopulära, men dyra applikationer som många har på deras Macar. Dessa programvaror vill jag ha åtkomst till överallt, från olika enheter som laptop, desktop, mobiltelefoner med Windows, Linux, Android, Ios osv.

Då är frågan har någon här satt upp en Mac mini som de fjärrstyr och gör vissa sysslor från? Fungerar det bra, blir det laggit? Jag tänkte att denna mac mini inte skulle vara en persons användare utan flera personer kan dela på den. Så om någon säger den har behov av ett visst program så skickar jag "en länk" till mac mini datorn.
Jag är Windowsanvändare och där är det inga konstigheter att sätta upp en terminalserver där X antal användare kan vara inne samtidigt med varsitt skrivbord.

Jag vet om att det går att hyra macar i molnet, förutom att jag oftast inte litar så mycket på dessa molnleverantörer, så har de priser som tydligt visar att de ej riktar sig åt privatpersoner.

Om låg latens är prio är https://parsec.app/ svaret enligt mig.
Denna lösning fungerar bra för gaming och applikationer med mer avancerad interaktion.
Dock löser just denna inte fleranvändarproblemet.
Mac har inte native stöd för detta och man har kasserat sitt serverOS.
Det finns tredjepartsprodukter som dock inte är prisvärda IMO (150 usd/användare).
https://www.nuords.com/products/nuords-ts/
Vet inte heller om denna lösning går att kombinera med Parsec.

TLDR: Det går att lösa för en användare åt gången eller för delade sessioner - dvs flera användare ser samma skärm.
Men flera användare samtidigt fungerar inoptimalt på Mac.

Jag själv kör windows laptop och har en mac mini för att testa grejer och tycker parsec fungerar bra för det hela.
Jag kör då en äldre mac mini, men parsec fungerar bra ändå!

Av datoriserad
Skrivet av Yoshman:

Vad gör du i dina VM:ar? Som @andelf förslår, kanske värt att försöka begripa Docker för detta känns som ett fall där den overhead man får av varje VM är rätt rejäl. Kör man Docker kan man köra massor med "containers", men man tar bara kostanden för VM en gång oavsett antal aktiva containers.

Men ja, det du visar ovan är rejält CPU-bundet. Mycket sannolikt, men inte självklart att det blir väsentligt bättre med fler CPU-kärnor. Beror lite på varför det drar så mycket CPU-kraft.

Sen till ursprungsfrågan: i genomsnitt är 13900K (eller 14900K idag) och 7950X/7950X3D rätt snarlika i prestanda. Men för vissa specifika fall kan det tilta över rätt mycket åt enda eller andra hållet, så går inte säga generellt vad som är optimalt här utan behövs rätt mycket detaljer.

Lite fler alternativ:

Om Docker känns svårt att sätta sig in i så kan linux containers vara ett steg på vägen som skulle kunna öka densiteten på antal "VMs" man kan köra samtidigt. Då skulle man kunna köra en fet Linux VM där man i sin tur lägger sina "container" VMs. Fördel där är att varje container drar mycket mindre minne än en "vanlig" VM. Lite som Docker fast mer likt en traditionell VM.
Det kräver dock att man kör en workload som går att köra på Linux.

Virtualbox ger nog också mer overhead än andra möjliga alternativ, åtminstone under Windows. Under Windows är Hyper-v ett bättre alternativ spontant för att få ut maximal prestanda.
Vilket OS körs i VM?

Av datoriserad

Ser bra ut tycker jag!
Beroende på hur många/mycket laster du kör kanske det kan vara värt att kolla på 96gb RAM.
Viss prispremie men då får du maximal banbredd/hastighet på 96 gb istf för sämre bandbredd om du väljer att lägga på 2*32 gb till sen för att ha 128 gb totalt.
Exempel: https://www.inet.se/produkt/5306170/corsair-96gb-2x48gb-ddr5-5600mhz-cl40-vengeance

Av datoriserad
Skrivet av Yoshman:

Kan bara tala för Windows 11 och Linux, där fungerar "hypervisors" precis som avsett. Det i sig betyder inte att folk upplever problem, fast dessa problem kommer av att man inte läst dokumentationen.

Det vanligaste "problemet" som nämns är att VM:ar som körs i bakgrunden (inte har "input-focus" på Windows) körs enbart på E-cores. Det är by-design om man kör Windows standard-konfiguration och power-plan satt till "Balanced".

För rätt många är nog ovan precis vad de vill ska hända. Undantaget är om man kör något i sin VM man vill ska bli klart så snabbt som möjligt och det är OK att det äter kraft från det som är i förgrunden.

Finns i huvudsak tre sätt att styra detta, vilket som är rätt beror på vad man vill uppnå.

1. Ändra power-plan till "best performance". I det läget använder alla program, inklusive "hypervisors" i första hand P-cores (en tråd per kärna), sedan E-cores och sist "andra" kärnan på P-cores.

2. Stanna på "balanced", men stäng av "power throttling" på specifika applikationer. Gör man det på t.ex. Virtualbox kommer dessa program använda policy som beskrivs i 1., medan övriga applikationer använder den "vanliga" policyn (prioritera det som har input-focus, övriga använder i första hand E-cores).

3. Använd program som t.ex. Core Director för att ha din egen policy kring vad som kör vart.

Virtualbox verkar vara en ganska förenklad implementation som låter hosten göra mycket av arbetet, här blir kanske hybrid-cpu inte ett problem i något scenario pga det.

I t.ex KVM/QEMU eller VMWare finns det dock avancerade scenarion där det finns tydliga begränsningar i dessa innan dessa hypervisors har fullt ut implementerat stöd för hybrid-CPUer.
Denna RFC skulle inte finnas om allt var perfekt idag: https://www.mail-archive.com/qemu-devel@nongnu.org/msg939413.html

Sen som du redan är inne på behöver man hålla tungan rätt i mun vad gäller power plans i windows och hur saker schemaläggs.

Med allt det här sagt så har man inga av dessa problem eller utmaningar med en icke hybrid-cpu. Så vi kanske kan vara överens om att det är betydligt mer smärtfritt åtminstone att använda homogen CPU för detta use case idag?

Finns det någon bra anledning att välja hybrid framför homogen om virtualisering är ett primärt use case?

Av datoriserad

Annonsen är avslutad

Av datoriserad

Om du ska virtualisera är AMD med homogen arkitektur det klart bättre valet idag!
Intels arkitektur lirar dåligt med virtualisering då hypervisors inte förstår sig på hybrid-cpuer än sålänge.
Hyper-V verkar fungera dugligt men förmodligen inte lika bra än sålänge.

Däremot är 3d korten sämre för den typen av last, så om prestandan där är viktigast så kör på vanliga X.

Av datoriserad
Skrivet av Kanoten:

Tar gärna mot frakt om du kan tänka dig skicka

PM!

Av datoriserad

Defekt Sapphire Pulse AMD Radeon RX 580

Fläktarna snurrar intermittent och kortet ger ingen bild.
Kortet var lite svårt att få igång vid köp men hoppade igång tillslut och fungerade en längre tid, men lyckas inte få igång det nu. Går säkert att få fungerandes för den händige/tålmodige.
Lite böjd i pci bracketen där man fäster kortet med skruv. Går bra att skruva fast kortet trots detta så det är mest en kosmetisk nackdel.
Komplett med kartong.

Läs hela annonsen här

Av datoriserad

De flesta FPS med MnK, tyvärr blir det handkontroll i både Halo och CoD pga aim assist (ehrm *bot).
Spelade Warzone 1 med MnK men Warzone 2 är det för OP med AA.

Av datoriserad
Skrivet av Xeonist:

Absolut att Googles samlade kompetens är större än våran, men dom har ju också en agenda, vilket vi (eller iaf. jag) inte har.

Så du är forskare?

Läst till civilingenjör i datateknik och jobbar i branschen, så jag kan väl gott säga att jag inte är helt okunnig åtminstone
Helt klart att Google har en egen agenda, självklart. Därför ska man såklart ta det de säger med en nypa salt, men det är utan tvivel
så att de inte är ute och cyklar vilket var det som föreslogs i inlägget jag svarade på ursprungligen.

Av datoriserad
Skrivet av Goedendag:

Jag tror många kan ge ett ärligare och mer nyanserat uttalande än en VD som talar offentligt och försöker sälja sina egna produkter och tjänster. Många var skeptiska när Elon Musk pratade om självkörande bilar också.

Skrivet av Xeonist:

Men dom måste väl ändå finnas? Dom var ju bara ett år bort för 5 år sedan. Har inte robottaxi och självkörande lastbilar slagit ut hela chaufförs-sektorn än menar du?

what about waymo?

Väldigt lustigt att just detta exempel nämns som något slags motbevis mot hypen.

Av datoriserad
Skrivet av Edvin-89:

"Pichai jämför AI med hur tryckpressen förändrade världen, men menar att AI är ännu större än så, kanske större än eld och elektricitet."

Oj här togs det i ordentligt.
Visst, AI är häftigt och på rätt sätt väldigt användbart. Men större än det han nämner, nej knappast.

Hehe låt mig gissa att du inte forskar inom AI?
EDIT: Lite dryg take såklart, men tror du på fullaste allvar att du har bättre koll på detta än VD:n på ett företag som Google som jobbat med AI sen Hedenhös?

EDIT2: Jag tror gemene man har väldigt svårt att förstå hur omvälvande AI redan är och hur det kommer att bli.

Av datoriserad
Skrivet av zyrien:

Herrejösses så season 2 dödat min fps.. låg på 200+ med 6900XT och 5800x3D och nu 130-200.

Vad fan är felet med deras devs? Hur kan man sabba skiten så mycket?

Upplever samma sak, mkt sämre fps än season 1. Detta med 7900xtx + 12900k. Min känsla är att det blivit klart mer CPU-tungt av någon anledning. Mkt större drops också.

Skrivet av Nozomi:

Bara jag som tycker spelet upplevs som suddigt?

1440p med eller utan dlss, dof, motionblur och utan smaa t2x

Mitt är precis som innan. 200fps

Ni med besvär kör ni bnet eller steam?
Jag kör via bnet. För varje gång ja körde via steam så efter varje uppdatering var jag tvungen att köra verify file integrity annars fick jag deras concorde network error vid uppstart. Sker aldrig via bnet. Kanske något annat steamrelaterat som spökar med er fps.

Jag kör steam, men har faktiskt det installerat med bnet också, ska prova om det är någon skillnad. Hejdlöst dåligt om det är så stor skillnad.

Av datoriserad
Skrivet av TheFlyingFin:

11700K, borde ju inte flaskhalsa redan, så gammal och trött är den ändå inte

WZ 2 är extremt cpu tungt, men 11700k borde inte ge sådär låg fps.
Har du textures på low också när du testar? Typ det som drar mest CPU.
Annat tips är att slå på render time för CPU/GPU i telemetry så ser du vad som flaskar.

Se till att starta om spelet efter ändrade settings också för säkerhets skull, upplever själv att settings inte uppdaterar rätt alltid.

Själv ligger jag runt 200 fps i Al Mazrah och lite lägre på Ashika efter uppdateringen.
Kör 12900k och 7900 xtx med låga settings.

Av datoriserad
Skrivet av The man swe 90:

Tycker tempen efter att spelat 2 timmar är rätt bra faktiskt med XFX Merc, kör inte fläktarna för hårt heller <Uppladdad bildlänk>

quiet eller OC bios?

Av datoriserad
Skrivet av Aeig:

Jag har ett 7900 XTX med referenskylare och högsta temperaturen jag har noterat på hotspot är 86c efter cirka en timme i Warzone 2.0

Alla kort påverkas ej och det är ej 100% klarlagt att det är kylaren, dock så verkar det onekligen så. Förhoppningsvis är det ett QC problem, då kan de kort som når 110c bytas ut.

Mvh

Skönt att höra att inte alla har problem. Men det här kommer svida för AMD känns det som tyvärr :/

Av datoriserad
Skrivet av X-TroNiC:

För den som är ute efter ett tredjepartskort av 7900XTX
https://www.amazon.se/XFX-Speedster-MERC310-RadeonTM-RX-79XME...

Priset är ju solklart lockande, åtminstone 1500 kr billigare än från komplett som jag köpte ifrån. Men vilka är dessa "NR INFO" och hur kan det tänkas fungera med retur- och garantiärenden?

EDIT:
En snabb googling gav detta: https://www.nrglobe.com/about
Sparsmakat med info minst sagt.

Av datoriserad
Skrivet av Hajnyckel:

Kollade inte så noga på leveransalternativen då sådant kan lösas i efterhand om så skulle vara men med denna kommentaren så är jag glad att det blev PostNord, nu är ju det iof inte en garanti för att paketet mitt kommer fram men ändå. Min order ligger nu hos Komplett och inväntar att bli upphämtad så får nog mitt Merc 310 i början på nästa vecka.

Är mer intresserad av Sappphire Nitro + eller PowerColor Red Devil men blev XFX för det var den som jag fick tag i så snabbt, beställde 15:05. Såg senare att NetOnNet(?) hade Sapphire inne men då var det för sent. Kommer troligen bli nöjd med min XFX'a men meh, större kylare på Sapphite och PowerColor.

Hehe tänkte precis samma med vilket kort! Beställde min 15:06 och fick inte i första batchen men blev skickat idag. Valde också postnord till ombud. Tycker det brukar gå snabbast trots allt.
Satt och tvekade alldeles för länge på knappen då jag tyckte 15999 var klart mer än vad jag hade förväntat mig.
Efter att ha läst igenom recensioner grundligt är jag ändå ok med att ha fått något annat än referenskort såhär pass tidigt
Kanske blir någon fetare variant med 7950 senare.

Av datoriserad
Skrivet av Alphahanne:

Samma med Modern Warfare II.

<Uppladdad bildlänk>

Wut, här smashar ju dock xtx till och med 4090, galet!
Fått intrycket av att AMD presterar väldigt bra i MW2 så det kan säkert stämma att det är än bättre där.
Har ett 6900xt idag.

Av datoriserad

För de intresserad av CoD kan jag varmt rekommendera Computerbase som ofta har med någon titel i sin svit: https://www.computerbase.de/2022-12/amd-radeon-rx-7900-xtx-xt...

För mig som prioriterar CoD framför i princip allt annat blir valet väldigt enkelt