Moderna Intel-processorer i 12:e generationen och senare har en blandning av prestanda- och effektivitetskärnor, även kallade P- och E-kärnor. Tanken är att operativsystemet ska kunna optimera användningen av kärnorna för maximal prestanda, där enklare uppgifter körs på E-kärnorna och mer krävande processer på P-kärnorna.

I Windows sköts det av antingen systemets inbyggda så kallade schemaläggare eller med Intels Thread Director. Ofta fungerar det bra, men ibland kan det bli problem med program som till exempel körs i onödan på P-kärnor eller som körs på E-kärnor trots att de skulle dra nytta av högre prestanda.

Utvecklarna på Bitsum har nu släppt Core Director, ett gratisprogram som gör det möjligt att tvinga program att alltid köra på P-kärnor, rapporterar Tom's Hardware. Core Director har tre olika inställningar för hur tilldelningen av kärnor ska styras. Med efficiency mode off stoppas programmet från att använda E-kärnor med undantag för om kärnorna behövs för någon specifik funktion eller för att programmet har fler trådar än det finns tillgängliga trådar på P-kärnorna. Med CPU affinities körs programmet helt på P-kärnor om inte programmet specifikt efterfrågar E-kärnor, och med CPU sets får Windows styra men knuffas i riktning mot P-kärnorna.

Core Director är i princip en förenklad version av Bitsums äldre program Process Lasso som har mer avancerad styrning och bland annat kan ställas in att maximera Windows responsivitet, så att program aldrig tillåts tugga i sig 100 procent av processorn.