Inlägg

Inlägg som Seehund har skrivit i forumet
Av Seehund

Utöver pris, livslängd/hållbarhet, hastighet och oberoende testresultat så klickade jag i "annat".

Med det menar jag strömförbrukning och värmeutveckling. Folk har laptops nuförti'n.

Av Seehund

Reddit-användare skall ha brända hårddiskar. Minst.

Av Seehund
Citat:

Ursprungligen inskrivet av jens
inte riktigt helt rätt, för nån månad sen eller så kom ju en snabbare G4 till Powerbook, den levererades då av motorola, dock går deras utvekling i snigelfart jämfört med IBM´s

Förresten finns inte Motorola SPS (halvledare, processorer) längre. De kallar sig Freescale numera.

Av Seehund

Network Synergies? Northern Star?

Är det samma idé som Jens of Sweden? D.v.s. att sälja koreanska spelare med en annan etikett och större prislapp?

Någon som känner till en hyfsat billig spelare som är tillgänglig i Sverige och klarar av Ogg Vorbis?

Av Seehund
Citat:

Ursprungligen inskrivet av endorphin
utseendet var det enda jag hade o klaga på

Jupp. Undrar när elektronikindustrin skall ge upp den här eländiga 80-talstrenden de har envisats med i flera år nu, dvs. att varenda förbannad pryl skall vara silverfärgad. En del grejer tycker jag det kan vara snyggt på (mmmm, TiBook), men det är för enformigt och trendkänsligt.

Av Seehund
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Höken
Oj oj, ATI är flitiga

Skulle det där vara en sarkasm? Om inte du också försöker använda deras linuxdrivrutiner så kanske du inte inser hur roligt ditt uttalande var...

Låt oss säga så här: ATI:s OpenGL-hastighet med Catalyst är pinsam. Deras linuxdrivruter är en ännu långsammare, buggigare och kraschande parodi på denna pinsamhet, och de "uppdateringar" av linuxversionen som släpps med gigantiska tidsmellanrum är rent tragikomiska. "Hoppsan, nu funkar det visst inte på AMD-processorer, men efter ett halvårs hårt arbete så har vi i alla fall lagt till en ny rad för identifiering av en till GPU! Höj versionsnumret med fem snäpp och lägg ut eländet på ati.com!"

ATI:s hårdvara regerar, men jag gick på deras bluff om storsatsning på Linux och nya fantastiska "unified" linuxdrivrutiner när jag köpte ett Radeon istället för motsvarande GeForce.

Linuxanvändare, caveat emptor.

Så, har OpenGL förbättrats något i 4.6beta?

Av Seehund

IBM säljer PPC4xx

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Nyhet
IBM säljer PPC G4 till AMC

Var i hela friden får ni det ifrån?

"G4" = PPC74xx. Inte sant?

Av Seehund
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Guffyp
Läste på något ställe innan jag köpte min Thorton att det verkade bara som de Kärnorna gjorda mellan 0337 - 0341 (eller något i närheten köpte min för ett par månader sedan så minns inte så bra) skulle funka de efter verkade vara oupplåsbara. Jag köpte själv en 04.. men har inte testat låsa upp pga av det jag läste.

Men det gäller väl bara multiplikatorlåsningen (L3)? Jag har ju i alla fall lyckats modda mina från XP till MP, vilket jag antar att AMD skulle vara minst lika förtjusta i att försöka förhindra (då en MP annars kostar minst dubbla XP-priset).

Har de tagit bort möjligheten att aktivera även fullt fungerande L2-cache på nya Thortons så är AMD större apskaft än jag trodde. Dessa kunder (som jag, t.ex.) skulle ju ändå inte köpa en dyrare 512kB Barton på 166-200MHz FSB till våra moderkort som bara klarar 133MHz. Det finns ju till att börja med inga 133MHz Bartons vars försäljning skulle kunna lida skada av vårt kladdande med silverfärg!

Av Seehund

Re: Re: Thorton -> Barton

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Lastviking
http://www.techsweden.org/forum/viewtopic.php?p=24674&highlig...

Testa om det funkar.

Hörnu min gunstig junker, är du säker på att din bild är korrekt?

På min AXDC2400 Thorton är det nämligen en annan L2-brygga som är laserkapad:

http://medstud.gu.se/~mair/lager/thorton-l2.jpg

(bryggan längst till vänster)

D.v.s. min processor följer AXDC2400-exemplet i Fab51:s guide till Athlonbryggor:

http://fab51.fc2web.com/pc/barton/athlon-e23.html#L2
(Notera att bryggorna står i "upp-och-nedvänd ordning" där jämfört med våra bilder.)

Inte för att skall spela någon roll; så länge alla L2-bryggor är slutna så skall det innebära 512kB L2-cache (d.v.s. om den funkar).

Om din bild stämmer så kan vi kanske ha upptäckt något intressant som jag inte sett någonstans hittills:

:||| = halverad cache p.g.a. defekt, går ej att aktivera resten (som på min CPU?)
|:|| = halverad cache p.g.a. att AMD tyckte att det skulle vara så, går att aktivera resten (som på Lastvikings CPU)

Vad tror ni om den teorin?

Någon annan med likadan Thorton som Lastviking, fast som inte har fixat 512kB?
Någon annan med likadan Thorton som jag, fast som har fixat 512kB?

Av Seehund

Jag kan rekommendera Spire WhisperRock IV (WRIV).

Mycket tyst (enligt min egna erfarenhet och enligt reklamen som säger 2300 RPM och 21 dBA), billig (135 kr hos t.ex. shg.biz) och kyler hyfsat (eller snarare riktigt bra, för att vara så tyst och billig).

Här sitter det 2 st WRIV på ett par Thorton XP2400+ på 1,8V och FSB-överklockade till 2,22GHz i en SMP-burk med bl.a. 3 rätt så varma HDD och ett överklockat R9600XT. 48-53°C vid 100% CPU, vilket jag tycker är fullt godkänt. Överklockar du inte så räcker dessa kylare till och blir över.

Jag byggde en burk med en Barton 2500+ åt brorsan och använde kylaren du skriver om (CS2), fast modellen för chassin som inte har förstörts med ett stort jäkla HÅL i sidan (d.v.s. utan meningslös lysdiod i fläkten) och utan variabel fläkthastighet. Minst lika tyst som en WRIV, samma prisklass, men högre temperatur (har för mig att det var en bra bit över 60°C). Det var å andra sidan i ett lågbudgetchassi med bara en PSU-fläkt och en extra chassifläkt. Dessutom sitter kopparkärnan i CS2 i motsats till WRIV av någon outgrundlig anledning inte mitt över CPU-kärnan, vilket kanske kan bidra till det sämre resultatet.

På båda dessa kylare är kontaktytan mot CPU:n rätt så grov (man känner svarvningsräfflor med nageln), så om man orkar bry sig kanske några minuter med fint slippapper kan skala av ett par grader.

Av Seehund

Thorton -> Barton

HAHA!

Jag har just lyckats få mina två nya Thorton XP2400+ att fungera som MP.

Men där, och vid 2,22GHz, tar det roliga slut. Glad i hågen gav jag mig på att försöka aktivera 512 kB L2-cache, men utan vidare framgång. Det är fortfarande 256 kB.

Nu undrar jag om det till att börja med är möjligt att aktivera 512 kB på *alla* Thortons (och få *fullt fungerande* 512 kB, förstås), eller om det bara gäller att ha tur med att ha köpt rätt processor?

Om det är möjligt på alla så är det förstås jag som har klantat till det, men då skulle det åtminstone bara vara frågan om att göra om och göra rätt.

Det är 2 st AXDC2400DKV3C 108799SA422** AQYMA0403SPMW, om det kan vara till någon ledning.

Av Seehund

"Bäst före" 5/3.
1 månad gammal artikel.
Så var det med den tävlingen.

Av Seehund

Re: Överklockning - plz help. :)

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Soviac
Tjoo, hört att man ska höja volten till processorn och det och jag behöver lite hjälp...

Skall och skall. Det bästa är förstås att inte höja spänningen, eller höja den så litet som möjligt, men det kan vara ett nödvändigt ont för att få stabilitet vid högre överklockningsfrekvenser.

Citat:

Vad ska man skriva för att öka till 1.6? Normal är väl 1.5.

Jag tänkte precis gnälla på dig för att du inte läser manualen, men så tittade jag i den på ABits hemsida och ser att de faktiskt inte förklarar detta.

Jag måste säga att jag hatar BIOS-kapitlen i moderkortsmanualer. BIOS-skärmen kanske har en inställning som säger "Floort HIV timing bias", och den hjälpsamma manualen förklarar bara att "this lets you set the timing bias for Floort HIV". Tack så mycket, era taiwanesiska apskaft!

Nåväl, låt oss anta att man inte kan pumpa in 350 V i CPU-sockeln, utan att "0 - 350" istället betyder 0 - 3,5 V. Då låter det som "160" vore lämpligt att skriva för att få 1,6 V. Men vem vet...

Citat:

Minnena ser du i min sign, sen det dom ska klara är 2-3-2-6, det kanske är redan inställda på det?

Det ser ut som det är fallet.
"2-3-2-6" = CAS Latency Time - RAS to CAS delay - RAS precharge time (?) - Min. RAS Active Time

SPD (serial presence detect) betyder att informationen som du och datorn/BIOS ser kommer från vad minnet själv säger att det skall klara av.

Av Seehund

Radeonöverklockning i Linux?

Som ämnesraden antyder så undrar jag om det finns något Linuxprogram för att överklocka ett Radeonkort, i mitt fall 9600XT närmare bestämt.

Mitt enträgna googlande i ämnet resulterar bara i diskussioner om BIOS-byten. Om det inte finns något program, är det bara för att ingen har orkat göra ett, eller är det något speciellt med Radeonkorten som gör att något liknande NVclock är en omöjlighet?

Av Seehund
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Gelantious
Känns rätt skönt att Amiga börjar komma tillbaka nu
Amiga One har kommit ut och AmigaOS 4 kommer släppas snart.

Då är det ajöss med allt som har med PC och MAC att göra.

( Kan ju säga att Linux går att köra på Amiga One platformen så där finns plats för dom med i framtiden )

Nu är det ju tyvärr så att AmigaOS och den varumärkeslicensierade hårdvaran (de Teron-moderkort som även säljs låsta som mycket dyrare s.k. "AmigaOnes") som AmigaOS skall tillåtas att köra på har belagts med sitt alldeles egna men totalt meningslösa Palladium. Microsoft har åtminstone fattat att det inte är särskilt jättesmart att göra allt man kan för att försöka döda sin egna produkt.

Om man vill använda AmigaOS måste man alltså tyvärr låtsas att det fortfarande finns "Amigahårdvara". RIP AmigaOS.

Av Seehund
Citat:

Ursprungligen inskrivet av XiOUS
Seehund: Du är inte dåligt insatt i det man skulle kunna tro att du har "inside information"

Mjae, jag har bara följt händelseutvecklingen sedan jag först "blev med Amiga", och det var omkring 12 år sedan.

Innan och i och med att jag startade den här namninsamlingen så har jag förstås varit i kontakt med folk på alla inblandade företag, deltagit på mailinglistor och diskussionsforum m.m., men jag är inte anställd av eller på något vis bunden till någon part, om det är det du menar.

Av Seehund
Citat:

Ursprungligen inskrivet av eraezer
AmigaDE är väl igentligen som en emulering av PC'n??

Nej.

"AmigaDE" är Amiga Inc:s flumvision om "indeterminanta operativsystem", "Amiverse" och annat dravel som hittades på under dotcom-tiden då det fanns högvis med riskkapital att skyffla från lättlurade stackare som pissade på sig av glädje så fort ett varumärke började med "e-" eller "i-" eller slutade med .com.

Det enda som verkligen har visat sig är AACE (det byter namn ungefär en gång i månaden, men nu heter det så, det står för "Amiga Anywhere Content Engine").

AACE är baserat på och är i stort sett samma sak som Taos intent (det skall skrivas så...), se http://tao-group.com/index2.php?cat=6 . Detta innehåller en virtuell processor (VP) som kan köras på en hel drös med hårdvaruplattformar, antingen "stand-alone" eller i ett redan befintligt värd-OS.
Utvecklare kan skriva program i högnivåspråk som C/C++ och direkt i "VP-kod". VP:n tolkar sedan VP-koden "just in time" till optimerad maskinkod för respektive CPU/plattform som VP:n råkar vara installerad på för tillfället. Samma program skall alltså kunna köras oförändrat på alla datorer/manicker/brödrostar som har en egen VP-version installerad. Det påstås att det hela skall sparka Java-röv, men det vete fn...

AACE säljs just nu i diverse minneskortsformat enbart för PDA:er som kör Microsoft-OS som PocketPC/WinCE, tillsammans med några små spel från tredjepartsutvecklare. Amiga Inc har nyss ingått ett distributionsavtal med Microsoft(!), så det återstår att se hur mycket "Anywhere" det blir av det hela. "Anywhere, As Long As It's Microsoft". :-þ

Detta är bara vad Amiga Inc leker med, de har absolut 0 att göra med AmigaOS eller hårdvara annat än att kränga licenser för "Amiga"-varumärket.

Citat:

Nya amigan har ju ...

Det finns ingen ny Amiga. Det kommer inte att finnas några nya Amigor. Hårdvara har inget med "Amiga" att göra längre. Amigan dog (kommersiellt sett, mina funkar perfa fortfarande ) tillsammans med Commodore 1994-1995.

Det finns bara AmigaOS, och vilken som helst PPC-hårdvara som någon beslutar sig för att licensiera för att distribuera tillsammans med AmigaOS. Om en firma beslutar sig för att sälja G4 PowerMacar med AmigaOS, så förvandlas inte en PowerMac G4 till "en Amiga" bara för det. Det är samma sak med de TeronCX- och TeronPX-moderkort som du pratar om. En firma har beslutat sig för att distribuera Mais Teron-kort under varumärket "AmigaOne" tillsammans med AmigaOS.

TeronCX har sålts sedan augusti 2001, och du kan köpa ett direkt från Mai för 500 USD (inkl. PPC750CEx@600MHz).

P.g.a. de vansinniga obligatoriska hårdvarulicensieringsreglerna får du däremot inte köpa AmigaOS separat och installera på t.ex. ett Teron från Mai, eller en PowerMac, en Pegasos eller vad som helst. Du måste köpa ett Teron-kort distribuerat av Eyetech under varumärket "AmigaOne", med AmigaOS förinstallerat och bundet till det moderkortet via en dongle-ROM. Sinnessjukt men sant. Fördelarna med att kunna köra på tredjepartshårdvara är som bortblåsta - du kan inte köpa den hårdvara du vill, du kan inte köpa den från vem du vill, du kan inte köpa begagnad hårdvara, konkurrens mellan hårdvaruförsäljare försvinner, priserna kan sättas hur höga som helst. Amigan är död, men Amiga Inc och Eyetech låtsas att den lever vidare genom varumärkeslicensiering, och ett mycket litet antal fanatiker är beredda att betala överpriser för ett gammalt moderkort ägnat åt hårdvaruutvecklare bara för att någon döper om det till "AmigaOne".

Om den obligatoriska hårdvarulicensieringen inte tas bort är det nya AmigaOS dött innan det ens är färdigt. Klaga här: http://www.petitiononline.com/amigaos

Av Seehund

Re: Re: Re: Överklocknings FAQ

Citat:

Ursprungligen inskrivet av pa1983

Mitt grafikkort vill bara gå till 500Mhz på minnet med det nvclock i linux. Tex med 510Mhz så blir skärmen korupt omedelbart.
Har kört 540Mhz i windows i snart ett år utan problem.

Det låter som du säger att det är NVClocks fel? En frekvens är en frekvens är en frekvens... Spelar väl ingen roll vilket program som har ställt in frekvensen (så länge de faktiskt visar och ställer in samma frekvens, vilket kanske inte är fallet, man vet aldrig)?

Själv kör jag samma frekvenser på ett GF2MX400 i både Windoze och Linux. Med CPU-klockningen är det en annan sak, Linux har då en något lägre "stabilitetsgräns" än WinXP.

Av Seehund

Re: Överklocknings FAQ

Citat:

Hur klockar man sitt grafik kort?

"Grafikkort" är ett ord...

Linuxanvändare som vill överklocka sitt nVidia-kort kan använda sig av NVClock.

nvclock -s visar nuvarande frekvenser.

nvclock -m X -n Y sätter minnesfrekvensen till X MHz och core-frekvensen till Y MHz. Det kommandot kan läggas till i t.ex. /etc/rc.local för att köra det vid varje bootning.

Den senaste versionen av NVClock har även ett GTK-gränssnitt som kanske kan göra experimenterande efter en optimal hastighet lättare.

Av Seehund

Re: Nya Amiga?? Info

Citat:

Ursprungligen inskrivet av kharaboudjan
Jag e väldig intresserad av vad som kommer att komma ut på marknaden från amiga. skulle vara kul med en liten redogörelse från ngn som e insatt i ämnet. kommer de att satsa på att ta marknads andelar från windows å macOS??

Det enda som kommer från Amiga Inc. är distribution av folks spel till ett "kompatibilitetslager" för mobiltelefoner och PDAer som man kallar AmigaDE, som i sin tur är en omarbetning av Tao Group's Elate/Intent.

En belgisk-tysk spelfirma som heter Hyperion släpper snart AmigaOS 4. De tog över det projektet trots att AInc ville lägga ned det, då AInc enbart enbart är intresserade av värdet i varumärket "Amiga", och bara för att sälja spel till PocketPC/Smartphone.

Inga nya Amigor kommer att göras, men en distributör av ett par POP-moderkort (Mai Logics Teron CX och PX) har licensierat varumärket "AmigaOne" för dessa två moderkort, och det varumärket verkar ha fått vissa mainstream-media att tro det kommer "nya Amigor" och annat nonsens.

Se mitt längre svar i nedanstående tråd och site:

http://forum.sweclockers.com/showthread.php?s=&threadid=10023...
http://amigapop.8bit.co.uk/intro.html