Inlägg

Inlägg som Obsidian har skrivit i forumet
Av Obsidian

Tror nya bios versionen fixar microstuttering + annat. Finns vagt med info om vad som skett i uppdateringarna och Lenovo själva är rätt och slätt kassa på att informera/distribuera fw updates.

Av Obsidian

Procedur (flasha systembios)
1. Uppgradera till officiell 2.02 bios.
2. Ta BIOS backup (innehåller din unika biosdata som inkluderar win8 licens, datorns serienummer m.m)
3. Använd svl7's program (utifrån din 2.02 backup skapar den en färdigmoddad 2.04)
4. Flasha den moddade 2.04 biosen i rent DOS läge via bootbar USB sticka.

Resultat: Senaste version av systembiosen med alla menyer upplåsta, hardware whitelist köret fixat + spänningsupplåsning för interna grafikortet.

Procedur (flasha ultrabay kortet, om man kör SLI, måste göras separat)
1. Flasha antingen 650m eller 750m biosen från "svl7" eller kör med "jester_socom" auto overclocking bios.
Kör själv just nu svl7 med planen att helt styra alla parameterna mjukvarumässigt via nvidia inspector, för maximal kontroll. Vissa har haft små hängningar/glitchar med jesters men generellt är även denna ett bra alternativ.

Resultat: svl7's = upplåst spänningsparameter (inga andra ändringar) , jester_socom = auto overclocking för clocks, spänning m.m (nvidia inspector behövs inte).

Av Obsidian

Jadå, den lär fungera fint. Själv kör jag en 256GB Crucial (flyttade win installationen till den och plockade bort den separata cache SSDn som sitter i från början). Gällande minneskombinationen är jag inte hundra, men det bör fungera. Ska du köra så, skulle jag rekommendera att du testar först innan köp/köpa på öppet köp. Själv kör jag 2 x 8GB Corsair minnen och plockade ut de som var med.

Kan också rekommendera att köra den moddade 2.04 bios'en i maskinen + låsa upp biosen för ultrabay kortet (om du kör SLI).

Av Obsidian

Köp "kemiskt ren bensin". Inga oljiga rester och dunstar av sig själv direkt så ingen eftertorkning behövs. Står bland hushållsrengöringsprodukterna i matbutiken. För övrigt kanon att ha för borttagning av limrester och annat man kan tänkas behöva den till. http://www.mattonbutiken.se/productimages/med/683300.jpg

Av Obsidian

Såg att du inte var så sugen på att dra kabel men kan definitivt tipsa om denna. Billig, väldigt tunn, grymt följsam och smidig och enkel att dra vid listerna (har dragit några sådana bara genom att lägga dem på ovankanten av golvlisten och satt dubbelhäftande punktvis imellan). http://www.discatonce.se/se/kablar-kabelsortering/natverkskablar/cat6/utp-cat6-tunn-patchkabel-6mm-bred-och-1-4mm-tjock-10m-vit.php

Av Obsidian

Det är ett program/process som använder filen just nu. Kan vara allt från rena systemgrejer till virusscanner etc som ligger i bakgrunden och realtidsscannar. Får du strul, kan du köra detta program och "döda processen" så du kan flytta filen: http://www.emptyloop.com/unlocker/

Av Obsidian

För min del vill jag inte lägga mer än 2000 SEK på en platta. Därav känns Onda v972 mycket "bang for the buck" och det finns även färdigrootade och tweakade ROM'ar till den redan. Mer prestanda och bättre batteritid än standard.

Av Obsidian

Intressant drag av Archos. Tror inte nyheten om ombranding är vidare bra för dem. Btw, väntar på leverans av en Onda v972.

Av Obsidian

Wickit:
* Setup (RAID-5 med 7200 RPM's diskar)
* Internt inom mini-pc'n som chassit är kopplat till (LÄS=135 MB/s resp. SKRIV=147 MB/s)
* Till och från chassit över Gigabit nätverk (LÄS=95 MB/s resp. SKRIV=83 MB/s)

Av Obsidian

Perb: Kör den själv i kombination med SSI SI-1359RUS3 chassit, grymt prisvärt. Dual core 2,13GHz propp räcker gott om man kör diskhanteringen/RAID externt.

Av Obsidian

Perb: Har en sådanhär burk (D2700 CPU), komplett, att sälja till en vettig peng: http://www.jwele.com/motherboard_detail.php?1140. Anledningen till sale är enbart p.g.a att det inte finns drivrutiner för grafikkortsdelen i x64-windows. Om du ska stream'a över nätverket spelar det dock ingen roll. Har minnen, disk osv som kan läggas med oxå. Ska också sägas att moderkortet i den stödjer 8GB RAM om man kör x64 windows.

Av Obsidian

Wickit: Fungerar rakt av. Noll meck. Bara skjuta in diskarna i slot'arna, ställ in vilket raid-läge du vill ha (finns brytare på baksidan) och slå på strömmen. Den maler en kort stund och sedan är det bara tuta och köra. Inga krav på moderkortssidan, allt sköts internt i chassit med raidhårdvaran/mjukvaran där. Bra överföringshastighet och stödjer hårddiskar på upp till 3TB. Om du köper en sådan, glöm inte att aktivera skrivcachen på enheten om du kör Windows + kör Century Raid Manager progget och ställ in tiden för viloläget.

Av Obsidian

Har en sak att säga, UEFI...trött på eländet Fick lite problem efter HDD kloningen som resulterade i att det inte gick att komma in i BIOS'en via "novo-knappen" överhuvudtaget och datorn vägrade att boot'a på USB-sticka hur man än skapat den. Blev en slags boot-loop där den startade om sig hela tiden. Lösningen var att via WIN8 recovery meny (starta om datorn med "shift" nedtryckt), välja att starta om datorn och gå rakt in i bios/UEFI-bios. Väl där var det bara att ändra "UEFI mode" till "Legacy mode" för att sedan kunna boot'a på vanlig USB-sticka igen. Drog sedan in moddad BIOS och efter det fungerar novo-knappen direkt från avstängt läge igen och man kunde ta sig in till BIOSen direkt via menyn som dyker upp.

För Er som funderar på att BIOS-fixa. Viktigt att allt blir rätt, att backup tas och att man inte fibblar med "fel" inställningar. Kan skita sig rejält om man uttrycker det så.

Av Obsidian

Se bara till att det är rätt/samma version av Windows som det är i burken, annars kommer aktiveringen skita sig.....och så var grundinstallationen ogjord

Av Obsidian

Tanken var först att klona endast C:\ till SSD'n och skippa alla övriga Lenovo partitioner men det sket sig direkt. Detta, då det är GPT layout på disken och gick inte göra partitionskopiering av dessa (hade det varit MBR hade det varit enkelt). Vad som ställde till det ytterligare var att C:\ inte låg sist på disken, rent fysiskt (där låg en 20GB recovery partition).

01) Avinstallerade "Intel Rapid Storage Technology".
02) Startade om burken och raderade helt partitionen på 15GB SSD'n. Stängde ned burken.
03) Monterade ur 15GB SSD'n och monterade i 256GB mSATA SSD'n + minnena.
04) Startade upp (inga bios förändringar eller liknande).
05) Kollade av firmware version på nya SDD'n/uppdaterade den.
06) Följande justeringar gjordes nu på partitionerna på den mekaniska disken, raderade D:\ + recovery partitionen på 20GB + justerade ned storleken på C:\ så den tillsammans med de övriga systempartitionerna matchade ca 256 GB.
07) Klonade hela mekaniska disken till SSD'n (hela diskar med GPT layout går bra att klona). Viktigt att man klonar disken i "as is" -läge, så den inte börjar joxa själv med "egen-justering" av partitionsstorlekarna.
08) Stängde ned burken.
09) Monterade ur mekaniska disken.
10) Startade upp och finjusterade storleken på den nya C:\ partitionen (blev en skvätt "unallocated" kvar på slutet som jag uttökade med).

Ska sägas att jag testade recoveryjoxet i Win8 från en backup jag gjort till en USB-sticka innan men det sket sig. Orkade heller inte installera om och behöva göra alla inställningar igen, installera om egeninstallera program osv. Denna procedur var något jag labbade fram under resans gång. Det finns säkerligen enklare varianter där även recovery partitionen kan bibehållas, spelade ingen roll för mig...ville helst bli av med den. Om man väljer att installera om burken från scratch, skulle jag iaf kört rent utan Lenovo-partitioner och kört med MBR disk layout. För övrigt ska sägas att datorn flyger fram med 16GB och snabb SSD. Hastighetstest och verifiering av drivrutin/sector på nya SSD'n gjordes sedan med det fria progget AS SSD Benchmark (allt var ok efter ovan procedur):
http://alex-is.de/PHP/fusion/downloads.php?download_id=9

Av Obsidian

Har precis petat in 16GB RAM och 256GB mSATA SSD. Efter en del fibblande klonade jag över den färdiga installationen från mekaniska disken. Next up: moddad 1.05 bios om en stund

Av Obsidian

Datorn ska vara helt avstängd och sedan trycker du på novo-knappen och i menyn väljer Lenovo OneKey recovery. Funkar inte det är disken troligen kass.

Av Obsidian

Testa att köra recovery'n genom den lilla "novo" knappen uppe i vänstra hörnet på datorn. Bör bara ta några minuter o blåsa tillbaka factory installationen, så ser du snabbt om det är ok igen eller ej.

Annars kan du ju göra en bootbar recovery sticka och genom den återställa datorn till ett tidigare datum. Finns säkerligen en hel del återställningspunkter på burken.

Av Obsidian

Låter som HDD-pajko. Om jag vore dig skulle jag fixa en sticka med HDD utils på och boota med och köra en fullständig diagnostik på disken (såvida disken identifieras i BIOS/i datorn ok). Är det disk-fel borde du kunna skicka in den till Lenovo alternativt checka av garantistatus direkt mot tillverkarens sida och hantera det den vägen.

Av Obsidian

För er info finns det nu möjlighet att trycka in en moddad v1.05 bios som möjliggör bland annat överklockning av processor och minne. Troligen heller inga problem att underklocka processorn, för er som tycker den går för varmt.