Inlägg

Inlägg som TassM har skrivit i forumet
Av TassM

Det vore kul med en undersökning om vilka versioner som folk har använt. Jag misstänker att väldigt få, om någon, använt Windows 1 i någon större utsträckning.

Av TassM

Jag hade en gång ett liknande problem med en fil i windows 7. Då löste jag det genom att använda 8-teckensnamnet i kommandotolken.

Av TassM
Av TassM

Om du bygger själv behöver du inte bry dig om C-klassning, du ska då istället följa reglerna för privatbyggen.

https://www.transportstyrelsen.se/sv/luftfart/Luftfartyg-och-...
https://www.transportstyrelsen.se/globalassets/global/luftfar...

Av TassM

Jag hade samma fundering för något år sedan, har skarvat ihop 20+10 meter av just den där kabeln och det har fungerat som det ska.

Av TassM

Vilka bolag är högre värderade?

Av TassM

Tänkte berätta hur det hela slutade. Jag prövade nollställa bios, ta ur/flytta ramminnen, testade annat grafikkort, etc och inget fungerade så jag gav upp och köpte ett nytt nätagg i hopp om att det skulle vara problemet. Tyvärr hjälpte inte heller detta så jag köpte nytt moderkort, cpu och minnen. Det blev en ryzen 3600, MSI B450 gaming max och 16 gb 3200 MHz ram.

Tidigare hade jag ett MSI Z77A-S01 med en 3570K och 8 gb ram som drev av ett Corsair AX650. Grejerna var nästan åtta år gamla så det var nog dags att byta i vilket fall...

Av TassM
Skrivet av perost:

Att datorn får svårare och svårare att starta brukar vara någon kondensator som börjar bli dålig och inte kommer upp i spänning snabbt nog. Det vanligaste problemet brukar vara nätagget men det kan även vara moderkortet, så du är nog rätt ute med din gissning. Men tyvärr är det svårt att säga exakt vad problemet är.

Det är precis så jag tänker men eftersom jag inte har några alternativa komponenter liggandes hoppades jag att någon skulle veta vart felet vanligtvis ligger, kondensatorer finns ju både i nätagg och på moderkort...

Av TassM

Trasigt moderkort eller nätagg

För några månader sedan började min dator få svårt att starta, samtliga fläktar och alla led:ar går igång men sedan händer inget mer utan jag var tvungen att hålla inne på/av för att stänga av och sedan försöka igen. Med tiden har det blivit vanligare och vanligare och i går vägrade den starta helt och hållet. Min gissning är att detta är antingen ett trasigt moderkort eller trasigt nätagg, tyvärr har jag inte möjlighet att byta ut någon av dessa utan att köpa nytt.

Vad tror ni sannolikast är problemet?

Av TassM

@fragwolf: Det är en hyreslägenhet. Jag letar dock efter bostadsrätt/hus att köpa så det är svårt att motivera att lägga ner tid och pengar på att göra det "rätt" när jag knappast kommer bo kvar så länge till. Om jag ägt lägenheten hade det varit en annan sak, då hade jag förmodligen redan dragit installationskabel.

Av TassM

@Louwsy Shroom: Problemet med detta är att den inte går att böja så skarpt som jag behöver göra. Jag har kollat och kör redan på det band som fungerar bäst

Av TassM

@Palme_570 & @mrgaffe: Det är underbart med motstridiga budskap Jag tror att jag försöker så får vi se hur det går.

Av TassM

@Hubertus: Jo jag har också läst det, därför jag är fundersam.

@Palme_570: Förstår inte riktigt vad du menar, rekommenderar du de du länkar? Dom är ju inte platta

Av TassM

@Belzader: Tack för tipset, jag har dock redan testat det och är på bästa kanalen.

Av TassM

Ethernetkabel intill högtalarkabel

Jag har fram tills nu kört wifi på min HTPC av praktiska skäl men eftersom det inte längre fungerar tillfredsställande efter att "alla" grannar också skaffat 5GHz kapabla routrar funderar jag på att dra sladd även hit. Problemet är att det enda rimliga sättet jag kan komma på att göra detta är att dra kabeln i samma kabelränna som kabeln till en av surroundhögtalarna. Totalt är det ~9 meter till routern varav ungefär 5 meter skulle bli på detta sättet. Eftersom jag kommer vara tvungen att göra 2 skarpa böjar (~1cm radie) behöver jag en böjlig kabel och funderar på denna.

Är det en dum idé att göra som jag tänkt? Skulle det i så fall fungera bättre med en vanlig, rund, styv, ohanterlig, hemsk, kabel?

Jag har inget behov av snabbare än gigabit men vore trist om jag inte når det.

Av TassM
Skrivet av anon159643:

Grafikkort är överhypat, det är ytterst sällan man belastar såna.

Mitt råd är behåll nuvarande dator köp en ny, den nuvarande datorn fjärrstyr du sedan olika vm på. Den klarar galant av 2st ubuntu distar som inte belastar något.

Resultatet av detta är att din nya dator får lägga all kraft på det du håller på med som spel och det har hur många fördelar som helst, som att när du behöver starta om din dator så behöver du ej röra vm.

Ska du göra riktigt seriöst så tycker jag du ska lägga in Exsi i grunden på den gamla datorn, men det är kanske överdrivet.

Angående cpu så finns det enligt mig bara några få vettiga konsument processorer att köpa idag, det är Intels 8700K och Ryzen 1700X/1800X. De är ungefär likvärdiga om man tar hänsyn till pris, tillgänglighet, buggar, moderkortens livstid etc.
Så den som säger att den ena är en klar vinnare tycker jag mer har en agenda. För min del gillar jag inte monopol, och vill undvika företag som tack vare detta kan hålla upp priserna.
Som samsung har gjort det senaste med ssd, det har ej hänt ett skit på 2år, man har ändå varit tvungen att köpa samsung. Men inom cpu finns det nu alternativ.

Att köpa allt nytt och behålla den gamla är inte ett alternativ, då börjar det röra sig om extra tusenlappar när man måste skaffa låda, nätagg, lagringsmedia, etc. Jag har inte heller någonstans att ställa den gamla.

Att 8700K och 1800X är ungefär jämförbara är vad jag misstänker men jag hittar inga tester som motsvarar mitt scenario. Allt är av förståeliga skäl endast med spelet igång så därför är jag intresserad av folks tankar.

Att inte stödja monopol är visserligen ett bra argument...men om monopolföretaget trots allt har den blir produkten...

Av TassM
Skrivet av Thomas:

Hur är det dock med stödet för det på Windows-sidan? Det senaste jag hörde är att NVIDIA gör vad de kan för att blockera det i drivrutiner, och att AMD inte är mycket bättre?

Lust att berätta mer?

Av TassM
Skrivet av kai:

Fördelen med Intel och i7-8700k skulle vara att du har möjligheten att köra någon variant av Linux i botten med hjälp av det inbyggda grafikkortet i processorn, och Windows i en VM med dedikerad tillgång till din diskreta GPU.

Detta var ett bra argument jag inte hade tänkt på

Av TassM

Intel eller AMD för virtualisering

Hej,
För nuvarande har jag:
i5 3570K
8 GB ram
Geforce 970

Detta fungerar tillräckligt bra för de spel jag är intresserad av. Dock har jag börjat pilla lite med Ubuntu i VirtualBox och naturligtvis orkar inte datorn med spelen med detta igång. Att stänga av varje gång jag vill spela lite är verkligen otroligt jättejobbigt och eftersom datorn är inne på sitt 6:e år så funderar jag på att byta upp mig till 16 GB ram och antingen i7 8700K eller Ryzen 1800X. Vilken av dessa tror ni fungerar bättre? Efter att ha letat lite på prisjakt är min slutsats att priset blir i princip detsamma för båda alternativen, några hundra kronor hit eller dit är saksamma i det här fallet.
Jag brukar även ha en hel del firefoxtabbar öppna och kanske någon musik igång men har inget som helst intresse av filmredigering, streaming eller liknande.

Är prestandaskillnaden ens tillräckligt stor för att det ska vara värt att välja den ena över den andra pga detta?

Av TassM

Som många redan sagt så är ris helt meningslöst. Det"korrekta"sättet är att plocka isär telefonen och doppa kretskorten i avjonat/destillerat vatten för att bli av med salter etc som annars bildar avlagringar när vattnet avdunstar. Detta ska göras innan du torkar telefonen. Om vattnet redan börjat avdunsta så behövs ett ultraljudsbad eller någon form av mekanisk rengöring (ex tops/tandborste) för att bli av med avlagringarna. Därefter doppas kretskorten i isopropanol för att bli av med vattnet. Först när detta är gjort kan man torka telefonen. Antalet personer som har möjlighet att göra detta hemma är nog inte så stort...så lämna antingen in den någonstans där dom påstår sig kunna fixa vattenskador eller torka den bäst du kan hemma och hoppas på det bästa. Du kan ha tur och den funkar problemfritt när den är torr.
Vatten bakom skärmen är inte bra. Utan att ja det hur det ser ut gissar jag att den aldrig kommer bli som "ny" utan måste bytas.
Även om allt verkar fungera efter torkning så kan komponenter blivit skadade pga kortslutningar så att den dör om en vecka (eller ett halvår... Eller fem år... Eller aldrig...).