Inlägg

Inlägg som Coldfire2143 har skrivit i forumet
Av Coldfire2143
Skrivet av Anders9110:

Intel är faktiskt bättre allaround idag men AMD kan vara vassare i vissa program finns ingen kylare i paket men en 240/280mm AIO eller en High End luftkylare krävs för att pressa ut max från CPU.

Gällande lagring så vill man fortfarande använda HDD för lagring men arbeta med projekt i SSD för optimal prestanda.

Valde också 12700 istället för F varianten ifall GPU är död så slipper du ifall köpa GPU just nu då IGPU bör duga okej för de flesta arbeten du gör.

https://komponentkoll.se/bild/yYLNM.png

Ja se på fan! Tittade på recensionerna på Alder Lake och i exempelvis Blender så verkar Intel vara bättre än AMD. Det moderkort du har valt ut verkar inte jättemycket dyrare än AMD:s diton. Minns förut att även om processorerna var likvärdiga i pris och prestanda så var platformarna mycket dyrare hos Intel, men det verkar inte stämma längre? Hur fungerar det med Intels nya BIG.little-design? Funkar allt bra med Windows schemaläggare och så? Hade en del problem med det när Bulldozer unika design var ny.
Tusen tack för ett hjälpsamt svar!

Skrivet av Chrillz89:

Generellt behöver du inte direkt världens värsta grafikkort för CAD. Mycket läggs idag på processorn och den som Anders valde ovan kan klara det mesta. Sitter idag på en 10750H (jobbets laptop) och den tuggar på fint med Revit. Bra med ordentligt med ram. Kan säga att jag lätt maxar mina 16... Kan dock tänka mig att Rhino gärna vill ha ett dedikerat grafikkort för att visas rätt.

Skrivet av Trixtr:

Tror även att Blender föredrar Nvidia kort. Men kolla vilka krav t.ex. Revit har.
Jag hade AMD en gång som CAD grafikkort, ca 15 år sedan, och aldrig igen. Visst, saker har väl hänt på 15 år, men jag hade ofta problem.
Även om Quadro kort kostar mer, så har jag bara bra erfarenhet av det kortet. Testade ett tag med ett "gaming" kort, men den revvade upp ofta och beräkningar tog längre tid.

Tack ni två!
Revit har jag som sagt inte använt än, utan ska lära mig framöver. Ja mycket hänger ju på processorn som sagt. Rhino kör på samma renderare som Blender. Hur fungerar det vid accelerering, tjänar man på Nvidia bara för att de är bättre rent mjukvarumässigt och generellt, eller är det så att de särskilda raytracing-beräkningsenheterna kan bidra ännu mer när man renderar med raytracing?

Av Coldfire2143

CAD-dator

Hej!

Det har varit länge sedan jag följde tekniksfären särskilt noga. Uppgraderade min dator senast ca. 2012-13 och har inte riktigt följt nyheterna sedan dess. Har inte spelat särskilt krävande spel på min dator så har helt enkelt inte känt behovet av att hålla mig uppdaterad och uppgradera stup i kvarten. Har börjat arbeta en del i CAD då jag studerar till arkitekt, och min gamla FX-8350 har fått kämpa så in i helskotta för att orka med att rendera. Men jag har kunnat göra annat under tiden, och stänger man aldrig av datorn behöver man ju ingen SSD, har varit min inställning. Nu har min dator som ni ser i signaturen börjat kortsluta säkringar så fort den sätts i ett vägguttag, och den tog till och med en fas i källaren på lägenhetshuset. Det har äntligen blivit dags, antar jag.

Primära användningsområden och prioriteringar:

AutoCAD, Blender, Rhino3d, Photoshop, InDesign. I framtiden vill jag lära mig Revit. Mest tidskrävande idag är att rendera i Rhino3d och Blender. Har kollat lite på om det gick att accelerera renderingen med mitt R9 290 men fick det inte att fungera. Det verkar som om Nvidia har bättre stöd för att accelerera än AMD och HIP, stämmer det?

Hur som helst så tänkte jag återanvända mitt R9 290 om det fortfarande funkar efter kortslutningen, ska åka till en kompis och testa. Med tanke på priserna på grafikkort i dagsläget samt för att spara pengar överlag. Vill därför ha en rätt fläskig flertrådad prestanda på processorn.

Hur ser det ut på processor- och moderkortsfronten? Är AMD fortfarande herren på täppan när det kommer till produktivitet? Vad är skillnaderna på B550 och X570, är det värt att köpa ett lite dyrare moderkort? Jag har ganska nyss fått reda på vad m.2 är, så är det något särskilt man bör tänka på där? Jag vill ha mycket lagring, är det fortfarande rekommenderat att köpa en liten SSD till system och spel, och sedan köra på hårddiskar eller är det mer värt idag att köra enbart på SSD?

Bor i elområde två och störs inte av ljud, så elförbrukning och ljudnivå är inte ett problem, om inte min nuvarande CPU+GPU-kombination avslöjade det redan.

En ny skärm hade varit najs, har inte ens en FullHD-skärm idag utan en 19-tummare på 1440x900. Har funderat på 4k, vilket hade varit användbart. Någon hög uppdateringsfrekvens behövs inte.

Budget:
Helst vill jag inte lägga allt för mycket, kring 10.000:- kanske, men gör det stor skillnad i prestanda skulle jag kunna gå upp mot 15-20.000:-.

Tack på förhand!

Av Coldfire2143

Viper - Prestandan talar för sig själv

Av Coldfire2143
Skrivet av Alexander7938:

Hoppas AMD fortsätter samma stig de gått nu sedan Ryzen. Viktigast för dem tror jag är bra kontakt med andra företag. Så som Sony, Microsoft samt att de säkrar leverantörer för framtida komponenter. Lyckas Intel få igång produktionen och det visar sig att AMDs leverantör antingen får låga yields eller helt enkelt väljer att fokusera på att leverera till andra företag kan jag se AMD sitta i en riktigt svår sits inom några år. Till min vetskap är AMDs plånbok inte alls lika stor som Intels, kan vara avgörande då företag bara bryr sig om pengar...

Enligt mig då är AMDs framtida problem inte inom sin egna produktsektor, det är inte Intel som är problemet längre. AMD har en bra produkt nu och verkar som det inte kommer att ändras på kort sikt. De måste bara kunna vara säkra på att andra företag kommer vara där och stödjer dem i produktion och försäljning, annars kan nog Intels finansiella muskler krossa dem på lång sikt. (Om jag nu har rätt om deras plånböcker..)

Visst finns den risken där, och den bör tas i beaktan om man ska investera i AMD, men det är väldigt osannolikt att TSMC skulle missgynna AMD på det viset eftersom att Intel är en av TSMC:s största konkurrenter när det kommer till halvledartillverkning. TSMC tjänar dels på att sälja sina produkter till AMD men de tjänar även på att skada Intel genom att ge AMD de bästa förutsättningarna. Därför är samarbetet med AMD prioriterat för TSMC:s ledning, vilket går att skönja i den stora ökning av wafer-allokation som AMD har avtalat fram med TSMC. Där lyckades AMD långt bättre än vad Nvidia gjorde, som ryktas (eller har det bekräftats nu?) behöva använda sig av Samsungs undermåliga nod till Ampere-korten när de försökte spela ut Samsung och TSMC mot varandra för att få bättre priser.

Av Coldfire2143
Skrivet av CynXen:

Friberg, f0rest ,pyth och get_right är spelare i NiP.

Skickades från m.sweclockers.com

Samt att Threat är deras coach

Av Coldfire2143
Skrivet av AMD-FX:

Tyckte någon sa 15:00

Lyfts NDA:n då också eller lyftes den vid tolvslaget? Sitter och uppdaterar Sweclockerssidan som en galning

Av Coldfire2143

Halv åtta hos AMD

Av Coldfire2143
Av Coldfire2143

Dags å sluta apa efter jänkarna i allt vi gör. Vad ska vi ta över deras konsumeristiska "högtider" för?

Av Coldfire2143

Usch tänk att se den dära myggan i VR.

Av Coldfire2143

Någon som har lust att köra duo-lane? Jag behöver få masteries på några till supports och kör gärna med någon adc som vet vad de gör

Av Coldfire2143

Har inte moddat någonting på typ ett år jag. Vilka är de bästa moddarna som har kommit på senare tid?

Av Coldfire2143
Skrivet av Wolfkin:

Vänta nu lite. Först kommer nyheten med att det ska läggas en extra skatt på elektronik och vitvaror, och nu kommer detta avdrag. Slopa båda genast era höns till politiker.

Det här är resultatet av en utredning som tillsattes under förra mandatperioden. Den nuvarande regeringen har inte tagit ställning till detta än. Något som kanske är svårt att förstå om man har huvudet så långt upp i arslet på sin egen ideologi att man alltid letar efter någonting att beskylla den andra sidan för.

Av Coldfire2143

Men herregud, sluta grina. Det här är ett steg i rätt riktning. Miljöfarliga kemikarlier har ingen plats i vårt samhälle.

Av Coldfire2143

Vi satte på glaset idag och det blev väldigt bra. Tack för hjälpen.

Av Coldfire2143
Skrivet av alex_farnstrom:

Det finns lite olika modeller av skyddsglas/plast på marknaden nu mera, vissa är bara en tun plastfilm som mest är i form av repskydd, sen finns det lite tjockare modeller som ska kunna ta en liten smäll innan något händer, inte för att jag tror de kommer klara det men ändå.

jag har ett lite tjockare på min note 3a, funkar bra med touch etc.

de flesta modellerna funkar bra om det är repskydd som vi ska åt, om man håller sig ifrån de där som kostar en 10:-

S5 har möjlighet att öka upp känsligheten på sin touch, så tjockleken på skärmskyddet påverkar inte responsen på något sätt.

S5 har väl redan reptåligt glas med Gorilla Glas? Därtill så är väl inte skyddsplasten särskilt lättrepad. Vi tänkte i banorna att det är bättre med plasten om man tappar telefon och vill ha skärmen hel. Skyddsglaset är 0,4 millimeter, hur bra tar det en smäll?

Av Coldfire2143

Skyddsglas eller skyddsplats på far mins nya telefon?

Hej.

Far min har nyss skaffat en Galaxy S5. En stor uppgradering från den gamla ungefär två ångström stora Xperia X2 Mini eller vad det nu var den hette. När han var på Elgiganten för att köpa skyddsplast så blev han rekommenderad ett skyddsglas (Sandström Ultimate Xtreme Glass) iställlet. Vad är egentligen bättre? Har aldrig vetat med mig att det har funnits skyddsglas innan.

Tack på förhand

Av Coldfire2143

Skulle koka kaffe igår och råka hålla fingret mot en metallkant längst ner på kannan. Den hade stått på bra nog länge men det kändes varmt och inte hett. Var tydligen det och fick en rejäl blåsa längs hela fingret. Pratade senare med mor min som trodde jag kanske hade nedsatt känsel i fingret. Kanske det, försökte känna efter men visste inte riktigt. Vad gör man isåfall?

Av Coldfire2143
Skrivet av snajk:

Jag har fått från SD fyra gånger, en gång från C. Området är ganska åt vänster, förra valet fick MP och V närmare 60% tillsammans här exempelvis, så jag vet inte vad SD tror att de kan uppnå.

Majorna antar jag?

Av Coldfire2143

Onekligen intressant. Blir nog att byta ut min gamla Note lagom till när 5.0 kommer.