Inlägg

Inlägg som vilzen har skrivit i forumet
Av vilzen

Vill bara berätta att det funkar, så punkten framför gör den dold.. Bra att veta!

Bara dessa rader i .xprofile

"
#För att fixa högre upplösning
xrandr --newmode "1280x1024_60.0" 109.00 1280 1368 1496 1712 1024 1027 1034 1063 -hsync +vsync

xrandr --addmode DVI-0 "1280x1024_60.0"
"

Tack för hjälpen med detta problem alla

Av vilzen
Skrivet av Rist:

Har du GDM eller KDM så är det nog bara att skapa en fil .xprofile i din hemkatalog. Den finns nog inte innan du skapar den. Jag har ingen koll på om mint använder GDM eller inte.

Hittade ju den här mappen i systemet ""/usr/sbin/gdm""

Så det kanske är så.. vart exakt ska filen ligga? Direkt under i min /home/george eller i en under mapp?

Av vilzen

"chmodda" ..fattar noll, vad är det? Finns en programhanterare i Mint, men hittar inte det programmet här.. Boot formaterade minna 2 minnen med ett HP program för ett tag sen, där var det bara & köra filen.. så dom kan boota på "win 98 SE" men det hjälper nog inte i detta fall.. :/

..Får testa lite mer när jag har ett tomt minne att prova med..

Av vilzen

Har hittat en fil som heter ".profile" i min hem katalog.. ser ut att kunna vara ett login script!? ..Testar lägger in de 2 raderna!

Av vilzen

Måste erkänna jag inte vet hur man gör eller hittar startskriptet ens :/

..katalogen /usr/share/ finns men undermappen config/.. etc finns inte.

hittar inte heller nån katalog mned namnet "~/.xprofile"

fick för mig att söka på "displaymanager" i filstrukturen .. hitta en fil med namnet "default-display-manager" som innehåller denna rad "/usr/sbin/gdm"

"gdm" är kunde jag välja mellan att köra eller öppna som text fil, ser ut som nått slags script, men inte många rader i nu..

Av vilzen

kanon, nu börjar det likna nått =)

Skrivet av Rist:

Antagligen sabbar skärmswitchen grafikkortets identifiering av skärmen. Alltså måste du lägga till den saknade upplösningen med xranr. Min dockstation gör samma sak. Jag baserade minn lösning på https://wiki.archlinux.org/index.php/Xrandr
Under rubriken "Adding undetected resolutions " har du lösningen
därefter kan du köra <xrandr --output VGA1 --mode ditt_nya_mode> som tidigare. Denna lösningen kommer också att resultera i att ditt grafiska verktyg börjar att fungera med rätt upplösning då det kommer att snappa upp den nya adderade upplösningen.
Notera dock att det ändast kommer funka under nuvarande inloggning. För att få det att bli en kvarvarande ändring måste du addera det någon stans. Ett alternativ är ju xorg.conf som nämndes tidigare. Alternativt kan du addera xranr kommandona i din displaymanagers startupscript eller i någon annan fil som körs senare under inloggningen. Jag kör något i stil med

xrandr --newmode "h1680x1050_60.00" 146.25 1680 1784 1960 2240 1050 1053 1059 1089 -hsync +vsync xrandr --addmode VGA1 h1680x1050_60.00

alltså jag ändrar inte upplösning utan lägger bara till ett mode med den nya upplösningen. Systemet verkar helt enkelt välja den högsta som standard (antar jag). (använd inte mina siffror de kommer nästan säkert inte fungera för dig använd vad cvt retunerar enligt instruktionen.)

Bra kommandon igen, fick det att funka med lite pillande.. men fick som sista steg gå in i det grafiska & ställa in det nya alternativet som dök upp där..

$ xrandr --newmode "1280x1024_60.0" 109.00 1280 1368 1496 1712 1024 1027 1034 1063 -hsync +vsync
$ xrandr --addmode DVI-0 "1280x1024_60.0"
$ xrandr --output DVI-0 --mode 1280x1024_60.00

..Då är ju bara frågan hur man får det bli likadant varje gång man startar då!

Av vilzen
Skrivet av Rist:

Jag kanske missar nått men en dist som mint borde väll ha något grafiskt verktyg för att ändra upplösning?
Annars kan du ju använda xranr också. Skriver du <xrandr> i konsollen printar systemet vad det tror att din bildskärm stödjer. Sedan kan du köra något i stil med <xrandr --output LVDS --mode 1680x1050> efter eget tycke.
Saknas din önskade upplösning (kan hända om din skärmswitch inte medlar grafikkortet korrekta uppgifter) måste du först lägga till vad du vill att datorn ska använda till xranr.

Det finns en kontroll ikontrollpanelen.. men jag har bara att välja på 1360 X 768 , 1024 x768 , 800 x 600 + 2 sämre.. Den högsta upplösningen med 1360 funkar inte då jag inte har någon widescreen skärm..

Får detta om jag skriver xranr

Screen 0: minimum 320 x 200, current 1024 x 768, maximum 8192 x 8192
DVI-0 connected 1024x768+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 0mm x 0mm
1360x768 59.8
1024x768 60.0*
800x600 60.3 56.2
848x480 60.0
640x480 59.9 59.9
S-video disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
DVI-1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)

Av vilzen
Skrivet av jocke92:

Du kan ju göra ett bootbart usb-minne med tex unetbootin och installera ifrån.

Bra tips.. måste bli enklare om jag nu fattar hur man gör .. Behöver jag Linuxformatera den då?

Har ett upptaget minne som är dos formaterad, förutom säkerhetskopian som ligger där..

Filen nerladdad.. Behöver jag lägga till nån filändelse på den, blev bara "unetbootin-linux-583"

Av vilzen
Skrivet av dagbro:

Det är egentligen tre (extremt bra) kommandon:

  • lspci är ett program som listar pci-enheter

  • | kallas för en "pipe" och betyder i princip att utdatan från kommandot går direkt till nästa kommando

  • grep går igenom en text och skriver ut alla rader som innehåller en given term, i detta fall "VGA"

Vi vill alltså se utdatan från kommandot lspci, men bara de rader som innehåller ordet "VGA"
Fler såna tricks hittar du här.

tack för förklaringen.. ..pipe känner jag till finns i DOS med..

Av vilzen

gthumb går inte installera.. missar flera paket.. =( ..Finns detta program nånstans samlat i allt som behövs "en klump" ?

darktable hittar inte ens programhanteraren.. men gränsnitts bilderna gör ju en nyfiken..

shotwell , blev nedladdings error.. hittade filen "shotwell_0.7.2-0ubuntu2_i386.deb" med hjälp av google.. ( får testa den via live skivan sen så jag inte sabbar nått .. )

Av vilzen
Skrivet av jocke92:

När du får !"saknas filer till distributionen" borde det betyda att programmet behöver paket som inte är installerade. Ofta finns en lista på vad man behöver installeras i någon faq eller där du tankar ner installationsfilen. Det som du hittar i pakethanteraren löser beroenden av andra paket själv.

När du letar program så brukar det som är byggt för Ubuntu gå ganska bra i Mint.

Jo, jag har insett pakethanteraren är bra.. När installationerna verkligen funkar där. =( .. Men OFTA, så kan den inte ladda ner flera paket ifrån servern, då blir det ju kört =( .. Wine funkar inte att installera längre bara för detta .. Förmodligen beror det på att den distributionen jag har gick ut nu i april ( Mint 10 med 12:ans kärna, för oss som ville ha Gnome 2.x) ..typ, tycker då kan man väl låta paketen ligga kvar även om man inte lägger upp nytt.. :/

Skrivet av SWE|OggE:

1. Tror shotwell kan redigera metadata så som exif

2. Photoshop CS2 fungerar mycket bra i Wine: http://appdb.winehq.org/objectManager.php?sClass=version&iId=...

3. Darktable: http://www.darktable.org/

Ska titta vad shotwell är för nått.. Känner till att CS2 funkar under wine, men kan inte installera wine längre ..( se längre upp)

..Borde kanske byta till den distrubutionen som räcker till 2017, men bränna DVD:er :/ .. fick error sista sekunden när skivan nästan var klar, så vet inte om nån av dessa (för mig nyare grejor) DVD brännare funkar hos mig.. Har nästan ingen erfarenhet av DVD i dator.. CD gör jag mycket sällan numera..

Av vilzen

Kim: ska kolla vad det är för program.. hittade nyss programmet fotoxx, sen var det ett tillägg som behövde in. "libimage-exiftool-perl_8.15-1_all.deb" ..Det räckte med de 2 filerna att installera, hoppas inte datorn blir instabil nu.. Blev lite orolig då jag fick starta om den efter en sökning i menyn..

IPTC infon kan redigeras, men det är få program som kan det.. För Windows finns ett "DOS" verktyg, som kan i princip ändra alla uppgifter, i bland behöver jag det när jag vart vimsig & glömt ställa om i kameran vilket objektiv jag använder ( har flera äldre helt manuella objektiv jag använder vid naturfoto/ konstfot ,då får man skruva objektiv datan själv)

Av vilzen

Får detta svaret!

01:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc RV530 [Radeon X1600]

(Bra kommando, måste jag komma ihåg )

Av vilzen

Förlåt jag vimsade nog till det, har flera datorer & blandade nog ihop en del saker.. Så har det ju varit en del uppköp på i grafikkort branschen.. Det kortet som sitter i är ett HP kort med nummer 5188-3593, när jag googlade det fick jag fram X1600XT ..

.."Nouveau" fick jag fram i ur filen xorg.conf som ligger någonstans i datorn, denna text jag skrivit är en kopia på ALLT som står i den jag hittade med sök..

i den mappen finns dessa filer & mappar ( kopia från terminal)

/etc/X11 $ ls

app-defaults rgb.txt xkb Xresources Xsession.options
default-display-manager X Xreset Xsession Xwrapper.config
fonts xinit Xreset.d Xsession.d

Av vilzen

Håller med.. lessnade redan när dom släppte nytt efter XP.. Som det dröjde bra länge innan jag började använda.. Gillade inte ens det gränsittet (men det går ju ställa tillbaka till classic) & värre har det blivit..

.Mest irreterad blev jag när dumskallarna visat sig flytta på en massa inställnings knappar, orka leta efter när man väl lärt sig var det ligger & SKA ligga!

..Har börjat gå över till Linux istället, tycker Linux Mint är ett grymt bra alternativ.. Dom borde lära sig lite att användare kanske vänjer sig vid ett visst utseende & VILL ha det så. Orka lära om hela tiden, finns roligare grejer att pyssla med .. Dom får väl se till att det finns fler gränsnitts utessende att välja mellan, precis som det finns med exempelvis Linux & dom hade i XP! ..borde väl inte var så svårt att bygga in 2 ytterligare för andra smaker!

Tycker windows 7 är hemskt fult, med win 8 har dom gjort ett tvärt kasst helt åt andra diket.. Fattar inte vad dom håller på med därborta på "pyttemjuk" =(

Av vilzen

Ett program för Linux för att kunna organiser & ändra i IPTC & EXIF?

Jag har en dator för internet med Linux Mint i för internet & mail.. Men skulle vilja ha ett program för att hantera bilder i den med.. Är inte helt förtjust i Gimp, tycker den är lite jobbig & lagerhanteringen är inte bra.. Van vid PS.. Men jag saknar möjligheten att redigera bild data i Linux..

Ibland när jag tagit en bild & inte orkar dra igång bildbehandlingsdatorn där jag har Photoshop CS2 & det med följande programmet för att kunna organisera som jag använder för att fylla i sökord & annan bild data jag vill ha med.. Rawtudio har jag med installerat.

..Har googlat runt ett tag men inte hittat nåt vettigt.. Vissa har jag inte ens kunnat installera för det "saknas filer till distributionen" =(

..Via datorns egen pakethanterare har jag inte lyckats hitta nått bra :/

..Ska erkänna jag har bara kört Linux helt i en dator i bara ett år nu, först länge på live skiva ..Typ, så är lite grön fortfarande..

Tacksam för hjälp!

Av vilzen

Ändra upplösning i Linux Mint

Jag är lite ny i Linux världen beslöt mig att överge windows, gillar inte skräpet "pyttemjuk" släppte efter XP..

Så jag har fått ihop en surf & mail dator av en skrotad en lite äldre HP Pavilion d4000 jag byggde ihop med grejjer från andra burkar & bildskärmen är en HP L1940T.. Denna sitter via en skärmswitch då jag kör flera andra maskiner via samma skärm & tangentbord.. ( tyvärr så klarar inte systemet växla bort från linux datorn, muspekaren blir knäpp när jag gå tillbaka & jag får starta om istället, nån som vet om detta går att lösa? )

..Jag har sökt en del, tydligen ska man ändra i filen xorg.conf för att fixa upplösningen.. Nu kör jag 1024 x 768, vill gå upp minst ett steg i upplösning.. Men vet inte vad jag ska skriva i denna fil alls, vill inte fucka upp systemet & behöva installera om en gång till som jag fick göra igår då ett program jag la in fick allt att krasha..

Nu står det så här i den, då jag sökte fram den ( men den ligger inte alls i /ETC/X11 som det snackas om) :

# Minimal xorg.conf for the Nouveau driver

Section "Device"
Identifier "Default screen"
Driver "nouveau"
EndSection

Har laddat hem drivrutinerna från invidia, bord jag använda dom? sitter ett X1600XT kort i datorn! hur får man .run filen att funka?

..Jag är lite bekant med terminalen, kan några grundläggande unix kommandon.. De som liknar dos främst!

Tacksam för hjälp!

Av vilzen

Lyckans dig..

Skrivet av arde_81:

Va kul, har inte sett denna tråd förens nu, här ska det skrivas!

Hittade ett abit 939 kn8 sli + x2 4200 939 paket igår. Vet inte vart det ska få plats bland allt annat "dattaskrot".

Precis sån grejjor jag behöver för att uppgradera min data för surfning som har ett ASUS 939 MK i..

När jag väl hittar nått så är det oftast något äldre,har fått tag ien del extra diskar så..
Förutom då jag fick tag i en Fujitsu dator med ett ASUS M2N ??? -VM kort i.. funkar ja, processor med dubbla kärnor, 1Gb minne 160 Gb disk.. Behövde inte ens instalelra om XP, bara byta inloggningsnamn & städa ut allt skit dom hade kvar.. massa appel junk & spel åkte..

..Har hoppats att nån gång få hitta äldreett compaq diskrack (2001) för min server.. AIT 1 band.. :s

Av vilzen

Går inte att logga in på servern efter restore gjort med säkerhetskopia.

Jag känner till att det har att göra med "secuity channel" som byter lösenord efter 30 dar.. Efter några månader kommer det bli problem, så kontakten aldrig tas upp med kopian.. Så nu får jag ha nätverkskabeln uttdragen medan jag loggar in för att stoppa i den när den när båda datorena redan är igång..
Hela grejen är smått störande då jag ibland använder min säkerhetskopior istället för att börja om från noll..

verktygen netdom.exe, nltest.exe kan visst inte lösa det hela när kontakten är bruten.. Hur gör jag?

..Jag vet att många av er håller på med senaste versionen av servrar, men hur man gör borde inte spela roll vilken OS version man har.. Har min windows 2000 server backamina data filer till, förvara en del bra & ha drivrutiner, program mm. Denna uppgraderade proliant 1600 med dubbla PIII processorer, funkar annars bra, men fick hjälpa att installera domänen & AD.. som jag aldrig skulle fått till ordentligt annars.. Klienter handlar om Windows 2000 professional & XP ( vägrar windows 7 skiten helt ) .. Surfar på Linux just nu, kommer nog bli så i fortsättningen..

http://support.microsoft.com/kb/216393

Av vilzen

min första dator 386-16Mhz

Jag hade gått en kurs i CAD/CAM i början av 90-talet.. nybörjare på datorer men nyfiken.. En motorcykel kompis brorsa jobbade med programmering & skulle sälja sin 386:a .. Men blev väl lite borta där då jag frågade saker som om det var IDE disk i den.. Nej, efteråt visade det sig nån stor klump 5 1/4" dubbelhöjd som krävde ett speciellt ROM kort i bussen med tillhörande setup program,som skulle installeras efter bios programmet kördes( jag har sparat den som nostalgi).. Den lät alltid klonk när huvena började röra sig efter start .. moderkortet var ett Micr... nått med X tror jag, finare dyrt kort troligen tillverkat i USA, 386-16Mhz med minnes kretsar som lösa IC man stoppade i för att bygga ut.. jag skaffade extra & byggde ut till hela 1Mbram :D.. Fick tag i en matte processor billigt dom hette 387, mitt kort skulle ha en 287-10.. Ville ju kunna köra Autocad som jag gått kurs i, inte bara leka i dos med några spel och ordbehandlaren works.. En svartvit grafik skärm, tror den hette hercules, VGA var ganska nytt & dyrt, typ fick vänta... Så stoppade jag i DOS 5 & kunde partitionera om disken till en hel på partition på 70Mb i stället för 3stycken..
Tror denna hängde med tills jag bytte ut nästan allt i lådan till ett begagnat 386-40Mhz MK... Senare byggde jag en 486-33Mhz kring 94-95, med annan lägre men bredare låda, gjorde plats för extra fläkt med temp styrning ( som inte var en självklarhet då).. Det skalet har jag kvar idag men har ett AMD 500Mhz system.. bokföringsprogram, scannern, mina ljud program & för att bränna musik ligger kvar där ) gamla ASUS 486 kortet med nu DX2-66 processor blev senare min första server med en 20Mb ram. ( står i garderoben ...)