Inlägg

Inlägg som vilzen har skrivit i forumet
Av vilzen

Knäppt felmeddelande när jag avmonterar ett USB-minne..

Har som rubriken beskriver ett knäppt felmeddelande när jag avmonterar USB-minnet, uppstår inte när jag anslutit mobilen och avmonterar eller avmonterar den fast HDD jag har all data på.. Det kommer upp den där raden uppe i högra hörnet att den skriver ner till minnet.. Osäker om minnet verkligen avmonteras helt, less på att behöva stänga av datorn för att vara säker, innan jag drar ut det..
" Kunde inte mata ut USB(2)_16Gb
Error unmounting /dev/sdh1:not mounted "

( Skulle skicka med en skärmdump, men hittar ingen bifoga-knapp.. =( )

Har tyvärr dåligt när det gäller uppkopplingen här på landet, så ladda hem stora uppdateringar är nästan omöjligt. :'(

Kan även nämna att under en längre tid har jag haft att, efter inloggningen så dröjer det flera minuter för disk iconerna på skrivbordet ska dyka upp.. ( Det var inte så när jag installerade systemet, då jag bodde i lgh o hade tillgång till fiber i huset ).. Först när dessa iconer dykt upp går filhanteraren att starta.. ( Vet inte varför det är så, har inte heller orkat ta tag i det.. )

Hoppas nån vet något enkelt fix som behöver göras..

Lite fakta
Jag kör Linux Mint 19.2 , Mate 1.22.00 på en äldre "HP/Compaq 6200 Pro Microtower"-burk.
Kernel: Linux 4.15.0-64-generic i686

Av vilzen

Ska testa detta.. Tack, båda länkarna du skrev leder till samma plats.. Skulle det va så?

Nu uppsod frågan, i vilken map ska filen th_sv_SE.dat ligga?

Av vilzen

Libre office i Linux Mint , synonymordlistan..

Vad jag rent utav undrar, går det lägga till egna synonymer i den befintliga listan.. Tycker den i bland är ikke helt komplett..

OS Linux Mint 19.2
Libre office: Version: 6.0.7.3

Av vilzen

Nej, kommer inte radera.. Om jag får platsbrist blir det till att flytta till en disk som inte ens behöver vara monterad i nån dator.. Har lite smått med enbart sökverktyget börjat flytta filer med .gz till en egen mapp ( Som verkar kunna innehålla .odt-dokument ) ..Försöker därmed kanske börja öppna dessa en o en , vilka är i rätt storlek.. Hopplöst manuellt jobb, men upplever inte jag kan åstadkomma så mycket smartare lösningar.. Är helt enkelt inte tillräckligt duktig på detta, tvivlar att jag dessutom kommer bli det..

Kanske inte är så skärrad, mest förbannad att de är borta.. Det är en 3-8 filer som jag saknar, mycket annat som försvann var oviktigt krafs jag sparat på..

Av vilzen
Skrivet av wuseman:

@vilzen: Har varit utvecklare sen 2008 och jag lär mig fortfarande saker varje dag. Jag har använt cli till allt och gui för att underlätta, med detta vill jag säga att det är helt orelevant om man använt linux eller inte förr då det är ganska orelevant för ingen kan veta allt oavsett om man är GUI eller en CLI user om man nu vill kategorisera det. Du behöver inte försvara dig att du inte kan för du använt linux men inte cli utan gui.

Hoppas problemet löser det för nästa person som eventuellt hittar hit och för dig om det blir aktuellt igen.

Ja, jag hoppas det löser sig med.. Det är inte så mycket försvarande, behövde bara förtydliga att jag inte är speciellt avancerad användare.. Har pillat lite i terminalen, men då endast enklare kommandon.. Det är mer än 10 år sen jag jobbade professionellt med data, har glömt mycket.. Har till o med i en utbildning läst C++, kommer inte ihåg ett dugg av detta.. Ska erkänna att jag börjat förlora hoppet att kunna lösa det här.. :'( Sitta i en vecka (eller mer) för att försöka förstå hur jag ska göra, har inte tiden längre.. Det är inte ens ett år sedan jag flyttade hit, ännu mycket som borde göras och även liksom få ordning på mitt arbetsrum.

Har till o med gått i tankarna om det på ett enkelt sätt gick att söka upp alla filer såsom .jpg , .xml , .dll och anant skräp som programemt hittat och sortera in det i andra mappar så de är ur vägen.. Liksom göra höstacken mindre..

Det är bra den här tråden få fortsätta, kanske kan det hjälpa någon annan..

Av vilzen

Får titta närmare på det här en dag när vädret är riktigt illa, tar ett tag för mig att sätta sig in i.. Som sagt, även om jag använt Linux ett tag så är det nästan uteslutande i de grafiska gränsnitten..

Av vilzen

Tack Wuseman!
Det första du skriver kan jag nog inte längre använda, de kring 6-7 filerna jag skulle vilja ha tillbaka ligger i en hög med hundratusentalsfiler, efter att ha kört det där scanningsprogrammet..

Du får gärna visa hur man skriver ett script, jag vet bara hur man gör .BAT filer i dos.. Kan inte alls hur man gör motsvarande sak i Linux..

Ett tidigare råd att använda kommandot "file *" i den mapp där det ligger filer har jag funderat på, grejen är att det är 3674 mappar .. Skriva:
cd recup_dir.1
file *
cd ..
cd recup_dir.2
file *
cd ..

osv. för att styra det i en fil med > ... Måste ju gå att göra det smartare, tar ju en evighet att upprepa samma grej att gå in och upp ur mappar för att identifiera vad som ligger där.. Vet att de filer jag söker är komprimerade, så det står bara gladagubbar/rapakalja i dom utan rätt program.

Av vilzen

Visst har jag ställt till det, man ska inte göra vissa saker för tidigt på morgonen, de allra flesta viktiga filer har jag i dator nummer två, som är en gammal W2K burk.. Där finns ett skript i .BAT format som kör ner allt viktigt till en server.. Allt viktigt brukar jag kopiera från den här Linuxdatorn på ett USB, flytta över till den... Det är bara det här tiotal filerna jag glömt att ta med mig de senaste versionerna.. De gamla är sen i december.. Jag flyttade till ny plats under september-oktober... Har inte ens kopplat ihop mitt datorsystem jag hade förut, arbetsrummet är ännu rätt rörigt.. Har inte hunnit få ordning, då så många andra saker fått gå före.. Flytta 36mil iväg till en helt ny miljö, helt nytt sätt att bo, ja det tar sin tid.

"File" låter som ett bra program, får titta på det.. Skript i Linux kan jag inte alls skriva .. Den lilla kunskap i C-programmering jag hade, har jag helt glömt bort.. Har inte ens fiber här ute i på vishan, så sitta på nätet i flera timmar är inte möjligt.. Själva original-filnamnen är inte viktiga.. Kan hitta på ett nytt om jag väl kan lyckas hitta rätt zip-arkiv..

Kommer nog i fortsättningen använda .doc filer ännu mera.. Mindre krångel, kan läsa dessa i båda de datorer jag använder..

Går det inte få det programmet du beskriver att läsa i en mapp OCH alla undermappar, för att sen lista det i en textfil? Det är över 3600 mappar! Hur får man i Linux att allt hamnar i en textfil? i DOS miljön satte man ju bara kommando>resultat.txt .. Det är nu ganska länge sen jag jobbade med datorer, har inget vidare koll längre.. Många websidor som beskriver hur man ska göra, är ofta för opedagogiska för en som inte är insatt.. :/

Att jag inte svarar så snabbt i tråden beror på att jag håller på med ett byggprojekt på tomten, behöver passa på medan rätt årstid råder.

Av vilzen
Skrivet av xxargs:

- till skillnad från windows så är inte fil-extension gud som bestämmer om program får köras eller inte, utan det är dess innehåll och rättigheter som inte är beroende av själva namnet.

- Känner till att extension inte är så viktigt för linux.. mer flaggor och annat. -

Skrivet av xxargs:

Jag har inte alls testat, men du kanske kan använda 'file' för att plöja igenom alla anonyma filer som R-linux hittat och den vägen sortera ut filer i olika kategorier för olika program eller dokumentypter i sig.

- Känner inte till det programmet, eller hur man skriver i kommandotolken. -

Skrivet av xxargs:

'file' med '-z' flagga så kan den också kika i olika komprimerade arkiv för filer invändigt i dessa och de flesta office-dokumet både från MS och libre ligger i zip-arkiv - så det kan vara en orsak till att det är så svårt att hitta då de ligger i just zip-arkiv allihopa

- Att de var zippade filer är nytt för mig -

Skrivet av xxargs:

ett annan program som inte är så dumt när man skall scanna texter i filer som är blandade binärt med textfält är 'strings'

"cat filen_man_vill_analysera | strings | grep nyckelord" så har man en chans att se om textsekvensen man söker finns i filen (dock i ascii och inte mer avancerat kodade ord)

de mera avancerade script-guy använder awk och sed för mer avancerade hantering av strängar för tex letning av filnamn eller filinnehåll - men det är inte helt enkelt att greppa hur det fungerar då det är rätt kryptiskt i hur man skall beskriva i vad dessa skall göra - men extremt kraftfullt om man behärskar det.

Behöver ganska utförlig beskrivning hur det görs, är inte lika djupt kunnig i linux som jag var på Windows XP & W2K ..

Av vilzen
Skrivet av mrqaffe:

Ligger de kvar i papperskorgen ?
Om inte och du har en ssd är det liten chans att de går att återskapa,
Har du en HDD finns det en chansa att de inte är raderade på riktigt i filsystemet men den är lägre efter en vecka än om du omedelbart hade stängt av datorn och försökt rädda filerna.

Nej, där var första stället jag tittade när misstaget uppdagades..

Ja, det är en HDD ..Började direkt försöka rädda filerna, programmet photorec gav resultat.. Har en så där miljon filer.. Vet inte hur jag ska hitta nålen i höstacken.

Av vilzen

Råkade av misstag radera en drös dokument filer i min surfdator.. undelete

Har nästan gett upp, låtit det hela vara i en vecka.. Nån kanske har nått lämpligt tips, som jag inte ens tänkt på.. Filerna jag kastade låg från början på skrivbordet, där vill jag inte ha filer.. En Flyttning skedde från där de ska vara, trodde det var kopiering först.. Man ska inte göra spontana saker efter en dålig natt..

Har kikat på denna tråd ( https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?t=223299 ) och lyckats få en drös av filer i en stor röra, som jag efter många om och men tagit över "ägarskapet på" .. Vilket inte gick på första försöket.. Dessa är flyttade till en undermap i min "disk 2" ..Vissa av dessa försvunna filer skiter jag i, andra har jag kopior på i min urgamla Windosdator som aldrig är uppkopplad mot nätet..

Gjorde först mina försök med "Test Disk", lyckades inte få detta att funka.. PhotoRec var det program som gav någon form av resultat.. Har försökt med kommandot Grep , för att söka inuti filerna.. Tar flera timmar för datorn att plöja igenom trädet.. De flesta filer jag saknar är av typen Libre Office dokument.. Flera av de jag hade sparat i .DOC eller .XLS lyckades jag få fram.

Nån som har något klokt råd..

Kör Linux Mint 19.2 med Mate miljön

Av vilzen

När jag för ett antal år sen tvingades välja väg, hatade Windows i allt som kom efter Windows XP, behövde ett system som liknade det jag tidigare använt för att inte vara helt lost..Använder numera Windows Mint med skrivbordsmiljön Mate, i de datorer jag är uppkopplad på nätet med..

Av vilzen
Skrivet av Eazy:

Kolla ifall du har aspell-sv och hunspell-sv installerat. Tror även att man i Libre Office måste aktivera att man vill ha rättstavning på.

Har aldrig behövt aktivera rättstavningen tidigare, har alltid funkat direkt förut..

hunspell-sv var installerat redan, aspell-sv var inte installerat..

Testar...

Så där.. Nu dök äntligen de där röda strecken upp under orden!!!

Tack!!

Av vilzen
Skrivet av Adoby:

@vilzen: Prova att starta om och kolla sedan igen.

I LibreOffice Writer 6 aktiverar man automatisk stavningskontroll i Verktyg. Eller Skift F7. Är det samma i LibreOffice Writer 5?

Ja, det är samma i femman!

Av vilzen
Skrivet av Adoby:

@vilzen: Prova att installera libreoffice-l10n-sv. Det är svenskt språkpaket för LibreOffice. Inkluderar bland annat svensk stavningskontroll.

Om det inte går, uppdatera till en mer aktuell version av LibreOffice.

Lyckades få in den där filen.. Än så länge gör det inte någonting.. :/

Vill få det att funka, datorn är inte den nyaste och jag vill inte lägga in 6.x .. Tror den går för tung, testa de Linux Mint 19.1 innan jag backade lite.. Uppgradera till 5.senare ..Brukar inte gå via de där programkanalerna då.. *suckar* .. Gör det här för sällan för att det ska flyta på utan ha hunnit glömma hur jag gjorde..

Av vilzen

Linux Mint & Libre office 5, Rättstavningen är borta.

Har försökt att hitta knappen och slå på men inget funkar... Har jag missat nått? Glömt installera nått. ( Har för mig det funkat förut på denna burk )

OS = Linux Mint 18.3
Libre Office 5.1.6.2

Önskemål svensk rättstavning

( Skrev en tråd om detta för några timmar sen, verkar som något gick fel då jag tryckte på publicera eftersom den inte dök upp då jag kollade efter svar. ..Skulle en dublett råka dyka om ytterligare några timmar, få väl Admin slå ihop dessa trådar) ..Även så strulardet att få in denna i Linux - tråden!

Av vilzen
Skrivet av huttala:

Den blå ser ut som en PCI-E 4x port.
Det borde räcka att köpa in det billigaste kortet du hittar.

Om du inte är sugen på att lägga pengar på ett grafikkort kan du alltid testa med Mint 19 Mate istället. Mate är mig veterligen inte GPU-bundet på samma sätt som Cinnamon (det som kommer med standard mint).

Det är 19.1 Mate jag kör.. Provade nedgradera till 18.3, lite mindre segt men väldigt segt.. Sitter nu med en gammal laptop med liknande ålder, inte lika seg... Föredrar sitta vid en stationär burk.

Av vilzen

Vet inte hur många år sen det var jag började köra live sessions på olika Linux, föll för Linux Mint då den mest liknar windows så att övergången till ett annat OS blev lättare.. Sist var det Linux Mint 17.2 som rullade, ett bra tag.. Före det Mint 12 (Tror Jag)

Min gamla HP dog kring jul.. Har nån koll på vilken version av Linux Mint jag bör köra på en såpass gammal burk som Fujitsu Siemens Primergy TX100 S1.. (4Gb ram, 2 diskar i raid) Kopiering av filer går rätt snabbt, men fönster hanteringen, sega släpningar när jag flyttar ett fönster.. Vad beror det på? Grafikkortet? Använder det interna kortet på MB, då det externa var trasigt.. Därför datorn blev utfasad, för att grafikkortet dog.. Testade först Linux Mint 19.1 , men även i 18.3 Finns de där sega tendenserna.. Så har jag inte jätte bra koll på det här med PCIe , de kort jag har liggande passar inte alls i denna burk..

Bussen ser ut så här:
https://i.ebayimg.com/images/g/Bb0AAOSwJhdbl5Ql/s-l1600.jpg
Det döda grafikkortet satt i den översta, blå slot-en..

Att behöva köpa nån burk lockar inte, föredrar att köra Linux på nån burk som inte längre duger på företagen.

Av vilzen
Skrivet av mrqaffe:

Instämmer, bara för mig lite förvirrande gränssnitt.. Tar tid och hitta det jag vill göra.. La in den på en gammal Acer laptop från 2002-2003, efter att windows systemet totalcrashade.. ( Kanske virus, hackad o nått skit blev planterat i den )

Tycker Puppy rullar bra på den gamla burken.

Av vilzen
Skrivet av GLaDER:

Vem använder bankid på fil 2018?

Skickades från m.sweclockers.com

Två personer i min familj tjatar om bank-id, tänker inte skaffa skiten.. För det skulle kräva köp av ny dator och tvingas börja med windows igen... Nej tack, har fått nog av smörjan från windows.. För nån vecka sedan dog den gamla HP:n jag kört Linux Mint 17.2 på , hade en Fujitsu Primergy TX100S1 stående.. Verkar som nått i Windows 7 där vägrade tillåta mig att surfa till Linux download sidor.. Morr .. Omformatering nästa, boota på en live session från USB-minnet.