Inlägg

Inlägg som Arkebuse har skrivit i forumet
Av Arkebuse

Ytterligare uppdatering, Obsidian 250D finns kvar och är till salu, inklusive 240mm frontfläkt

Av Arkebuse

Uppdatering - Allt utom chassit är sålt (i väntan på betalning)

Av Arkebuse

GTX 1070, Obsidian 250D, i5 4670K m. vattenkylning mm.

Sedan jag uppgraderat till RTX och nytt chassi har jag insett att jag inte behöver en till dator och då känns det bättre att sälja av de fungerande bitarna till bättre behövande, antingen helt eller delvis.

Komponenter enligt nedan;
ASUS GTX 1070 Dual OC - 1500kr
Corsair Obsidian 250D med Moderkort, Processor, ram och vattenkylning
Gigabyte Z87N-WIFI + 2x8gb Corsair Vengeance 1600mhz + Intel i5 4670k + Corsair Hydro H60V2 - 1800kr

Paketpris för rubbet 3000kr. För avhämtning i norra Stockholm (Åkersberga)

Det enda som saknas för en komplett gamingburk är SSD och PSU.

Läs hela annonsen här

Av Arkebuse

När jag har jobbat hemifrån tidigare har jag alltid tagit hem jobbdatorn, kopplat in en till sladd i stora skärmen och flyttat om kablage från mus och tangentbord till laptopen för att kunna använda dessa med arbetslaptopen.

Min största game changer var när jag skapade ett separat konto på min privata dator där jag har installerat de program som behövs i tjänsten och använder mitt arbetskonto i såväl OneDrive som Chrome.

Mindre strul med att flytta sladdar mellan datorer och bättre effektivitet eftersom båda skärmarna redan är inkopplade.

Av Arkebuse
Skrivet av aragon:

@Travhäst: qubino dimmer klarar detta, då kan du styra fläkten med, tempsensor,knapp,mobilen,timer,trådlösfjärr eller knapp, vill du ha en det manuellt kan du även sätta den mot tex vanlig brytare eller en återfjädrande brytare. eller så kan du blanda med olika sätta att starta stoppa.

kör själv denna lösning för inkommande vent till serverrummet.

fläkten får dock max vara 100w och en fas.
*max 100W mono-phase asynchronous fan motor can be
connected to dimmer output

https://www.zwavesverige.se/dimrar/qubino-insatsdimmer-140w-e...

Vad kör du för typ av fläkt till ventilationen?

Sugen på att lösa en egen mekanisk frånluftsventilation i badrummet och om det finns fläktar som fungerar med qubino-dimmer så är ju det kanon!

Av Arkebuse
Skrivet av ktd:

@Broberg: Tack för svar.
Tror inte det är något problem för jag tycker Homey saknar en del när jag skapar flöden. Har tittat och läst på Hubitat och där är man mycket mer flexibel. Körde HA innan och Hubitat känns ändå mer användarvänlig, någonstans mitt emellan HA och Homey.

Hur funkar Hue, Trådfri osv. utan respektive hub? Vill bara ha ett ZigBee mesh och så få ”onödiga” enheter som möjligt. I Homey funkar det ok men deras ZigBee är lite stabilt och dom har under längre tid sagt att dom ska skriva om det men inget händer. Inga jätteproblem men det vore ett plus att få stabilare ZigBee.

Jag har ett drygt trettiotal trådfri-lampor som bråkade järnet när jag parkopplade direkt mot HE. De flesta råden på Hubitat Community är att antingen ha en separat HE-hub för ZLL-lampor såsom Hue eller Trådfri, eller köra på en separat Hue Bridge där lamporna får mesha för sig själva.

Efter att ha flyttat över samtliga lampor till nyinförskaffad Hue Bridge är problemen som bortblåsta.

(Det som strulade var att ett gäng zigbee-knappar inte ville släppa igenom kommandon och att jag ganska ofta kom hem till en enstaka lampa lysande på full kraft, och att jag varje kväll fick gå runt och be google släcka ett par tre lampor som vägrat släckas i mina rutiner) Trådfri meshar som skräp med andra zigbee-enheter på HE då de inte har samma "inbyggda begränsning" som t.ex Smartthings har där de segar ner resten av nätverket för att det ska fungera.

Av Arkebuse

En fråga till er som verkar ha fått hubitat att lira - jag har byggt upp mitt system på mestadels trådfri-lampor och ett gäng andra zigbee-produkter, men de presterar bedrövligt. (Kommandon fördröjs eller ignoreras delvis)

Enligt flera svar på hubitat-communityt så meshar ZLL bulbs uselt och de flesta förespråkar att köra dessa på en separat hub, t.ex Hue bridge. Hur gör ni?

Har ett drygt trettiotal Trådfri-lampor och slipper helst bygga om systemet igen, men vill samtidigt se till att det verkligen fungerar.

Av Arkebuse
Skrivet av emilakered:

Så länge du kopplar allt mot hubben kommer Zigbee-lamporna att mesha och skicka signalen vidare. I teorin kan du ha ett enormt hus, så länge avstånden mellan varje lampa är hanterbara.

Börja din setup med att para grejerna närmast hubben, och jobba dig utåt!

Använder du Trådfri-lampor i systemet? Har suttit och hovrat över köpknappen på en hubitat nu, men snubblade över några trådar på det officiella forumet som gör gällande att just Trådfri fungerar dåligt som repeaters?

Eftersom mitt hem består av ett fyrtiotal trådfrienheter (via SmartThings) vore det illa om det plötsligt började fungera dåligt..

Av Arkebuse

@Videoapan

Kul att du vill börja med hemautomatisering! Som du sett vid det här laget finns det lika många sätt att göra det på som det finns användare på forumet. Det första jag skulle vilja flagga för med hemautomatisering idag är att det inte finns någon perfekt lösning som funkar perfekt med alla olika system, vare sig du bygger en egen razberry, köper en Smartthings eller en Homey-hub.

Varför tycker jag inte att det är superviktigt med val av styrenhet då? Jo, så länge du har landat i ett gränssnitt och fyllt huset med sensorer, lampor och brytare så kommer du in i hur det funkar. Om något år kommer du garanterat ha en ny syn på vad som fungerar bra och dåligt. Känner du att du då vill gå vidare med en annan hub så går det finfint - det är bara att para ihop dina enheter med en ny styrenhet.

Samtliga system har både för- och nackdelar, och det enda sättet att komma underfund med vad du faktiskt villhöver för funktioner är att börja någonstans och testa. Vad gäller gränssnitt skulle jag råda dig att gå på Zigbee och Z-wave. Undvik 433mhz och wifienheter - 433 eftersom det är 'dum' envägskommunikation och wifi därför att det är onödigt att släppa ut lätthackade enheter med en massa bakdörrar som kan bidra till DDoS-attacker på nätet.

Nästa punkt att flagga för är WAF - Wife Acceptance Factor. Börja på liten skala och gör det enkelt. Hemma hos oss var belysningen det första som automatiserades och efter någon vecka fungerade det tillfredsställande för oss båda, men det finns gott om exempel i både forumtrådar och facebookgrupper om folk som gjort det för avancerat vilket resulterat i att både barn och bättre hälfter släcker lampor på fel sätt i protest. Gör det till något kul för hela familjen så kommer det bli fint oavsett hur du startar.

Min hemautomatisering och betyg på plattform;
Jag sneglade under lång tid på Fibaro Home Center, men efter lanseringen av Ikea Trådfri blev det klart att jag skulle ha stöd för både Zigbee och Z-wave. Homey fanns inte på den här tiden, så valet föll på Samsung Smartthings V2.

Smartthings är en kompetent hub som är lättanvänd och för det mesta fungerar alldeles lysande. Enheter som inte stöds officiellt finns det ofta tredjepartsdrivrutiner för som utvecklats av någon på communityt. Den största nackdelen med Smartthings är att alla automationer går via Samsungs eget moln som historiskt har släckts ner ett par gånger för serveruppdateringar eller bara allmänna problem. Går din internetuppkoppling ner så slutar i stort sett allt fungera. Många utvecklare har på senare tid lämnat utvecklarteamet och det händer inte mycket nytt varken avseende officiella 'appar'
eller produkter.

Jag skulle betygsätta Smartthings som en utmärkt gateway drug till hemautomation, men efter ett och ett halvt års användning letar jag efter alternativ och sneglar idag främst på Hubitat Elevation, men tvekar eftersom det är en ny produkt med relativt litet community.

Prylar jag kopplat ihop med Smartthings;
Ikea Trådfri lampor (ett trettiotal)
Ikea Trådfri uttag
Rörelsesensorer
Sonos
Withings smartvåg
Sensibo - värmepumpstyrning
Google home
Chromecast
Xiaomi zigbee-knappar
Xiaomi Roborock dammsugare

Automatiseringar en vanlig arbetsdag;
Solen går upp - utebelysningen släcks och växtlampan i inomhusodlingen tänds. När det är dags att gå upp börjar Taklamporna i sovrummet köra Wakeuplight-dimning. Jag ställer mig på vågen som berättar för huset att det är dags att vakna till liv. Jag gör mig i ordning för att åka till jobbet och om det ser stökigt ut när jag ska lämna huset ber jag google starta Dante (robotdammsugaren). När jag lämnar området släcker huset alla lampor och justerar temperaturen på luftvärmepumpen.

Efter arbetsdagens slut kommer vi hem till ett tänt hus med välkomstmusik. Efter middag ber jag google spela the crown från netflix på vardagsrums-TV och trycker på Movietime-knappen som dimrar vardagsrummet till mysbelysning (och i framtiden ska dra ner rullgardinerna). När solen går ner tänds utebelysningen och växtlampan släcks. När vi gått och lagt oss och huset märkt att det inte spelas något ljud i sonos och att ingen rört sig efter klockan 22 släcker huset ner sig självt. I nattläge dimras endast ett fåtal lampor upp som ledbelysning vid rörelse och till en lägre styrka för att inte blända när man ska ta sig ett glas vatten eller liknande. go to;

Av Arkebuse
Skrivet av Kenneth:

Sedan jag flyttade till min egna lägenhet har jag suttit och spelat i ett rum som egentligen är ett förråd - komplett med våtrumsmatta och handfat. Har länge funderat på att göra om det till ett snyggt rum med betydligt mindre hål och fult golv.

Efter mycket slit och svordomar är grunden klar för mitt nya spelrum, som nu behöver lite fler hyllor för lagring av random stuff. Detta började för drygt ett år sedan (januari-ish 2018) och planerades utfrån att jag skulle få mitt exemplar av Louqe Ghost S1 som ska stå på en hylla ovanför skrivbordet.

Efter en lång... lång väntan dök chassit äntligen upp, och rummet kan nu färdigställas.

Besök galleriet här

Varifrån fick du tag på USB-hubben?

Har installerat en dylik på mitt senaste skrivbordsprojekt, men den rackarn har bara USB 2.0 och det är suboptimalt ur flera perspektiv.

Av Arkebuse

Supertjusigt!

Av Arkebuse
Skrivet av aaaaaaaaaa:

Nej?

De erbjuder dig ett settlement, där 7000:- är priset de bestämt för stölden av vad det nu råkar vara.
Du kan också kasta brevet i soporna och riskera betydligt högre kostnader i domstol.

Fast alltså.. Näe. Detta har varit uppe för diskussion tidigare.

Betalar du så erkänner du i princip att du har begått ett brott och det är inget som hindrar dem från att ändå ta dig vidare till rätten.

Vidare information för den som känner sig orolig är att den som har ett öppet nätverk kan inte hållas ansvarig för kränkningar av upphovsrätt – som nedladdning av film – om man ger andra tillgång till sin interuppkoppling. Det har slagits fast i en EU-dom förra året.

Av Arkebuse

@jonatannossrep:

Jag kör inte med IKEAs gateway, utan har samtliga lampor inkopplade till min Samsung Smartthings. Eftersom lamporna har fungerat så bra sedan ursprunglig installation så har jag inte bemödat mig med att undersöka vad en mjukvaruuppdatering skulle kunna hjälpa mig med heller, främst då jag sannolikt skulle behöva para om lamporna med trådfri gateway för uppdateringen, sedan para om dom igen till min egen styrenhet och göra om automationerna. Har beställt ett antal nya lampor, så jag får se om de har några nya features som möjligen gör det värt besväret att uppdatera även övriga.

Till Smartthings finns det en "app" som heter just Gentle Wakeup och som ger i stort sett samma resultat som philips wakeuplight. Dimningen börjar på 10% med gulare sken och dimmar steglöst upp till 100% med vitare sken under 30 minuter. Jag har detta aktiverat på taklamporna i vårt sovrum.

Samtidigt som jag förstår din önskan om att IKEA borde promota det faktum att lamporna är kompatibla med än det ena och än det andra så kan jag förstå att de själva inte är intresserade av det, just eftersom resultatet sannolikt skulle bli att IKEAs kundservice skulle bli nerringd av.. tekniskt utmanade personer som i god tro gått och köpt sig en annan styrenhet och förväntar sig att IKEA ska berätta hur det kopplas ihop och hur det fungerar. Den här oviljan att söka sig till informationen på egen hand sätter käppar i hjulet för spridningen av många nya innovationer.

Av Arkebuse
Skrivet av jonatannossrep:

@Dubbelklabbe, har en Ikea Trådfri, men egentligen ångrar jag köpet så här i efterhand. Den har för få funktioner, så som schemalägning, precis dimning och integration med andra smart pryllar så som exempel "röststyrningslådor", i jämförelse med en smartlampa så som LIFX eller Philips Hue vilket gör att det är lika bra att lägga pengarna emellan. Sen är Trådfri för dyr med tanke på de dimningsdon (som man kanske inte behöver på varje lampa precis), och strömbrytare med fjärrkontroller som man kan köpa billigt i flerpack på t.ex. Clas Ohlson finns som även går att använda till valfria lampor, vilket är en klar fördel på det bara finns ett väldigt begränsat antal typer i Trådfri serien. Dimning kanske inte går att få på en sådan fjärr, men oftast behöver man inte ha funktionen att kunna dimma trådlöst – sen finns det säkert separata lösningar som har allt möjligt inbyggt bara att jag inte hittat dessa, har ju inte precis letat.

Tycker du är lite orättvis mot IKEA som funnits runt ett år på marknaden och ändå har ett relativt välutvecklat system med flera integrationsmöjligheter.

För mig är det bästa med TRÅDFRI inte deras gateway eller rörelsedetektorer, utan att vad gäller lampor finns nästan allt man kan tänka sig. Jag har idag TRÅDFRI-lampor med både E14, E27 och GU10-sockel runt hela huset och tycker de fungerar alldeles lysande.

Betänk också att IKEA är ett företag som verkligen vill nå ut till den stora massan och därmed syns det mig fullt rimligt att de lägger in ett gäng begränsningar i styrsystemen för att inte pöbeln ska sitta hemma och försöka koppla ihop systemen utan att förstå ett jota. Det är lite som när Microsoft meddelade att de inte utrustar senaste surface'n med USB-C därför att "Folk kommer inte förstå hur man använder porten och kommer klaga på oss och säga att vi har gjort fel, när det i själva verket handlar om att de själva inte förstår."

Om man har behov som sträcker sig bortom vad man kan göra med IKEAs egen gateway så finns alltid möjligheten att använda en annan styrenhet så som t.ex Samsung Smartthings, Philips Hue eller Athom Homey där du har ett bredare sortiment av kompatibla enheter och integrationsmöjligheter då systemen har funnits längre och haft mer tid att utvecklas.

Det fantastiska med de flesta av alla dessa hemautomatiseringsprodukter av olika märken är ju att så länge de arbetar över samma protokoll (Z-Wave eller Zigbee) så finns en standard som de måste följa och som gör att de alla ska vara mer eller mindre kompatibla med varandra. Detta leder i sin tur till att vi tekniknördar själva kan göra en utvärdering av vilken styrenhet vi vill ha hemma och välja och vraka bland de produkter som passar bäst för våra behov.

Jag njuter i fulla drag av att mitt hus vet när vi har åkt hemifrån och därmed släcker alla lampor, samt att det vet när vi kommer hem och välkomnar oss med det omvända, släcker lamporna när vi har gått och lagt oss och tänder nattlampor på lägre nivå för nattliga toalettbesök eller dylikt. De största begränsningarna sitter inte i systemen utan i vår egen kreativitet och uppfinningsrikedom.

Av Arkebuse
Skrivet av Dubbelklabbe:

Hej,
Jag är sugen på att ordna lampor och uttag som styrs via telefonen. Kikar lite på både Philips Hue och Ikea Trådfri, men hur jag ska styra uttag har jag inte riktigt löst än. Inte heller hur jag ska styra allt från samma app, framförallt då jag kör Android och vill kunna använda Google Assistant (dvs Apple Homekit är inte aktuellt?).

Vad kör ni för lösning? Eller har ni några tips vart jag ska gräva vidare?

Det finns naturligtvis flera skolor på hemautomatisering tills något protokoll tar över och blir helt dominerande. Störst och "smartast" idag skulle jag säga är Z-wave eller Zigbee-protokollen. Hue och Trådfri använder sig båda av Zigbee, vilket innebär att du behöver en central hub som klarar detta protokoll.

Det finns även äldre "dumma" protokoll, såsom 433mhz-bandet som kan användas för att tända och släcka brytare - den stora begränsningen med detta är att det är ett envägsprotokoll vilket innebär att varken din hubb eller brytaren faktiskt håller koll på om den är på eller av. Givet hur långt utvecklingen har kommit så skulle jag inte använda detta som lösning.

En fråga du behöver ställa dig är om du faktiskt vill automatisera ditt hem, eller om det räcker med coolhetsfaktorn i att kunna klicka på en knapp i telefonen och släcka alla lampor när du åker hemifrån, eller ska köra hemmabiomys. Jag vill här lägga in ett varningens finger om att hemautomatisering är tämligen beroendeframkallande och att låsa in sig i "knapp i telefonen"-konceptet kommer kännas tråkigt ganska snabbt.

Min rekommendation är att du läser på lite om de olika hubbarna, vad de klarar av, hur väl de fungerar och vilka produkter de har stöd för. Kan du tänka dig att ha en PC igång dygnet runt för att styra hemmet eller ska det vara en separat enhet? Vill du sitta och knacka kod så kan du bygga din egen hub, eller använda en PC med zwave-dongel. För mig har kodknackande gått bort helt enkelt därför att jag inte har kunskapen sedan tidigare och inlärningskurvan skulle bli allt för brant.

De främsta kandidaterna i min bok har varit;

Fibaro Home Center 2 (eller Lite)
Z-wave, IFTTT, möjlighet att koppla samman med en Philips Hue-hub

Samsung Smartthings V2
Z-Wave, Zigbee, IFTTT

Athom Homey
Z-Wave, Zigbee, IFTTT

För mig som var lite osäker på hur mycket jag faktiskt skulle automatisera mitt hem, eller med vilka produkter föll valet på Samsung Smartthings då det har färdigt stöd för både Z-Wave och Zigbee direkt ur lådan, samt en relativt låg startkostnad. Communityt är enormt, och om en produkt saknar officiellt stöd så finns det sannolikt en egenutvecklad att hämta på forumet.
Nackdelen med Smartthings är att den är hårt beroende av internet för att fungera. En del logik sitter i hubben, men mycket görs via samsungs egna servrar, så om internet går ner så tappar du en hel del av funktionaliteten.

Fibaro Home Center har en högre ingångskostnad och sköter det mesta helt lokalt, men saknar stöd för Zigbee-protokollet och därför gick den bort för mig som använder IKEA Trådfri. Även här finns ett stort community som gärna är behjälpliga med tips och råd.

Athom Homey är ett nyare system som lovar mycket, men som jag bedömde för "riskabel" då jag inte vet hur stort communityt är, eller hur väl produkten faktiskt fungerar i längden. Kan mycket väl vara ett smart val - ungefär samma ingångskostnad som Fibaro Home Center Lite och stöd för IKEA Trådfri från scratch.

En liten sammanfattning om vad jag har gjort med mitt hem genom Samsung Smartthings än så länge;
Lampornas kelvinvärde styrs av Circadian daylight - vitare ljus på dagen, gulare ljus på morgon/kväll/natt
Lamporna tänds och dimmas till "rätt" nivå när jag rör mig i de olika rummen (masterbed/kök/matsal/hall) och släcks när vi inte varit där på X minuter.
Lamporna tänds och släcks automatiskt beroende på om jag eller sambon är hemma (baserat på telefonernas GPS-position)
Om ingen har rört sig i dag-rummen och om Sonos inte spelar någon musik så går huset automatiskt in i nattläge
Taklampan i sovrummet fungerar som en philips wake up light - tänds, dimmas och färgjusteras uppåt när det är dags att gå upp.

Av Arkebuse

Chromecast
Funnits i mitt liv sedan första generationen släpptes i Sverige och nu ser jag det som en självklarhet att från soffan utan fjärrkontroll kunna dra igång valfri stream från twitch, film från plex, svtplay, netflix, cmore eller youtube och TVn startas automatiskt och byter till rätt input via CEC så länge USB-kabeln har separat strömkälla.

Trådlösa gaminghörlurar (Corsair H2100)
Kan numera i lugn och ro gå och göra mig en kopp kaffe i köket och direkt höra om det är dags gå tillbaks för att klicka accept i CSGO-lobbyn, eller om det är läge att hoppa ur flygplanet i PUBG. Köra över hörlurssladden med gamingstolen - ett minne blott.

Robotdammsugare (Cleanmate S800)
Sedan vi blev med hund (och därmed robotdammsugare) är golven fria från både damm och grus varje dag jag kommer hem från jobbet - dammsugning/våttorkning behöver vi knappt göra en gång i månaden.

Luftrenare (Z9124)
Aldrig mer täppt i näsan när det är läggdags.

Hemautomatisering (Samsung Smartthings)
Lamporna tänds och släcks utan min inverkan, med belysningsnivå utifrån dygnets timmar. Lamporna släcks automatiskt när jag åker till jobbet eller när vi har gått och lagt oss, samt tänds automatiskt när någon av oss kommer hem igen (samtidigt som mysmusik spelas genom Sonos). Taklampan i sovrummet fungerar som wakeuplight. Drömmen är att automatisera rullgardiner så att de lirar med bioupplevelsen och ytterligare förbättrar sömnkvalitet genom automatisk upp/nedrullning beroende på om det är dags att vakna eller inte. Endast fantasin och den egna förmågan till logiskt tänkande sätter gränserna.

Av Arkebuse

Nej.

Däremot finns (eller fanns?) en funktion i Android som lät dig casta skärmen direkt till chromecast. Detta medförde dock viss fördröjning vilket inte är helt optimalt.

Vad är syftet med samma content på ipad och tv?

Av Arkebuse

https://static1.wareable.com/media/imager/14817-228cc873afe9c944...

Jag är supertaggad på de nya klockorna.

Min förhoppning är att de kommer med QI-laddning, någon lagom vettig IP-klassificering och helst med lite schyssta/utbytbara armband.

Har gått och nött med Fitbit Charge HR / Garmin Vivosmart HR i ett par år nu och längtar till en klocka snarare än ett armband med display

Fem dagars batteritid (vilket verkar vara standarden) tycker jag är helt okej

Av Arkebuse

MSI Radeon R9 290 4GB GAMING (Hawaii PRO)

Dags att sälja mitt Radeon 290 då jag vill uppgradera burken och inte har möjlighet att köra crossfire.

Kortet funkar alldeles utmärkt. Finns för upphämtning i Åkersberga eller Täby.

Vid snabb och smidig affär skickar jag med en Origin-nyckel till Battlefield 3.

Läs hela annonsen här

Av Arkebuse

Ser fram emot att urvalet av "premiumskärmar" ökar på marknaden. Kanske får bli en julklapp till mig själv om det blir lite rabatter.