Inlägg

Inlägg som jaslon har skrivit i forumet
Av jaslon

LG 32GK850G-B

Jag har nyligen köpt en LG 32GK850G-B ifrån Inet. Är väldigt nöjd och den fungerar mycket bra ihop med ett Asus GeForce RTX 2070 ROG Strix Gaming OC. Jag har inte hunnit prova så mycket än så länge. Har bara kört den oklockad (dvs 144Mhz) med standardinställningar och Gsync aktiverat.

Första skärmen jag fick hade en trasig pixel nästan mitt i bilden. Pixeln var klart synlig både med mörk och ljus bakgrund. Fördelen med att köpa på Inet är att dom har väldigt bra villkor och det var inga problem att lämna tillbaka skärmen och köpa en ny. Den nya är perfekt. Förutom att den inte har någon trasig pixel så verkar bilden vara bättre. Den nya skärmen har även en nyare version av den interna mjukvaran.

Av jaslon

Helt nyinstallerat Telia 250/100 fiber via öppen fiber i Göteborg, Hisingen, Björlanda:

http://i.imgur.com/ULqq7NH.png

Av jaslon

Asus P8H77-I har inget Digi+ VRM kort som sticker upp i vägen för heatpipsen, inte heller AsRock Z77E-ITX. Den senare är mitt val just nu, men jag har inte provat än. Dock finns det exempel på folk som byggt med ett AsRock i ett FC8 chassi, se här: http://forums.overclockers.co.uk/showthread.php?t=18407837

Av jaslon

Såg just att det var i3-2120 som hade TDP 65W och inte i3-2120T. i3-2120T har bara TDP 35W, så strunta i min kommentar ovan angående effekförbrukningen. Då håller jag med om dina slutsatser och då är nog kanske 65W en aning mycket i en fläktlös låda.... hmm.

Av jaslon

Tack för dina kommentarer Cybertsen. Impactics C3LH-B har jag inte tittat på förut. Det ser ut som ett trevligt chassi som är ganska likt Streacom FC8. Kanske man borde köpa det istället. Två kylflänsar borde vara bättre, men å andra sidan så ser Impactics C3LH-B ut att vara helt tät, så det blir ingen naturlig konvektion. Streacom FC8 har ett stort "galler" på ovansidan. Gallret är bra för att ventilera lådan, men det är å andra sidan bättre med en burk som är tät och inte har en massa hål på ovansidan som släpper in damm. Tyvärr verkar inte C3LH-B finnas i annat än svart färg. Jag hade gärna haft ett chassi i aluminiumfärg.

Jag vet inte riktigt vad du har fått ifrån att i3-2120T skulle ha hälften av effektutvecklingen av den CPU jag funderar på (i7-3770S). Båda CPUerna har samma TDP på 65W, vilket i mina ögon betyder att under ful belastning drar dom ungefär lika mycket. 3770S är dock en mordernare Ivy-Bridge CPU med 4-cores och turbo-boost på 3.9Ghz, så under låg belastning borde 3770S dra betydligt mindre än 2120T.

Tack för länken till sidan om effektutveckling. Läser man den så borde jag kanske istället välja en i7-3770T med TDP på 45W för att vara säker på att det skall gå bra att köra med full belastning länge.

Av jaslon

Chassit klarar TDP 65W max och i7 3770s har TDP 65W, så chassit skall klara av det. Det är fantastiskt att utvecklingen har gått så långt att det nu är möjligt att bygga en snabb OCH fläktlös PC.

DJRaven: Om ni behagar läsa mitt första inlägg så är detta inte bara en HTPC. Jag är lite trött på att alltid få rådet att köpa en dator som är så långsam att den redan från början är helt oanvändbar för lite tyngre tekniska beräkningar (CFD), vilket är mitt arbete. Jag vill ha en snabb dator, som också är tyst och fungerar bra som HTPC, snälla acceptera det. Tanten var på Maldiverna förra året så hon går det ingen nöd på.

Av jaslon

Jag hoppas och tror att det moderkortet och chassit passar. Jag hittade i alla fall ett foruminlägg ifrån någon som byggt med det moderkortet och chassit och det verkade fungera : http://forums.overclockers.co.uk/showthread.php?t=18407837

PSU:n är en 150W extern PICU-psu utan någon intern fläkt alls. Den finns med i inet listan ovan.

Tack för rådet angående tangentbord.

Jag vet att det är en dyr htpc... men den är fiiiin och skall fungera bra i minst 5 år hoppas jag och jag tänkte inte bara ha den till film & TV.

Av jaslon

Fläktlös IvyBridge i7-3770S med AsRock Z77E-ITX i Streacom FC8 chassi

Skall köpa en ny dator snart. Efter mycket efterforskande har jag kommer fram till följande setup:

http://www.inet.se/kundvagn/visa/1906334/2012-06-15

Datorn kommer att användas både som HTPC, för surfning, ej så grafiktunga spel samt allt som en familjedator används till, inklusive en del arbete med lite tyngre programvara ibland (simuleringar/beräkningar).

Vad tycker ni? Är det något som inte passar ihop i den här setupen?

Som ni ser så tvekar jag mellan två olika tangentbord/mus konfigurationer.

Tacksam för alla kommentarer.

Av jaslon

Cool dator du har byggt!! Om jag också kunde gömma undan datorn på det där sättet i ett luftigt utrymme och hade tid experimentera fram en bra fläkt och kylare så tror jag dig att det går att få den väldigt tyst med en lågvarvig fläkt. Alla datorer jag har byggt hittills har haft fläktar och jag har alltid blivit lite missnöjd med ljudet och skulle vilja fått dom ännu tystare... då har jag ändå valt fläktar, chassi, kylare och nätaggregat med tanke på ljudet. Det är inte lätt att få en dator med fläkt så tyst som jag vill ha den. Med dom nya låg-effekt Ivy Bridge CPUerna så finns nu äntligen möjligheten att bygga en högpresterande dator som jag inte kommer att bli missnöjd med ljudet ifrån... med dom här låga TDP nivåerna på 65W eller 45W så går det äntligen bra att få dom helt passiva och fläktlösa. Men skall man bygga med fläkt så måste man veta mer, vilken kombination av fläkt, CPU kylare, chassi mm är helt ljudlös (<15dBA). Jag vet inte och är rädd för att återigen bli besviken om jag bygger med fläkt igen.

Av jaslon

Planen just nu är att gå på 3770S istället, den har TDP 65W, vilket är precis vad Streacom FC8 klarar. Det är inte enbart en surf/htpc maskin, den lär användas till mycket mer också. Så här ser planen ut för tillfället: http://www.inet.se/kundvagn/visa/1856487/2012-05-31. Det enda som inte finns tillgängligt ännu är 3770S CPUn.

Av jaslon

Dåligt system - grejerna passar inte ihop

Svarar mig själv. Jag har hittat ett antal problem med mitt planerade system: Asus P8Z77-I passar troligen inte i Streacom FC8. Det enda jag kunde hitta om detta var ett inlägg i ett tyskt forum där någon skrev att dom inte fungerar ihop. Det tror jag på. P8Z77-I har ett Digi+ VRM (för att hantera voltage regulation vid öveklockning) kort som sticker upp precis där anslutningarna mellan CPUn och den passiva kylaren passerar i FC8 chassit. Så med FC8 måste jag nog hitta ett annat moderkort (Asus P8H77-I kanske passar, eller ASRock Z77E-itx, ... vet inte, annars gillade jag Asus P8Z77-I). Dessutom fanns tv-kortet jag funderade på (Hauppauge WinTV HVR-5500 HD) bara med en full-height bracket, och FC8 kan bara ha half-height bracket. Så det passade inte heller. Tillbaks till ritbordet alltså...

Av jaslon

I datorn jag sitter på nu har jag en 120GB SSD och den är knök-full (8GB ledigt). All lagring av data är på NASen, så det är inte data utan programvara (och data som programvaran sparar automatiskt på den lokala disken där programmet är installerat). 240GB känns helt nödvändigt om den skal hålla i 5 år framöver.

Av jaslon

Ja jag vet att det är overkill för en ren HTPC, men den kommer även att fungera som en familje-dator med allt vad det innebär (office, surfning, film och foto hantering, programmering och web utveckling, ...) jag byter inte dator ofta och vill att den skall ha tillräckligt med CPU och minne för att fungera bra i 5 år framöver i alla fall.

Av jaslon

Bygga fläktlös HTPC med IvyBridge I7-3770K och Asus P8Z77 mITX i Streacom FC8

Jag planerar att bygga en ny HTPC. Hela inköpslistan finns här:

http://www.inet.se/kundvagn/visa/1856112/2012-05-31

Det blir en helt fläktlös maskin i ett Streacom FC8 chassi.

Kommer att behöva underklocka i7-3770K CPUn något för att komma under TDP 66W som det chassit kräver (alternativt kan jag vänta tills i7-3770T finns tillgänglig, den har bara TDP 45W)

Tänkte inte köpa något grafikkort utan förlita mig på den inbyggda HD4000 grafiken. Hoppas det fungerar okay. Det är inte en dator för tunga spel.

Har en separat NAS i källaren för lagring, så SSD disken i datorn är enbart för programvara.

Det här blir min första HTPC och jag är lite osäker på på om tillbehören (mus, tangentbord, TV-kort) är rätt val.

Ser det okay ut? Jag är tacksam för all kommentar och förslag på ändringar.

Av jaslon

Det viktiga är att alltid installera minne i ett x58 moderkort i set om 3 identiska minnen. x58/i7 supportar då tripple channel memory, vilket är snabbast. Om du använder 2GB eller 4GB kasplar är inte kritiskt, så länge du köper 3 stycken av varje.

Jag köpte nyligen 6st 2GB Corsair Dominator 1600 8-8-8-24 (TR3X6G1600C8D) för runt 2000kr. Fungerar fint i mitt Rampage III Formula, trots att de inte finns med på compatibility listan.

Av jaslon

NH-D14 får plats i en R3 utan problem. Har precis byggt ihop det själv. Möjligen kan det bli trångt om du behöver flytta upp 120mm fläkten mycket för att få plats med höga minnen under. Jag tog helt enkelt bort 120mm fläkten och använde som chassifläkt istället. Kör fläktarna med ULNA adpatern (motstånd) och silent fan curve på moderkortet. Blir skapligt tyst, men inte alls ljudlöst.

Av jaslon

Nu har jag monterat ihop och testat. Jag fick montera bort kylglänsarna på de två minnena som sitter närmast CPUn. Möjligen hade det räckt med en, men det såg lite onödigt trångt ut. Har valt att bara använda den inre 140mm fläkten till NH-D14. 120mm fläkten satte jag i fronten som en extra chassifläkt. Kör båda med ULNA för att få dom skapligt tysta. Med full fart på 140mm fläkten bullrade det för mycket för mig. Kör även alla fläktar med "Silent Fan Curve" på mitt moderkort (Asus Rampage III Formula). Det är skapligt tyst och fungerar bra. Har bara testat lite lätt överklockning än. BCLK på 150 och minnet satt till ~1500 8-8-8-24 fungerar bra och verkar stabilt. Har testkört ett par timmar med MemTest86+, Prime95 och IntelBurnTest. Får en max CPU temp på 72, vilket väl borde vara okay, eller vad säger ni?

Av jaslon

Återigen tack för all info era909. Nu känner jag mig mer lugn med min beställning. När jag fått delarna så får jag se vilken lösning med NH-D14 kylaren som fungerar bäst på just på det här moderkortet i mitt chassi (borttagna kylflänsar/ingen 120mm fläkt/förskjuten 120mm fläkt). Det var intressant att läsa resultaten på hur bra NH-D14 verkar fungera utan 120mm fläkten och bara en 140mm fläkt i mitten. När man ser att det som mest ger 4 grader att skippa 120mm helt så känns det inte som ett problem att göra det. NH-D14 är så bra att 4 grader varmare klarar jag mig med om inte 120mm fläkten får plats.

Av jaslon
Skrivet av era909:

Vill du ha kvar dem går det bra att bara köra med 140mm fläkten. På min setup blir det en tempskillnad på ca 4 grader så beroende på överklockningsgrad kan det räcka bra med bara den fläkten.

Tusen tack för god råd! Det här är mitt första egna hemmabygge så goda råd är värdefullt! Jag tror jag först provar att köra utan 120mm fläkten på sidan som du föreslår. Om man tar bort den så bör det inte vara något annat som krockar med kylflänsarna, eller vad tror du?

Jag får inte hem grejorna förräns om en vecka drygt pga att Dustin inte hade chassit på lager, så om jag vill byta kylare skulle det kunna gå att ändra beställningen. Tror du att en Noctua NH-D14 utan 120mm fläkten fortfarande är ett bra val av CPU kylare?

Av jaslon

era909, tack för det snabba svaret. Skönt att du inte tycker att kylflänsarna är kritiska. Ser att du har nästan samma konfiguration i din dator. Har du tagit bort kylflänsarna på minnet? Var det krångligt att få bort dom?