Inlägg

Inlägg som Axxident har skrivit i forumet
Av Axxident

Betalar för närvarande för HBO och Apple. Apples serier tycker jag är förvånansvärt bra (Ted Lasso, Lessons in Chemistry, For All Mankind, Severance och nu senast Masters of the Air bl.a). Är lite överraskad över att inte fler har sett dessa, eller ens känner till vilken serie jag pratar om när man berättar om den. Apples stora nackdel är väl att utbudet inte är särskilt stort i dagsläget, men det som finns är oftast mycket välgjort.

Drog dessutom en sökning på "Apple" i denna tråd och det förstärker bara detta ytterligare. Enbart fyra inlägg som ens nämner plattformen!

Av Axxident

Hjälp en förstagångsköpare i skruvdragardjungeln!

Hejsan!

Bor för tillfället i min första bostadsrätt och äger ingen nämnvärd samling av verktyg. Dock känner jag behov av att införskaffa i alla fall en skruvdragare för att slippa vara beroende av föräldrarnas hjälp den handfull gånger per år de kommer på besök. Problemet är bara att det är så otroligt svårt att veta vilken typ av skruvdragare jag bör ha. Väggarna i nuvarande lägenheten är i antingen tegel eller lätt betong. Pappa använde slagborr för att sätta upp TVn på väggen här, och dammet efter borrningen var tegelrött i alla fall.

Helst av allt vill jag ju ha en maskin som klarar av både enkla saker som att skruva ihop möbler, men även kunna sätta upp hyllor i lättbetong-/tegelväggarna. Eller är det bättre att köpa en mer "basic" skruvdragare och istället köpa en separat slagborr? Hur hade ni gjort? Är student, så jag har inte oändligt med resurser och någon form av smärtgräns går väl vid ca 3000 kr.

Jag har försökt googla runt en del själv, men blir inte så mycket klokare då jag har väldigt dålig koll på allt som har med bygg att göra, även om jag önskar att bli duktigare inom området.

Tacksam för all hjälp jag kan få!

Av Axxident

Priskoll inför försäljning

Hejsan!

Har en dator jag tänkt sälja då jag byggde nytt i somras, men har svårt att veta vad som kan vara ett rimligt värde på den. Så jag sätter mitt hopp till er kunniga här!

CPU: i7 6700K + Hyper 212
GPU: MSI GTX 1070 Gaming X (minns ej om OC-variant)
RAM: 16 GB 2666 MHz, tror jag hastigheten är.
Chassi: Define R3
PSU: EVGA Supernova G2 650W
Lagring: 2x Samsung SATA SSD à 240 GB styck. 2 TB HDD för lagring.

Jag skulle gissa på ca 4000-5000 kr, men tar gärna emot synpunkter.

Av Axxident
Skrivet av Axxident:

Kul tråd!

Tänkte att jag skulle uppgradera min dator under sommaren. Landade på en i5 12400F då den verkade väldigt prisvärd, samt moderkort, nytt chassi, PSU och allting runtomkring. Förutom GPU, då jag fick vänta tills augustilönen för att få utrymme för det.

Sitter nu och funderar på om jag ska skaffa ett 3080 eller om det är värt att vänta upp till ett halvår på att 4070 ska komma. Det tar egentligen emot att köpa något när det fortfarande är väldigt dyrt och att korten nästan har två år på nacken.

Det blev ett 3080 i slutändan och jag är mycket nöjd!

Av Axxident

Kul tråd!

Tänkte att jag skulle uppgradera min dator under sommaren. Landade på en i5 12400F då den verkade väldigt prisvärd, samt moderkort, nytt chassi, PSU och allting runtomkring. Förutom GPU, då jag fick vänta tills augustilönen för att få utrymme för det.

Sitter nu och funderar på om jag ska skaffa ett 3080 eller om det är värt att vänta upp till ett halvår på att 4070 ska komma. Det tar egentligen emot att köpa något när det fortfarande är väldigt dyrt och att korten nästan har två år på nacken.

Av Axxident
Skrivet av Alphahanne:

Hittade denna, kanske kan vara en lösning på problemet?

https://www.nvidia.com/en-us/drivers/nv-uefi-update-x64/

Jajamän! Denna löste det. Tack så mycket
Nu kommer jag in i BIOS utan problem även med DP.

Av Axxident
Skrivet av warp64:

För extra poäng kan du skriva hur du kom förbi problemet med VGA/Boot devices-lamporna.
Rätt som det är har någon annan ett liknande problem och då kan de googla fram din kompletta lösning.

Ah, smart. Jag fick använda en HDMI-kabel istället för displayport. Då funkade det konstigt nog utan problem och jag tvingades in i BIOS. Därefter kunde ja gång på gång komma åt BIOS vid omstart och Asus boot-logga syntes varje gång.
Efter att ha kopplat tillbaka displayport efter att ha pillat med fast-boot i BIOS funkar allt som det ska och datorn bootar som vanligt, vilket är lite konstigt kanske. Jag får dock inte upp någon Asus boot-logga nu med displayport, och jag vet inte om det beror på att displayport vaknar senare än HDMI, men aja. Får prova och se om jag kan ta mig in i BIOS igen, denna gången med DP, men det är ingen stress just nu.

Av Axxident
Skrivet av Viita:

Kolla under sektionen "Boot" om du hittar något i stil med "Fast Boot" i någon undermeny och stäng av detta.
Uppstarten av datorn kommer nu ta lite längre tid men du bör kunna komma in i UEFI utan problem.
Tycker du att det tar för lång tid med "fast boot" avstängt så är det bara gå in och återaktivera det.

Yes, ändrade den inställningen och höjde även tiden för POST från 3 till 6 sekunder och nu kan jag regelbundet ta mig in i BIOS!

Tack så mycket för hjälpen allihopa!

Av Axxident

Har nu löst problemet med VGA/Boot devices-lamporna och är nu i BIOS.

Vilka inställningar bör jag kontrollera för att undvika att jag inte kan ta mig in i BIOS igen?

Av Axxident
Skrivet av warp64:

Vad har du för tangentbord?

Corsair K70 Lux. Har aldrig varit problem med att det inte vaknade tillräckligt snabbt på tidigare datorer.

Skrivet av FX9:

Det är inte så att du egentligen inte stänger av datorn när du stänger ner windows, utan bara går in i viloläge eller nått sådant?

Nej, antingen startar jag om eller så går jag vägen via att stänga av helt för att starta upp den igen. Men inget av detta funkar.

Skrivet av holo:

Tänkte mest rent fysiskt på moderkortet. Har kört uteslutande Asus moderkort i över tio år nu, och vet att vissa modeller har vart tjuriga om inte tangentbordet satt i USB porten längst i 'hörnet ' på moderkortet.
Och som någon skrev testa annat tangentbord om det är så att det inte initialiseras snabbt nog så fast boot hinner dra igång.

Tangentbordet fungerar som vanligt inne Windows, men antar att du syftar på att det kanske inte vaknar tillräckligt fort? Ska absolut testa att prova alla möjliga portar när jag väl lyckas få datorn att boota igen (se mitt inlägg ovan)

Av Axxident

Försökte nu prova att rensa CMOS, eller hur man nu ska uttrycka det på svenska, och nu har jag ett annat problem.

Enligt moderkortets manual skulle jag;
1. Stänga av datorn och dra ur nätsladden till PSU.
2. Använda skruvmejsel för att ”shorta” två st pins som var tydligt markerade. (CLRTC)
3. Koppla tillbaka nätsladd och starta.
4. Hålla inne DEL vid uppstart.
Problemet nu är att datorn inte längre postar. Enligt asus ”trafikljus”-system flaggar den för att det är problem med ”VGA” och/eller ”boot devices” och tar sig inte förbi dessa kontroller. Detta var inget problem förut. Är det bara att montera ut grafikkortet och dra ut batteriet och repetera processen ovan nu, som manualen säger? Eller har jag lyckats förstöra någonting nu?

Av Axxident
Skrivet av Fenrisulvfan:

Ta ur batteriet ur moderkortet i cirka 1 minut, innan du sätter tillbaks det. M.2 disken behöver du inte röra.
Funkar inte det, testa att starta utan batteriet i öht.
En annan sak att testa är att möblera runt RAM-stickorna för att hitta rätt feng shui.

Yes, får väl ta och pilla på CMOS och hoppas att det funkar. Misstänker att det kanske kan vara någon fast boot-inställning som aktiverats?
Eller om det är bristen på iGPU som ställer till det då jag inte kan starta Windows i felsäkert läge heller (och det körs väl på iGPU?). Får ändra den inställningen i BIOS också isf. Kanske skulle kunna förklara varför jag inte får någon respons från skärmen vid start förrän jag är inne i Windows - Asus loggan visas aldrig under boot/post.

Bra tips angående minnena dock. Kanske skulle räcka att plocka ur ena stickan för att få datorn att reagera och tvinga in en i bios.

Av Axxident
Skrivet av Brajg:

I manualen står följande för det moderkortet...

To enter BIOS Setup at startup, press <Delete> or <F2> during the Power-On Self Test
(POST).

Jo tack, den raden har jag läst allt för många gånger i manualen vid det här laget. Jag följer instruktionerna men tar mig ju inte in i BIOS ändå tyvärr.
Får inte upp någon asus logga under boot eller liknande, utan hamnar bara direkt i Windows.

Av Axxident
Skrivet av holo:

Vart sitter tangentbordet kopplat? har haft liknande strul beroende på usbport

Kopplat direkt till moderkortet. Har provat både USB 2.0, 3.2 Gen 1 och 3.2 Gen2x2- portarna nu, men utan framgång.

Av Axxident
Skrivet av hockexx:

Moderkort?

Testa F-knapparna. Men det låter skumt.

Har provat de F-knappar som enligt manualen ska ta mig in i BIOS, men utan framgång tyvärr.

Av Axxident

Oj, missade att uppdatera signaturen! Ska fixa det direkt. Här kommer lite basics så länge.

Moderkort är Asus PRIME B660-PLUS D4 tillsammans med en i5 12400F.

Av Axxident

Kommer inte in i BIOS hur jag än gör

Hej!

Jag har ett något udda problem. Jag kommer nämligen inte in i BIOS i mitt nya bygge oavsett hur jag gör. Jag spammar "delete" (har dubbelkollat att det är rätt knapp) från sekunden jag startar datorn, men den första bilden som visas på skärmen efter ca 20 sekunder är inloggningsskärmen till Windows 10.
Jag har provat att shift-klicka på starta om för att komma åt felsökningsskärmen och därefter gå in under avancerade alternativ följt av alternativet för att starta om till UEFI. Men inget händer, hamnar återigen direkt i inloggningsskärmen.

Jag har verkligen ingen aning om vad mer jag kan göra, trots ett frenetiskt googlande.
Inser att det finns några alternativ som kräver fysisk handpåläggning i form av CMOS och att koppla ur hårddisken, men då det är en M2 som sitter under ett heatsink så lockar verkligen inte den tanken.

Allt jag vill göra är att aktivera XMP...

Av Axxident
Skrivet av Scarabeo:

Det ser absolut intressant ut. Hade ingen aning om att 12400F fanns, utan var av uppfattning att det var åtminstone 12600K och uppåt de flesta siktade på, men efter att ha kollat Sweclockers recension ser 12400F riktigt prisvärd ut.

Av Axxident
Skrivet av twit:

VIKTIGT: Hur man får köpråd

Det blir lite svårt att ge råd när du inte med ett ord nämnt datorns användningsområde.

Ajdå, det hade jag missat! TAck för att du uppmärksammade det, har redigerat TS nu.

Av Axxident

Stegvis uppgradering av dator

Hejsan!

Nu när pengar från sommarjobb etc sakta men säkert rullar in på kontot känner jag att det är dags att uppgradera den dator jag har i signaturen. Eller snarare ersätta helt, nästan.
EDIT: Datorn används uteslutande för spel och diverse plugg, så Word på sin höjd. Ingen annan form av produktion. Skärmen stödjer 1440p/144 Hz.
Budgetmässigt hade det varit trevligt att hålla sig kring max 8000, men lite flexibel är jag allt.

Jag har inte budget nog att göra hela köpet på en gång men är trots detta lite otålig, och tänker därför att jag köper allting förutom GPU under juli följt av GPU senare i augusti och alltså använda mitt GTX 1070 tills dess.
RAM-minnen har jag tänkt återanvända från nuvarande system, och därmed blir det en DDR4-plattform som gäller.

Hittills har jag plockat ihop detta och tar gärna emot lite synpunkter om det är någon som har det, då jag varit dålig på att hänga med de senaste åren. Vad tycks? Kanske är mer värt med en 5600X?

https://komponentkoll.se/bild/exUwz.png

I augusti har jag tänkt komplettera med ett RTX 3070.